Læserbrev

Frit kønsvalg til børn er absurd humor

At lade børn og unge afgøre noget så grundlæggende som deres køn, vil være et generalsvigt fra de voksnes og samfundets side
Debat
25. juli 2018

Af og til dukker der humoristiske forslag op i den politiske debat.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen har for foreksempel annonceret nedsættelse af et udvalg, der blandt andet skal »undersøge, om der bør åbnes for juridisk kønsskifte for transkønnede børn og unge under 18 år«. Sådan formuleres det i den udsendte handlingsplan vedrørende LGBTI-personer.

Dét må da være et forsøg på humor – af den mere sorte og absurde slags. For det kan umuligt være alvorligt ment, at børn og unge skal bebyrdes med selv at skulle afgøre deres køn.

Børn og unge er jo netop midt i processen med at finde ro og tryghed i deres personlighed, køn og identitet. Vel at mærke som den person og det køn, de nu engang er. For køn er noget givet – ikke noget, vi vælger.

At lade børn og unge afgøre noget så grundlæggende som deres køn, ville være et generalsvigt fra de voksnes og samfundets side.

Børn og unge trænger ikke til at få et eksistentielt tæppe hevet væk under sig. De trænger ikke til at blive mødt med usikkerhed og forvirring på livets dybeste niveauer.

De trænger til stabilitet, tryghed og sunde rammer og grænser. De trænger til troværdige voksne, som kan guide dem i forhold til livets indretning og indbyggede færdselsregler.

Børn og unge behøver nærværende kvinder og mænd i familien og andre relationer, som de kan spejle sig i, spille bold op ad og identificere sig med.

Den slags er afgørende for, at de finder ro og tryghed i deres personlighed – herunder i forhold til deres identitet som kvinde eller mand.

Så ligestillingsministerens forslag må være et forsøg på humor – om end på et ret middelmådigt niveau. Det er ikke en humor, der fremkalder den dybe, rungende latter.

Kristian S. Larsen, folketingskandidat for Kristendemokraterne (Skanderborgkredsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Transkønnede ER faktisk noget som findes. Og de hjælpes ikke bedst ved at volde dem ned i de "givne" kasser. Det er ikke et spørgsmål om at rive et eksistentielt tæppe væk under unge mennesker -- for de unge som dette drejer sig om ER tæppet forlængst væk. Spørgsmålet er om de må få et andet, eller om de skal nøjes med den hårde jord.

Janne Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Heidi Larsen, Gunilla Funder Brockdorff og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Kristian S. Larsen, det er langt mere kompliceret, end du forestiller dig: https://www.dr.dk/levnu/parforhold/sexolog-man-kan-ikke-laegge-laag-paa-...

Torben Bjerrehuus

For en gang skyld er jeg enig med Steffen Glise. Det er langt mere kompliceret end man forestiller sig. Argumentet støtter forfattere til læserbrevet hvilket nok ikke var Glises intention :)))))

Troels Ken Pedersen

@Torben Bjerrehus: Det var da godtnok en kreativ læsning. Lad os se...

"-Det er et stort mismatch at leve med, og det er ikke så underligt, at transseksuelle ofte kommer til at lide af både depression og andre psykiske problemer. De føler sig tvunget af deres egne kønsorganer og af omgivelserne til at være på en anden måde, end de føler sig indeni."

Det er lige præcis dén tvang, læserbrevet er fortaler for. Hvordan får du artiklen til at støtte læserbrevet?

Eva Schwanenflügel

Det er nærmere en joke fra læserbrevsskribentens side, når han postulerer at transkønnethed ligesom er noget, der påduttes børn fra omgivelsernes side.
Det svarer også til den vildfarelse, at fx homoseksualitet er en sygdom.

For børnenes vedkommende, er det netop dem selv, der oplever de ikke passer ind i det køn, de er født med - og for dem er det ikke et valg, men et grundvilkår.

Derfor er det tvang, hvis man fraholder børn retten til juridisk kønsskifte, så de på papiret ikke accepteres som dem de er.

Det er en arkaisk holdning, skribenten er fortaler for.