Kommentar

Ruslands foragt for homoseksuelle og stofbrugere betyder, at 30.000 kommer til at dø af aids i år

Nu hvor VM i Rusland lakker mod enden, bør vi diskutere, hvad de tårnhøje stadionkonstruktioner har skygget for: Verdens hurtigst voksende hiv-epidemi
Debat
14. juli 2018

Verdensmesterskabet i fodbold er magisk. Det tryllebinder en hel verdens blik. Det forhekser kontinenters hjerter til at danse i takt til to trommestikker med benskinner på. Men magien får os også til at glemme, hvad der foregår uden for kridtstregerne.

Jeg har selv brugt fem dage i det VM-ekstatiske Moskva på at suge energien fra verdens største sportsbegivenhed til mig. Nu er jeg tilbage bag skrivebordet på mit kontor i AIDS-Fondet, og mens VM lakker mod enden, bør vi diskutere, hvad de tårnhøje stadionkonstruktioner har skygget for.

En af de oversete sager, der lurer i skyggerne, er en epidemi, som burde høre fortiden til.

De færreste er klar over, at Rusland er drivkraft bag verdens hurtigst voksende hiv-epidemi. Østeuropa og Centralasien er faktisk den eneste region i verden, hvor hiv-epidemien vokser – og det på dramatisk vis:

Rusland tegner sig for 80 procent af samtlige nye tilfælde af hiv i Østeuropa og i Centralasien. I perioden 2010-2015 er antallet af hiv-tilfælde vokset med ti procent om året. I 2018 forventer man at finde 100.000 nye tilfælde af hiv, og 30.000 russere kommer til at dø af aids-relaterede sygdomme. Det anslås, at i alt 1,5 millioner russere lever med hiv. Men kun halvdelen af dem ved det.

Epidemien breder sig

Det er stadig landene i Afrika syd for Sahara, der er hårdest ramt af hiv. Hvert år mister op mod en million mennesker livet til en sygdom, som mange herhjemme tror er fortid. Men til forskel fra situationen i Rusland, så er antallet af mennesker, der smittes med hiv i Afrika syd for Sahara, stabiliseret, og andelen af hiv-positive i behandling stiger.

I lande som Zambia og Malawi, som er blandt de allerhårdest ramte, er tæt ved 90 procent af de diagnosticerede i behandling. Det er afgørende, ikke blot for den enkelte, men også i det store epidemiske perspektiv, idet nutidens hiv-medicin er så god, at hiv-positive personer i behandling ikke kan smitte andre – heller ikke ved ubeskyttet sex.

Til sammenligning er det i Rusland kun omkring en tredjedel af de diagnosticerede, der er i behandling. Det er et kæmpeproblem. Både for den enkelte patient, der uden behandling uvægerligt vil svækkes og dø af aids og for det russiske samfund, fordi hiv-positive, der ikke er i behandling, viderefører smitten. Med hundredtusindvis af hiv-positive, der ikke er i behandling, står Rusland over for en menneskelig katastrofe, hvis reelle omfang vi endnu har til gode at begribe.

At epidemien har fået lov at løbe løbsk, skyldes, at de russiske myndigheder har undladt at anvende de forebyggelsesredskaber, som vi ved, virker.

Epidemien i Rusland udspringer fra de mest udsatte grupper: Stofbrugere, sexarbejdere og mænd, der har sex med mænd. Grupper som i forvejen er udskammet af det russiske samfund. Men i stedet for at indføre proaktive forebyggelsesstrategier, som eksempelvis rene kanyler til stofbrugere, fastholder Rusland konservative og restriktive love, både over for stoffer, homoseksuelle og salg af seksuelle ydelser. Det har givet hiv de bedst tænkelige betingelser og mennesker med hiv de værst tænkelige vilkår.

Ikke kun et russisk problem

Når man taler om hiv og aids i Danmark, bliver folk ofte fjerne i blikket og transporteres mentalt tilbage til firserne og starthalvfemserne. I Danmark har vi handlet ansvarligt i vores bestræbelser på at oplyse om de udmærkede muligheder, der findes for at leve et helt udramatisk liv med hiv.

Nutidens hiv-medicin gør, at hiv-positive lever lige så længe som alle andre og kan have ubeskyttet sex uden at smitte. Derfor er vi heldigvis langt fra 1980’ernes panik og død.

Men hvor vi i Danmark er langt fra epidemiske tilstande i år, så er vi det ikke i kilometer. I Rusland – en baghave til vores baghave – er smitten løbet løbsk. Dertil kommer de nyeste tal, der viser, at den heteroseksuelle del af befolkningen nu tegner sig for mere end halvdelen af de nykonstaterede tilfælde.

Det vil sige, at der ikke længere er tale om en epidemi koncentreret omkring højrisikogrupper som stofbrugere, sexarbejdere og mænd, som har sex med mænd. Der er derimod tale om en generaliseret epidemi, som ifølge AIDS-Fondets oplysninger også begynder at trives i det krigshærgede og sværttilgængelige østlige Ukraine. Epidemien i Rusland er ikke kun et russisk problem.

Når dommeren fløjter finalen af søndag, så er det ikke et slutfløjt. Det bør være et startskud.

Den vestlige verden har gennem FN givet et løfte til verden om at udrydde aids inden 2030. Danmark bør i international sammenhæng gå forrest og tale med russerne om vores erfaringer med forebyggelse af hiv – vi bør tale om rene kanyler, sikker sex og værdien af hyppige tests.

Når vinderen af VM i fodbold er fundet, bør vi sammen trække lommelygterne og bevæge os ind i stadionskyggerne. De gemmer på en humanitær katastrofe.

Aske Helweg Krarup er International konsulent i AIDS-Fondet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Jensen

Wiki:
"The HIV/AIDS epidemic in Ukraine is one of the fastest growing in the world.[1][2][3][4][5][6] Experts estimated in August 2010 that 1.3 percent of the adult population of Ukraine was infected with HIV, the highest in all of Europe."

Jeg synes det er fantastisk - hvordan NGO og andre villigt brugers sig selv i et syndregn af propaganda - direkte rettet imod Rusland.

Vi kommer ikke videre uden samarbejde - og det fungerer ikke på den her måde.

Aske Helweg Krarup

Kære Torben,
Tak for din kommentar. Hiv-epidemien i Ukraine er ganske rigtigt næsten ligeså udbredt som i Rusland, og den vokser ligeså hurtigt. Den er desuden på samme måde koncentreret blandt de mest udsatte målgrupper; sexarbejdere, stofbrugere og mænd, der har sex med mænd. I AIDS-Fondet arbejder vi derfor også i Ukraine med forebyggelse blandt netop disse målgrupper. Og jeg er helt enig. Samarbejde - og ikke mindst en pragmatisk tilgang til epidemien - er vejen frem.

- Aske

Børge Neiiendam, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I 2010 hed Ukraines leder Janukovitj, og landet var knyttet til Rusland. Så det er ikke overraskende, at de samme tendenser gjorde - gør? - sig gældende.

Erik Karlsen

"Jeg synes det er fantastisk - hvordan NGO og andre villigt brugers sig selv i et syndregn af propaganda - direkte rettet imod Rusland."

Torben,
hvis det skulle være gået din næse forbi (som man siger), så blev VM i fodbold jo afhold i Rusland, og derfor er der intet at sige til, at artiklen netop handler om forhold i Rusland. Eller skyldes din bemærkning, at du ikke tror på skribentens oplysninger?

Torben Knudsen

Sammenkædning med vm i fodbold er helt ude i skoven.
Hvordan indfører man selvjustits blandt de involverede?.
Eksempel emblem på brystet 'Jeg har aids'
En syg gruppe, men som for rygere en selvpåført situation

Carsten Hansen

Benyt gerne enhver lejlighed til at kritisere den gængse russiske opfattelse af homoseksuelle og andre marginaliserede grupper.

Det konservative højre-nationale regime i Kreml skal kritiseres som andre regimer af samme slags.