Læserbrev

Tolkegebyr er urimeligt

I denne uge trådte en ny lov i kraft, hvormed alle, der har boet i Danmark i mere end tre år og har behov for tolkebistand, skal betale tolkegebyr. Nu er der kun tilbage at håbe, at denne meningsløse og menneskefjendske lov snart er fortid, for den gavner hverken samfundet eller de personer, den rammer så hårdt og ubarmhjertigt
Debat
11. juli 2018

I denne uge trådte en ny lov i kraft, hvormed alle, der har boet i Danmark i mere end tre år og har behov for tolkebistand, skal betale tolkegebyr.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har blandt andet udtalt, at tolkegebyr handler om ret og rimelighed. Man må sige, at sundhedsministerens rimelighedssans ligger på et meget lille sted, idet den nye lov straffer psykisk og fysisk syge, ældre, handicappede, analfabeter med flere, som af gode grunde ikke kan lære dansk. Det er heller ikke rimeligt, at politikerne på denne måde indfører brugerbetaling i sundhedsvæsenet for dem, der i forvejen har mindst.

Sundhedsministeren har også udtalt, at dem, der ikke har råd til tolkegebyret, kan finde en bekendt, der taler det danske sprog tilstrækkeligt til at kunne tolke. Tilstrækkeligt er ikke godt nok, især når vi taler om et (fag)område, hvor et forkert oversat ord kan have fatale konsekvenser for ens helbred og koste menneskeliv i værste fald. Derfor kan en bekendt ikke bare erstatte en professionel tolk. Det svarer til at erstatte en læge med en apoteker.

Nu er der kun tilbage at håbe, at denne meningsløse og menneskefjendske lov snart er fortid, for den gavner hverken samfundet eller de personer, den rammer så hårdt og ubarmhjertigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Besparelse på socialområdet er nu noget der sker på ugebasis.
Tolkeområdet er synligt overfor vælgerne, men nedskæringerne er overalt på det sociale område.
Dehumanisering er et virkningsfuldt middel.