S: Løsningen på venstrefløjens identitetskrise findes i Ballerup

Stadig flere på venstrefløjen overtager en borgerlig og amerikansk forståelse af, at frihed alene er et spørgsmål om formelle rettigheder. Men det er ikke et overgreb, når Socialdemokratiet vil sende børn fra udsatte boligområder i vuggestue. Det er god, venstreorienteret politik, der sikrer lige muligheder i praksis
Vi er helt på det rene med, at nogle måske har besøgt USA og fundet de adskilte bysamfund charmerende og eksotiske. Men sådan ser vi ikke på det – vi vil hellere med S-toget til Ballerup, skriver dagens kronikører.

Vi er helt på det rene med, at nogle måske har besøgt USA og fundet de adskilte bysamfund charmerende og eksotiske. Men sådan ser vi ikke på det – vi vil hellere med S-toget til Ballerup, skriver dagens kronikører.

Spencer Platt

Debat
26. juli 2018

Den amerikanske film Precious fra 2009 er fremragende. Den blot 16-årige Harlem-pige Precious har netop fået sit andet barn, klarer sig dårligt i skolen og er stærkt overvægtig. I en central scene møder hun den amerikanske socialpolitik gennem en socialrådgiver spillet af Mariah Carey, der stort set intet kan stille op. Som dansker bliver man ikke imponeret over samfundets opbakning.

Tænk, hvis kommunen kunne tilbyde Precious en gratis plads i en vuggestue med uddannet personale. Hvis hendes barn kunne komme i folkeskole med børn fra alle samfundslag. Hvis der blev prioriteret ekstra millioner til sproglig træning i de mindste klasser. Og at hendes boligområde nu ville få privilegeret adgang til en udviklingspakke på ti milliarder kroner til renovering, huslejenedsættelser og boligsocialt arbejde.

Mon ikke Precious ville synes, det lød som en god idé for hende selv og hendes nyfødte søn?

For nylig skrev The New York Times om nogle nye politiske aftaler på Christiansborg, som skal løfte de mest udsatte boligområder. Avisen beskrev det nærmest som et overgreb på forældrene, at børnene skulle i vuggestue. Sådan ser det altså ud for en amerikansk liberal. Det er måske forståeligt, landets historie taget i betragtning.

Men set fra et socialdemokratisk velfærdssamfund virker det besynderligt, at en avis med hovedsæde i en by, hvor tusindvis af børnefamilier lever i håbløs fattigdom, kan blive forarget over gratis vuggestuepladser til alle etårige i udsatte boligområder. Fra Skandinavien opleves det ikke som et overgreb på forældrene, men som en rettighed til børnene.

Borgerlig frihed

Det afslører en grundlæggende anderledes opfattelse af frihed, der rækker helt tilbage til de borgerlige revolutioner i 1700-tallet. Efter Frankrig fik sin første frie forfatning, skrev digteren Anatole France spydigt, at nu fik borgerne endelig lighed for loven, eftersom både de fattige og de rige havde ret til at sove under Seinens broer. Det er vel sagens kerne: I liberalistiske samfund har befolkningen en masse formelle rettigheder, men store dele af befolkningen lever stadig som Precious. I et velfærdssamfund har alle mennesker også en reel mulighed for at realisere deres frihed og forfølge deres drømme.

Metoden er socialdemokratisk politik: anstændige lønninger, sunde boliger, lige adgang til hospitaler, høj kvalitet i offentlige skoler og rimelige sociale ydelser til arbejdsløse og syge.

Kritikken fra The New York Times overrasker os ikke. Men at så mange debattører på den danske venstrefløj begejstret deler artiklen på sociale medier i forargelse over de politiske aftaler, afslører desværre, at den borgerlige forståelse af frihed er ved at slå rødder blandt folk, der kalder sig venstreorienterede.

New York bliver kaldt en smeltedigel. Men enhver, der har været i byen, ved, at det ikke er korrekt. Det er tværtimod et ekstremt parallelssamfund. Byen er religiøst, socialt og etnisk opdelt i en grad, vi slet ikke kender til herhjemme.

Den politiske overbygning på dette er identitetspolitikken, der aktivt understøtter opdelingen af det amerikanske samfund ved at dyrke alle forskellighederne.

Identitetspolitik splitter

Identitetspolitikken taler ikke til os som samfundsborgere. Den har ikke det folkelige fællesskab som målsætning. I stedet appellerer den til alt det, som adskiller os. Den opfordrer os til, at vi hver især skaber vores egne regler og fællesskaber med afsæt i vores baggrund eller identitet.

Identitetsbevægelsen antager nogle gange et komisk udtryk, som når minoritetsgrupper kræver, at den hvide popsanger Justin Bieber ikke må lave dreadlocks i sit hår, fordi det er en afroamerikansk tradition. Men for det meste er dens hovedsigte at kvalificere og diskvalificere folk på baggrund af køn, etnicitet eller seksualitet snarere end kvalifikationer og holdninger. Det handler ikke om, hvad folk kan og vil. Det handler om, hvad de er.

Efter den tragiske brand i Grenfell Tower i London blev de britiske myndigheder kritiseret af identitetspolitikere. Ikke kun for den fejlslagne boligpolitik, der havde koncentreret en stor gruppe af samfundets svageste i et højhus, der ikke var tilstrækkeligt brandsikret. Men også for at sætte en hvid mand i spidsen for den efterfølgende undersøgelse i stedet for en kvinde eller en etnisk minoritet. En tendens, der også vokser i Danmark, hvor begrebet ’hvide mænd’ optræder stadig oftere optræder som erstatning for egentlige argumenter i debatindlæg. 

