Klumme

Intermetzo: Ned med kulturen

DFVK og LA’s mediepolitik beretter pixibøger om motiv og mål
6. juli 2018

For regeringen og støttepartiet et det åbenbart et succeskriterium at beskære kulturen med to procent om året. Nødvendigt? Ikke for den økonomiske sammenhængskraft. Snarere tværtimod. Kulturproduktion er lønsomt i længden – nu og da også for fædrelandets relative evighed.

Regeringen har et noget andet formål end sparede kroner og ører med nedskæringerne, et motiv, som kun kan tolkes som ønsket om betydeligt mindre kultur, meget mindre dansk kunst og mere politisk bestemte dagligvarer garneret af billige amerikanske tv-serier. Her udtrykker kulturpolitikerne mærkværdigvis sjældent bekymring for fremmed indflydelse. Tænd bare for tv og konstater omfanget.

De færreste tør hævde folketingsflertallets respekt for kunstens frihed eller princippet om armslængde. I betragtning af kulturens beskedne tilførsler summer nedskæringerne sig op, hvis man kan sige det sådan. Flere områder, stolte institutioner som Nationalmuseet og Det Kongelige Bibliotek, er snart lukningstruede.

Dansk kultur på danske hænder

Man tror, det er lyv, men det er det ikke. Kulturminister Bock opfordrer andre til at tænke ud af boksen og lægge hånden på kogepladen ombord på brændende platforme, mens hendes floskler lever deres eget liv, og hun tager et dybt spadestik og ordner det lavpraktiske.

I processen samarbejder Bock med Dansk Folkeparti, der ellers ikke kan fordrage ministerens parti. DF’s krav på førstefødselsretten til dansk kultur på danske hænder i rød hvid marinade er velkendt. I ministeren finder man – i fuldt berettigede mindreværdskomplekser over for det kreative element – et villigt redskab.

Senest har de forenede kræfter sendt minister Bocks gamle arbejdsplads DR i knæ. Fra samme sted blev ministeren i sin tid to millioner kroner rigere verfet ud i en flot parabolsk bue. Personligt nid og nag bør ikke undervurderes i praktisk politik.

Den nu reelle reduktion af DR skyldes jo ikke DR’s fantasiløse programpolitik eller den overadministration, Bock som underdirektør selv bidrog til, men et nedgroet ceremonielt had til institutionen. Men midt i en sand flom af genudsendelser, kongesnobberi og populisme leverer DR trods alt også bemærkelsesværdigheder.

Således i DR’s danmarkshistorieserie. Det faldt imidlertid DF’s næstformand, fhv. vicepræsident i Meld og Feld Søren Espersen, for brystet, at serien anlagde en synsvinkel, der bestemt ikke var Espersens og DF’s. DR kunne bare vente sig af medieforliget, truede Espersen. Næstformand og vicepræsident Espersens medansvarlige i Feld/Meld, præsident og MEP Morten Messerschmidt – under personlig granskning af EU-svindelenhed OLAF – klagede over opdagelsen af Skrydstrup-pigens oprindelse. Hun er ikke spor fra Skrydstrup, men derimod indvandrer ligesom Egtvedpigen.

Dét hørte ingen steder hjemme. DR havde at fortælle de gamle, blonde myter fra Saxo Grammatica, som Messerschmidt kaldte Absalons spindoktor, og i øvrigt holde sig i skindet. Man kan jo også sælge for groft ud af danske traditioner, jamrede Messerschmidt.

Man forestiller sig Morten Messerschmidts reaktion på kritisk historieformidling om Morten Messerschmidt en skønne dag. Når OLAF engang er færdig, vil de tvende nationale heltes adfærd og forvaltning af offentlige midler måske bekræfte værdiudsalget med tilbagevirkende kraft efter sådanne udfald mod den frihed i ytring, kunst og videnskab, som folket engang hyldede i landet, hvor bøgen spejler sin top.

Fattigere ånder

Derud skal nu det vellykkede radiofoniske eksperimentarium Radio24syv. Ligeledes Mette Bocks og DF’s værk i det miniforlig, hvis mest sympatiske detalje er, at det kan omgøres efter et valg.

Det lykkedes Radio24syv at skabe et relevant alternativ til DR’s P1. Delvis som følge af P1’s vigende position og nær hjernedøde uopfindsomhed; dels fordi 24syv omvendt forvaltes i en idérigdom, uset i nyere dansk mediehistorie. De første par år tydede mindre godt, men herefter fik 24syv for alvor fat og skabte nye radiogenrer; radioen blev tilmed folkeeje.

Politikere af den forsnævrede art vil have del i en sådan succes. I kombination med andre formodede stemmegivende emner udløser de herefter katastrofer:

Skævhed i Danmark (resultat af Løkkes kiksede kommunalreform) kompenseres ved udflytning af mestendels ikke udflytningsduelige virksomheder; landsdelenes ligestilling dikteres blottet for saglige hensyn.

Derfor blandt så meget andet denne lyse idé at tvangsforflytte Radio24syv, der lyttermæssigt dækker landet fint. Altså en udflytning helt eller delvis, der egentlig ikke har andet formål end ovenstående, samt skinsyge over den succes, politikerne ikke har del i og ikke kontrollerer i detaljer. Succes et stenkast fra Rådhuspladsen er pr. definition københavnerhovskisnovski, så hellere kaste tingene op i luften, som DF’s kulturordfører med medial mission og vikinger på hjernen forklarer, skønt radioen med kun syv-otte år på bagen stadig er i opbygningsfasen.

Per Stig Møller har ofte måttet høre for sin sårbare selvhævdelse, hvilket givetvis har medført et forsøg på kollektiv forglemmelse af ophavet til 24syv. Men det var Per Stig Møllers idé og konstruktion, da den ensomt stående konservative bogskriver var kulturminister.

For sin udenrigspolitiske virksomhed får Møller næppe varig hyldest, dertil er Danmark og den tidligere udenrigsminister – trods Per Stigs sans for eget format – for flygtige fnug i den store støvstorm. Men Møller fortjener en statue foran Radio24syv, Vester Farimagsgade 41, København V.

Der kan forbipasserende mindes historien om et godt og gennemtænkt initiativ, som fattigere ånder senere ødelagde. De ville hellere påtvinge landets kultur deres egne begrænsninger end generøst glæde sig over initiativets bæredygtighed og udviklingsmuligheder på en forstandig adresse.

De vil have kulturen ned med nakken, vil de.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Malan Helge
 • Tino Rozzo
 • Hans Larsen
 • Carsten Munk
 • Katrine Damm
 • Frede Jørgensen
 • Bent Gregersen
 • Trond Meiring
 • Henrik Günther
 • Eva Schwanenflügel
 • Birte Dahl
 • Torsten Jacobsen
 • Kurt Nielsen
 • Christian Mondrup
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Grethe Preisler
Malan Helge, Tino Rozzo, Hans Larsen, Carsten Munk, Katrine Damm, Frede Jørgensen, Bent Gregersen, Trond Meiring, Henrik Günther, Eva Schwanenflügel, Birte Dahl, Torsten Jacobsen, Kurt Nielsen, Christian Mondrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Sandheden om den kulturelle tørke - serveret på et hakkebræt made in Denmark af en oplagt Georg Metz - der aldrig skriver "small talk" når det drejer sig idosynkratisterne fra Dansk Folkeparti.
SUK.

Malan Helge, Frede Jørgensen, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Kultur, er det ikke det, der på "nydansk" hedder: "Oplevelsesøkonomi"?

Bjørn Pedersen, Flemming Berger, Verner Nielsen, Hans Aagaard og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar