Læserbrev

Lad industri og hospitaler samarbejde

Når læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale løber stærkt, skal der være en gulerod, hvis man skal påtage sig ekstra arbejdsopgaver, derfor er incitamenter til samarbejde om udvikling af nye behandlinger læger og lægemiddelindustri imellem vejen frem
Debat
13. juli 2018

Det kræver flere kræfter at løse en ny opgave end at gøre, som man plejer.

Udvikling tager tid og kræfter, og der bør – ligesom med investeringer i nye behandlinger og nyt udstyr – være en erkendelse af, at indsatsen sjældent tjener sig ind i løbet af et år. Men der er utålmodighed i styringen af den offentlige sektors budgetter, der kun laves for ét år ad gangen.

Derfor har Socialdemokratiet fat i noget af det helt rigtige, når de i et forslag taler om både flerårige budgetter, lokale aftaler og tilskyndelse til nye løsninger.

Tillad os at tage et eksempel:

I kliniske forsøg tilbyder læger i samarbejde med lægemiddelindustrien patienterne ny eksperimentel behandling på de offentlige sygehuse. De kliniske forsøg giver uhelbredeligt syge patienter nyt håb og nye muligheder, og de bidrager til at dokumentere medicinens effekt og bivirkninger.

Derudover er kliniske forsøg også en indirekte kilde til indtjening for et økonomisk presset sundhedsvæsen, fordi sygehusene sparer udgifter til medicin og behandling af de patienter, der medvirker i forsøgene.

Lægemiddelproducenten betaler nemlig regningen. Det er en rigtig god løsning, der gavner alle.

Når en afdeling på et sygehus indvilger i et samarbejde om afprøvning af ny medicin i dag, indebærer det en række arbejdsopgaver med registrering, protokoller og lignende, som er afgørende for forsøgets resultater. Afdelingens udgifter og merarbejde bliver kompenseret, men gevinsten – knap én million kroner per forsøg – bliver indkasseret af sygehusledelsen eller regionen og ikke af afdelingen.

Det er ikke en model, der styrker incitamenterne til samarbejde om at udvikle nye behandlinger. Derfor er vi meget glade for, at Socialdemokratiet tilskynder til nye løsninger med deres forslag.

Når læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale løber stærkt, skal der være en gulerod, hvis man skal påtage sig ekstra arbejdsopgaver. God ledelse og økonomiske incitamenter er afgørende.

De, der yder, skal også opleve, at der kommer noget igen. Ikke til dem selv, men til afdelingen, kollegerne, fællesskabet. Der skal være belønning for at udvikle nye løsninger – ellers er det for nemt at gøre, som vi plejer.

Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen og adm. direktør, Dansk Lægemiddel Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Og samtidig med gøres Sundhedssystemets mandskab beredt til at vælge lige præcis de medicinmærker fra lige præcis det medicinalfirma, som stod bag de kliniske forsøg på patienter, som de ansatte selv deltog i.

Det er rigtig smart. Og der er helt sikkert gode penge i det.

Henning Kjær

Lægemiddelproducenterne henter alle udgifter hjem igen, når de sælger deres nye præparat(e).
Alle lægemiddelproducenter henter deres indtægter til dækning af forskning, fremstilling og overskud fra sundhedvæsnet (hospitaler og syge mennesker).
At skaffe penge fra lægemiddelproducenter til hospitaler er at fodre hunden med sin egen hale.

niels astrup

Måske har jeg glemt det - men sådan som jeg husker pensum fra statskundskab i Århus, var medicinske forsøg ikke en del af pakken.

Alligevel forsøger Ida Sofie Jensen - som hendes DJØF-fæller - at lade som om, hun ved mere end de medicinsk uddannede.

Hvis jeg var læge, sygeplejerske eller lign ville jeg efterhånden være trææææt af DJØFerne.

Dorte Sørensen

Hvad med patientsikkerheden - hvad risiko løber de patienter, der åbenbart skal være forsøgsdyr - eller er det kun til døende patienter - "De kliniske forsøg giver uhelbredeligt syge patienter nyt håb og nye muligheder" (Måske en ny metode til aktiv dødshjælp)

Bemærkning til - "Derfor har Socialdemokratiet fat i noget af det helt rigtige, når de i et forslag taler om både flerårige budgetter, lokale aftaler og tilskyndelse til nye løsninger." - mon det er producent forsøg som S tænker på som nye løsninger - det håber jeg sandelig ikke.