Folk

FOLK

Franklin Roosevelt

Franklin Roosevelt

Ritzau Scanpix

16. juli 2018

Præsidenter

Det første møde mellem Ruslands og USA’s ledere fandt sted i Teheran 1943. Den ellers menneskeforagtende Sovjet-diktator Josef Stalin syntes at have fattet respekt og sympati for USA’s præsident Franklin Roosevelt, der mestrede charmens kunst.

Møntsamlere

Over for sine ministre foretog Stalin denne sammenligning af sine to vestlige samarbejdspartnere i kampen mod Nazityskland:

»Winston Churchill søger at liste den mindste mønt op af ens lomme, mens Franklin Roosevelt kun går efter de store sedler.«

Sørgende

USA’s Moskva-ambassadør rapporterede, at Stalin forekom chokeret, da Roosevelt døde i april 1945. Til gengæld var Stalin ikke imponeret over efterfølgeren, Harry Truman. »Værdiløs,« sagde Stalin til sine ministre efter topmødet i Potsdam i juli 1945.

Opbyggere

Det var Harry Truman, der stod for Marshall-hjælpen til økonomisk genopretning af Europa og for oprettelsen af NATO som forsvarspagt vendt mod russisk aggression. Jovist, der har været amerikanske præsidenter, der var ledet af både storsind og vidsyn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu