Læserbrev

Elbæks angreb på Socialdemokratiet er useriøst

Hvis man ikke kan se, at nutidens Socialdemokrati er fyldt med visioner, progressive dagsordner og massive forandringsprojekter, så er man forblændet af sin egen kærlighed til sig selv og sit magtbegær
24. juli 2018

Uffe Elbæk skriver den 18. juli i Information, at den danske venstrefløj har tabt, hvis den tager til takke med det mindst ringe.

Det er jeg til dels enig i, men jeg mener ikke, at Socialdemokratiet er det mindst ringe bud på et statsministerparti. Tværtimod.

Elbæk skriver, at Alternativet er det eneste parti, som sætter klimakampen øverst. Det er hans virkelighed, men det passer ikke. For Socialdemokratiet er et grønt parti. Den seneste tid har det lanceret en ambitiøs klima- og miljøpolitik, der for alvor kan sætte gang i den grønne omstilling, og som vil gøre Danmark til en grøn stormagt igen.

Samtidig skriver Elbæk, at det kun er Alternativet, som repræsenterer det systemudfordrende. Igen kunne det ikke være mere virkelighedsfjernt. Socialdemokratiet udfordrer systemet, når det vil have mindre bureaukrati i den offentlige sektor – og mere selvstyre. Det udfordrer systemet, når de går til kamp mod New Public Management og Moderniseringsstyrelsen, fordi det ønsker en velfærdsstat, der bygger på relationer og tillid.

Og når Elbæk bruger Thorning-regeringen som eksempel på, hvorfor Socialdemokratiet ikke skal være statsministerparti igen, er det ikke kun useriøst, men også usagligt. Elbæk ved udmærket godt, at Socialdemokratiet i dag med Mette Frederiksen i spidsen har en helt anden linje end under Thorning.

Meget kunne have været bedre under Thorning og ’nødvendighedens politik’. Men at fremskrive Socialdemokratiets position som statsministerparti på baggrund af fortidens politik, som blev fremsat af en anden ledelse, er ikke sammenligningen værdig.

Og hvis man ikke kan se, at nutidens Socialdemokrati er fyldt med visioner, progressive dagsordner og massive forandringsprojekter, så er man forblændet af sin egen kærlighed til sig selv og sit magtbegær.

Alternativet har valgt at gå forrest som statsministerparti. Det er deres valg. Men det er et forkert valg, som kan få fatale konsekvenser. For uanset hvordan Elbæk vender og drejer det, så kan Alternativet ikke samle et flertal.

Og netop derfor er en stemme på Alternativet en stemme på Lars Løkke.

Se, det er virkelighedsfjernt.

Kasper Enevoldsen, næstformand DSU Aarhus

Alternativets formand og statsministerkandidat Uffe Elbæk kommer i dagens kronik med en skarp kritik af venstrefløjen. Ambitionsniveauet på store dele af venstrefløjen er »desværre så lavt, at det egentlig er underligt, at krisen ikke er større,« lyder det fra Elbæk. SF og Enhedslisten giver svar på tiltale
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Pedersen
Poul Erik Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

@Arne, godt kæmpet for hvad ?

På mig ligner Kaspers opslag, som en kamp om hvis's der er størst.

Blandt vælgerne mangles stadigvæk en markant afstandstagen til Neoliberalismen, og en tilslutning til Velfærdsstatens traditionelle værdier - renset for pamperiet. Det er ikke nok at delegerede henført klapper begejstret når Mette taler. Ideologien skal ud over stepperne, så betydeligt flere end omkring halvdelen af den småslumrende Danske befolkning tilslutter sig.

Mikael Velschow-Rasmussen, Frede Jørgensen, Carsten Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er jo, at vi allesammen godt ved, at Socialdemokratiet ikke et øjeblik har tænkt sig at gøre de ting, som, når alt kommer til alt, er kernen i det, ideologien er degenereret til.

Lise Lotte Rahbek

Hvis indlægget havde præsenteret nytænkning og grønne mål ud over: "Socialdemokratiet udfordrer systemet, når det vil have mindre bureaukrati i den offentlige sektor – og mere selvstyre. Det udfordrer systemet, når de går til kamp mod New Public Management og Moderniseringsstyrelsen, fordi det ønsker en velfærdsstat, der bygger på relationer og tillid."

Det er tamt. uambitiøst og slet ikke tilstrækkeligt af S.

Flemming Berger, Børge Neiiendam, Herdis Weins og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Det er jo bare ord og lyder som snik-snak. Den dag S kommer med bud på konkrete handlinger vedrørende ulighed, miljø m.m. lytter jeg gerne, men ikke før

Flemming Berger, Børge Neiiendam, Herdis Weins, Lise Lotte Rahbek og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Hans Christian Molbech

Det klinger godt nok hult at S nu pludselig skulle være bannerfører i kampen mod NPM og Moderniseringsstyrelsen, der blev skabt af netop S. Og S som grønt parti? Mon ikke sikring af arbejdspladser, vækst og kortsigtede gevinster ved salg af offentlige virksomheder stadig vejer tungere end hensyn til miljø og klima? Vi kan jo tage et kig på hvad S har stemt for og hvilke aftaler, de er gået med i de sidste år.

Flemming Berger, Børge Neiiendam, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Niels Østergård

Hvis Socialdemokratiet fremlagde en politik, der (muligvis?) kunne redde redde os fra klima-disruptionen, ville de formentlig ikke komme over spærregrænsen.

Børge Neiiendam

@ Steffen, jeg er helt med på 'hvad ideologien er degeneret til' betyder. Men derudover er jeg i tvivl om hvad du egentligt mener.