Læserbrev

DF’s klimaskepsis er dybt paradoksal

Det er overraskende, at Dansk Folkepartis klimaordfører kan mene, at den menneskelige indflydelse på klimaet er et spørgsmål om tro og hører hjemme i kirken, som han siger i Information den 11. august
Debat
23. august 2018

Ifølge den amerikanske rumfartsorganisation NASA’s hjemmeside er den menneskeskabte indflydelse på klimaet i dag lige så veldokumenteret som rygningens indflydelse på kræftrisikoen. På den baggrund er det overraskende, at Dansk Folkepartis klimaordfører kan mene, at den menneskelige indflydelse på klimaet er et spørgsmål om tro og hører hjemme i kirken, som han siger i Information den 11. august.

Hans partifælle Søren Espersen medgiver, at mennesket nok har en del af ansvaret, men advarer mod fanatisme.

Ingen er naturligvis uenige om, at klimaet også ville ændre sig uden menneskelig indflydelse, men det er svært at sige præcis hvordan. Politisk har man som bekendt vedtaget et mål om at undgå temperaturstigninger på over to grader i forhold til det førindustrielle niveau. Hovedargumentet er, at temperaturstigninger over det niveau frygtes at sætte gang i selvforstærkende processer. De kan få temperaturstigningen til at accelerere katastrofalt med enorme menneskelige og økonomiske omkostninger, som for enhver pris bør undgås.

Hvis præmissen er rigtig, er målsætningen berettiget, uanset om det menneskelige bidrag til temperaturstigningen er 100 procent eller kun 50 procent.

Lad os nu sige, at Søren Espersen tror på, at sammenhængen mellem CO2-koncentration og drivhuseffekt er så svag, at det menneskelige bidrag udgør 50 procent af forklaringen, mens Uffe Elbæk går ind for de 100 procent. Begge køber nødvendigheden af at holde sig under de to grader. Hvem af de to er nu mest forhippet på at reducere udledningerne af CO2? Hvem er mest ‘fanatisk’?

Hvis både Espersen og Elbæk forventer, at baggrundstemperaturen – uden menneskelig indflydelse – fremover vil holde sig konstant, så bør Espersen faktisk argumentere for dobbelt så store reduktionsmål som Elbæk. Endnu værre bliver det, hvis Espersen henfører den ikke-menneskeskabte halvdel af stigningen til en uforklaret tendens, som ser ud til at fortsætte. Så får vi ifølge ham virkelig travlt. Men måske gælder matematikken slet ikke i den politiske verden.

Villy Søgaard, lektor ved Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Det bør huskes på at Danmark udleder, ikke bæredygtigt CO2, ved dansk overforbrug på olie, gas og kul afbrænding, så der er brug for fire jordkloder for at udledningen var bæredygtig, DF/Danmark skaber i høj grad folkevandring til Norden nye ‘klimaflygtninge’, dem kommer der mange af i fremtiden, forklare klimaforskere samstemmende.

Den samlede bedste forhåndenværende videnskablige evidens peger på dette, ‘ikke’ som en mulighed, det et faktum, det er ukorrekt, at der er nogen væsentlig uenighed blandt forskere om den udlægning.

Det er muligt, at DF politikere mf. nogle få år fremover, kan fuske med f.eks. vores finansministeries regnemodeller, så det ser ud til at de fungere efter hensigten, at regnemodellerne faktisk skabe en form for rigdom eller velstand for borgerne, på den kortsigtede vækst (BNP-væksten), men det er på ikke bæredygtig olie, gas afbrænding, der er absolut ingen udsigt til teknologiske landevinger, der kan modvirke dette.

Uanset hvor meget DF politikere lyver i Trump stil, fusker med faktum og manipulation af de manipulerbare, har de der lyver og svindler talte dage.

Forbrugerisme på olie, gas og kul afbrænding, er en forsimplet løsning på en kompliceret udfordring, oprydningen efter forsimplede løsninger, på kompliceret udfordringer, bliver ekstremt omfattende og kostbare, det er ikke de unge, der har skabt regningen, advarslerne har lydt i mere end hundrede år.

Vi bør med andre ord ikke undervurdere, hvor stort et bidrag vedvarende energikilder kan give til sikring af fred og sikkerhed.

De menneskeskabte klimaforandringer er en udgift der hæmmer global økonomisk vækst, mennesker vil have tryghed og magten skal skabe tryghed, det gør mennesker sårbare for DF manipulation.

DF skaber selv deres egne forhadte flygtninge, som DF pisker som syndebuk.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede økonomiske og DF magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Flygtninge bliver til meget problematisk bl.a. DF selvforskyldt folkevandring.
Historisk har de såkalte avancerede økonomier 90% af CO2 udlednings ansvaret, forklare klimaforskere samstemmende.

Krig om ‘de svindende resurser’ i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer, er resultatet af forbrugsdrevet økonomisk vækst på kul, olie og gas afbrænding, skaber DF’s selvskabte krigs/klimaflygtninge.

Klimaflygtninge:
Syrien, Mali og Sudan lever med kampen om resurserne og magtkampe i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer og eksistensgrundlagets forsvinden.

Det krigsramte Mali og de menneskeskabte klimaforandringer.
Mali’s average rainfall has dropped by 30 percent since 1998 with droughts becoming longer and more frequent.
Citat: US army’s Strategic Studies Institute.
Link: http://www.strategicstudiesinstitute.army.mil/pdffiles/PUB1185.pdf

Et andet eksempel er det krigsramte Syrien og de menneskeskabte klimaforandringer som medvirkende og udløsende faktor for migration.

Borgerkrigen mm. i Syrien begynde med en folkevandring ind til byerne, forårsaget, af tørke sultende syere, uden noget sted at være, de hoppede sig op i gadebilledet.

Bashar al-Assad kunne ikke tillade det store sammenrend mellem demonstranter mod styret og klimaflygtninge der ophobede sig i gaderne sammen med demonstranter og det resulterede i den ulmende uro, der nu er borgerkrig mm.

The Center for American Progress The Arab Spring and Climate Change.

“According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agricultureparticularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south) nearly 75 percent suffered total crop failure.

Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting 1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous. In 2009 the United Nations (FN) and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.”
Link: https://climateandsecurity.org/tag/arab-spring/

"Nyt studie viser sammenhæng mellem klimaforandringer og Syriens kaos"
Link:https://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimafo...

Afrika (Sudan)
I dele af Afrika er tørke og hungersnød pga. klimaforandringerne allerede nu et alvorligt problem. Flere mener f.eks., at den nuværende konflikt i Sudan skal finde sin årsag i et ændret klima. Mad og vand er ikke længere tilgængeligt for alle i området, og folk er i desperation begyndt at stjæle og myrde for at overleve. Konflikten i Sudan er meget kompleks, og har også politiske årsager, men klimaforandringerne har uden tvivl spillet en central negativ rolle.
I bogen ”The Hot Topic” fra 2008, beskrives Sudan konflikten ligefrem som verdens første ”klima-krig”.
Link: http://www.climateminds.dk/index.php?id=582

“Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

The World Bank has warned that the global cost of productivity lost to ‘heat’ has been estimated at $2trn by 2030.
Link: https://www.economist.com/science-and-technology/2018/07/28/heat-is-caus...

Torben Siersbæk

Jeg er ikke enig i overskriften...

Der er efterhånden ikke meget ved DF, der kan overraske mig.

Jo, forresten... hvis de begyndte at vise tegn på at de forstod - og besluttede - ud fra faktuelle argumenter.