Læserbrev

Bøfafgift vil sende produktion ud af landet

Vi bør ikke indføre kødafgifter. De vil formentlig ikke gavne miljøet nævneværdigt, og de vil ramme socialt skævt. Dansk produktion vil bare jages ud af landet, og det vil koste arbejdspladser og skade eksporten. Vi bør i stedet tage emnet op i EU
20. august 2018

I Danmark skal vi ikke pålægge afgifter på kød og bøffer. Det vil blot gøre det dyrere at være dansker. Afgiften vil ramme socialt skævt og sandsynligvis ikke gavne miljøet nævneværdigt. Derfor siger vi klart ’nej’ til afgifter på kød.

I Danmark er vi i forvejen blandt de mest klimavenlige lande og blandt dem, der producerer fødevarer med det laveste klima- og miljøaftryk.

Klima og luft kender ikke landegrænser, og en ensidig dansk afgift vil blot resultere i, at dansk produktion jages ud af landet, hvorefter fødevarerne vil blive produceret i andre lande med et højere klima- og miljøaftryk. Det vil således koste danske arbejdspladser og dansk eksport.

I stedet skal emnet tages op i EU og andre internationale fora, så der kan komme fokus også på andre landes indsats, der i næsten alle andre tilfælde er ringere end Danmarks. Og de andre lande bør gøre mere og komme i retning af vores i forvejen høje niveau.

Vi skal ikke eksportere vores erhverv, men sælge vores know-how og miljøteknologiløsninger, så vi også ad den vej sikrer danske arbejdspladser.

Danske fødevarer er blandt de allerbedste i sammenligning med udenlandske. De er kendetegnet ved høj fødevaresikkerhed og -kvalitet. Netop derfor er der efterspørgsel efter danske fødevarer i store dele af verden. Spis sikkert – spis dansk!

Varieret kostsammensætning er vigtigt. Kød, grønt, fisk, grønsager, frugt og meget andet er godt. For alle fødevarer er gode fødevarer, når de overholder de skrappe danske regler på området.

Og så er det forbrugeren selv, der suverænt bestemmer, hvad der skal på tallerkenen.

Erling Bonnesen er MF og fødevareordfører for Venstre

Debatten mellem kødspisere og vegetarer er ikke noget nyt fænomen. I hvert fald ikke når man anskuer den som et spørgsmål om, hvilket natursyn man hælder imod. Netop natursynet har løbende været til debat – forklædt som sager om publikumsfodring af dyrene i ZOO. Eksempelvis sagen om giraffen Marius, der blev aflivet, skriver Bengt Holst.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvis Erling Bonnesen er så bekymret over at afgifter rammer skævt - SÅ må EB og Venstre arbejde hårdt for at sænke momsen på dagligvarer.

Eva Schwanenflügel og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Differentieret moms er svaret. Sænk momsen på frugt og grønt og kompenser med en afgift på flyrejser. Differentieret moms findes i så forskellige lande som Sydafrika og Sverige, og er overhovedet ikke besværligt at administrere, hvis man har et skattevæsen, hvor IT-systemet fungerer! Her er en oversigt over lande med differentieret moms: https://www.regneregler.dk/moms-i-andre-lande

Eva Schwanenflügel

Måske er svaret : bedre IT-løsninger før man digitaliserer.
Tekno-begejstringen overstiger ganske enkelt den viden, man besidder, efter tusindvis af dygtige medarbejdere i det offentlige er blevet gået i utallige sparerunder.
Det digitale Danmark hviler på kviksand.