Kommentar

VM i værtshusvrøvl

VM er en undtagelsestilstand i danske medier. Ingen forsøger at forholde sig neutralt, nationalchauvinismen får frit løb, og selv kritikken af Putins Rusland er forstummet. Men som et udtjent DR-slogan lyder: Det samler danskerne
Den danske angriber Nicolai Jørgensen brændte det sidste og afgørende straffespark mod Kroatien. Dermed røg Danmarks chance for at komme i kvartfinalen. Jørgensen blev efterfølgende svinet til på sociale medier og fodboldsites. »Død over Jørgensen,« lød en kommentar på bold.dk. 

Den danske angriber Nicolai Jørgensen brændte det sidste og afgørende straffespark mod Kroatien. Dermed røg Danmarks chance for at komme i kvartfinalen. Jørgensen blev efterfølgende svinet til på sociale medier og fodboldsites. »Død over Jørgensen,« lød en kommentar på bold.dk. 

Andrew Surma

Debat
4. juli 2018

Jeg er stadig lidt ør i hovedet efter et par uger, hvor medierne har været intenst fokuserede på VM i fodbold. I modsætning til tidens store, komplicerede spørgsmål, hvor de fleste medier desperat forsøger at holde tungen lige i munden, er der her ikke mange forsøg på at holde sig neutrale. Endelig en lang, stor, løbende nyhedshistorie, hvor vi kan være næsten propagandistisk partiske uden at løbe ind i problemer. Det er ’os’ imod ’dem’, der kommer fra Peru, Frankrig, Australien og Kroatien.

Hvis man dykker ned i de sociale medier som eksempelvis Facebook, bliver det endnu mere voldsomt. Her eksploderer både nationalchauvinismen og de bramfri, såkaldte analyser. Det minder mig indimellem om råbende meningsudvekslinger en meget sen nattetime på et værtshus.

Men i modsætning til værtshusvrøvlet er ytringerne ikke glemt næste morgen. Man kan heldigvis slette sit eget vrøvl (skulle det en sjælden gang forekomme), men aldrig helt. Hvis det er slemt nok, er det på sekunder delt, kopieret og viderebragt langt uden for rækkevidde.

Da Danmark led et millimetertyndt, men ærefuldt, nederlag til Kroatien søndag aften lignede dele af Facebook igen et natværtshus. Det gode ved fodbold er, at alle (mest mænd) er fuldblodseksperter. Alle havde en mening, som absolut skulle publiceres øjeblikkeligt. Stakkels Nicolai Jørgensen, der ligesom Christian Eriksen, brændte straffespark, blev korsfæstet og svinet til med beskrivelser og sågar dødstrusler, som på et brunt værtshus en sen nattetime kunne have ført til øjeblikkelig vold.

Og vi havde selvfølgelig ikke tabt, hvis den åndssvage norske træner havde udtaget Nicklas Bendtner. Og hvorfor forrådte Christian Eriksen sit fædreland ved ikke at spille, som han gjorde mod Irland, eller som han gør til dagligt i Tottenham?

Kun Kasper Schmeichel gik fri for kritik, fordi vi, i disse for vor nation så svære tider, har brug for en helt, selv om den stakkels mand hele tiden bliver spurgt om sin far, hvilket han af gode grunde ikke gider svare på.

»Jeg ved hvordan det føles,« lød et medfølende tweet fra Venstre-minister Jakob Ellemann-Jensen.

Ærkedansk

I en tid, hvor Danmark kom på forsiden af The New York Times, fordi toårige skal tvangsindføres i dansk kultur, og den nye medieaftale for første gang pålægger DR at have en religiøs holdning og propagandere for »den kristne kulturarv«, har VM i Rusland været en kærkommen afledning til at »samle danskerne«, som et slidt DR-slogan lyder.

Og i en kort periode er russerne altså bare helt i orden. Medierne har været entusiastisk til stede i Putins Rusland, som før VM var genstand for massiv og berettiget kritik. Den nærmest forstummede, da startfløjtet lød til den første gruppekamp.

Man må dog formode, at DR’s gamle slogan nu skal udskiftes, da der i fremtiden tilsyneladende skal lægges mindre vægt på danske jøder, muslimer, hinduer, ateister, agnostikere og andre, der ikke har samme forhold til den kristne kulturarv, som landets næststørste parti har taget patent på.

Man skal ikke ty til Facebook for at lodde den såkaldte folkestemning. Ligesom man ikke skal lodde den efter midnat på en bar. Stemningen var faktisk god nok. Fodbold er fællesskab på en underholdende måde og en central del af en nyere folkelig kulturarv. Det er også – ligesom X Factor – heldigvis blevet et af de få, men store områder, hvor vi alle næsten uden undtagelse, kan hylde noget multikulturelt og multietnisk.

Et andet lyspunkt ved dette VM – også kritiseret af enkelte, mandlige værtshuseksperter på Facebook – har været, at der er kommet bittesmå sprækker i den totalt mandlige dominans i tv-sportsjournalistikken. DR’s brug af den kompetente journalist (og tidligere fodboldspiller på ungdomslandsholdet) Arnela Muminovic har været et frisk og godt pust.

Hun sparkede første gang til en bold som seksårig bosnisk flygtning i et asylcenter. Da hun og få andre kvinder første gang kommenterede på dansk tv under EM for to år siden, var der også folk, der brokkede sig. Nu holder de fleste heldigvis mund. Undtagen på Facebook.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Af og til er det skønt at føle sig totalt udenfor - hægtet af!

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

Man må ikke rose Rusland, men det er et imponerende flot vm russerne har brygget sammen.
Hvem ved, måske om 8 til 12 år så kan Danmark igen spille sig i en ottendedels finale-:)

Arne Albatros Olsen

"Bare rolig nationalpsykosen er slået ned,som en virus lige nu, men den kommer igen næste gang".