Læserbrev

Eksamensovervågning sikrer retfærdig behandling

Overvågning ved gymnasieeksamener med programmet ExamCookie er i overensstemmelse med nye og stramme regler for persondatasikkerhed. I stedet for at kæmpe mod programmet burde gymnasieelever kæmpe for, at optagelseskravene bliver langt mere nuancerede end blot karaktergennemsnittet, skriver Falkonergårdens Gymnasiums rektor, Marianne Munch Svendsen
16. juli 2018

I en kommentar den 11. juli kritiserer gymnasieeleverne Simone Smed og Anton Nielsen vores brug af programmet ExamCookie. Jeg vil forsøge at beskrive, hvorfor det er den mindst ringe løsning på en vanskelig udfordring.

En elev møder op til skriftlig årsprøve i engelsk. Om han er træt, fordi han har sovet dårligt, eller bare er en meget distræt ung mand, står ikke helt klart. Ikke desto mindre så blinker alle alarmklokker i ExamCookie-rapporten efter endt prøve: Den eksamensansvarlige kan se, at både Facebook, Instagram og YouTube har været åbne på den unge mands computer under hele prøven.

Det gode er, at vi netop ved hjælp af screendumps fra ExamCookie kan se, at han på intet tidspunkt har anvendt de åbne programmer til at snyde.

Hvis det havde været en rigtig eksamen, og det var en eksamensvagt, som havde opdaget de åbne programmer, og vi efterfølgende ved gennemgang af computeren kunne bekræfte det, men ikke havde screendumps, så var han blevet bortvist fra den pågældende eksamen. Han kunne ikke have bevist sin uskyld.

Jeg skriver dette blot for at sige til gymnasieelever, at denne diskussion ikke er sort/hvid.

Principielt er jeg meget enig i, at I skal være kritiske i forhold til overvågning og registrering, hvilket jeres indlæg heldigvis også viser mig, at I er. Men I behøver ikke være utrygge i forhold til jeres eksamensdata. Vi har en databehandleraftale med ExamCookie, helt i overensstemmelse med de nye strammere regler for persondatasikkerhed.

Moderne teknologi gør det umuligt for skolerne at »lukke ned for omverdenen«.

Det skriftlige eksamenssystem og det trådløse internet er med andre ord »ude af sync«, men de gymnasiale uddannelser har et eksamenssystem, som er nøje tilrettelagt efter undervisningsministeriets regler.

De skal sikre en korrekt afholdelse af prøverne, og at opgaverne er udformet af jer selv. Efterfølgende retter to eksterne censorer opgaverne for at sikre en uvildig bedømmelse og – i sidste ende – at alle får den rigtige placering i køen til drømmeuddannelsen.

For at undgå, at nogen fristes til at snyde ved eksamen for at komme ind på deres drømmeuddannelse, så burde I kæmpe for, at optagelseskravene bliver langt mere nuancerede end blot jeres karaktergennemsnit. Den kamp vil vi gerne kæmpe sammen med jer.

Marianne Munch Svendsen er rektor på Falkonergårdens Gymnasium

»Jeg kan godt forstå, at det kan føles ubehageligt. Men det er vigtigt at sige, at man kan undgå den ubehagelige situation. Hvis man er utryg ved det her, kan man slette de informationer, som man ikke mener, andre skal tilgå. Eller også skal man tage fat i sit gymnasium og spørge, om man kan låne en computer,« siger Merete Riisager i forbindelse med mulig gennemsøgning af elevers computere og facebookkonti for at undgå eksamenssnyd.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Christian De Thurah
David Zennaro og Christian De Thurah anbefalede denne artikel

Kommentarer

niels astrup

" I behøver ikke være utrygge i forhold til jeres eksamensdata. Vi har en databehandleraftale med ExamCookie, helt i overensstemmelse med de nye strammere regler for persondatasikkerhed."

Hvor tit har vi hørt den sang i de senere år

Alligevel er vores allesammens sundhedsdata endt - ukypteret - på en CD hos kineserne.

Alligevel har digitaliseringsstyurelsen ikke kunnet passe på vores data.

Alligevel er tusinder af patientjournaler, trods de praktiserende lægers løfter om det modsatte, blevet overført til åbne databaser.

Marianne Munch Svendsens argument er vist hentet i samme skuffe som jordens største løgn: "Stol på mig skat, du bliver ikke gravid".

Som far til to drenge i gymnasiealderen må jeg spørge helt klart: Med HVILKEN ret kræver Marianne Munch Svendsen og hendes konsorter, at der installeres proprietær trediepartssoftware på computere, som ikke er hendes?

Kort sagt: HVis hun virkelig ønsker sig, at den sladresoftware ligger på komputterne, må hun fanden galeme selv udlevere nye og funktionerende apparater.

Eva Schwanenflügel, Mikkel Mortensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, når den moderne teknologi gør det umuligt at lukke ned for omverdenen, så var det måske en god idé at ændre sit eksamensbegreb og omfavne denne adgang og de udfordringer af en helt anden karakter, man nu kan byde elever, selvom de befinder sig i et lokale på en skole, et bestemt sted i verden.

Overvågningen er til fordel for borgerne, så de kan bevise deres uskyld. Ha ha, det er som at høre Justitsministeriet argumentere for mere logning (den ulovlige logning).

Vi får også at vide, at de indsamlede oplysninger ikke vil blive misbrugt. Hvem tror på det?

Lad være, for det er forkert. Her er der en prøveansvarlig på et gymnasium som udtaler: "Vi kan se helt præcist, hvordan eleverne agerer, og om de er fokuserede. Det har været en positiv sideeffekt."
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/trekanten/gymnasieelever-taget-i-sny...

Det kræver blot at en bekendtgørelse fra en tilfældig embedsmand (husk databeskyttelseslovens § 5, stk. 3 der kan "lovliggøre" massivt datamisbrug i den offentlige sektor) for at oplysningerne om "eleverne evne til at være fokuserede" (altså en computeralgoritmes arbitrære vurdering af dette) eksempelvis kan indgå i det kommende statslige social-credit system ala Gladsaxe-modellen.