Kommentar

Markedet skal drive den grønne omstilling

Informations dommerpanel kan åbenbart ikke få øje på Liberal Alliances grønne ambitioner, men de er der – hvilket energiaftalen også viser
12. juli 2018

Der foregår for tiden en benhård kamp om at være det mest grønne parti i Folketinget, hvilket Informations forside den 9. juli også afspejler.

I Liberal Alliance synes vi kun, at det er godt med fokus på den grønne omstilling. For vi anerkender fuldt ud udfordringen, og selvfølgelig påvirker vi mennesker klimaet.

For os er det afgørende, at den grønne politik handler om substans og ikke om farven på et logo, en kjole eller et slips. Vi er meget optaget af ren luft i byerne, et vandmiljø i bedring, mere vild natur samt en effektiv omstilling til grøn energi. Og så vil jeg til enhver tid insistere på, at vi vægter fagligheden højere end følelser. Vi skal have en grøn omstilling, der er omkostningsbevidst og drevet af markedet. Udfordringen er at kommunikere det, så vælgerne også forstår det. For Liberal Alliances politik er klar:

Vi skal have verdens bedste energisystem. Og vi vil meget gerne gøre det billigere at vælge de energirigtige løsninger for danskerne.

Mere marked

Det er vigtigt, at klimaindsatsen drives på en måde, som giver Danmark en tydelig international stemme. For skal vi for alvor rykke noget på globalt plan, så skal vores nabolande, EU, USA og Kina med. Den globale klimaindsats er en holdsport, hvor Danmarks individuelle præstation kun tæller meget lidt i det samlede pointregnskab.

Derfor skal vi fortsætte den retning, som den nye energiaftale udstikker. Vi går væk fra den politisk styrede grønne omstilling og får mere marked og mindre stat. Det sker gennem teknologineutrale udbud, hvor politikere ikke blander sig i, hvilken teknologi der skal have forrang. Vi har nemlig i dag reelt set ikke de teknologier, der på globalt plan skal skaffe os tilstrækkeligt grøn CO2-fri energi.

Ligegyldigt hvordan vi vender og drejer det, så er der ikke et pengetræ reserveret til klimaudfordringen, og derfor kan vi heller ikke afkoble klimaindsats med den generelle økonomi. De ting skal gå hånd i hånd.

Vi skal skabe rammerne for, at iværksættere og private virksomheder kan fortsætte den rivende teknologiske udvikling, vi ser i disse år. Tag for eksempel udviklingen inden for laboratorieudviklede fødevarer. Eksperter anslår, at det globale forbrug af kød inden for en overskuelig årrække i høj grad vil komme fra laboratorier. Her vil man på sigt kunne producere og sammensætte kød af så høj kvalitet, at forbrugerne også vil efterspørge det.

Og det bedste ved det hele er, at energiforbruget vil være nærmest lig nul. Til sammenligning stammer omkring 18 procent af de samlede drivhusgasser fra husdyrproduktion. Det vil altså være en regulær landvinding i bestræbelserne på at stabilisere CO2-udslippet. Den udvikling er drevet af markedet – den skal ikke sættes over styr ved at skabe en modsætning mellem klima og vækst.

Brug for vækst

Det er også derfor, vi foreslår at sænke selskabsskatten, fjerne iværksætterskatten og gøre det lettere at rekruttere international arbejdskraft. Det er derfor, vi altid taler for øget frihandel: For alle de nævnte instrumenter gavner væksten, og væksten har vi brug for, når vi skal finde de løsninger, der for alvor kan bremse vores CO2-udslip, og dermed sikre en bæredygtig fremtid på vores skønne planet.

LA går også gerne forrest, når det kommer til at sænke afgifter på bæredygtige løsninger.

Vi ser gerne, at alle biler bliver billigere – også de grønne. Står det til os, så skal afgiften på elbiler helt væk. Vi har også en fuldt finansieret plan for, hvordan vi kan finde pengene.

Liberal Alliance er også glade for udsigten til, at havvind inden for den nærmeste fremtid kan klare sig på markedsvilkår uden støttekroner. Etableringen af op til tre nye havvindmølleparker er et stort fremskridt.

Endelig skal vi også sikre, at danskerne ikke betaler overpris for den grønne omstilling, for der er også en økonomi, der skal hænge sammen. Det glæder os derfor, at energiaftalen gør det billigere at være dansker. Alt i alt letter vi afgifter for 1,6 milliarder kroner frem mod 2025. Det er kun rimeligt, da Danmark har EU’s højeste afgifter på el, mens vi samtidig i perioder producerer langt mere strøm fra vedvarende energikilder, end vi selv kan forbruge. Det betyder, at vi sælger strømmen til spotpris, eller ligefrem betaler for at komme af med den.

Den grønne omstilling er en vigtig dagsorden, hvor Danmark skal være et globalt foregangsland. Det skal ske ved fortsat at understøtte en bæredygtig økonomisk vækst, så der er plads til de private initiativer, som er den reelle vej frem.

Carsten Bach er miljø- og klimaordfører for Liberal Alliance.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

“Endelig skal vi også sikre, at danskerne ikke betaler overpris for den grønne omstilling, for der er også en økonomi, der skal hænge sammen.”
Citat: Carsten Bach

Det er sandt og det er godt at Liberal Alliance allerede ved det, det gør opgaven meget enklere.

301 forskere har underskrevet klimaopråbet: “Klimaopråb: Politikerne spiller hasard med vores fremtid.

“Hensynet til økonomisk vækst må vige for en mere ambitiøs klimapolitik. Det er sidste chance, hvis Paris-aftalens mål om maksimalt 2 graders global opvarmning skal indfries.”

