Klumme

Klimaforandringer er ved at indhente os. Også på idylliske Nyord

Tilværelsen føles stadig balsamisk på Nyord ved Møn. Men noget er ikke, som det plejer. Roserne vokser ikke, og tørken har drevet trækfuglene væk fra øen. Den fremtid, vi i så mange år er blevet advaret om, trænger sig på
Tilværelsen føles stadig balsamisk på Nyord ved Møn. Men noget er ikke, som det plejer. Roserne vokser ikke, og tørken har drevet trækfuglene væk fra øen. Den fremtid, vi i så mange år er blevet advaret om, trænger sig på

Jørgen Bausager

30. juli 2018

På endnu én i kæden af lange, solbagte dage var jeg på cykeltur til Nyord, en lille ø for enden af Ulvshale på Møn, øverst mod nordvest, når man ser på et kort. Og i Nyord by er der svaler. Man har bevaret en række telefonpæle med trådene på, netop af hensyn til svalerne, der andre steder måtte se sig om efter nye siddepladser, dengang telefonkablerne blev lagt i jorden.

Og svalerne besætter trådene tæt. I hundredvis kvidrer, letter og sætter de sig igen, et pilsnart mylder i konstant bevægelse, så man på Nyord Kirke har måttet hænge et skilt med ordene: »Luk venligst døren for svalerne.«

Nogle ornitologer mener, at insekterne i år er så rigelige, at svalerne kan nå et ekstra kuld oven i de sædvanlige to. I vores portrum er det dog kun få dage siden, at kuld nummer to er klækket, de kommer først på vingerne om nogle uger. Så vi får se. Men ingen tvivl om, at svalerne har kronede dage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peder Meyhoff

Ingen tvivl om at det har været en meget tør sommer i år, og heller ingen tvivl om at der er 'noget' galt med klimaet. Men måske oplever vi denne sommer som mere usædvanlig varm og mere tør end den faktisk er - hvis man sammenligner med somrene får et nogle årtier siden. Jeg mindes da at vi har meget varme somre før, bl.a. kan jeg huske den i 1976 (den med mariehøns i millionvis!). Den slags somre har vi måske glemt. Klimaforskerne siger heller ikke noget om at vi generelt vil få mere tørre somre i Danmark, tværtimod, de siger varmere og mere regnfyldte. Og dét passer fint med den hidtidige udvikling - både nedbørsmængden og teperaturen har været stigende i Danmark siden slutningen af 1800-tallet. Og sidste sommer var da også ganske våd. Jeg skriver ikke dette for at tale klimaproblemet ned, kun for at nuancere prognosen for udviklingen i Danmark. Den nuværende tørke kan godt være en enlig svale (på Nyord ;-), det er nok mere nedbør vi kan forvente fremover - også om sommeren.

Philip B. Johnsen

Peder Meyhoff
Vejr og klima er ikke det samme, Vejret kan være framragende, men de menneskeskabte klimaforandringer er eksistentielle og acceleration i ekstremt vejr koldt, varmt, vådt og tørt, ikke godt eller dårligt vejr, men klimaforandringer over tid, der er ophobning af energi der udløser ekstremt g farligt vejr.

Fakta om drivhuseffekten:
"Drivhuseffekten er en populær betegnelse for atmosfærens evne til at holde igen på udstrålingen af energi fra jordoverfladen. Det er altså en isolerende effekt, som betyder, at Jordens temperatur ved overfladen er højere, end den ville være uden en atmosfære.

Drivhusgasser er gasser i atmosfæren, der bidrager til drivhuseffekten. Det er først og fremmest vanddamp og kuldioxid (CO2).
Stigningen af CO2 i atmosfæren er primært på grund af udledninger fra fossile brændstoffer."

Kilde: IPCC, DMI
Link: https://www.ipcc.ch/

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Fire ud af fem år er tørre på Nyord. Jeg ved det for jeg har i 25 år slæbt vand til min køkkenhave. I år er det dog rekord. 25 mm. vand siden 1 maj. Tordenbyger der giver 30 mm i Stege løber uden om øen og vi ser med længsel mod Koster hvor det øser ned, mens vi får 15 dråber. Det er vandet der trækker regnen væk. I foråret var der 10.000 bramgæs. De skal nok komme igen. Grågæssene er begyndt at trække, morgen og aften.

Per Torbensen, Danny Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Kære Karen Syberg
Det er slet, slet ikke sådan at komme til Nyord. Kunne Information mod betaling ikke arrangere en dagstur for abonnenter dertil med dig som guide?
Venlig hilsen
Maj-Britt Kent Hansen