Identitetspolitikerne kan altså, når de er dygtigst, formå at dreje væsentlige samfundsproblemer over i en identitetsdiskussion. Beboerne i Londons betonhøjhuse kan være græsk-katolske, om det er en pakistansk kvinde fra overklassen eller en hvid mand fra overklassen, der undersøger årsagerne til højhusbranden. De har nok alligevel gået på samme kostskole og universitet. Men i den identitetspolitiske verden er logikken, at de almindelige samfundsfunktioner tilpasses stadig flere særkrav. Det vil uundgåeligt opbygge skel og fremme social og etnisk opdeling i samfundet, når det store fællesskab underordnes minoritetgruppers krav. 

Drømmen om Ballerup

Et socialdemokratisk samfund fungerer anderledes. Her er det store fællesskabs opgave at sikre lige muligheder for alle, uanset om de er majoritet eller minoritet. Tag for eksempel til Ballerup, hvor Socialdemokratiet gik frem til 58,6 procent af stemmerne ved det seneste kommunalvalg.

Her har man længe gennemført politik i samme boldgade som den, vi netop har aftalt på Christiansborg. De almene boliger anvises, så man sikrer en blandet beboersammensætning. Børnene kommer i vuggestue. Skolelærerne har fokus på sproglig udvikling i de små klasser.

I sådan et samfund er den sociale mobilitet høj. Faktisk er Ballerup mere en smeltedigel, end New York nogensinde har været.

Det er åbenlyst for enhver, at Precious og hendes barn ville have bedre muligheder for at forfølge deres drømme i socialdemokratiske Ballerup end i liberale New York. Men det er mindst lige så interessant, at Precious som sort kvinde i Ballerup ville vokse op i et mere ligestillet og mindre racistisk samfund end det amerikanske. Det bør interessere den hjemlige venstrefløj. Tænk engang; Et socialdemokratisk samfund med stærke fælles institutioner, blandede boligområder og fokus på økonomisk lighed er bedre i stand til at sikre kvinder og minoriteter uden høje indtægter et godt og lykkeligt liv end den borgerlige identitetspolitik.

Det er netop på grund af vuggestuerne, at kvinder kan tjene deres egne penge på arbejdsmarkedet. Det er netop på grund af en bevidst politik om spredning af indvandrerfamilier, at de nye Ballerup-borgere ikke lever i områder plaget af kriminalitet og arbejdsløshed. Det er ikke en tilfældighed, at de skandinaviske velfærdssamfund var de første til at vedtage lovgivning, der sikrer homoseksuelles rettigheder.

Omvendt kan vi se, at det amerikanske samfund, der bygger på borgerlige frihedsbegreber, plages af manglende ligestilling mellem kønnene og diskrimination af etniske minoriteter.

Det er et stigende problem for Socialdemokratiet, at de borgerlige frihedsbegreber vinder indpas på den europæiske venstrefløj. Mens tal fra Danmarks Statistik viser, at børn i tredje generation af gæstearbejdere ikke klarer sig bedre i skolen end anden generation, læner dele af venstrefløjen sig op ad en amerikansk forargelse over, at forældre skal sende deres børn i vuggestue og modtage særlig danskundervisning i 0. klasse.

Vi er helt på det rene med, at nogle måske har besøgt USA og fundet de adskilte bysamfund charmerende og eksotiske, og at de derfor ikke ser nogle problemer i en lignende udvikling i Danmark. Måske ser de endda konturer af den samme charme, hvis de tager på social safari til Gellerup eller Hellerup. Men sådan ser vi ikke på det. Vi vil hellere med S-toget til Ballerup.

Det kan måske lyde lidt kedeligt. Men det er trods alt en samfundsmodel, der har sikret nogle af de lykkeligste, mest velstående og fredeligste samfund i verden.

Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad er medlemmer af Folketinget for Socialdemokratiet

Venstrefløjen: Kollaps eller genfødsel?

Den gamle venstrefløj er under nedsmeltning i Europa. Står den til at redde? Skal den reddes? Hvad er dens vigtigste opgave? Det undersøger Information i denne kronikserie.

Seneste artikler

 • Venstrefløjen genoplives nedefra

  7. august 2018
  Venstrefløjen blomstrer i flere europæiske lande. De sociale bevægelser, der opstod som en reaktion på finanskrisen og nedskæringspolitikken, har skabt ny tro på et andet og mere solidarisk samfund
 • Pernille Skipper: Den europæiske venstrefløj er på vej ind i en ny storhedstid

  4. august 2018
  Over hele Europa formår venstrefløjen at samle store dele af befolkningerne bag krav om forandring, lighed og opgør med eliten. Man vil se tilbage på vores generation som den, der lagde stenene til radikal, progressiv og solidarisk forandring af Danmark og Europa
 • Venstrefløjen skal tilbage til sin revolutionære kerne

  31. juli 2018
  Det er ikke så mærkeligt, at socialdemokratiske og venstreorienterede partier er i krise overalt i Europa. Alt for længe har venstrefløjen nemlig ikke gjort andet end at forsøge at redde stumperne af en romantiseret og renskuret idé om 1960’ernes socialdemokratiske velfærdsstat
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Nej, det danske velfærdssamfund skaber lige vilkår for, ikke blot muligheder. Friheden i det danske velfærdssamfund handlede ikke om at leve op til forestillingerne hos nogle socialdemokratiske politikere, der ikke er blevet tørre bag ørerne endnu. Derimod handlede det om den erkendelse, at der var brug for og plads til danskere på alle niveauer og indenfor alle områder i samfundet, og at det indebar samfundets sikring af grundlaget for et rimeligt liv for alle.

Tino Rozzo, John S. Hansen, Egon Stich, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Ane Gaarden, Ebbe Overbye og ulla enevoldsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeg er skide ligeglad om de er socialdemokrater eller ej - de har en pointe i deres kritik af identitetshypen på venstrefløjen og så vidt jeg husker blev netop identitets-ideologien kritiseret sønder og sammen i Information for ikke så lang tid siden. Korttidshukommelsen er hykleriets søster.

Martin Lund, Christina Petterson, Jørn Andersen, Carsten Hansen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, det har de ikke, Torben K. L. Jensen. Uden frihed til at være og realisere sig selv som menneske er alt andet intet værd.

Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, ulla enevoldsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg voksede nu engang op med, at der for første gang var råd til, at en husstand kun havde en indtægt, det var en helt anden realisering af frihed.

Egon Stich, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

En artikel lige efter mit hoved.

Underligt at visse repræsentanter fra vestrefløjen går ind for at forringe børns muligheder.

Per Torbensen, Christina Petterson, Jørn Andersen, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg er sikker på, Carsten Hansen, at ni års skolegang nok skal løse opgaven.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Trond Meiring og ulla enevoldsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Steffen Gliese.

At du antager dette undrer mig ikke.

Ikke at gøre noget er jo dit mantra.

Per Torbensen, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - "gratis vuggestuepladser til alle etårige i udsatte boligområder" -
Var der ikke noget med at barnet skulle være i institutionen i 25 timer om ugen - vel og mærke vågne timer - samt skulle medbringe mad og bleer?
Men intet om at ansætte flere pædagoger så barnet og de øvrige børn kunne få en fornuftig voksenkontakt.

Den med Ballerup lyder "sødt" MEN er problemet ikke mere, at siden 1960-70'erne er det gået nedad bakke for almenboligområderne. Mange bliver bygget så dyre at de ikke er til at betale og folk med lidt råd køber en andelsbolige osv. Det betyder at beboersammensætninger er blevet mere for folk med krav til boligstøtte.
Hvis I vil gøre noget for en bedre beboersammensætning så lav love, der tillader billiger grunde , grundskat osv til de almenboliger og byg dem i ALLE kommuner og alle bydele. Så vil folk have råd at få en bolig mange forskellige steder.

Marie E. Rasmussen, John S. Hansen, Viggo Okholm, Randi Christiansen, Jonna Jensen, kjeld hougaard, Jeppe Lykke Møller, Jens Østergaard Petersen, Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Jørn Andersen, Thomas Tanghus, Carsten Svendsen, Ane Gaarden, Hans Houmøller, Elise Berg, P.G. Olsen, Lise Lotte Rahbek, Frede Jørgensen, Katrine Damm, Hans Larsen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen
Carsten Hansen
Steffen Gliese

Carsten Hansen, børn i skolealderen udvikler sig ikke lineært. De kan være flere år bagefter, for så at indhente det hele på et kvartal. Det er denne firkantede 'pligtetik', der ødelægger vores land.

Viggo Okholm, Randi Christiansen, Anders Reinholdt, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, ulla enevoldsen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Steffen Gliese.

Du bringer mange antagelser, men glider let forbi dokumentation og professionelles udtalelser.
Jeg kan ikke bruge det til så meget.

I stedet erklærer jeg mig enig i at samfundet er nødt til at handle til gavn for alle. Ingenting at gøre og og holde sig til gætværk og antagelser er ikke min kop te.

Carsten Hansen

Jeg står at det formålsløse polemik med Steffen Gliese

I stedet vil jeg endnu engang pointere at regeringens udspil til "Ghettoplan" er alt for domineret af pisk.

Derimod er S-SF´s fælles udspil til handleplan i de udsatte områder mere balanceret mellem krav og belønning.

https://www.altinget.dk/artikel/udspil-saadan-vil-s-og-sf-bekaempe-paral...

Steffen Gliese

Carsten Hansen, jeg støtter ikke socialdemokratiske småborgerlige ideer om at være folkeopdragere. Og jeg tror ikke på en politik, der bygger på negative og positive incitamenter for folk, der har brug for at blive hørt og lyttet til.
Der var engang, hvor jeg også ville have syntes, at det var en god idé med den slags indsatser; men det var dengang, fremmede var et virkeligt fremmedelement i bysamfund. Nu indgår de som alle andre, og vi har lige så meget og lige så lidt med dem at gøre, som vi har med alle andre individer og grupper.
Det eneste, som det hele kommer an på, er, at vi skal holde op med at have så travlt. Der er ingen grund til ikke at tage tingene, som de naturligt udvikler sig.

Tino Rozzo, Viggo Okholm, Randi Christiansen, Egon Stich, Anders Reinholdt, Paul Richardt Metelmann, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Ane Gaarden, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, ulla enevoldsen, Hans Larsen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Carsten Hansen tak for det link som jeg før jeg går i seng vil komme med et par bemærkninger til :
Skærpet bopælskrav for flygtninge
Skal bopælskrav yderligere strammes end de er i dag , hvor familier med børn ikke længere må bo uden for asylcenteret?

Nye flygtninge skal ikke placeres i boligområder på ghettolisten
Bliver der så bygget flere boliger, som de kan betale andre steder?

Stop genopdragelsesrejser
Hvad er definitionen på en "genopdragelsesrejse". Hvis forælder sender deres barn lidt væk , fordi deres barn har fået dårlige venner og frygter en kriminel indflydelse - eller for at barnet skal lærer sin familie at kende - er det også genopdragelsesrejser?

Bedre muligheder for fritidsaktiviteter og fritidsjob i udsatte boligområder
Hvad så med at få løn og ydelser op så familien har råd til at sende deres børn til disse aktiviteter.

