Kommentar

CNN for søvnløse

Minutiøs dækning af det oversøiske civilisationssammenbrud
3. august 2018

Med mobilen i hånd kan man fordelagtigt tilbringe sine søvnløse nætter ved at taste CNN og give sig hen.

Tjenesten tilbyder gode journalistiske artikler med dokumenterende indslag i rundhåndet udvalg. Det meste om Trump. Det overraskende er til stadighed, hvorledes dette fupnummer af en overkomprimeret sidegadesvindler, der kun klarede sit fallitbo med lån i Rusland, dag for dag æder sig ødelæggende ind på »the very fabric of Society«.

Således udtrykte en kommentator sig forleden – og kom til at grine. Det sker: Værter, kommentatorer, indkaldte gæster bryder sammen for åben skærm, målløse over præsidenten. Eksperternes vanlige saglige neutralitet bukker under ved mødet med den totale skamløshed, og de kan ikke holde masken.

Som gammel i dén business forstår man dem hjerteligt. Det kan være svært, grænsende til det umulige, som da en længst glemt kulturminister i TV A-studiet, ikke helt appelsinfri for at sige det høvisk, skrævede ud med det ene nylonben i stilet og trådte cigaretten ud i studiets fine nye gulvtæppe. Produceren udstødte et vræl. Hvad ministeren herefter udtalte, var en yderligere udfordring for en ædru lattermuskulatur.

Trumps selvmodsigelser, løgne, selvglæde, uforskammede uvidenhed, stupiditet, lattervækkende uberegnelighed, sproglige armod og grænseløse selvoptagethed er så omfattende – hvert fænomen for sig og tilsammen – at det ikke kan forklares eller rummes i journalistikkens klassiske udtryksformer. Hvis det hele ikke var så farligt, kunne det være en populær sitcom i prime time.

Samtidig med den fjendtlige overtagelse af Det Hvide Hus, forsvaret af en kronisk sur talskvinde, Sarah Huckabee Sanders, hvis groteske newspeak konsekvent søger mage med chefens, maler den øvrige amerikanske samfundsmølle i sit eget tempo.

Det hele fungerer stadig i de retsindiges forfængelige håb: at retsstaten ikke overhales af Trumps udnævnelser i domstolssystemet, som jo godt nok er uafhængigt, men tillige en højst samvirkende del af unionens to-partivæsen – nu også på sammenbruddets rand.

CNN afspejler – bedre end de fleste networks – et vældigt, magtfuldt, blomstrende, mangfoldigt land fortsat verdens centrum, men nu som parodi på det gamle Rom – i dyb indre, destruktiv, mangesidet eksistenskrise. Grundlæggende forestillinger om De Forenede Staters evige uforanderlighed under Gud er truet. Magtfordelingsprincippet, forudsætningen for forfatningsfædrenes idéer i deres stræben og betingelsen for unionens eksistens, undergraves dagligt af en leder, som tilsyneladende ikke kender eller forstår disse principper, der snarere rager ham en fjer.

Udgangen for Trump

I takt med sagernes udvikling isoleres den uduelige mand i det ovale kontor stadig mere. Næste fase, kan hænde, bliver tiltalen mod i hvert fald svigersønnen og mindst én søn, der i givet fald står til mange års fængsel for mened. Amerikansk ret ser ikke på den slags med milde øjne. Sker det, at den sammensvorne Trump-bande anholdes og fængsles, kan det ske – og det sker sandsynligvis – med udsigt til familieoverhovedets øjeblikkelige benådning af de truede.

Den slags spekulationer får selv konservative kommentatorer til at mumle magtmisbrug og diktatur.

Bortset fra de mest fordrukne præsidenter har så at sige alle koketteret med embedets dystre muligheder. De fleste modererede sig. Kun én gik for langt og måtte undgælde i utide; det begav sig, da Richard Nixon presset til det yderste af Kongressen i 1974 måtte gå i vanære.

Dette kan stadig og dag for dag trods mange forbehold (men mere og mere sandsynligt) blive udgangen på Trumps inkompetent respektløse dødsensfarlige regime.

Forleden offentliggjorde Berlingeren i øvrigt en meningsmåling af danskernes tillid til Trump. Den kan ligge på et lille sted. Dét kan Trump selvfølgeligt tage roligt. Bag ham lokalt i denne verdensdel står under alle omstændigheder, indtil videre og såfremt den europæiske forbindelse betyder noget for ham, en alliance af nationalkonservative – her i landet fremtrædende DF’ere og enkelte debattører, der ser kritikken af Trump som blot politisk korrekthed; i Frankrig anført af Le Pen, i Polen af regeringsflertallet, ligeledes i Ungarn, osv. Kræfter, hvis hu (ikke Polen og Ungarn) står til Putin og ortodoks hypernationalisme.

Proforma

For tiden berejser Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon Europa for at forene højrekræfterne. Det skal de nok selv finde ud af. Bannons sociale kompetencer er ikke af en art, der får selv stålsatte til at holde af den berygtede fanatiker.

Trump og Putin, hvilket unægteligt viste sig forleden, har om ikke andet enevældens mentalitet til fælles i afsky for Europas (forholdsvis) demokratiske indretning.

