Læserbrev

Zenia Stampes bevidste misforståelser hjælper ingen børn og unge

Når man læser Zenia Stampes indlæg den 15. juli 2018 virker det ærlig talt ikke til, at hun har orket at læse aftalen om den nye indsats mod ungdomskriminalitet, førend hun begav sig til tastaturet med sine automatreaktioner og sin krigeriske retorik. For nej, børn skal ikke i fængsel
Debat
11. juli 2018

Når man læser Zenia Stampes indlæg den 15. juli 2018 virker det ærlig talt ikke til, at hun har orket at læse aftalen om den nye indsats mod ungdomskriminalitet, førend hun begav sig til tastaturet med sine automatreaktioner og sin krigeriske retorik. For nej, børn skal ikke i fængsel. Og nej, den kriminelle lavalder sænkes ikke. Det står sådan set stort på hvidt på side et i aftalen.

Der er heller ikke flere børn og unge, der med aftalen kan anbringes på institutioner. Hverken åbne eller lukkede. Allerede i dag kan børn og unge anbringes – og bliver det i en række tilfælde, hvilket Zenia Stampe burde vide. Den nye aftale ændrer intet ved de regler.

At Zenia Stampe vælger at gå så hårdt til værks i sin kritik af aftalen, kan i øvrigt undre. I april 2015 fremlagde den tidligere SR-regering et udspil på ungdomskriminalitet, der er stort set identisk med det, der nu er indgået aftale om. Vi kaldte det et reaktionsråd – ikke et ungdomskriminalitetsnævn. Og modsat den nye aftale havde vi ikke en nedre grænse på ti år for sager, rådet skulle beskæftige sig med. Fordi både S og R var enige om, at en tidlig indsats er alfa og omega, når det gælder om at hjælpe børn væk fra en løbebane mod kriminalitet.

Vi havde heller ikke en dommer med i rådet. Men den model er jo ikke ny. Den kender vi allerede fra kommunernes tvangsfjernelsesudvalg, hvor de er med til at sikre, at ingen børn behandles urimeligt. Jeg har ikke hørt Radikale Venstre påstå, at børn og unge dømmes i disse sager. Det bliver de selvfølgelig heller ikke med det nye nævn.

De sociale sanktioner og redskaber, som vedtages med den nye aftale, er helt de samme som med SR-udspillet fra 2015. Vi havde nemlig en fælles bekymring for den lille gruppe af børn og unge, der alt for tidligt ender i kriminalitet. Sanktionerne er i øvrigt ting som eksempelvis at blive pålagt at fjerne den graffiti, man har lavet. Ikke just en urimelig ting at bede om.

Alle bør glæde sig over, at gruppen af børn og unge, der laver kriminalitet, hvert år bliver mindre og mindre. Men det betyder ikke, at vi skal glemme de cirka 740 unge, som begår alvorlig kriminalitet som vold, voldtægter og våbenbesiddelse.

I Socialdemokratiet har vi modsat De Radikale stadig en bekymring for disse unge. Og vi mener oprigtigt, at det er et svigt, hvis man ikke så tidligt som muligt hjælper disse unge ud af deres kriminelle løbebane. Ofte er kriminaliteten jo udtryk for mistrivsel. Netop derfor er den helhedsorienterede og målrettede indsats vigtig. Det er langt lettere at hjælpe børnene og de unge i den tidlige kriminalitet end i den sene.

Ved sidste valg var det et løfte fra DF og regeringen, at de ville sænke den kriminelle lavalder og indføre en ungdomsdomstol. Et flertal af danskerne stemte på disse partier. I Socialdemokratiet er vi stolte over, at det er lykkedes at lande en aftale, der ligger meget langt fra det flertalspartierne oprindeligt spillede ud med.

Det er lykkedes med forhandlingsvilje og samarbejde. Ikke ved bevidste misforståelser og krigerisk retorik. For det er ikke i skyttegravene, men ved forhandlingsbordet, man laver politik. Det er den måde man reelt hjælper de børn og unge, der i dag ender på et skråplan.

Trine Bramsen, MF (S), retsordfører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Jo, Trine Bramsen.
Børn er nu de facto kriminelle ned til 10 år.
De skal ovenikøbet dømmes på mistanke, og ikke beviser.
Børn skal heller ikke have bistand fra sagsbehandler i kommunen eller advokat.
Det er noget juks !!

H M, Steffen Gliese, Jens Erik Starup, Caroline Lillelund, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Eva Schwanenflügel, 11. juli, 2018 - 20:15

Nu er jeg ikke så godt inde i emnet, men er det rigtigt hvad du skriver Eva, så er socialdemokratiet da ikke længere sturerent.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

En lille favestejlt - der skulle stå "stuerent"

Jens J. Pedersen

Jo mere børn interneres med andre børn, der har bgået noget dumt, jo mere sikrer man sig, at de fortsætter ad den bane.
Kærlighed, forståelse og forpligtelser er vejen frem.
Jeg er dybt rystet over Socialdemokratier, der fuldstændig mister balancen.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, H M og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar