Læserbrev

Lav en spekulationsfri statsbank

Danske Bank har hvidvasket for 53 milliarder kroner i bankens estiske filial. Almindelige kunder betaler gildet gennem øgede gebyrer, mens aktionærerne bliver tilgodeset. Et oplagt alternativ ville være en spekulationsfri statsbank – en NemBank
20. juli 2018

53 milliarder kroner. Det astronomisk store beløb er, hvad Danmarks største bank, Danske Bank, har kørt igennem hvidvaskemaskinen i deres baltiske filialer.

Midler, der bevidst er holdt uden for myndighedernes søgelys og kontrol og gennem skatteunddragelse og kriminalitet er blevet brugt til korruption, illegal våbenhandel, lyssky transaktioner og bestikkelse.

Danske Bank har år efter år høstet milliardoverskud. Generøse danske skatteydere sikrede også billig likviditet til banken efter finanskrisen, da andre ikke ville låne dem penge, der kunne sikre bankens overlevelse og aktionærernes investering.

Årsregnskabet for 2017 viste et overskud på 20,9 milliarder kroner efter skat. Aktionærerne blev tilgodeset med både aktietilbagekøb og udbyttebetalinger for et tocifret milliardbeløb.

Almindelige kunder betaler gildet gennem øgede gebyrer. Er du på kontanthjælp, kan du end ikke få en budgetkonto. Det er almindelige bankkunder, der betaler banken for – gennem spekulativ virksomhed på kant med lovgivningen – at føre en risikabel forretning, hvor aktionærerne år efter år skummer fløden.

Hvorfor i al verden skal vi fortsat finde os i det?

En oplagt løsning ville være at lave en spekulationsfri statsbank – en NemBank, der kunne drive almindelig ud- og indlån, med høj sikkerhed. Der kunne sikre investeringer også i udkantsområder til både bolig og håndværk.

En bank hvor alle borgere får placeret deres lovpligtige NemKonto. Hvis man har et ønske om at skifte til en af de kommercielle banker, er man selvfølgelig fri til at gøre det, men man har altid ret til en NemKonto hos den spekulationsfri NemBank.

Bankerne skulle så finde andre midler til deres kasinokapitalistiske eventyr, og aktionærerne ville nok blive nødsaget til at finde sig et ordentligt arbejde.

Hvis man anser bankernes rolle som værende at fordele kapital, må det være et klart og tydeligt krav, at de kommer under demokratisk kontrol, så kapitalen kan investeres til samfundets bedste og ikke efter aktionærernes tørst efter profit.

Peder Hvelplund er folketingskandidat for Enhedslisten

Direktionsmøde i Danske Bank med blandt andet administrerende direktør Thomas Borgen (th.). Skandalen om bankens hvidvaskning er i denne uge vokset i omfang.
Læs også
Egentlig ville Lars Pehrson have været fløjtenist i et symfoniorkester. Men da der ikke var nogen ledige job, blev det han hans interesse for naturen, der afgjorde hans karriere. Først som ekspedient i en biodynamisk butik, siden som bankdirektør.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Bjarne Jørgensen
 • Dorte Sørensen
 • Hans Larsen
 • Arne Albatros Olsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Morten Wieth
 • Arne Thomsen
 • Niels-Simon Larsen
 • Torben K L Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Jørgensen, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Arne Albatros Olsen, Lise Lotte Rahbek, Morten Wieth, Arne Thomsen, Niels-Simon Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Thomsen

Peder Hvelplund: Som politiker i Enhedslisten burde du udarbejde er lovforslag om dén offentlige bank, du foreslår - i stedet for blot at "kaste idéen op i luften" ; - )

Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Statsbank... Er det stats<7i> som i samarbejde mellem stat, kommune, ATP, skat, Jobcenter, RKI,...?
Altså endnu en pind i den fattige lille mands ligkiste?

Statsbank... Er det stats som i samarbejde mellem stat, kommune, ATP, skat, Jobcenter, RKI,...?
Altså endnu en pind i den fattige lille mands ligkiste?

Peder Hvelplund

@Arne Thomsen, Enhedslisten har tidligere rejst beslutningsforslag om en offentlig, spekulationsfri bank, uden det har samlet flertal. Det vil vi uden tvivl gøre igen, men opgaven lige nu er at rejse debatten igen og igen og skabe folkelig opbakning til kravet, så vi forhåbentlig kan få skabt flertal for det.
@Torben Skov, om det er en statsbank eller om den struktureres anderledes som en offentlig ejet almennyttig bank er mig underordnet. det afgørende er at få brudt de private bankers monopol på at drive bankforretning, samt indskrænke deres mulighed for pengeskabelse.

Eva Schwanenflügel

@ Peder Hvelplund

Jeg bifalder forslaget.

Men hvad med alle de fattige mennesker, der har oparbejdet en eller anden form for gæld?
Fx forbrugskreditlån, overtræk på kontoen kendt som kassekredit, samt de ret vampyriske privatlån?
Man kan jo ikke med en tryllestav ophæve al gæld..?
Eller hvad?

Arne Thomsen

Indtil vi får en sådan statsbank, er der jo den næstbedste mulighed: En kooperativ bank: Coop-Bank ; - )