Uddannelsespålæg til hjemmegående indvandrerkvinder
Skal det også gælde hvis kvinden har en god uddannelse hjemme fra og ikke kan komme ind på det danske arbejdsmarked. Skal det også gælde hvis familien selv har valgt at familien har det bedst med mor hjemme og de kan leve af en indkomst?

Automatisk opskrivning af børn i vuggestuer
Har hørt, at når barnet er 2 år så går de i institution med næsten samme andel som etniske danske børn. Så hvorfor må familien ikke give det lille barn familiens tryghed et år mere? Hvem kan påvise at det ikke skader det lille barn at komme i en institution end at blive passet af sin mor fra 1-2 år.

Bekæmpelse af bander
ja hvem vil ikke det

Strategiske nedrivninger af boligblokke
Har "vi" boliger som familien kan betale i samme kommune, så børn ikke skal tvinges til at skifte skole mv. Var det ikke bedre at fokuserer på at få bygget flere boliger som kan betales fordelt forskellige steder - før man river ofte gode boliger ned til en pris familien kan betale.

Bedre fordeling af elever med anden etnisk baggrund på landets gymnasier.
Hvad med også at fordele elever fra andre bydele til de gymnasier med et overtal med anden etnisk baggrund - herved vil børn fra danske familier også få en bedre forståelse

Viggo Okholm, Jonna Jensen, kjeld hougaard, Anders Reinholdt, Kim Folke Knudsen, Paul Richardt Metelmann, Flemming Berger, Jens Østergaard Petersen, Karsten Aaen, Ole Henriksen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Ane Gaarden, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg vil skide jeres S/SF ghettoplansvariant en lang march, Carsten Hansen. I kan bare fjerne uligheden i samfundet og vips forsvinder problemerne.
De to S'er præsterer årtiet største stråmand og både den ene og den anden hopper i med samlede ben.
Endelig repræsenterer de to socialdemokratiske narrøve ikke venstrefløjen. Deres forståelse er perverteret og de er ikke ude i et ærlig ærinde. Nærmere sendt i byen af den tidligere SF børnebandeleder Tor Møger, som nu er chefideolog for folkeforræderne.

John S. Hansen, Randi Christiansen, Egon Stich, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, Jørgen Larsen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Keld Sandkvist, Carsten Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Frede Jørgensen, Ebbe Overbye, ulla enevoldsen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Torben Skov.

Kan det antages at du dermed mener at det står værre til med integration i alle de lande hvor der er større ulighed, end i Danmark ?.

Carsten Hansen

Tjah; Det ser ud til at der skides lange marcher meget længe, hvis man ikke mener at S-SF vil være med til at mindske uligheden.

Det Radikale Venstre, der som bekendt er dybt borgerligt på det økonomiske område, kan man nok heller ikke regne med.

Tilbage står Ø og måske Å.
Før de partier får magt som agt, så vil mange støvler/røvhuller være slidt op.

Per Torbensen, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

"Faktisk er Ballerup mere en smeltedigel, end New York nogensinde har været."

Så kan I lære det, tosser på venstrefløjen!

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg forstår simpelthen ikke ræsonnementerne fra tilhængere af den yderste venstrefløj/Alternativet.

"Var der ingen ulighed var der ingen problemer påstås det".

Men hvorfor er problemerne så ikke enormt meget større i lande med større ulighed ?

"Danmark er specielt ringe til at integrere, påstås det. I andre lande er man meget bedre"

Hvordan hænger det lige sammen med ovenstående ? Holder jeres tese, så er man bedre til integration i lande med større ulighed, hvorfor betyder mindre ulighed i Danmark så alt (Alle problemer ville være væk)

Og hvorfor mener disse nævnte repræsentanter, at det ikke er et skridt mod at mindre ulighed at give indvandrerbørn bedre muligheder for at lære dansk inden skolestart ? Social mobilitet er jo dybt afhængig af uddannelsesniveau.

Og hvordan vil den yderste venstrefløj egentlig afskaffe uligheden ?
Gennem revolution, nationalisering af banker og store virksomheder, samt afskaffelse af den private ejendomsret ? Eller vil man foretage mindre drastiske skridt ?

PS: Det er helt legalt at kæmpe for sin politiske overbevisning. Men det virker bedre hvis man kommer med forslag til handling i stedet for at negligere undersøgelser og resultater heraf, samt kun at kaste luftkasteller og lommefilosofier ud i æteren.

Lasse Glavind

Social mobilitet, som vi taler om den i Danmark, Carsten Hansen, forudsætter jo ligesom, at nogle må blive 'dernede', ikke? Eller kan andre jo ikke flytte sig opad stigen. Derfor er social mobilitet heller ikke en venstrefløjsløsning, det er en socialliberal løsning, der postulerer at 'lige muligheder' skaber et (mere) retfærdigt samfund. Problemet for de socialliberale (læs socialdemokraterne anno 2018) ude i virkeligheden er så ofte, at forsøget på at skabe 'lige muligheder' viser sig at være en kinesisk æske, hvor der hele tiden dukker ny ulighed op, der forhindrer, at folk reelt får lige muligheder. Vi er nu nået helt ned i vuggestuen, og når det så viser sig, at der heller ikke kan skabes lige muligheder i vuggestuen, så vil de herrer Tesfaye og Dybvad sikkert forsætte ind i den gravide mave, og når det så viser ikke at ... etc. etc.

Derudover er det også infamt udspekuleret, at man med den her postulerede sociale mobilitet - der jo per definition forudsætter, at man bevarer uligheden (klasser kaldte man det i gamle dage) også 'stjæler' de klogeste og dygtigste i den underklasse, man vil give lige muligheder. For når de få mønsterbrydere vokser op, så forlader de deres baggrund og barndomsland - det hører jo med til den sociale mobilitet - og så kan de tilbageblevne begynde forfra.

Trond Meiring, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Ane Gaarden, Hans Houmøller og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Lasse Glavind.

Tak for et ikke svar.

Hvor vil hen. Lad mig høre dine løsningsforslag .

Carsten Hansen

Når Lasse Glavind og anbefaler nu ikke en gang ind for social mobilitet; Hvad går I så ind for ?.

Kom nu på banen ned andet end ballon-ord, luftkasteller og og anden eskapisme.
Tag nu afsæt i den virkelighed vi lever i nu og kom med handlingsforslag.

Er det revolutionen I forestiller jer; eller er der mindre drastiske forslag ?

Det har aldrig været at betragte som seriøst, hvis man kun magter at fabulere negativt om andres ideer

Hans Houmøller

Det undrer mig meget med de ord kronikørerne bruger om deres parti, som de roser i skyhøjevendinger, der er en Trump værdige, at socialdemokratiet føler sig så nært forbundet med Dansk Folkeparti, at de på flere og flere punkter udtaler næsten enslydende ord.

Jeg forstår det ganske enkelt ikke, da Dansk Folkeparti i mine øjne netop står for meget af det, kronikørerne klandrer “venstrefløjen” for.

Kan nogen opklare det for mig?

Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Hans Houmøller.

Du er også velkommen til at komme med løsningsforslag (Og vise at du kan andet end at tale andres forslag ned )

Lasse Glavind

K-l-a-s-s-e-k-a-m-p.

Torben K L Jensen, Randi Christiansen, Trond Meiring, Flemming Berger, Ole Henriksen, Christina Petterson, Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Carsten Hansen du efterlyser løsningsforslag.
Byg flere billige boliger spredt i alle kommuner og bydele. Lav love så lejeboliger kan få billigere byggegrunde osv. Ritt Bjergergaard forsøgte det i København, men blev blokeret fra Folketingets side.

Viggo Okholm, Randi Christiansen, Katrine Damm, Anders Reinholdt, Paul Richardt Metelmann, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Steen K Petersen, Steffen Gliese og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Dorte Sørensen.

Et ganske fint forslag som jeg er sikker på både S og SF går ind for.

Men vil det fjerne uligheden ?

Carsten Hansen

Lasse Glavind.

Klassekamp; Hvad går den ud på.
Revolution ?

Bliv nu lidt mere konkret. At kunne stave er ikke nok.

PS: Til Lasse Glavind og alle hans anbefalere.
Skulle I stemme på Enhedslisten, så lad mig oplyse jer om at "social mobilitet" betyder noget for partiet.

https://org.enhedslisten.dk/artikel/social-mobilitet-kr%C3%A6ver-handlin...

Selvom Enhedslisten befinder sig langt ude, så er den vel tatdig en del af venstrefløjen :-)

: Her er Enhedslisten og SF ikke uenige, Hverken om betydning eller handling-

Carsten Hansen

PS: Undskyld de små slå-fejl.
Jeg leder stadig efter mine læsebriller :-)

Trond Meiring, Kim Folke Knudsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Carsten, det er muligt, at fantasien ikke strækker sig længere, men bare så du ikke lever videre i forvirringen: Jeg stemmer hverken på EL eller SF.

Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

At tilbyde alt mulige hjælp til de udsatte og svage i samfundet deriblandt gratis vuggestuepladser er bestemt socialdemokratisk. Men tvang er ikke og aldrig har været socialdemokratisk.

Randi Christiansen, Per Torbensen, Trond Meiring, kjeld hougaard, Anders Reinholdt, Paul Richardt Metelmann, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Som SF-vælger må jeg understrege at uligheden i samfundet ligeledes er et kardinalpunkt for SF.

https://www.b.dk/kommentarer/den-voksende-ulighed-er-uretfaerdig-og-forr...

Men SF gemmer sig ikke i luftkasteller eller under glorien der symboliserer den "politisk korrekthed"

Samtidig med at der skal handles/skaffes ressourcer, så kan det være nødvendigt at stille krav.
Der er ikke tid eller samvittighed til at ofre flere generationers ve og vel ved at lukke øjnene og håbe det hele går af sig selv, eller vente på at revolutionen pludselig indtræffer.

At mindske uligheden sker ved at iværksætte mange handlinger; Herunder at øge den sociale mobilitet, skaffe flere ressourcer via omlægning af økonomien og bygge flere sociale boliger i egnede lokaliteter m.m.

At stå ude bag sidelinjen og kritisere hjælper som én skrædder i helvede. Samtidigt er det svært for andre at tage kritik uden egne forslag særligt alvorligt.

Carsten Hansen

Lasse Glavind.

Når du ikke stemmer på hverken Ø eller F, så forstår jeg bedre at du ikke ved at social mobilitet er en del af venstrefløjens løsninger.

Carsten Hansen

Lasse Glavind.

Jeg kan konstatere at du enten ikke magter at konkretisere hvad din K-L-A-S-S-E-K-A-M-P går ud på, eller at du vil holde det hemmeligt for alle andre end dig selv.

Hans Houmøller

Carsten Hansen, kan du forklare, hvordan jeg “taler andres forslag ned”? Har du slet ikke en kommentar til det, jeg skriver om Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i stedet for den stråmand, du kommer med om mine ord ?

I stedet for at orsvare kronikken, kunne du så ikke lige i forbifarten nævne de mange forslag, S har stemt for de seneste mere end ti år, som har haft den modsatte virkning af det, kronikken mener er socialdemokratisk politik? Det er blandt andet det, der gør det svært at fæste lid til det ærinde, kronikken har, nemlig at glorificere Socialdemokraterne.

