Klumme

Vi pæne humanister har også retsfølelser

Det er ikke kun de hårde borgerlige, som kender til den autoritet, de kalder for Retsfølelsen. Hvad er det for en fornemmelse, som Dansk Bank-skandalen vækker hos os andre?
»Danske Banks hvidvask er en af de største erhvervsskandaler i det 21. århundrede, som i stor skala underminerer vores fundamentale principper. Og Finanstilsynet har hidtil ikke ment, at det er en sag for bagmandspolitiet. Det er oprørende, det er provokerende,« skriver chefredaktør Rune Lykkeberg.

»Danske Banks hvidvask er en af de største erhvervsskandaler i det 21. århundrede, som i stor skala underminerer vores fundamentale principper. Og Finanstilsynet har hidtil ikke ment, at det er en sag for bagmandspolitiet. Det er oprørende, det er provokerende,« skriver chefredaktør Rune Lykkeberg.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
7. juli 2018

Retsfølelsen lyder som et rigtig dumt svin, når de taler om den. En barbar midt i det civiliserede samfund, som får staten til at slå hårdt på folk, der har mere brug for kærlige hænder og meningsfulde muligheder. Men vi ved godt, hvad det betyder, når den borgerlige regering i sit grundlag skriver:

»Regeringen ønsker en ny og mere tidssvarende straffelov, som i højere grad er i overensstemmelse med danskernes retsfølelse med større fokus på personfarlig kriminalitet«.

Det betyder strengere straffe. At staten i stedet for at ophæve volden vil gentage den gennem straffe. Og vi ved, at retsfølelser er umulige at tilfredsstille. Uanset at vi efterhånden i hele det 21. århundrede har hørt på politikere, som har krævet konsekvens og sanktioner og indført minimumsstraffe, fordi de mente, at dommerne var for eftergivende. Det er, som en sherif i en western, der rider ind i en by plaget af kaos og frygt, når retsfølelsen føres frem i dansk politik. Det hedder sig altid, at den bestående orden har været slap, og nu skal der ryddes op.

Med henvisning til den anonyme majestæt, som vi aldrig møder ansigt til ansigt, men altid hører om som retspolitikkens autoritet: retsfølelsen.

»For mig sker straf ikke kun ud fra et hævnmotiv,« har vores justitsminister Søren Pape Poulsen forklaret: »Det handler også om, at de mennesker, det går ud over, skal kunne se, at det havde en konsekvens at gøre noget indgribende i deres liv.«

Det lyder reelt som dobbelthævn.

Der er ikke noget at sige til, at vi, der mener, at straf skal reduceres, fordi det hverken hjælper samfundet, forbryderne eller ofrene at gentage vold, er blevet modstandere af »retsfølelsen.« Det er udførligt dokumenteret, at højere straffe ikke nedbringer kriminalitet, og at det ikke forandrer forbrydere til lovlydige borgere at blive spærret inde.

Det kan tværtimod have en destruktiv effekt at blive isoleret sammen med andre forbrydere i et fængsel. Det forekommer irrationelt: Man vil bekæmpe kriminalitet, og det gør man ved at sende kriminelle ind blandt en masse andre kriminelle og væk fra det samfund, hvor de kunne omgås nogle af de andre mennesker, de kender, og måske endda få et civiliserende arbejde. Eller en kæreste.

Det fører til en forestilling om to typer mennesker: De oplyste, som er kritiske over for straffe og frigjort fra barbariske følelser, og de borgerlige bisser, som er i retsfølelsens vold.

Men så hører vi om endnu en hvidvask-skandale i Danske Bank. Om hvordan den største bank i et samfund, der kalder sig demokratisk og civiliseret, har tjent mange millioner på at lade diktatorer og storkriminelle hvidvaske over 50 milliarder kroner gennem en estisk filial. Og direktøren for international bankvirksomhed i den periode, hvor svindlen startede, er i dag administrerende direktør for hele banken.

Andre banker trak sig fra samarbejdet med den estiske filial på grund af frygt for kriminelle aktiviteter, men Danske Bank glædede sig over den flotte indtjening. Det fortsatte i årevis uden omfattende undersøgelser eller konsekvenser for bankens bestyrelse eller administrerende direktør, som tjener 50.000 kroner – om dagen. Det er en af de største erhvervsskandaler i det 21. århundrede, som i stor skala underminerer vores fundamentale principper. Og Finanstilsynet har hidtil ikke ment, at det er en sag for bagmandspolitiet. Det er oprørende, det er provokerende.

Og nu genoptager Finanstilsynet heldigvis sagen. For her må selv de mest humanistiske venstreorienterede erkende en stærk følelse af uret. Det kan godt være, vi kalder det fornemmelser for uretfærdighed, men det er retsfølelsen, som er blevet krænket. For selvfølgelig er det ikke sådan, at borgerlige bisser er i deres følelsers vold, mens venstreorienterede humanister er oplyst hævet over følelser.

Straf er ikke bare en administrativ pædagogisk ydelse, som skal forvandle ulydige mennesker til lovlydige borgere. Det er også fællesskabets markering af rigtigt og forkert. Vores fælles håndhævelse af retfærdighed. Og hvis vi ikke havde retsfølelser, var samfundet reduceret til et anliggende for professionelle i kitler. Retsfølelsen kobler i civiliserede samfund fornuftige principper med stærkt engagement. Naturligvis skal retsfølelsen ikke blindt adlydes, men kultiveres. Det forudsætter bare, at man erkender den hos sig selv. Det kan vi så gøre, mens vi venter på, at den nye sherif rider ind i Dansk Bank-affæren og rydder op. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Rune Lykkeberg din artikel er forudsigelig når du manipulerer os læsere med ordene 'hævn og straf', og du har utvivlsomt mange meningsfæller.

Retsfølelse eller ej, en Retsstat hævner ikke, den straffer !

Og ingen kan vel tvivle på at lovbrud og kriminalitet bør straffes. Det man kan diskutere er hvordan der skal straffes, så både forbrydere og ofre får hver sit.

Og så er diskutionen åben:

Karsten Lundsby, Mette Poulsen, Alvin Jensen, Thomas Andersen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Christian de Thurah og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Straf er individuel, men her er der tale om et ønske om sanktioner overfor en institution. Pyt med de konkrete forbrydere, det er ranet af fællesgods, der ikke ønskes straffet, men kompenseret.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

Alle danskere, især Thomas Borgen og chefredaktørerne, bør lægge deres selvangivelser åbent frem 10-15 år bagud, så vi kan se om nogen skaffer sig selv skattely?

Rune Lykkeberg, du går vel i spidsen?

I er alle velkommen til at se mine selvangivelser, tilbage til 1959.

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

"Det kan vi så gøre, mens vi venter på, at den nye sherif rider ind i Dansk Bank-affæren og rydder op."
citat fra artiklen

Du får nok lov til at vente meget længe - til solen brænder ud - så "don't hold your breath".

Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Det er ikke rigtigt at hårdere straffe ikke hjælper på kriminaliteten. Bill Clintons "third time and you are away", hvor der vitterlig bleiver givet livstid for trediegangsovertrædelser af straffeloven, har fået kriminaliteten til at falde drastisk i USA. Nogle men ikke alle begår kriminalitet af fattigdom, og hvis man er villig til at acceptere en omfattende fængselsbefolkning, kan man reducere kriminaliteten væsentligt med lange fængselsstraffe.

Kender de der bekymrede fraser om hvor skadeligt det er at straffe. Det er der også ofte, men jeg savner et kvalificeret bud på hvad der så skal ske med den unge mand, der sejlede med alt for høj fart på en vandscooter i Københavns havn og i sin hensynsløshed slog to kvinder ihjel.
Må et samfund ikke gribe ind med sanktioner her? Eller skal han blot idømmes samfundstjeneste?
Er godt klar over, at uanset hvilken straf han idømmes, så vækkes de døde ikke til live.
Jeg vil godt gå i brechen for at folk som ham straffes, og jeg finder at dommen på 2½ år ar alt for lidt for at slå mennesker ihjel - især når det sker under omstændigheder som her.
Samfundet" har et medansvar i og med, at enhver kan købe/leje en vandscooter uden, at der spørges til egnethed som fører, og at der tilsyneladende ingen styr er på hvor vandscootere sejler, og at de slet ikke burde være tilladt - pga. miljøbelastningen. det frikender dog ikke føreren af vandscooteren for at det lige netop var ham, der slog de to kvinder ihjel.
Hvad er dit bud, Lykkeberg, på denne udfordring?

Hvis man vil forstå hvordan vores "retsfølelse og behov for straf" opstår, er man nødt til at læse noget om, hvordan HJERNEN FUNGERER. Her kan jeg anbefale at læse "INKOGNITO" af David Eaglemann.
Hvis der var flere politikere og såkaldte eksperter der ville sætte sig ind i hvordan den menneskelige "computer" virkelig virker, havde vi mulighed for en bedre verden...!!!

Kurt Svennevig Christensen

Godt gået Rune, men du skriver mod bedre vidende, for du ved også at vores nye sherif er en tøsedreng. "Men vurderingen er desværre også, at det er svært at straffe i den nuværende sag, fordi den er foregået, før vi skærpede lovgivningen, siger Rasmus Jarlov til TV 2".

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I Tyskland varetægstfængslede man topchefen i AUDI mens politiet gennemgik regnskaber og referater af møder i den øverste ledelse for at finde beviser i diesel-skadalen.
Den taktik kunne man fint få opbakning til i den danske befolkning - og mig selvfølgelig.

Hans Larsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Frede Jørgensen, Flemming Berger, Christina Balslev, Oluf Husted, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

He, ja det kunne da være, det kunne tørre smilet af nordmennesket ansigt, så kunne han sidde der og tænke: ærgelig situation!

Undskyld - plat, jeg ved det.
Hvad er der efterhånden tilbage, udover galgenhumor ;(

Karsten Lundsby, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Såfremt "retsfølelsen" skulle tilfredsstilles når det drejer sig om økonomisk kriminalitet - udnyttelse af de fælles ressourcer, og af almindelige mennesker - kunne en straf passende være pædagogisk; mindst et par års samfundstjeneste i Kirkens Korshær eller på Kofoeds skole, fx.
Samt konfiskation af de ulovligt tjente midler, bonusser og lønninger.

Hans Larsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Frede Jørgensen, Steffen Gliese, Jan Nielsen, Christina Balslev, Oluf Husted, Torben K L Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Og jeg ser mig desværre nødsaget til at korrigere dig Rune Lykkeberg, den stakkels mand, som ganske uforvarende og uforskyldt er havnet i denne ulykkelige og ærgelige situation tjener IKKE 50.000 - om dagen, for nu skal ret jo da være ret, han tjener altså kun, Rune, 48.000 - om dagen!
Intet menneske kan i min optik være en sådan løn værd.
(I behøves ikke at skrive noget om kapitalisme og markedets logik, for det ved jeg godt, men for filan da!)

Lillian Larsen, Hans Larsen, Karsten Lundsby, David Zennaro, Jacob Mathiasen, Mogens Holme, Frede Jørgensen, Steffen Gliese, Christina Balslev, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

48.000, om dagen -
min retsfølelse er på kogepunktet nu.

Hans Larsen, Karsten Lundsby, David Zennaro, Katrine Damm, Steffen Gliese, Christina Balslev, Hanne Ribens, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det vægtigste argument for vores straffesystem er bestræbelsen på at undgå selvtægt og dernæst det præventive element. Justeringen af straffens omfang er praktisk nanoteknologi i den aktuelle tid og efter den aktuelle forbrydelse inden for de øjeblikkeligt gældende politisk fastsatte rammer.

Hvis der etableres konsensus om, at en kriminel er for stor til straf, er det ikke jura men økonomisk prioritering, og det er noget anarkistisk, kortsigtet miskmask.

Hævn eller for den sags skyld misundelse er ikke i spil i denne den aktuelle sag.

Hans Larsen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Jeg kan da se at, hvis min retsfølelse skal nå en grad af tilfredshed (dvs. over rød zone) så må jeg selv gå ud med høtyv og fakkel og ordne dem, som, politikerne overlagt har valgt at hæve over loven igennem mange årtier nu.

Hans Larsen, Karsten Lundsby, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Bo Johansen

Og nu genoptager Finanstilsynet heldigvis sagen.

Det ser ikke ud til at det ændrer noget. Reglerne var stadig utilstrækkelige på det tidspunkt hvor hvidvaskningen foregik, og det gør beløbets størrelse vist ingen forskel på. Der er ingen der kommer i fængsel, banken får ingen bøde og Thomas Borgen, som har været med i ledelsen siden 2009 bliver nok siddende.

Karsten Lundsby, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
William Kern

Olaf Husted anfører foran, at ledelsen i banken bør fremlægge selvangivelser for en årrække, for at man kan se, om de har skaffet sig skattely. Desværre må det bygge på en misforståelse at tro, at 15 års selvangivelser ville kunne afsløre placering af midler i skattely. Kendsgerningen er, at selvangivelsen i Nyrup Rasmussens regeringstid blev ændret, således at formuedelen udgik. Med andre ord: fra det tidspunkt skulle ingen skatteydere oplyse om deres formueforhold. Aktiebesiddelse. fast ejendom, bankkonti, kontantbeholdninger m. v. oplyses ikke på selvangivelsen, som det blev før den tid. Begrundelsen var, at da man jo havde afskaffet formueskatten, behøvede Skat ikke vide noget om folks formueforhold. Det var en katastrofal beslutning, for den indebar og indebærer stadig, at Skat ingen som helst viden har om personers formueforhold, bortset fra de oplysninger, der kan skaffes gennem danske registre. Man kan som skatteyder selvsagt ikke skjule, om man ejer tinglyst fast ejendom eller har et aktiedepot eller en bakkonto iDanske Bank, menn hvis aktiverne er placeret iudlandet, er der ingen mulighed overhovedet for Skat for at skaffe sig den viden gennem selvangivelsen. Der er opbygget meget betydelige formuer i udlandet siden Nyrops tid, og mens Skat før i tiden kunne følge borgernes formueudvikling år for år - og stlle spørgsmål, hvor noget så ejendommeligt ud - ligger den slags overvejelser i dag uden for Skats muligheder.

Dett, der i stedet bør kræves er,, at der indføres en egentlig regnskabspligt for personer - fuldstændig som for selskaber. Ikke for alle personer, men for særlige kategorier af erhvervsfolk, lønmodtagere i ledende stillinger i finansielle virksomheder m. fl. Det er absolut muligt at identificere de persongrupper, der særlig bør være i søgelyset. og der bør kræves et årsregnskab, der omfatter alle aktiver -- herunder selvsagt udenlandske aktiver- og passiver. Bankdirektører er en af de grupper, der som en selvfølge bør være omfattet.
Hvorfor skriver Information ikke en artikelserie om dette emne? En god kilde kunne være Bjørn Hansen eller Christen Amby eller Torben Bagge, alle eksperter med en ordentlig skattemoral.

Oluf Husted, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kære William Kern,

Tak for dit indlæg, om formueangivelse og -skat, som under Nyrup & Jelved blev fjernet.

Det vil dog stadig være meget nyttigt at vide, hvor mange % bankdirektører (og vi alle) betaler af vores indkomst, ganske som i 1950'erne's Danmark,
Christen Amby kan sikkert også huske disse, for skatte-retssikkerheden, så gyldne tider.

Jens Hovmand

"Udryd de sataner"
Rune Lykkeberg citerer sheriffen »Det handler også om, at de mennesker, det går ud over, skal kunne se, at det havde en konsekvens at gøre noget indgribende i deres liv.«
Konsekvens mangler virkelig i dagens DK. Især for (ledende) folk der påstår at de tager ansvar, herunder justitsministeren, når al videnskab taler for at strengere straffe IKKE får forbryderne på ret køl.
Hvis han virkelig vil være "tuff on crime" og bringe den til et minimum, fremmer han de, prøvede og falficerede, metoder der vil fjerne den så meget som muligt.
Se, det ville batte noget.