Læserbrev

Kviklånsregler umyndiggør voksne 

Når renterne på bankernes kassekreditter i mange tilfælde er lige så svimlende som kviklånenes, så kan et loft, der udelukkende rettes mod kviklånsudbyderne, kun betragtes som en hetz
Debat
3. juli 2018

Debatten om særlovgivning for kviklånsudbydere blusser fra tid til anden op. Politikerne forsøger at indføre et loft over lånenes årlige omkostninger i procent. Men når renterne på bankernes kassekreditter i mange tilfælde er lige så svimlende som kviklånenes, så kan et loft, der udelukkende rettes mod kviklånsudbyderne, kun betragtes som en hetz.

Og hvis man indførte et forbud mod en lang række kortfristede lån, så ville disse blot blive udbudt af kriminelle. Selv om jeg naturligvis sympatiserer med de personer, der af den ene eller anden grund har misvedligeholdt deres lån, så tror jeg næppe, at disse vil være bedre stillet med rockernes og bandernes lånebetingelser.

Som led i deres kviklånhetz er det også lykkedes politikerne at umyndiggøre voksne mennesker med en 48-timers tænkepause. Låneansøgeres accept af et lån kan simpelthen først betragtes som gyldigt efter 48 timer. Et af argumenterne for denne 48-timers regel er, at en tredjedel af låntagerne fortryder deres lån. Men sådan er det jo nok med de af livets goder, hvor nydelsen kommer straks, mens regningen først betales senere.

Mange fortryder også byture, når de vågner med tømmermænd. Eller en burger, når kalorierne har sat sig. Men af den grund indfører vi jo ikke en tænkepause, før du må købe en BigMac eller gå i byen. Det er ikke holdbart at lovgive ud fra en fremtidig fortrydelse. Det er en vanvittig glidebane. At fortryde hører med til det at leve.

Man kunne fristes til at sige, at politikerne selv bør påtvinges en tænkepause, næste gang de overvejer at umyndiggøre borgerne gennem særlovgivning som led i deres stræben efter billige kommunikative point.

Esben Klint, formand for Liberal Alliances Ungdom København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels P Sønderskov

Så er det i den grad agurketid ;-)

Anders Sørensen

"Man kunne fristes til at sige, at politikerne selv bør påtvinges en tænkepause, næste gang de overvejer at umyndiggøre borgerne gennem særlovgivning"

Ellerv man kunne fristes til at sige, at politikerne selv bør påtvinges en tænkepause, næste gang de skriver et debatindlæg så himmelråbende stupidt som dette.

Lise Lotte Rahbek, Dorthe Fauerholdt, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Dorthe Fauerholdt

Sikke dog en gang vrøvl. Bankernes kassekredit og visse kviklån tåler ingen sammenligning. Hos VIVUS koster et lån på 6000kr, tilbagebetalt over tre måneder 790 % i ÅOP. Det er åger og burde forbydes.

Lise Lotte Rahbek

Det forekommer mig, at formanden for LAU i København er oppe imod straffelovens §282:
"For åger straffes den, som udnytter en anden persons betydelige økonomiske eller personlige vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller et bestående afhængighedsforhold til i et aftaleforhold at opnå eller betinge en ydelse, der står i væsentligt misforhold til modydelsen, eller som der ikke skal ydes vederlag for."