Vi kan ikke være uenige om, at S har stor andel i opbyggelsen af det velfærdssamfund, vi indtil for få år siden stadig kunne være glade for, men det er ikke en stråmand at sige, at S har stemt for det ene ulighedsskabende forslag efter det andet. Hvorfor mon?

Et bud på løsningsforslag:
1. at føre en politik der mindsker uligheden via skatte- og finanspolitikken.
2. fjerne love, der svækker demokratiet og borgernes mulighed for indsigt i folkestyrets arbejde (indført af S)
3. ændre ved den katastrofale Strukturreform, som netop har ændret vores velfærdssamfund til det værre som beskrevet i 1. og 2.

Lise Lotte Rahbek, Egon Stich, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Henriksen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Hans Houmøller

For det først stemmer jeg ikke på Socialdemokraterne og skal ikke svare for dem.
Jeg tilkendegiver min støtte til det udspil S-SF er kommet med i forhold til de udsatte områder.

For det andet, så har du ikke bragt andet end kritik af socialdemokratiet. Du harikke ytret andre og , i din optik, bedre forslag till løsning af problemerne.

Derfor er mit indlæg til dig helt relevant.

Carsten Hansen

Hans Houmøller.

Med hensyn til punk 1. så har jeg selv bragt et link hvor dette foreslås.

Jeg tror ikke SF har så meget imod det andet du skriver; Men ændrer det på uligheden i samfundet og ændrer det ved at øget social mobilitet er en del af løsningen ?

Carsten Hansen

Jeg har svært ved at se hvad Hans Houmøllers punk 2 og 3 har med artiklen at gøre; men er da ikke uenig i at der er plads til forbedringer.

Carsten Hansen

Nå; jeg er på vej til vandet .

Svarer ikke på henvendelser de næste timer.

Hyg jer.

Steffen Gliese

Social mobilitet giver jo kun mening, hvis der er folk, der ikke får de chancer, de burde have, fordi de ikke ved, de findes. Velfærdssamfundet er derimod bygget på, at folk ikke behøver at udmærke sig for at få et godt liv.

Tino Rozzo, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Anders Reinholdt, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

Drivende vås at sammenligne us-regimet med en skandinavisk velfærdsstat. Det undslipper de ansatte i dagspressen regelmæssigt helt simple økonomiske forhold fx. at skatten i Skandinavien er mindre end i us-regimet, hvis men indregner udplyndringen af befolkningen af de private forsikringsselskaber, hvis man omsider indser at medicinpriser og hospitalsbehandlinger koster ca. det dobbelte i us-regimets ctr. tilsvarende i Skandinavien.
Luk det løgnagtige skattejammer. Vore velfærdssamfund er tårnhøjt overlegent de liberalistiske arrangementer.

Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Per Torbensen, Karsten Aaen, Anders Reinholdt, Leif Andersen, Kim Folke Knudsen, Hans Houmøller, Ole Henriksen, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Der er forskel på tvang og på gratis. En gratis plads til barnet vil altid give incitament for alle andre end eliten. Det vil både vestlige og ikke-vestlige indvandrere flokkes om. Specialtilbud koster penge. I en ideel verden vil enhver børnefamilie vende hver en mønt, så gratisten som regel vinder. Der er noget i jeres forsvarstale, der ikke holder.

Randi Christiansen, Trond Meiring, Anders Lund, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar

“ I et velfærdssamfund har alle mennesker også en reel mulighed for at realisere deres frihed og forfølge deres drømme” -hvis drømmene flugter med staten og flertallets ideer, åbenbart.

Det er tvang. Oven i købet forskelsbehandlende tvang. Det er dét, forargelsen går ud på.
Det giver ikke mening at bruge ord på andre elementer af kronikken end det. At skrive om en amerikansk fiktionsfilm (Precious), New York, identitetspolitik, Ballerup og andre uvedkommende emner er tungetale. Det er simpelthen ikke relevant for kritikken af ghettoplanen:
Indvandrende skal straffes for stadigt at have familien nærmere end staten. Kvinderne skal tvinges i arbejde og ud af burkaen (vi kalder det frigørelse), børnene skal lære at gå imod deres forældres værdier, vi kalder det et tilbud -men det er tvungent (fiktionsfiguren Precious ville være lykkelig!).

Det ville være komiskt, hvis ikke det var så dumt.

Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Anders Reinholdt, Torben Skov, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Jens Østergaard Petersen, Hans Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Henriksen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

S har i min optik siden 60 erne altid stået for konformitet. SF ser jeg som vandrende pinde.
Da man rev store dele af Københavns lejeboliger ned og byggede boliger på Vestegnen var det i bedste mening. Men at tro at lykken findes i ensartethed viste sig at være en fejl. Hurtigt blev det til slum og dette før vi fik indvandringen.
Da jeg var ung var de enlige mødre skyld i alverdens dårligdomme.
Husker ikke pt. hvornår flertallet stemte for, at lejeboliger (jordskredsvalget) kunne omdannes til ejerlejligheder, men det gjorde en del til 2. klasses mennesker og tilgodeså de der, var så snu at købe en lille ejerlejlighed, for i dag, at sidde som husejere.
I dag har ingen med mindre indkomst råd til at købe egen bolig i de større boliger og heller ikke i den såkaldte udkant. Bankerne siger nej. Bortset fra få perioder har husejerne tjent fedt på den boligpolitik, som har ført til større ulighed. Langsomt men sikkert.
At være af den overbevisning, at tvang motiverer til glæde og lyst er fatamorgana. Hvis man ved bare lidt om menneskers psyke burde ville man vide at det er omvendt.
Der er noget råddent der ligger begravet i de store "reformer" som flertallet af FT har vedtaget på det seneste. S er ikke venstreorienteret.
Mange folketingsmedlemmer rejser rundt med sangen om , at de er opvokset i Urbanplanen, deres mor har været rengøringskone, deres barndom var i en betonblok, og hvad har vi.
Det er som at høre, at en avissælger kan blive præsident i det USA, som kronikørerne gør meget ud af at skamme ud, men hvor er forskellen.