Uden massiv misinformation som før og under Brexit, manipulation og ensretning lader den totale afmontering af et fællesskabsorienteret Europa sig ikke gøre.

For Trump er Europa efter eget udsagn fjenden – på trods af Junckers vellykkede (foreløbige) pacificering af den uforsonlige mand – oven i købet USA’s (eller Trumps) hovedfjende.

For Europas neofascistiske grupperinger er Europa sjovt nok også fjenden. Her finder de hinanden i Trump/Putins forbrødring, hvad Trumps personlige motiv så kan være.

Men denne alliance mellem Trump/diktatorpræsident Putin og et betaget europæisk højre er begribelig.

Det bliver danske nationalkonservatives betagelse af Trump ikke mere forstandig af. Betagelsen bidrager til civilisationssammenbruddet.

PS: Søren Espersen siger, at han i Messerschmidt-sagen er inhabil og ikke udtaler sig pga. sin niece rolle. Noget vås. Han kunne lige så godt kalde sig skotskternet. Espersen er derimod medansvarlig i regnskabsføringen som næstformand/vicepræsident i Messerschmidts kreative butik under efterforskning af OLAF. Espersen påberåber sig posten som proforma. Det er der ikke noget, der hedder.

En ren Trump.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Frede Jørgensen
  • Hanne Ribens
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Frede Jørgensen, Hanne Ribens og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

CNN - Det amerikanske medie der tjente 800 mio. dollars på sin anti-trump kampagne og dermed indirekte var med til at få Trump valgt er der sgu ingen grund til at fremhæve - Metz. De ligger som de har redt - noget de selv har erkendt.
Men i alt det andet har du ret - som altid.

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Joelsen

“Trump's selvmodsigelser, løgne, selvglæde, uforskammede uvidenhed, stupiditet, lattervækkende uberegnelighed, sproglige armod...”.

Hvis man modererer enkelte af udtrykkene, passer beskrivelsen også tidligere præsident Bush. Og oven i det kunne endda tilføjes ulovlig krig og mord på tusinder af civile. Så langt er Trump trods alt ikke nået - endnu.

Peter Sterling

Hvorfor denne konstante undervurdering af de samfundsforandringer som gennemstrømmer Europa? Er det fordi dem med formuer har gavn af højrefløjens samarbejde med overklassen? Steve Bannon er kommet til Europa for at opruste krigen om regeringsmagten i EU, det er drømmen om et Europa, hvor højrefløjen har magten i alle lande.

Vi kan forvente at valgene til Europaparlamentet og Folketinget herhjemme bliver præget af analysefirmaer, lobbyister, spin, helsides annoncer, blogindlæg og tænketanke. Aldrig før bliver der brugt så mange penge på valgkampagner. Algoritmer og analysemodeller er bygget ud af data fra millioner af brugere på sociale medier. De danske politikere har allerede taget skridtet hen imod kampagner baseret på big data. Partierne bruger sociale medier til specifik markedsføring og manipulation.

Algoritmerne er på plads, problemet er bare at ikke en eneste politiker ønsker at vælgerne får noget at vide om de anti-demokratiske metoder. Intet politisk parti kan nære sig med udsigten til at vinde ekstra 5 % af vælgerne, på samme måde er partierne rædselsslagne over at miste 5 %. Derfor, langsomt men sikkert, må dem som ikke har råd, sige farvel til demokratisk indflydelse, retssikkerheden, social tryghed, og værdighed.

I en tid hvor nynazisterne igen marcherer i Danmark, nu med grønt flag og redesignet sort symbol, er det på tide at magteliten herhjemme genovervejer om samarbejdet med højrefløjen er pengene værd. Det kan være at prisen i sidste ende overstiger gevinsten. Handler det om at gå så langt ud til (højre)kanten som muligt, for at se hvad hvad der befinder sig der nede i afgrunden, med motivet om at tjene penge så længe som muligt? Vi ved hvad der venter nede i dybet, vi kender alt for godt monsteret, så gå væk fra kanten.

Steve Bannons samarbejde med Cambridge Analytica førte til stor datahøst fra Facebook og de sociale medier. Det handler om information-dominans, om at styre medierne til højrefløjens fordel, Cyber krigsførelse og finansieret forskning på vegne af efterretningstjenesterne.

Milliardæren Robert Mercer pumpede penge ind i amerikansk politik og SCL Group. Cambridge Analytics moderselskab SCL vandt kontrakter med bl.a. Pentagon og UK’s Ministry of Defence, SCL var eksperter i psyops; rygter, disinformation og falske nyheder, med indblanding i 200 valg rundt om i verden.

Mikael Velschow-Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Som gammel i dén business forstår man dem hjerteligt. Det kan være svært, grænsende til det umulige, som da en længst glemt kulturminister i TV A-studiet, ikke helt appelsinfri for at sige det høvisk, skrævede ud med det ene nylonben i stilet og trådte cigaretten ud i studiets fine nye gulvtæppe. Produceren udstødte et vræl. Hvad ministeren herefter udtalte, var en yderligere udfordring for en ædru lattermuskulatur."

Hvem var ministeren?