Kommentar

Danmark burde støtte de saudiske menneskerettighedsforkæmpere

Vi bryster os af at være bannerførere for demokrati og ytringsfrihed, men støtter ikke op om Canadas kritik af det saudiske regime. Det er hyklerisk
Canadas udenrigsministerium udtrykte bekymring for den seneste bølge af arrestationer af kvindesags- og rettighedsaktivister i Saudi-Arabien. Og Canada vil ikke stoppe med at involvere sig i menneskeretssager på trods af kritik, det slår premierminister Justin Trudeau fast på et pressemøde på billedet. 

Canadas udenrigsministerium udtrykte bekymring for den seneste bølge af arrestationer af kvindesags- og rettighedsaktivister i Saudi-Arabien. Og Canada vil ikke stoppe med at involvere sig i menneskeretssager på trods af kritik, det slår premierminister Justin Trudeau fast på et pressemøde på billedet. 

Ritzau Scanpix

16. august 2018

I disse dage er en diplomatisk krise mellem Canada og Saudi-Arabien blusset op, da golfstaten nok en gang har fået bragt menneskerettighedsforkæmpere til tavshed.

Som det eneste demokratiske land har Canada i utvetydige vendinger kritiseret Saudi-Arabien, men står indtil videre ganske alene med kritikken i en ellers principiel konflikt om basale menneskerettighedsværdier.

Det er en konflikt, hvor Danmark kan og bør være solidariske med menneskerettighedsforkæmperne og Canada, der forsvarer dem – fordi det er, hvad demokratier gør, og fordi tavshed omkring et regime som det saudiske ikke er et demokrati værdigt. Og fordi Danmark bryster sig af at fremme menneskerettigheder i verden.

Canada går forrest

I juli anholdt Saudi-Arabien flere menneskerettighedsforkæmpere. Blandt dem er Samar Badawi, en af Mellemøstens mest markante forkæmpere for kvinders rettigheder.

Særligt paradoksalt er det, at Saudi-Arabien netop har ophævet forbuddet mod kvindelige bilister, men samtidig fængslet kvindelige menneskerettighedsforkæmpere som Badawi, der kæmper for sagen.

Det understreger, trods stor medieopmærksomhed om ophævelsen af kørselsforbuddet, at Saudi-Arabien fortsat er et ekstremt patriarkalsk styre, hvor omkostningerne for menneskerettighedsforkæmpere er enorme.

Kvindelige aktivister som Samar Badawi kan altså kun beskrives som ufattelig modige, når de arbejder for menneskerettigheder i et sådant miljø.

Badawi er samtidig søster til Raif Badawi, en fremtrædende ytringsfrihedsforkæmper, der siden 2012 har siddet i fængsel, hvor han adskillige gange er blevet dømt til piskeslag.

Muligvis kunne Canada, der huser Raif Badawis kone, ikke længere se gennem fingre med saudiernes konstante undertrykkelse af menneskerettighederne.

I hvert fald opfordrede canadierne til at løslade Samar Badawi og andre fredelige menneskerettighedsforkæmpere, hvilket affødte en voldsom reaktion fra Saudi-Arabien. De har udvist Canadas ambassadør, hjemkaldt 20.000 saudiske studerende i Canada og blokeret for flyafgange mellem de to lande.

Hyklerisk kandidatur

Man skulle tro, at saudiernes opførsel ville fremkalde en reaktion fra andre demokratier, der kerer sig om menneskerettigheder. Særligt fra et land som Danmark, der udover at være NATO-allieret med Canada også netop nu kandiderer til FN’s Menneskerettighedsråd.

Blandt mærkesagerne er ligestilling, en verden uden totur, og hvor alle folks stemmer høres og rettigheder respekteres samt en verden, hvor menneskerettigheder og retsstatsforhold udgør grundpillerne i internationale og nationale samfundsstrukturer.

Ordene her er Udenrigsministeriets egne fra den officielle side om Danmarks kandidatur til Menneskerettighedsrådet. Skræmmende aktuelle ord, der ville gøre sig godt i en kritik af det saudiske styre.

I Danmark er vi sjældent sene til at udråbe os som bannerførere for liberale værdier som demokrati og ytringsfrihed. Alligevel er vores demokratisk valgte ledere med til at holde hånden over oliegrådige og totalitære regimer som det i Saudi-Arabien. Både ved at handle og samarbejde med dem eller blot ved at forholde sig passivt i en konflikt som den aktuelle.

Vi er endda så meget i lommen på oliesheikerne, at selv det danske kronprinspar forrige år tog på officielt besøg hos saudierne. Et besøg, hvor flere medlemmer af den saudiske kongefamilie og regering nægtede at give hånd til kronprinsessen.

Er Danmark virkelig blevet et demokrati, der støtter lande på baggrund af, hvor mange oliepenge vi kan få ud af at samarbejde med dem?

