Læserbrev

Bæredygtigt landbrug spreder fake news – igen

Danmarks Naturfredningsforening er for miljøet og naturen, derfor må foreningen tage til genmæle, når der spredes usandheder. Eksempelvis er kvælstof ikke frikendt for at have en negativ effekt på vandmiljøet, det skriver seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Thyge Nygaard
Debat
8. august 2018

Selv midt i sommertørken og høsttravlheden har formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede, åbenbart ikke mere travlt, end at han har tid til at sprede falske sandheder i Information den 3. august.

Som sædvanlig er det Danmarks Naturfredningsforening (DN), der bliver beskyldt for at hetze mod landbruget. Men lad mig – endnu en gang – slå fast, at DN ikke er imod landbruget.

Vi er for miljøet og naturen. Og det indebærer, at vi engang imellem må påpege, når landbrugets aktiviteter har en negativ effekt på natur og miljø. Derfor må vi også tage til genmæle, når Flemming Fuglede endnu en gang bringer falske nyheder og usandheder til torvs – åbenbart i håbet om, at bliver en usandhed gentaget ofte nok, bliver den til sidst til sandhed.

Således skriver Fuglede frejdigt, at »kvælstof i øvrigt gang på gang er frikendt for at have en negativ effekt på vandmiljøet«.

Hvor denne frikendelse kommer fra, skylder Fuglede en forklaring på, for iblandt forskere over hele verden er der total enighed om, hvilken negativ effekt på havmiljøet udledning af kvælstof fra det intensive landbrug har.

Det er også denne enighed, som er medvirkende til, at vi har EU’s miljødirektiver, som Nitratdirektivet, Vandrammedirektivet og Havstrategidirektivet samt flere internationale samarbejder omkring forbedring af havmiljøet.

Og det er da klart, at der i den tørre sommer ikke bliver udledt kvælstof i vores fjorde. Det gør der aldrig om sommeren, men nu er det altså sidste efterårs store udledning af kvælstof, som sammen med det varme vejr er årsag til de store iltsvind, vi ser lige nu.

Og nej, Flemming Fuglede, det er ikke fosfor fra renseanlæg, som er årsag til iltsvindene. Det kan du læse i samme NOVANA-rapport, som du selv refererer til.

Flemming Fuglede, drop usandhederne og bortforklaringerne, tag ansvar for landbrugets belastning af natur og miljø, og kom i stedet ind i kampen for at finde konstruktive løsninger, så vi både kan få mere natur, bedre miljø og et landbrug, som bidrager til vores fællesskab på alle måder.

Thyge Nygaard er seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Alle ved at det Konventionelle Landbrug har en skånselsløs lobbyisme der skyder i alle retninger, på sine modstandere. Den såkaldte bæredygtige organistion 'Bæredygtigt Landbrug' er en latterlig men smart betegnelse på en organisation hvis formål ikke er almen bæredygtighed, men økonomisk bæredygtighed for en betændt del af landbrugsbranchen.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Dina Hald og Jan Damskier anbefalede denne kommentar