Kommentar

Demokratiet trues af langt farligere kræfter end nazister og islamister

Privatiseringer og overstatslige aftaler indgået uden offentlig diskussion udgør en langt større trussel imod demokratiet end de små radikale randgrupper
Modsat Danmark er Sverige ikke medlem af NATO, men den såkaldte Värdlands-aftale binder alligevel svenskerne til NATO, uden at vælgerne er blevet spurgt, hvad de mener om det. Her er det den danske fregat Niels Juel på NATO-øvelse i Kattegat ud for Sjællands Odde.

 

 

Modsat Danmark er Sverige ikke medlem af NATO, men den såkaldte Värdlands-aftale binder alligevel svenskerne til NATO, uden at vælgerne er blevet spurgt, hvad de mener om det. Her er det den danske fregat Niels Juel på NATO-øvelse i Kattegat ud for Sjællands Odde.

 

 

Jakob Dall

Debat
23. juli 2018

I Sverige huserer omkring 800 nazister – det tal ligger ret stabilt år efter år. Alligevel kan vi for tiden i Sverige næsten ikke tale om andet end den pannordiske nynazistiske bevægelse Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

Stadig flere ønsker at forbyde medlemskab af racistiske og voldsparate organisationer. Selv vores rødgrønne regering overvejer det. Det ville ikke være nogen løsning. Halvdelen af nazisterne ville blot gå under jorden og blive sværere at holde styr på. Og den anden halvdel ville omformulere deres racetænkning i andre termer. Sådan er det i al fald gået i Tyskland.

Voldshandlinger er i forvejen forbudte og strafbare. Hvad man kunne ønske sig, var derfor, at politiet gjorde mere ud af at håndhæve de love, som allerede findes.

Tavshedens tyranni

I Finland er NMR blevet forbudt med det argument, at de misbruger deres ytringsfrihed til at krænke andre. Men i Sverige er det fortsat lovligt at krænke. Derimod må man ikke true eller lave hetz imod en befolkningsgruppe.

Det kan være vanskeligt at skelne, men det er ret afgørende, vi respekterer, at der er forskel. Hvis alle, som følte sig krænkede, gik til politiet, ville ingen til sidst vove at åbne munden. Der er mange godhedsapostle, som stræber efter at trække os hen mod et sådant tavshedens tyranni.

Uanset hvem det går ud over, vil et organiseringsforbud altid være en stor indskrænkning af demokratiet. Desuden er det lovgiverne, som afgør, hvad man skal forstå ved ’racisme’. Med årene skifter de, på samme måde som definitionen kan variere. Hvornår en organisation er ’voldelig’, er også et definitionsspørgsmål.

Forbyder vi NMR, kan vi også blive nødt til at forbyde Greenpeace. For 130 år siden var arbejderbevægelsen forbudt med det argument, at den udgjorde en trussel mod lov og orden.

Kapitalens postpolitik

Hvis demokratiet er undermineret, så skyldes det snarere nogle ganske andre kræfter end radikale randgrupper.

Eksempelvis har 30 års privatiseringer mindsket borgernes indflydelse på virksomheder og tjenester, som tidligere var under demokratisk kontrol.

Frihandelsaftaler er lobbyet igennem med det orwellske udsagn, at kapitalens ve og vel er selve demokratiets fundament. Intet kunne være mere usandt.

I sit udgangspunkt er frihandelsaftaler en metode til at båndlægge den økonomiske politik, for uanset hvilken regering der kommer til magten, skal aftalen fortsat gælde.

Disse aftaler er i alle henseender til fordel for erhvervslivets store koncerner, ikke mindst fordi de kan stække regeringer, som måtte ønske at regulere overskudsudbetalingerne.

Kort sagt: De stærkeste antidemokratiske kræfter i dag er ikke dem, som vil afskaffe stemmeretten, men dem, som vil gøre den meningsløs.

Det skal ikke spille nogen rolle, hvilken regering der stemmes til magten, for uanset hvad skal den samme politik føres. Denne ’postpolitik’ er en af de vigtigste forklaringer på populismens fremvækst i disse år.

Det samme gælder for udenrigspolitikken. Sveriges grundlov fastslår, at Sverige er neutralt, men den såkaldte Värdlands-aftale binder os alligevel til NATO, uden at vælgerne er blevet spurgt, hvad de mener om det.

Ligesom når frihandelsaftaler indgås, finder forhandlingerne om forsvarspolitisk samarbejde sted i lukkede rum uden offentlighedens adgang. Disse beslutninger skal ikke besmittes af folkevilje, og processen skal ikke kunne granskes af journalister.