Randi Christiansen, Egon Stich, Trond Meiring, Karsten Aaen, Anders Reinholdt, Torben Skov, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Hans Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Forfatterne skriver :
"Metoden er socialdemokratisk politik: anstændige lønninger, sunde boliger, lige adgang til hospitaler, høj kvalitet i offentlige skoler og rimelige sociale ydelser til arbejdsløse og syge."

Anstændige lønninger er svære at opnå i det offentlige som menig medarbejder, stadig ansat under uligeløn der fremkom i tressernes overenskomster. Og når de arbejdsløse og syge skal arbejde gratis i det beskæftigelses-cirkus, Socialdemokratiet har vedtaget istedet for den socialpolitik og arbejdsmarkedspolitik vi engang havde hvor de to var adskilte størrelser.

Sunde boliger er kun for de der har råd. Resten eksporteres til Langeland eller Lolland, hvor de kan bo til leje i faldefærdige rønner. Hvis de da ikke ender i rendestenen med deres familie.
Billige boliger er en aftensang fra de varme lande, som Danmark nu tilhører.

Der er kæmpe ulighed i sundhedsvæsenet, især i psykiatrien. Hvad gjorde S ved det, sidst de havde magten?

Høj kvalitet i skolerne hører fortiden til, hvorfor de velbemidlede vælger privatskoler til.
Heldagsskolen og lærernes manglende arbejdstidsaftale stjæler alles motivation, og den tvungne inklusion efterlader mange børn og unge strandet i hjemmet uden undervisning.
Hvem var det nu der var mestre for den reform?

Rimelige sociale ydelser - jeg må le.
Efter dagpengereformen hvor mange tusinde flere røg ud end beregnet, kom reformen af førtidspension og fleksjob, den ledeste, onde lov noget parti har lavet.
Den stod S for.
S vil ikke rulle den tilbage, ligesom S heller ikke vil afskaffe kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen eller integrationsydelsen - som mange etniske danskere også er anbragt på.

Det var bare et lille udsnit af, hvad der ikke stemmer overens mht. tale og gerninger.

Randi Christiansen, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Egon Stich, Vivi Rindom, Jonna Jensen, Knud Chr. Pedersen, Trond Meiring, Karsten Aaen, Henning Nielsen, Anders Reinholdt, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Herdis Weins, Frede Jørgensen, Hans Houmøller og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Et barn eller en voksen, som ikke taler dansk forstår ikke verden omkring sig. Ikke at forstå det, der sker i samfundet er hæmmende for alle. Jeg havde lært lidt dansk i skolen inden jeg kom til Danmark. Jeg var i stand til at læse rimelig komplekse tekster, men ikke at forstå selve sproget, der ikke er særlig mundret.

Det er rent ud sagt ekstremt frustrerende ikke at forstå det der sker omkring en og ikke at kunne gøre sig forståelig. En voksen, der ikke taler dansk bare nogenlunde, bliver ikke lyttet til eller taget alvorligt. Det må være svar nok.

Ikke at forlange nogen arbejdsindsats fra indvandrere, er ganske enkelt disrespekt for deres formåen og dermed holder vi disse mennesker i et uoplyst armod. Det er ikke socialisme men ignorance.

Per Torbensen, Anne Mette Jørgensen, Kim Folke Knudsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Artiklen ovenfor fra S er udtryk for gode hensigter men virker tankegangen og virkemidlerne ?

For mig at se, er der rigtig meget som de to socialdemokrater Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad ikke taler om.

De har meget travlt med at sammenligne deres politik med Donald Trumps USA.

Men hvad med at sammenligne Socialdemokraternes politik nu med den, som I stod for den gang der Velfærdsstaten blev bygget op og ikke bygget ned.

At begrebet ghetto og den meget højrøstede særbehandling af de udsatte boligområder ikke mindst fra Christiansborgs side er med til at stemple almennyttige boligafdelinger. Det kan få fatale konsekvenser. Enhver med bare en ringe indkomst vil flygte ud på ejerboligmarkedet og væk fra de stemplede ghettoområder. Det er ikke socialdemokratisk politik dermed at stemple alle beboere i de udsatte boligområder og det er det partiet gør med deres hovedløse overtagelse af DF´s ordbog og iscenesættelse af integrationsproblemer. Jeg begriber det ikke ! Kan en ægte socialdemokrat forklare mig, hvorfor I er nået derhen ?.

Som Liberal ønsker jeg at alle børn får en god og tryg opvækst og at denne bibringer børnene den viden og de kvalifikationer, som kan gøre dem til aktive samfundsborgere her i Danmark.

Men tvangen hvor langt skal vi gå, og hvornår bliver forskelsbehandlingen mellem dem som er bosiddende i de udsatte områder og dem som bor andre steder i Danmark for grotesk. Jeg foretrækker til enhver tid løsninger, som er inddragende og vejledende, hvor børn og deres familie i fællesskab inddrages i løsningen af de oplevede integrationsproblemer. Tvang skal begrænses til det mindst mulige.

