Klumme

Man skal forestille sig en skolegård, hvis man vil forstå Trump

Det er ikke så meningsløst, som det ser ud, når Donald Trump gør venner til fjender og modstandere til nye allierede
Den amerikanske præsident Trump blev i London mødt med omfattende protester – bl.a. manifesteret ved denne oppustelige kæmpebaby

Den amerikanske præsident Trump blev i London mødt med omfattende protester – bl.a. manifesteret ved denne oppustelige kæmpebaby

Matt Dunham

14. juli 2018

Det virker verdensødelæggende. Når den amerikanske præsident mødes med sit lands venner, behandler han dem som fjender. Han afpresser og fornærmer dem. Men når han mødes med autoritære ledere og diktatorer, hylder han deres ledelsesstil og deres bedrifter. Vi er lige så bange for, at han ødelægger det hele til et NATO-topmøde, som at han skaber en ny alliance til mødet med Putin mandag i Helsinki.

Fair is foul and foul is fair, som det hedder i MacBeth af William Shakespeare. Det, der forekommer godt, bliver hos Trump til noget ondt, mens det, der forekommer ondt, bliver noget godt.

Hos Shakespeare handler det om, at man ikke skal stole på verdens tegn og fremtrædelser.

Den amerikanske journalist Jeffrey Goldberg har i The Atlantic forsøgt at afdække, hvad det handler om for Trump. For det er ifølge Goldberg ikke meningsløst. Ved hjælp af kilder tæt på Trump skitserer han en slags Trump-doktrin. 

Trump-doktrinen

For det første skulle Trump mene, at Amerikas forpligtelser over for gamle allierede er ophævet, og han føler intet ansvar over for deres forventninger til USA.

»Vi må forklare ham, at lande, som har arbejdet med os tidligere, forventer en vis loyalitet fra os, men han mener ikke, at den faktor spiller ind i ligningen,« forklarer en embedsmand.

Trump agerer, som om han er det, der kommer efter historiens afslutning.

Det gør han, fordi han for det andet skulle være overbevist om, at »permanent destabilisering skaber en fordel for USA«. I en slåskamp uden regler vil den stærkeste vinde, antager Trump.

Og for det tredje handler Trump ud fra en forestilling om, at USA er den stærkeste. Den virkelige Trump-doktrin er ifølge Goldberg: »We’re America, bitch«. Fordi Amerika er Amerika, vil de andre i en verden uden historiske forpligtelser og regler blive tvunget til at underordne sig.

Problemet med den doktrin er ikke bare, at den er farlig, fordi den slipper det bæst løs, som Vestens ledere efter Anden Verdenskrig var enige om aldrig at slippe ud af buret igen.

Det er også, at den selv på Trumps egne præmisser er forkert. For de autoritære ledere er ganske enkelt bedre til at forhandle autoritært end Trump. Han, der fejrer sig selv som den suveræne forhandler, er blevet snydt af den nordkoreanske diktator og narret af den russiske præsident, som af Trump har fået akkurat det, han ville have: En splittelse mellem den amerikanske præsident og hans eget magtapparat, som gør USA svagere.

Trump taber på sin egen doktrin, fordi USA’s historiske styrke netop ikke bygger på rå magt, men forvaltningen af balancen mellem magt og ret. En magt, man er bange for, idealer, man beundrer, og aftaler, man anerkender.

Goldbergs analyse af Trump overser dog det enkle forhold, at Trump ikke har karakter til at beslutte sig for en doktrin og efterfølgende eksekvere den. Shakespeares indsigt er, at menneskers intriger er uendeligt komplicerede, og deres udfald er evindeligt uforudsigelige, men deres mekanismer er altid er de samme.

Bøllebank til de dannede

Måske skal man i virkeligheden forestille sig en skolegård, hvis man vil forstå Trump. Angela Merkel og Justin Trudeau er venner med alle de dannede, velklædte, store børn i skolegården, som alle de andre ser op til og drømmer om at hænge ud med.

Hele den liberale klasse i Amerika foragter Trump. Forskere ved de bedste universiteter skriver bøger om, hvordan man kan bekæmpe den amerikanske præsident, som om det er en videnskabelig sandhed, at Trumps politik er forkert. Ved de store prisuddelinger i den liberale underholdningsindustri er moralsk alarm og latterliggørelse af Trump blevet et ritual. De klogeste, de smukkeste og de sjoveste er imod Trump.

Han er så på den anden side blevet valgt på at give dem bank.