Det lover ikke godt for de danske ambitioner i FN’s Menneskerettighedsråd.

Ind i kampen

I årtier har vi været i superligaen af fortalere for menneskerettigheder og demokrati. Vi har også walked the talk gennem det anerkendte danske udviklingssamarbejde. Når vi har set uret, har vi råbt ret og handlet aktivt derefter. Det er den historie, som gør os til en stærk kandidat til FN’s Menneskerettighedsråd.

Men det kræver, at vi fortsat lader handling følge ord.

Hvis vi mener vores kandidatur alvorligt, må vi i langt højere grad gøre menneskerettighederne til pejlemærke for vores egen politik – ikke mindst udenrigspolitikken. Det er ikke nok at tale om menneskerettighederne. Danmark må også aktivt støtte op om og forsvare menneskerettighedsforkæmperes råderum.

Den aktuelle sag mellem Saudi-Arabien og Canada viser os, at ligestilling ikke kan opnås, hvis dem, der kæmper for ligestilling, fængsles. Og derfor bør vi melde os ind i kampen for menneskerettighederne og støtte Canadas kritik af det saudiske regime.

Peter Christiansen er sekretariatsleder for Globalt Fokus

Krisen mellem Canada og Saudi-Arabien opstod, da Canadas udenrigsminister på Twitter erklærede sin støtte til to systemkritiske aktivister, søskendeparret Samar (billedet) og Raif Badawi, der sidder fængslet i Saudi-Arabien.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Larsen
Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Konflikten har ikke nødvendigvis forbindelese til "demokrati versus olie diktatur". Et land er ikke kun demokrati, der er også ehrverslivet og et økonomisk system. I Saudi Arabien er der også privat ejendom som i Vesten. og der et frit markedssystem, der er også i de kapitalistike lande, Nogle siger "det liberale økonmiske system er enda opfundet af arabere i fortiden". Forskellen mellem Saudi Arabien og Vesten findes i To ting: Saudi arabien er et monarki ( der kan diskuteres om det er absolutmonarki eller ej. Desuden man skal kende "Sunni Islam" for at vide det, (det er en af årsager til konflikten mellen Sunni og Chiaa. Jeg tror ikke at der er nogen deltager i debatten der ved det. Min viden er også begrænset om Islam, med jeg har læst at religionen er ikke bland beføjelse i regering i Saudi Arabien, der er en sag for teologer, men de saudiske er ved at gøre reformer og måske afskaffe teologernes rolle i lovgivning. Jeg tror at der kommer reformer.
For det andet vi ved at Trump og Trudeau er ikke på god fod. Det er måske en konflikt af en anden konflikt, en konflikt mellem Trump og trudeau? Jeg tror de vestlige regeringer ved bare mere end mange tror. Mange tror ,selvom det er gået 50 år alliance mellem Saudi Arabien og USA, er det ikke gået op for mange at de er i alliance i 50 år. Eller alliance betyder ikke noget med et muslimsk land? Det virker sådan med Tyrkiet i hvertfald. Men skaden for USA bliver større i en konflikt med Saudi arabien end med Tyrkiet. Det vil betyde enden for dollars som verden betalings middel. Og det ved USA udmærket.

Det er da fordi at vi er dobbeltmoralske og nogle hyklere, har skribenten ikke opdaget det endnu? Vi er da i den grad selektive i vores kritik af totalitære regimer. Alt det pladder med demokrati og menneskerettigheder er sekundært ift. At lave penge. $$$
Men jeg forstår ikke den her:
”Et besøg, hvor flere medlemmer af den saudiske kongefamilie og regering nægtede at give hånd til kronprinsessen.”
Nu er kulturen i Saudi Arabien, at mænd og kvinder ikke giver hinanden hånden, lidt ligesom at kulturen i flere asiatiske lande herunder Japan og Thailand dikterer buk/wai i stedet for håndtryk. Det bør kongehuset vide. Jeg stikker heller ikke hånden ud når jeg møder f.eks Japanere men venter på at de gør det, ellers nøjes jeg med at bukke. Så jeg forstår ikke hvorfor at man er så forarget når det gælder Saudierne men har det helt fint med japanere og thai’er. Igen den der forbandede selektivitet…

For at vende tilbage til emnet, så er taberne her i sidste ende Saudierne, med Trump's afgang vil de stå helt alene på den globale scene.

Frederik Rytzel

Danmark er solidarisk på den danske måde, når vi sælger high-tech overvågningsteknologi til rabiate diktaturer fra Mellemøsten til Kina, så de kan holde deres urolige befolkninger i skak..
Dansk solidaritet skæpper godt i kassen og så skal man ikke komme med sine fjollede principper og ødelægge festen eller give folk dårlig samvittighed.