Magtesløs middelklasse

De, som bekymrer sig for demokratiets sundhedstilstand, må fremfor alt forstå, at denne også er afhængig af et samfunds grad af social lighed.

Når kapitalismens systembevarende institutioner – IMF og OECD – spørger mennesker fra alle verdensdele om, hvilke samfundsproblemer de betragter som mest påtrængende, svar ni ud af ti den sociale ulighed. Otte ud af ti siger også, at de føler sig magtesløse. Magtesløsheden gælder altså også store dele af middelklassen.

Samme tal gælder for Sverige. Og magtesløshed nærer populisme, konstaterer forfatterne til Demokratiutredningen – en undersøgelse bestilt af Riksdagen. At tale om nynazister bliver ud fra dette perspektiv til en form for blændværk, så vi slipper for at tale om mere bekymrende udviklinger.

Nej, det er ikke nazister eller for den sags skyld islamister, som er demokratiets største udfordring. Vist kan de være farlige. For enkeltpersoner. Det ved jeg alt om selv – jeg bor i en lejlighed med skudsikre ruder.

Vist er de antidemokrater, men de helt store angreb på demokratiet kommer fra ganske andet hold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

22/jul/2018

Ja, jeg er helt enig,
og Socialdemokratiet og de
andre borgerlige partier er til salg :-( ...

Venlig hilsen
Claus

Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, P.G. Olsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg er noget i tvivl om, hvad der menes med "Hvis alle, som følte sig krænkede, gik til politiet, ville ingen til sidst vove at åbne munden. Der er mange godhedsapostle, som stræber efter at trække os hen mod et sådant tavshedens tyranni. Godhedsapostle..??

Men ellers så ja. Det er magtesløsheden som er udgangspunktet for tab af demokrati.

Troels Ken Pedersen, Kurt Nielsen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Åsa Linderborg :
"Kort sagt: De stærkeste antidemokratiske kræfter i dag er ikke dem, som vil afskaffe stemmeretten, men dem, som vil gøre den meningsløs.

Det skal ikke spille nogen rolle, hvilken regering der stemmes til magten, for uanset hvad skal den samme politik føres. Denne ’postpolitik’ er en af de vigtigste forklaringer på populismens fremvækst i disse år."

Just præcis.
Vores fælleseje er solgt, og det er politikerne også.

Flemming Berger, Frede Jørgensen, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, Hanne Kock, Erik Nissen, Ivan Breinholt Leth, Bjarne Bisgaard Jensen, P.G. Olsen, Lise Lotte Rahbek, Arne Thomsen, David Breuer, Dorte Sørensen, Claus Bødtcher-Hansen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Godt indlæg.

odd bjertnes, Elise Berg, Ejvind Larsen, Poul Erik Pedersen, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, Erik Nissen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

God analyse - men hvad gør vi ved det? Og hvem kan - og vil?

Elise Berg, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Claus Bødtcher-Hansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steen Hardenberg

Tak til Information for at bringe denne glimrende artikel af Linderborg!
Og tak også for altid velskrivende rl’s leder om Kjærsgaard (dagens avis) - især de afsluttende fyndord!!

Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Poul Erik Pedersen, Kurt Nielsen, Erik Nissen, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Stærkt og tak for ordene.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Poul Erik Pedersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Da kapitalismen erobrede demokratiet - dengang da historien sluttede og neo-liberalismen med de fire frihedssøjler (fri bevægelighed af varer,tjenesydelser,kapital og arbejskraft) blev skrevet ind i mange landes forfatning og i EU - arbejdsudbuddet blev globalt hvor lokale fagforeningsbevægelser mistede deres betydning - var indledningen til den situation man står i hvor demokrati er blevet en umulighed i forhold til nogle af de vigtigste beslutninger der er blevet truffet overnationalt. Hvad gør man i en situation hvor de overordnede beslutninger bliver taget bag lukkede døre uden demokratisk billigelse ? Man gør oprør - som Trump i en sindssyg disruption af tingenes tilstand der tilsyneladende er det eneste der får verdenseliten til at spidse ører med panik ved lukketid i en uorganiseret måben over at det hele faktisk fortsætter var vanlig vis - måske endda bedre end hidtil bortset fra den stadig større trussel fra klimaændringer i samme åndedræt bliver ignoreret.

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Jeg synes hun roder lidt i forholdet mellem voldelige organisationer og voldelige enkeltpersoner, og at hun lader til at have dårligt fat i den ret grundlæggende indsigt at vold i større skala næsten altid starter med propaganda, der flytter grænserne og gør folk parate til at acceptere det uacceptable, men når det er sagt...

Hun har ganske ret med hensyn til proportionerne mht hvor truslerne kommer fra i dag.