Og det er den klassekamp, han fører videre fra indenrigspolitik til udenrigspolitik, når han angriber de pæne og bliver venner med de farlige.

»Vi er fuck-Obama-doktrinen,« siger en anden af Trumps rådgivere til The Atlantic.

Det er ikke en klassekamp mellem arbejderklassen og overklassen. Men mellem den gamle, autoritære overklasse og den nye, liberale overklasse. Og nu har den gamle overklasse har fået de skattelettelser, den ville have, og de autoritære ledere i verden har fået et spil, de behersker.

Imens deler Trump nederlag med dem, han bekæmper.

Shakespeares indsigt er også, at den, der ophæver godt og ondt, selv ender med at gribe ud efter venner, der viser sig som fjender. Og ender med selv at blive tosset, ensom og forladt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Runa Lystlund
  • Toke Kåre Wagener
  • Bjørn Pedersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Hanne Ribens
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Katrine Damm
  • Torben K L Jensen
  • Peter Knap
  • Poul Anker Sørensen
Runa Lystlund, Toke Kåre Wagener, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Peter Knap og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

God artikel.
Jeg tror, at et reality show kommer nærmere Trump verdensbillede.
Jeg tror ikke der er tale om en klassekamp. Billedet peger mere i retning af et grimt racistisk og kvindekonservativt verdensbillede. Man kan så undre sig over, at en politik til beskyttelse at de hvide mennesker og had mod bestemte religioner kan give så stor politisk tilslutning.

Carsten Wienholtz, Jens J. Pedersen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Søren Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Men hvem er så den stærkeste?
Jeg hælder til at EU - Europa er den stærkeste, hvis vi kunne komme udover vores latterlige mindreværdskompleks overfor United Bluff.

Carsten Wienholtz, Vibeke Hansen, Jens J. Pedersen, Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Hanne Ribens og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Vælgere som ønskede forandring havde ikke andre muligheder end Trump. Der sker forandringer. Der røres i gryden....

Et forsøg på at finde en mening i det hele fører til kaos og opgivende hovedrysten.

Trump vil uden tvivl gå over i historien, som vil være delt om hans succes og fejl som præsident hvor nogle vil elske og andre vil hade ham af et lige så godt hjerte.

Forståeligt nok for den splittelse som han selv dagligt sørger for med sine skiftende meninger, holdninger, usandheder, anklager og løgne udstødt til såvel højre som venstre eller endnu ukendte retninger eller områder.

Fællesnævneren syntes at være i Trumps verden; "sandhed løgn og løgn er sandhed" og måske afhænger det af hvorledes han er kommet ud af sengen den pågældende dag, men i hvert fald er hver dag "en helt ny dag" både for ham selv og alle os andre.

Hvad stille man op med en præsident med skiftende personligheder fra time til time, og hvad skal man tro, - når intet ord fra mandens mund er sikkert længere end de næste 2 minutter, og de ord der efterfølgende flyder ud af hans mund i helt modsat retning.

Det er svimlende så hurtigt det skifter mellem disse "skiftende personer", der bor i manden og tvivlen rammer én selv, - "er jeg nu hans ven, eller er jeg nu hans fjende" for det skifter hele tiden og skaber kun usikkerhed og utryghed med al den flimmer, der får én til at miste fornemmelsen af egen normaltilstand i forhold til det flagrende bombardement hid og did af meninger, som denne præsident står for hele tiden.

Man forledes til den tanke, at man selv er enten psykopat, skizofren eller hæmmet forstandsmæssigt, siden man har svært ved at følge med mandens skiftende tanker og ideer om omverdenen og dens tilstand, indtil man bliver kaldt tilbage til virkelighedens verden og genser de mange dejlige mormale mennesker der kan holde de samme meninger klare i længere tid af gangen, - åh hvor herligt.

Forstemtheden glider i baggrunde med den klare erkendelsestanke, - det er ikke mig eller de andre der er skøre, psykopater eller skizofrene, det er derimod manden fra Washington D.C. den er helt gal med, - en egomaniker der skråler op og udnytter medierne på groveste vis, med først en skræmmekampagne mod NATO for dets militære økonomi, og siden bralre op om sin succes med at få pengene på bordet, som medierne så viderebringer.

