Kommentar

Befri overvægtige fra badevægtstyranniet, og fokuser på trivsel i stedet

Overvægtige skal hjælpes til at få det bedre med sig selv, for et strengt fokus på kost og motion hjælper ikke, hvis målet er varigt vægttab
Overvægtige skal hjælpes til at få det bedre med sig selv, for et strengt fokus på kost og motion hjælper ikke, hvis målet er varigt vægttab

Jens Dresling

Debat
25. august 2018

»Luk munden, og let røven.«

Dette velmenende råd har mange overvægtige gennem tidens løb modtaget fra deres læge, når de har bedt om hjælp til at tabe sig. Og mon ikke lige præcis dette råd har givet mange et tilsvarende knæk i selvværdet, hver gang det så ikke er lykkedes at være vedholdende med gulerødderne og fitnesscenteret?

Helt ærligt – hvis det var så simpelt, var Danmark nok fyldt med slanke mennesker. Men det er ikke så simpelt. Derfor vil forslaget fra regionsrådspolitikeren Jørgen Winther (V) om at belønne overvægtige børn, som taber sig, med 22.000 kroner, formentligt ikke gøre den store forskel. Udover at bidrage yderligere til en stigmatisering af børn, som godt ved, de vejer for meget.

Den dominerende forståelse af overvægt trænger til at blive ændret. Mennesker, der er overvægtige, bliver set ned på som dumme og dovne. Overvægt er lavstatus og selvforskyldt og skal løses ved, at de overvægtige ’bare skal tage sig sammen’.

Dertil kommer, at overvægtige i årevis er blevet slået oven i hovedet med informationskampagner, kost- og motionsskemaer, og lige meget hjælper det – andet end på det dårlige selvværd. Det indikerer, at der er behov for en ny tilgang til overvægt, som ikke stigmatiserer, giver dårligt selvværd eller fokuserer stramt på BMI-tal.

Trivsel frem for vægttab

Det behov har vi i Kolding Kommune reageret på. Vi søsatte i foråret et tilbud til overvægtige, der ikke handler om, hvad nålen på badevægten viser. Faktisk bliver deltagerne i projektet slet ikke vejet, og målet er trivsel frem for vægttab.

Og vi er mildt sagt blevet overvældede af interessen for at kunne deltage, hvilket vi tager som bevis på, at i hvert fald dem, det drejer sig om – de overvægtige – har brug for at blive mødt på en anden måde.

At samfundet også har brug for det, viser Sundhedsprofilen fra foråret: For første gang er mere end halvdelen af danskerne overvægtige. Helt nøjagtigt er antallet af moderat til svært overvægtige danskere steget fra 46,8 procent i 2010 til 51 procent i 2017. 16,8 procent er svært overvægtige.

I Kolding Kommune oplever vi den samme udvikling, og intet tyder altså på, at vi har formået at knække kurven med den stigende overvægt på den traditionelle måde.

Skrot badevægten

Overvægt handler om meget andet end motion og mad. Men fælles for mange overvægtige er, at de føler sig forkerte – godt hjulpet på vej af det ofte sort-hvide sundhedsbillede, vi har i den vestlige verden, hvor den slanke og sportstrænede krop er idealet.

Det var blandt andet baggrunden for, at vi i Kolding Kommune tog en beslutning om at lave et nyt sundhedsbegreb, som tager et opgør med det smalle sundhedsbegreb, som mange overvægtige slås med. Slut med BMI-tyranniet simpelthen.

Normalt ville man basere et nyt tilbud på forskning og fageksperter, men dette ville blot reproducere et tilbud med samme bagvedliggende opskrift om kost og motion som tidligere, så vi valgte at gøre noget helt andet. Vi startede derfor med at spørge dem, det handler om.

Og efter at have talt med overvægtige selv for at forstå, hvordan vi kunne designe meningsfyldte forløb for dem, søsatte vi Projekt Ligevægt. Her er formålet, at overvægtige skal hjælpes til at få det bedre med sig selv og ikke opleve deres overvægt som en begrænsende faktor i forhold til at have et aktivt og godt liv.

Hvad er så det nye?

Udover at tage udgangspunkt i de overvægtiges oplevelser er Projekt Ligevægt først og fremmest af længere varighed, fordi vi ved, at korte forløb ikke er lange nok til at skabe varige forandringer i hverdagen. Ændrede tankemønstre tager tid.

Dernæst er badevægten blevet skiftet ud med samtaler med sundheds- og psykologfagligt personale, og i stedet for at fokusere på at få deltagerne ned i vægt tror vi på, at vægttab kan blive en positiv sidegevinst ved ikke at fokusere på det.

For strengt fokus på kost og motion risikerer at gøre det endnu sværere for overvægtige at få et liv med psykisk ligevægt.

Endelig vil vi gerne skubbe til den sundhedsdiskurs, der er i samfundet, og som levner meget lidt plads til at være anderledes. Det sort-hvide sundhedsbillede er med til at gøre nogle syge. Når folk forsøger at tabe sig ved at følge mere eller mindre sære kure og anvisninger, ender mange med at tage mere på eller med at få en spiseforstyrrelse.

Og resultaterne – dem venter vi med spænding. Men et er sikkert: Behovet for en ændring i vores kurs over for overvægtige er enormt. For ja, det er federe at trives end at tabe sig.

Karina Lorentzen Dehnhardt er social- og sundhedsudvalgsformand i Kolding og folketingskandidat for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nogle er økonomisk overvægtig, andre har fået en mave som er lidt rund, årsagen er den samme.

Det er op ad bakke i et samfund, der tillader massive reklamer for og bugnende hylder med usunde og fedende fødevarer.

På omtalte område fedme / overvægtige ser vi oftest fremstillet med en social slagside for familierne Danmark eller et andet sted i verden, hvorimod der intet er i vejen ved det modsatte, f.eks. en smældfed præsident med penge og en ung modelkone - næsten som et sundhedsvaremærke eller ideal.

Hvis ikke lige det ovennævnte billede passer, så er der så mange andre eksempler på rige usunde og overvægtige "sværvægtere" hånd i hånd med en slank model, og ja, det kunne være en kendt filmproducent, der også har haft det svært med at holde fingrene for sig selv, og udnyttet sin magtposition overfor håbefulde unge talenter ved siden af.

Det er rart at høre der findes andre tanker om overvægtiges problem, - og ikke kun fitness studiernes reklamer for det sande og sunde ideal, - ligesom tv-udsendelser med forgabte syge lynkure for en bys befolkning af overvægtige, i en frad hvor man føler der søbes i tv-programmet om overvægten hos deltagerne, som næppe er den store hjælp, når de udstilles på den måde.

Fint der er en anden holdning på vej, som hjælp til og imod overvægten i stedet for ovennævnte, som vi har set for meget af.