Kommentar

Selv Fox News har fået nok af Trump efter mødet med Putin

Når Donald Trump helt åbent forærer et topmøde til Vladimir Putin, er grænsen nået for de højrepatriotiske medier, der ellers har støttet Trump hele vejen igennem
Debat
18. juli 2018

Hvis der overhovedet er noget konsekvent ved Donald Trump, burde Fox News nu – som resten af nyhedsmedierne – være en af det amerikanske folks fjender, en fake news-spreder, og for fremtiden blive hånet og spottet af præsidenten.

Efter topmødet i Helsinki kaldte Fox-korrespondenten Neil Cavuto nemlig præsidenten for »disgusting«, altså modbydelig, nyhedsværten Bret Baier betegnede Trumps opførsel på det efterfølgende pressemøde som »næsten surrealistisk«, og værten på programmet Fox & Friends Weekend, Abby Huntsman, (der er datter af USA’s Moskva-ambassadør) tweetede, direkte henvendt til Trump:

»Der er ingen forhandlinger, der gør det værd at ofre dit folk og dit land.«

Fox får nok

Det er bemærkelsesværdigt, at selv fremtrædende folk fra Fox News nu så åbent kritiserer Trump.

Kritikere af tv-netværket kalder det ellers for ’Trumps statskontrollerede tv-station’, en ledende Fox-medarbejder har netop fået en betydningsfuld stilling i kommunikationsafdelingen i Trumps stab i Det Hvide Hus, og den markante og ultrakonservative Fox-vært Sean Hannity er helt åbent øverst på listen over Trumps favoritter.

Krigen mellem Trump og medierne er under præsidentens rundrejse i Europa gået ind i en ny og særdeles interessant fase.

På en pressekonference i Storbritannien nægtede Trump at besvare et spørgsmål fra Kristen Walker fra tv-stationen NBC med henvisning til, at »NBC er fake news, værre end CNN«, hvorefter han gav Fox-journalisten John Roberts ordet. Roberts blev senere kritiseret for, at han ikke på pressemødet gik i brechen for sin kollega, men bagefter tog han både Kristen Walker, NBC og CNN i forsvar på skærmen og kaldte præsidentens udtalelser »unfair«.

Og for at fuldende billedet af en præsident, der er i gang med at gøre sine mest trofaste medievenner til modstandere, offentliggjorde det ultrakonservative website Drudge Report mandag en kommentar, hvor Trump beskrives som »Putins marionetdukke«.

Trump støder patrioterne

Jeg har boet og arbejdet i USA i næsten ni år (godt nok i en helt anden tidsalder).

Jeg har mødt amerikanere fra alle samfundsklasser: fattige, hvide klædt i Ku Klux Klan-hætter, gennemhæderlige arbejdsløse stålarbejdere i rustbæltet, pæne, arbejdsomme, ordentlige og gennemkonservative middelklassemennesker i villakvarterer og veluddannede, tænksomme akademikere og forretningsfolk.

Folk med snesevis af forskelligfarvede etniske baggrunde repræsenterende et splittet, højtråbende, utroligt forskelligartet samfund.

En ting holdt dem sammen: den, for en dansker næsten uforståelige, religiøse og ubøjelige – indimellem militante – patriotisme.

I nyere mediesammenhænge er den militante patriotisme repræsenteret af Fox News, propagandistiske radiostationer og stærkt konservative websites, som var instrumentelle i Trumps valgkampagne og stærkt bidrog til hans sejr i 2016.

For dem repræsenterer Kina en ubehagelig økonomisk trussel.

Europæerne er lidt ligegyldige, fordi de – trods alt – er allierede.

Mexicanere og andre latinamerikanere er der lidt for mange af, og det ville da være fint, hvis man begrænsede tilstrømningen til USA, selvom alle et eller andet sted erkender, at uden de illegale indvandrere, ville store dele af serviceindustrien og landbrugssektoren lide nød. Alligevel er det helt okay, at Trump vil bygge en mur og lave handelskrig.

Men den patriotiske grænse går, som under Den Kolde Krig, ved Rusland. Og når præsidenten helt åbent forærer et topmøde til den tidligere KGB-agent præsident Vladimir Putin, er grænsen nået.

At præsidenten har blæst til kamp mod bureaukratiet og »sumpen« i Washington (ligesom sine forgængere Ronald Reagan, Jimmy Carter og Bill Clinton) er også, set med patrioternes øjne, helt i orden.

Men kombinationen af Trumps i deres øjne forræderiske og underdanige forhold til Putin og hans undergravning af hele det amerikanske efterretningsapparat samt sit eget justitsministerium har på en kort eftermiddag i Helsinki bragt selv de mest ihærdige af hans støtter i tvivl.

Når Fox begynder at tvivle og dermed – med præsidentens særegne logik også bliver en »fjende af folket« – åbner der sig sprækker, som kan vise sig fatale for Trump. Det er måske ønsketænkning, men det giver stof til eftertanke. 

Måske er det gået op for dem, at det ikke er ’America First’, men ’Trump First’, der gælder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her