"Amerika Great Again" lyder feltråbet fra denne mand fra Washington - mest til sine vælgere, og i tilgift hertil, til omverdenens store forbavselse - "Amerika er blevet snydt og bedraget" - af alle i resten af verden, og nu skal betale i stedet for, - men sådan er virkeligheden slet ikke, for det er derimod Amerika der i mange år har snydt og bedraget, - ikke kun udenfor Amerika men også indenfor Amerika, ved ikke at føre en fornuftig økonomisk politik, men blot ladet pengepressen køre for fuld damp, og udstede flere og flere dollars uden egentlig værdi bag, hverken i guld eller i produktionsværdi.

Den amerikanske liberalisme har ædt sig selv op indefra med liberalisme, og fortsætter med denne kurs mod afgrunden, hvor aktier og atter aktier er blevet liberalismens mantra, - for børsen kan ikke fejle - "nationens liberalisme kan umuligt fejle", syntes at være sandheden!

Omverdenens skal ikke betale for den stringente liberalisme i Amerika, - det er og bliver et politisk indenlandsk problem for Amerika, og skal ikke skubbes over på andres skuldre.

Omverdenen må stå sammen imod den skingrende uberegnelige mand fra Washington D.C. fra Asien til Europaover Afrika og Sydamerika, med den sunde fornuft, og afvise han flimrende føren sig frem med sine skiftende meninger - time for time, og hvor der intet hold i virkeligheden findes, men kun er for at tilfredsstille mandens flimrende egomaniske væsen.

Søren Fosberg, Carsten Wienholtz, Evert Jensen, Flemming Berger, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, Tino Rozzo, Søren Jensen og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

De er for tidligt ude med Deres søndagsprædiken, redaktør Lykkeberg.
Det er ikke den tiende søndag efter Trinitatis før 5. august i indeværede kalenderår

Fra dagens tekst, 2. tekstrække:
"Med hvad skal jeg ligne denne slægt?
De ligner børn, der sidder på torvet og råber til de andre:
Vi blæste på fløjte for jer, og I dansede ikke.
Vi sang klagesange for jer, og I jamrede ikke."
(Evangelisten Matthæus, kapitel 11., vers 16 til 24)

Annemette Due, Flemming Berger, Britta Felsager og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Næste verdenskrig bliver mellem EU og USA. Så er det ikke på tide at vi bliver uafhængig af USA's militære våben.

Grethe Preisler

Hvis 'tredje verdenskrig' bliver en krig mellem EU og USA, sidder vi kønt i det, og hvad gør 'vi danskere' så, Lars Bo Jensen?

Melder os ud af EU ligesom UK og bliver i Nato under USA's atomparaply? Eller skulle vi hellere melde os ud af Nato med det samme og blive i EU sammen med Frankrig, der i så fald vil være det eneste tilbageværende EU-medlemsland, som stadig har 'legale' atomsprænghoveder til rådighed efter afslutningen af anden verdenskrig?

Og hvad med tyskerne og russerne, som for manges vedkommende endnu ikke har glemt, hvor lidet morsomt det var for civilbefolkningerne i deres lande at lægge jord til hinandens stridende tropper under første og anden verdenskrig? For ikke at tale om japanerne, som stadig slikker sårene efter at have lagt jord til de to hidtil eneste angreb på civilbefolkningerne i deres byer med nukleare våben?

Vibeke Hansen, Christel Gruner-Olesen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Det ændrer intet. Hillary var mere status quo. Sanders var ikke en mulighed. Rigtigt mange valgte at blive hjemme. ..så Trump vandt. Sådan cirka var det vist også i '33.

Søren Nørgaard

@Rune Lykkeberg
Blændende iagttagelser! - og så er jeg enig i Shakespeares konklusion - et liv i det univers må nødvendigvis ende i solitær tvivl om meningen med alt.

Omverdenens reaktion på skolegårdens skærmydsler er velkendt. I efterdønningerne af intriger, slagsmål, hærværk og krig er overleverne dem, der af uvisse årsager ikke lod sig involvere. Verden forstyrres og det koster, men den lever videre - hvis der er fortsat er plads til liv.

Grethe Preisler

Kunsten stiger og terrorbalancen tilter

Det er de sejrrige hærføreres kronikører, der skriver historien. Det var det også på den verdenskendte engelske femtenhundredetals-dramatiker William Shakespeares tid.

Forskellen på dengang og nu er kun, at der efter al sandsynlighed ikke vil være nogen tilbage til at skrive videre på historien efter afslutningen af en global krig mellem hærførere med adgang til arsenaler af langtrækkende nukleare våben.

Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

CNN har til morgen, lavet en lille meningsmåling på, om Donald Trump vil tale med Vladimir Putin om de tolv militær personer, der er tiltalt af Robert Mueller for indbrud i demokraternes valgkampagne database, der var to svar muligheder JA eller NEJ.