Mogens Holme, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Jeg tror ikke at men i saudi Arabien giver ikke hånd når de hilser til kvinder, Jeg har ikke set thereza May klager når de møder henne, som premierminister. De skal bare være med "højre hånd" for muslimer bruge det venstre hånd til toiletten.

I øvrigt Saudi Arabien er ikke et diktatur men et monarki. Ingen er berettiget at give kvalifikatíoner til et andet land. "Den moralsk politi er ikke under regeringen men er under teologer", derfor vil Saudier tage reformer.

Eva Schwanenflügel

I Danmark kritiserer vi kun andre, hvis de kritiserer os.
Som da miss Regan fra Fox Business News sammenlignede Danmark med Venezuela, og kaldte os socialister, ejet af staten, og evighedsstuderende i cupcake-caféer.
Kristian Jensen måtte nærmest eksplodere på Twitter, og udtalte frådende - dog kun til danske journalister - at "ingen skal pisse på Danmark !"

Men der er helt anderledes boller på suppen, når det drejer sig om at vise solidaritet med menneskerettighedsaktivister, eller overholde Grundloven ved statsbesøg.

Touhami Bennour skriver : "I øvrigt Saudi Arabien er ikke et diktatur men et monarki."
Man må være mentalt fjern for at komme med det vrøvl. Selvfølgelig Saudi Arabien en diktatur stat. En DIKTATUR monarki. Den ene udelukker ikke den anden. Danmark, Norge, Holland, England osv. er også monarkier, men demokratiske monarkier/kongedømmer, hvor folk bestemmer. Saudi Arabien er en diktatur monarki med enehersker. Saudi Arabien er terrorens vugge, wahhabisme og roden til ISIS, Al Qaeda og Taliban ideologi.
Vestens hykleri, dobbelmoral, selektiv demokrati og menneskerettigheder ses tydelig i den sag.
Yes, demokrati når det passer med vestens strategiske interesser, og med vestens præmisser. Saudi Arabien og kompagni er velsignet så længe de putter hundreder af milliarder af dollar i vestens lomme og holder vestens og i sær USA’s største arbejdsplads (våbenindustrien) i gang.
Vesten (i spidsen USA) er kun interesseret i $$$.

https://jyllands-posten.dk/protected/premium/international/ECE9374484/ti...

Eva Schwanenflügel og Jacob Mathiasen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Nahaj Azer
Saudi Arabien er et monarki., og kender til det grusomme system. Hvis jeg insistere at Saudi arabien er et monarki (KSA) hvis du skriver et brev til Saúdi Arabien er du nød at skrive den rigtige adresse eller kommer brevet ikke til Saudi Arabien, Netop hvis jeg skrev det, det er fordi nogle vil ikke nævne "monarki" da Skandinavien er alle sammen monarkier. Der er forskellige monarkier, konstitutionnelle. parlamentariske. enevælde etc Det forstår man ikke det saudiske monarki hvis man samtidig ikke kender den religion som danner grundlaget for kritik af saudiarabien. Og den er Sunni Islam, Sunni Islam er faktisk ikke teokratisk, Regering er i princippet verdslig, men alt hvad hører under religion er styret af teologer, (en speciel gruppe) som har sædeligheds politi for at kontrollerer skikke og brug. Netop den forskel i Sunni Islam er en af det årsager til den konflikt mellem Iran og Saudi Arabien. Iran er religion og politik det samme (Imam) khomeny. Når det er sagt det betyder ikke at regering i Saudi Arabien ikke blander sig i teologers arbejde, det gør det helt sikkert. Under alle omstændihederne er der, tror jeg, reformer i gang i Saudi Arabien, og det ender med afskaffelse af sædeligheds politi og måske af hele teologer gruppe.

Men det du siger om Vesten( Hykleri, Dobbelmoral etc.. bekræfter at Vesten er ikke bedre
Og ikke at glemme at Saudi Arabien er i alliance. med USA siden 70 år. Saudi arabien er faktisk en Vassal til USA, altså der findes ikke lighed mellem dem, det ved du. Selvstændig stater er en illusion og ren manipulatioin. USA der bestemmer hvad Saudi Arabien gør.

Touhami Bennour

@Nahaj Azer. Den aktuelle konflikt mellem Tyrkiet og USA viser med al tydelighed forskellen, hvordan Tyrkiet bliver angrebet med sanktioner, der fik Tyrkiets valuta til falde så meget, at Erdogan måtte søge hjælp hos USA fjender. Den prest er bare påskud men det reelle årsag er køb af Missilsystem fra Rusland. Men er ikke Hykleri på den side han siger ikke noget om fængsling af menneske rettigheder af Saudiske myndigheder, på den anden side kræve USA løsladelse af Tyrkiet at løslade præsten. Det er klart hykleri eller hvad synes du?