Det skriver 301 danske forskere med vidt forskellige baggrunde.

“Derfor har vi brug for politikere, der går forrest og indfører klare økonomiske incitamenter. Det kan være via beskatning og regulering af klimabelastende varer og aktiviteter samt målrettede offentlige investeringer og tilskud rettet mod kraftigt at nedbringe det miljømæssige fodaftryk.”

Link: https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6508380/Politikerne-spiller-h...

Med andre ord kære politikere, man må yde før man kan nyde!

Anton Carey Bidstrup, Eva Schwanenflügel og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Når et parti som LA kan holde skruen i vandet i dansk politik hænger det uløseligt sammen med at alle vi andre holder sammen på det danske samfund. LA bidrager med intet, absolut intet, ej heller i dette indlæg.

Alle ved hvad markedet kan og vil, det behøver vi ikke LA til at fortælle os, ligesom alle også ved at en grøn omstilling er et alternativ til den markedsstyrede omstilling. Der er intet oplysende i dette indlæg og derfor skal debatredaktionen på Information, ikke kritiseres, men roses for at have bragt dét.

Anton Carey Bidstrup, Kirsten Lindemark, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis Markedet er så vidtstrakt intelligent, at det af sig selv vil kunne indrette en grøn omstilling, fordi Markedet ved, at mennesker har brug for jorden for at leve, og at omstillingen går via iværksættere, afgiftsfri elbiler og teknologisk fremstillet mad uden energiforbrug (?!) ... hvorfor skal der så overhovedet være nogen regering, nogen stat eller noget LA?

Lad dog Markedet styre, siger LA. Men det må vel have konsekvensen, at LA er helt overflødigt som andet end apostel for Markedet.

Torben K L Jensen, Anton Carey Bidstrup, Kirsten Lindemark, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Kurt Svennevig Christensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Kurt Svennevig Christensen
Med hendsyn til pressens ansvar for, hvad der bringes i medierne af fejlslutninger i forståelsen af, hvad økonomisk vækst er, op imod den brede ekspert konsensus om den faktuelle videnskablige evidens omhandlende de menneskeskabte klimaforandringer konkluderende, at olie, kul og gas afbrænding er udnyttelse af befolkningen, forstået som det modsatte af en berigelse til befolkningen og i tillæg en eksistentiel politisk fejlslutning.

Der er det overvejende sandsynligt, at pressen bør informer, som tillæg til artikler af denne karakter, en rettelse af misforståelsen, et tillæg til artiklen, med den bedste forhåndenværende brede videnskablige evidens og konsensus på området, da det som sagt, har eksistentielle konsekvenser, hvis den brede befolkning villedes, der bør huskes på befolkningen i mere end ethundrede år, har været udsat for massivt politisk misinformation og for konstant politisk indoktrinering, det bør derfor ikke tillades, at befolkningen fortsat forsøges vildledt på dette område.

Mere om emnet:
“Vejret forbliver varmt og tørt. Men det har vi på en måde vidst i 160 år.”
link: https://www.information.dk/indland/2018/07/vejret-forbliver-varmt-toert-...

"Vi går væk fra den politisk styrede grønne omstilling og får mere marked og mindre stat.", - den grønne omstilling på aktier er hvad han taler om, - ikke noget andet.

Her hvor aktiekurserne og udbyttet tæller mest, - en dejlig ren liberalistisk økonomisk model, der så skal kommer den grønne omstilling til gode.

Det er det samme som når kvinder knaldet vildt og uhæmmet for at blive jomfruer igen.

- Træk lige hovedet ud af numsehullet kære ven, vi har allerede set lyset af netop dette.

Mange virksomheder gør det allerede i dag, men kun for deres images skyld, så opkøber de store landområder og beplanter dem med en type træer - som giver et godt udbytte ved salg engang i fremtiden, - og biodiversiteten, livsbetingelserne for en mangeartet dyrebestand, bliver derfor heller ikke stor i disse områder, - det eneste der bliver stort med tiden - er udbyttet for aktierejerne.

Historien er falsk drømmerisk så det klodser, - men dejlig liberal i sit indhold for en fremtidig god fortjeneste, og så giver det et godt image.

Philip B. Johnsen

Det er en misforståelse, hvis der er nogen, der er af den opfattelse, at pressen ikke skal pointere misinformation.

Politiske indlæg i pressen der bygger på misinformation af økonomisk fundamentalistisk politisk propaganda karakter og værende forsøg på indoktrinering, plæderede for indhold, hvor der ikke appelleres til personlig dømmekraft eller selvstændig tænkning, ligesom en saglig diskussion af indholdet undgås, dvs. plæderende i modstrid med den samlede bedste forhåndenværende videnskablige evidens på området, bør af pressen påpeges værende faktuel misinformation, men det er naturligvis en tilladt personlig overbevisning, der derfor naturligvis kan bringes i pressen, men pressen bør oplyse om, at dette ikke er en faktuel anskuelse, men af religiøs karakter for, at pressen undgår deltagelse i misinformation.

Facebook fik loves strengeste mulige straf onsdag 10. juli 2018, $660.000, for ulovlig hjælp til Cambridge Analytica, der misbrugt millioner af borgeres personlige data til politisk manipulation af demokratiske valg af politikere og flertalsafgørelser, i dette tilfælde til manipulation af valget af Donald Trump og Brexit afstemningen, dom for misbrug af data til spredning af indhold, der på denne måde ikke appellere til personlig dømmekraft eller selvstændig tænkning, ligesom en saglig diskussion af indholdet derved undgås.