Knap syv tusinde deltog i målingen 94% svarede ‘NEJ’

Hvordan kan det være, at 94% svare ‘NEJ’ er de tilsyneladende ikke interesseret i at finde ud af, hvem der er ansvarlig for ordren til indbruddet i demokraternes parti database?

Muligvis er de 94% der svarede ‘NEJ’, overbevist om de allerede ved, hvem der bestilte dette indbrud og det er den viden de mener at have, der gør de ikke mener, at der er nogen grund til at Donald Trump, vil tale med Vladimir Putin om dette indbrud.

Det er muligvis samme forklaring på, hvorfor der ikke er mange republikanere, der mener mødet bør aflyses.

'Donald Trump invited Russia to hack Hillary Clinton's emails'

Link: https://www.nbcnews.com/dateline/video/donald-trump-calls-on-russia-to-h...

Facebook fik loves strengeste mulige straf onsdag 10. juli 2018, $660.000, for ulovlig hjælp til Cambridge Analytica, der misbrugt millioner af borgeres personlige data til politisk manipulation af demokratiske valg af politikere og flertalsafgørelser, i dette tilfælde til manipulation af valget af Donald Trump og Brexit afstemningen.

Læs.
“Robert Mercer: the big data billionaire waging war on mainstream media With links to Donald Trump, Steve Bannon and Nigel Farage, the rightwing US computer scientist is at the heart of a multimillion-dollar propaganda network”

Link: https://www.theguardian.com/politics/2017/feb/26/robert-mercer-breitbart...

Philip B. Johnsen

Hvis man vil forstå, hvordan demokrati er blevet vare, hvordan man kan købe en præsident eller statsminister ved manipulation af den lille gruppe, der svinger valget fra f.eks. S til V, så må man forstå, hvad det kræver at svinge ‘de rigtige personers holdning’.

How Trump Consultants Exploited the Facebook Data of Millions.
https://www.nytimes.com/2018/03/17/us/politics/cambridge-analytica-trump...

BUSINESSES THAT MAKE MONEY BY COLLECTING AND SELLING DETAILED RECORDS OF PRIVATE LIVES WERE ONCE PLAINLY DESCRIBED AS “SURVEILLANCE COMPANIES.” THEIR REBRANDING AS “SOCIAL MEDIA” IS THE MOST SUCCESSFUL DECEPTION SINCE THE DEPARTMENT OF WAR BECAME THE DEPARTMENT OF DEFENSE.

Link: https://ugebrev.dk/flashnews/finans-flashnews/facebook-virkeligheden-ove...

Espen Bøgh, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Torben Jensen, David Breuer, Peter Knap og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er en anden lille observation, jeg gerne vil dele med jer, som muligvis kan hjælper med, at forstå Trump.

En lille observation af det ellers Donald Trump kritiske CNN, der virkelig vedvarende har udstillet alle præsidentens udskejelser med manipulation af vælgere med Facebook’s hjælp til Cambridge Analytica og Robert Mercer, men en indblanding i valget af Trump, der mest er kaldt for at være af russerne af CNN.

Det faktum, at hvad Donald Trump faktisk ønsker at opnå, med straftold på vare fra allierede mf. ikke er den af CNN og pressen generelt påstået protektionisme, men i virkeligheden en total frihandel, nøjagtigt det pressen generelt politisk selv tilbeder, men helt åbentlyst uden klimabeskytning og nogen anden beskydning af miljø, sundhed eller arbejdsforhold mm.

Det er selvfølgelig ikke så mærkeligt, for det vil udstille manglen på alternative kandidater til posten i USA, som leder af hele den frie verden, med en væsentlig anderledes politik, for hvordan kan CNN finde virkelige alternativer til de stenrige ejer af nyhedsbureauet, der selv bliver rige på investeringer i denne ikke bæredygtige verdenshandel, der ikke samtidig vil udstille alle løgnene om forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, der skaber de menneskeskabte klimaforandringer og manglen på alternativ energi.

Hvem er Robert Mercer?

Robert Mercer very rarely speaks in public and never to journalists, so to gauge his beliefs you have to look at where he channels his money: a series of yachts, all called Sea Owl; a $2.9m model train set; climate change denial (he funds a climate change denial thinktank, the Heartland Institute); and what is maybe the ultimate rich man’s plaything – the disruption of the mainstream media.