Socialdemokraterne fortæller heller ikke, hvor de mange mennesker som nu må flytte ud af de udsatte boligområder, når de bliver fornyet, moderniseret og gjort mere attraktive. Hvor skal de fattige mennesker på lave indkomster, f.eks integrationsydelse bo ? Hvordan kan et parti som Socialdemokraterne stå og brokke sig over slumboligerne på Lolland, når de ikke selv bidrager til at opføre nye boliger til en lavere husleje, så de fattige har et reelt alternativ. Socialdemokraterne har igen i den gode viljes kølvand foreslået, at slumboliger skulle nedrives og at fattige ikke måtte bosætte sig der. Fint hvis vi taler om helbred, levevilkår, og afstand til arbejde og job og uddannelse. Men hvor skal de fattige så bo i det socialdemokratiske paradis af en Velfærdsstat ??

Det største svigt fra Sociademokraternes side var da partiet i 00´erne opgave omfordelingen på boligmarkedet og tilsluttede sig det skattestop, som nu definitivt har delt Danmark op i de attraktive ejerboligområder, som tiltrækker det rette velhavende publikum og så resten af landet.

Den anden socialdemokratiske katastrofe var liberaliseringen af Andelsboligen. Denne var for 20 år siden en vigtig trædesten for unge mennesker til at få dem ind på boligmarkedet, fordi priserne den gang stadigvæk kunne klares af de mange. Nu er det slut med de billige Andelsboliger med mindre de ligger meget langt væk fra storbyen.

Indfør beskatning af avancen ved salg af ejerboliger og afskaf ejendomsværdiskatten helt. Grundskylden ser jeg gerne låst fast, men der er så meget finansiering i den, at den ikke kan afskaffes foruden en stor bolig og skattereform. Det er formentlig heller ikke en helt tosset ide med et vist begrænsede skat på jord og fast ejendom.

Indfør især skat på de spekulanter, som køber boliger ind med videresalg for øje og dermed er med til at få prisudviklingen op ad til at fortsætte.

Opfind en ny billig finansieringsmodel for almennyttige boliger, som gør det muligt for borgere med lav indkomst, at få en billig ikke stor men sund og god bolig. De gør det i Nederlandene opfører små modultypehuse med ultralave energiomkostninger, genbrugsmaterialer og smart indretning af de små boliger med hensyn til plads og skabe. Vi skal tænke kreativt og ud af boksen istedet for at se det her som en lovmaskine der bare skal spy nye dekreter ud over de udsatte boligområders beboere.

Måske kære socialdemokrater er vi ikke så langt fra hinanden, som det ser ud, men der er brug for en helt ny måde at tænke boligpolitik på. Jeg ser gerne en ny regering genindføre Boligministeriet og introducere de første visioner og byer og boligområder, hvor der er plads til alle, og hvor vi bekæmper den opdeling af Danmark, som nu fører til sociale kløfter og til store modsætninger. Lejere, andelshaver og ejerboligindehavere skal bo i de samme områder og ikke i hver deres eksklusive og ikke eksklusive enklave.

Der er faktisk to slags " Ghettoer " i Danmark, som er et symptom på, at vi er ved at få amerikanske tilstande. Jeg kan ikke fordrage det udtryk " Ghetto ", men nu bruger jeg det her for anskuelighedens skyld. " Fattigghettoen " for alle dem som blev tabt og hang fast i de stadigt mere nedslidte almennyttige boligafdelinger og " Rigmandsghettoen ", hvor overklassen konkurrerer om guld og mammon og om tomme statussymboler samt om at rakke hinanden ned, hvis du ikke opfylder idealtypen af en rig kernefamilie. En lidt stereotyp beskrivelse, men der er en sandhed gemt i den.

Viggo Okholm, Torben Skov, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Henning Nielsen, Steffen Gliese og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Uenigheden I diskussionen beror til dels på forskellige opfattelser af menneskets biologiske natur? Vi på venstrefløjen ser mennesket som formbart: alle er lige (som) alle andre. Er de ikke det, kan og bør de udvikles til at blive det (The blank slate). Når alle er ens er alle enige om alt, vil samfundet fungerer konfliktfrit. At være præcis som jeg (også) er: pære, småborgerligt dansk, det er det absolut bedste for et menneske: Ghetto pakken er godhedens sejer over naturens uretfærdige brutalitet = alle er ikke som jeg er – det må vi afhjælpe! Vi som har oplevet menneskenaturens realitet, som jeg (også) har, ved at det i sin politiske konsekvens fører til samfunds undergang i menneskelige katastrofer: Idealister som Lenin, Hitler, Mao har haft deres – i al velmening – ”ghettopakker”, og oplevet at den gik sku ikke. Vi som ser naturens brutalitet: alle har ikke det dybe ønske at være præcis som jeg er, leve som jeg gør – hvor ubegribeligt det end kan opleves – vi ser det som den næstbedste løsning: lad dem leve som de vil og kan. Parallelsamfund? Skræmmer det? Er vi danske bange for ”afsmitning” af ”ikke-danske værdier” kan plette vores egne? Tag det roligt. Jeg har levet i en by hvor kineser kvarteret, lidt flydende, grænser til indier/muslim kvarteret. De har levet der gennem generationer: Ingen afsmitning! Den by ligger i et ”lorte-land” – set med en leverpostejs mad i hånden – men det er udviklet menneskeligt til at staten ikke er voldsomt krænkende for menneskers ret til sine forskelligheder.

Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Lars Bo Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nøjagtigt, Kjeld Hougaard. Hvad mere er: velfærdssamfundets grundidé er netop, at folk kun i det store billede tilhører 'et forestillet fællesskab' på politisk niveau: som mennesker og borgere er alle lige, men med vidt forskellige interesser og præferencer, evner og ambitioner. Ligheden i et demokrati er retten til at udleve dette indenfor rammerne af meget rummelige love - og en fælles social sikring igennem institutionerne.

Kim Folke Knudsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Sider