Læserbrev

Lad socialt udsatte være direktør i eget forløb

Kun 60 procent af modtagerne af ressourceforløb føler sig inddraget i deres egen sag. Mange socialt udsatte og syge mennesker føler sig nemlig magtesløse over for systemet. I evalueringen af reformen af førtidspensionen kunne det være oplagt at fokusere på at gøre ressourceforløbene succesfulde – det kunne ske, hvis borgeren følte sig inddraget
Debat
17. juli 2018

Partierne bag reformen af førtidspension drøfter i øjeblikket, hvad der skal gøres for at rette op på reformens mangler.

Der er kommet en stor evaluering fra Deloitte. Den peger på mange problemer.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har særligt kastet sig over manglen på indhold samt manglen på virksomhedsrettede indsatser i ressourceforløbene.

Ministeren ofrer til gengæld ikke meget opmærksomhed på det nedslående resultat, at kun 60 procent af modtagerne af ressourceforløb oplever sig inddraget i egen sag.

Hvordan forestiller man sig, at borgeren skal udvikle sine ressourcer, hvis borgeren ikke oplever, at forløbet vedrører ham eller hende?

Ressourceforløbene har potentialet til at hjælpe mennesker videre – men realiteten er, at mange socialt udsatte og syge mennesker føler sig magtesløse over for systemet.

De mange frustrerede borgere, som i disse år går på gaden for eksempelvis Jobcentrenes Ofre, er et desperat opråb til politikerne om netop det.

Vellykkede ressourceforløb kræver, at borgeren bliver direktør i eget forløb.

Forligspartiernes revision af reformen bør sætte som mål, at alle modtagere af ressourceforløb oplever sig inddraget. Evalueringen konstaterer, at under 50 procent er tilfredse med ressourceforløbene.

Det kunne – ud over det mangelfulde indhold af forløbene, som også fremhæves i evalueringen – blandt andet have at gøre med, at borgeren ikke bliver inddraget tilstrækkeligt.

En særlig problematik er deling af oplysninger om borgeren mellem myndigheder. Mulighederne for deling bør ifølge evalueringen fremmes, så borgeren ikke selv skal bringe oplysninger med sig fra sektor til sektor.

Det kan være fornuftigt, at eksempelvis psykiatrien og kommunen deler oplysninger med hinanden – selvfølgelig under forudsætning af samtykke fra borgeren.

Men Rådet for Socialt Udsatte vil gerne advare imod, at der indføres et big brother-datadelingssystem, hvor deling af oplysninger mellem myndigheder gør borgerens egne input helt overflødige i forhold til afgørelserne.

Forligspartierne har en stor opgave med at få rettet reformen op, så den hjælper flere, tidligere og bedre – og frem for alt, så borgeren oplever sig inddraget i egen sag. Det må være den grundlæggende forudsætning for en succesfuld indsats.

Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det er rart, at nogen - som Sjursen - stadig omtaler ressourceforløbene som positivt ment.

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Forligspartierne har en stor opgave med at få rettet reformen op, så den hjælper flere, tidligere og bedre – og frem for alt, så borgeren oplever sig inddraget i egen sag. Det må være den grundlæggende forudsætning for en succesfuld indsats."

Ja, velmenende ord - desværre også såre naive..

Ressourceforløb og andre tiltag overfor syge og udsatte grupper er en del af den mere og mere altomfattende beskæftigelsesindustri, der overhovedet ikke har som formål at afklare den enkelte eller hjælpe ham/hende med at få et mere tåleligt liv, en bedre økonomi, bedre boligforhold eller et arbejde.
Tværtimod handler det om at opbevare mennesker i tidsubestemte forløb, hvor de misbruges som ping-ping bold mellem det vidtforgrenede og til stadighed voksende marked for private aktører, virksomhedskonsulenter, private lægekonsulenter, og kommunerne.

Disse forløb fører i bedste fald ingen steder hen. I værste fald bliver folk mere syge, får deres økonomi ødelagt, må fraflytte deres bolig, og ganske mange dør.
Det er et ondt system, der med kontrol og sanktioner driver mennesker ud i psykiske lidelser og økonomisk ruin.

Ressourceforløb burde afskaffes, og socialpolitikken genindføres til fordel for den nuværende maniske "beskæftigelsespolitik", (læs: arbejdsudbudspolitik), der genererer flere syge end nogensinde.

Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Carsten Svendsen, Dorte Sørensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Eva S
Om jeg må tilføje et par ord til din udmærkede fremlæggelse, så handler det netop ikke om at hjælpe syge mennesker, men om stille de (raske?) menneser i befolkningen tilfredse, som råber højst om at alle andre mennesker SNYDER og bare LIGGER PÅ SOFA og BRUGER ANDRE FOLKS PENGE.

Den slags adfærd får mig til ønske karmaprincipperne er virkelige.

Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Lise Lotte Rahbek
17. juli, 2018 - 18:16 :

"Den slags adfærd får mig til ønske karmaprincipperne er virkelige."

Jamen det er de da Lise Lotte.. Bare først i det næste liv.. Hvilket fører til endnu mere fattigdom og udnyttelse.

Desværre kan man ikke huske sit tidligere liv, (såfremt man tror man har haft et) medmindre man fx gennemgår regressionsterapi eller andet, hvilket skulle være en temmelig hård oplevelse.
Til gengæld er der vidnesbyrd om folk der har oplevet deres frygtelige fejl og kynisme ved netop denne form for oplysning. Også hvorfor de netop sidder fast i såkaldte "fixed stages" i deres udvikling.
For skal man tro den højere åndelighed, er vi langt tilbage.
Mange siger ligefrem at det er derfor vi oplever øget angst i samfundet.
Det miljø vi har lavet med mennesker som små møtrikker, (Socialdemokratiets Matthias Tessfaye og Kaare Dybvaaad i et debatindlæg i Politiken), er simpelthen for industrielt og snævert.