“Cambridge Analytica underviste skeptiske, danske pr-folk.”

https://ing.dk/artikel/cambridge-analytica-underviste-skeptiske-danske-p...

Grethe Preisler, 14. juli, 2018 - 19:53

Mon ikke et par enkelte stammefolk her og der vil overleve, og huske i overleveringer hvordan verden rystede og formørkedes af underlige himmelbrag og mærkelige skyformationer der fulgte da nye sole opstod og forsvandt igen.

Lars Bo Jensen, 14. juli, 2018 - 13:44

Den næste krig bliver efter al sandsynslighed også i Mellemøsten, og det er Iran der står for tur.

Der er flere årsager hvoraf nogle rækker tilbage til tiden efter Khomeini, hvor amerikanere på ambassaden blev taget til fange, og var det i flere år.

En mislykket redningsaktion fra amerikansk side, hvor revanchen mangler, og endnu ikke er sket.

Et genstridigt styre - ligesom Saddam Husseins i Irak, som ikke vil rette sig efter Amerika og dets verdenspolitik i Mellemøsten.

- Så er der lige den hjemlige front i Amerika, våbenproduktionen aktiekurserne, udbyttet og aktionærerne, - det som Eisenhower advarede imod i sin tid, - "det militærindustrielle kompleks", og dets behov for produktionen og de medfølgende indtægter til aktiekursernes stigning og udbytter til aktionærerne.

Det sidste er vel nok det vigtigste, - "med det skal vi nok ikke tale højt om", men derimod det politiske, som "indgangsbøn" for retten til atter at overfalde og smadre et land med brug af alle Amerikas våben, og samtidig holde våbenproduktionen, aktiekurserne udbytterne oppe og aktionærener tilfredse.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Espen Bøgh d.d. 8:47

Javel ja
- og så kan en reinkarneret efterkommer af et af de overlevende stammemedlemmer fra førerbunkeren i Sinai-ørkenen i deres fagre ny verden sikkert producere en remake af sci-fi klassikeren "Abernes Planet" fra 1968 ... ;-)

Torben Jensen

Hvorfor er der ingen journalister i den vestlige verden der arbejder lige så seriøst og dybdegående som dig @Philip B. Johnsen, omkring det væsentlige område Geopolitik og verdens politik. Det undrer jeg mig til stadighed over.

Vesten og ikke mindst den bestemte 'dagsorden' - som næsten kunne sammenfaldes i den sætning der blev givet til Berlingske's chefredaktør dengang Pundik senior, fra USA Marshall's representation efter implementeringen: "Husk at omtale os pænt".

I 70 år har den agenda løbet, og Vesten levet godt af den, også for os som borgere.

Men holder løgnen ret meget mere ?? Vi har levet på den fundet os i den. Nu synes det at blive forkludret af 'fakes news' og konspirationsteorier fra andre kilder. Tingene tipper og er den fortsatte stædighed fra pressen og politikers side i Vesten nu med til at "ting sker" uden for "Domen af Vestlig selvforherligelse"? - At Rusland vokser bag Vesten beskyldninger om at: landet snart går bankerot. Putin er faldet meningsmålingerne fra 83% til 75%. At Kina ikke kan finde ud af noget selv, og det de laver er Hong Kong Plastic.

Jeg synes det er bizart at følge - at pressen stadig sover tornerosesøvn for det som nogen af os virker som faktuelle facts eller ihvertfald trends der peger i den retning.

Jeg giver Philip B. Johnsen ret i at man ikke mundlæser Trump, men udleder det man helst vil høre - nemlig at verden skal bestå med den verdens orden, som den altid har været.

Kiggede man derimod dybere i realiteterne - kunne man som modsvar til Trump undersøge hvad USA har fået ud af at tvinge verden til at bruge dollaren som reservevaluta. Man kunne undersøge hvad Nato egentlig bruger sine midler til, når vi ligger og roder ude i Kinas Havet og omkring Sydkorea?

Søren Fosberg, Torben Skov og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver
Ja, " Fair is foul og foul is fair," og nornene fortsætter, "hover through the fog and filthy air". Den sidste del af sætningen fra Shakespears MacBeth skal næsten med. Citatet er meget velvalgt og de nu sidste tilføjede ord, beskriver Trumps helt igennem tågede adfærd.

Trumps sidste demonisering af EU, er hans forsøg på at please Putin, inden mødet i Helsinki. Hans sprængstof kan dog risikere at forvolde skade på ham selv. Det har han ikke gennemskuet endnu. Den mand har ingen impulsstyring.