Klumme

Elizabeth Warren har givet USA et valg: Vil I have en bedre kapitalisme?

Den amerikanske senator Elizabeth Warren foreslår en fuldstændig reform af den amerikanske kapitalisme. Forslaget virker utopisk, men faktisk er det en konkret, realistisk løsning på et anerkendt problem
Warren, som indtil 1980 var republikaner, men siden er blevet en progressiv profil hos Demokraterne, understreger, at hun er »kapitalist helt ind til benet« og bare vil redde kapitalismen fra sig selv

Warren, som indtil 1980 var republikaner, men siden er blevet en progressiv profil hos Demokraterne, understreger, at hun er »kapitalist helt ind til benet« og bare vil redde kapitalismen fra sig selv

James Lawler Duggan

1. september 2018

I en af sine mest bemærkelsesværdige taler, inden han blev valgt som præsident, tilstod Donald Trump, at han havde været en af de onde i USA, som havde suget millioner til sig selv:

»Hele mit liv har jeg været grådig, grådig, grådig. Jeg har raget alle de penge til mig, jeg kunne få,« sagde han til vælgere i Iowa:

»Jeg er så grådig. Men nu vil jeg være grådig for USA. Jeg vil tage alle pengene. Jeg kommer til at være grådig for USA.«

Trump fremstillede sig selv som en, der havde levet af den korrupte kapitalisme. Og han lovede at bruge sine brutale strategier til at belønne de amerikanske arbejdere. Han blev valgt på vreden over et urimeligt samfund, hadet til den politiske klasse og på at holde indvandrere ude og bygge en mur. Men han blev også valgt på et opgør med den amerikanske kapitalisme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Steffen Gliese
  • Espen Bøgh
  • Trond Meiring
  • Torben K L Jensen
  • Oluf Husted
Morten Lind, Steffen Gliese, Espen Bøgh, Trond Meiring, Torben K L Jensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hvis den demokratiske partitop støtter op om hende som præsidentkandidat vil hun få kamp til stregen af Bernie Sanders´ fløj af socialister og tabe. Der kommer ikke en gentagelse af forløbet med Hilary Clinton. En politiker som Elisabeth Warren fra "The Establishment" efter Trump´s kaos vil være udelukket - vreden sender USA over til den anden grøft - som et pendul der ikke taber energi.

Steen K Petersen, Hans Aagaard, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Johnny Christiansen

Rune Lykkeberg du skriver at den økonomiske overklasses almagt og alliance med den politiske overklasse bliver udfordret, og at Warrens forslag er radikalt.

Men du tager fejl, for det er ikke andet end en narresut, som det demokratiske establishment håber, de kan distrahere deres vælgere med. Det kræver nemlig kun, at virksomhedsejerne kan flytte omkring halvdelen af medarbejder repræsentanterne, og hvor skal medarbejder repræsentanterne få deres viden og støtte fra i et land stort set uden fagforeninger og en presse stort set ejet af the establishment?

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

"Hun er ikke socialist som Bernie Sanders og de unge demokrater, og hendes forslag vil ikke belaste de offentlige budgetter. Sanders vil forandre den amerikanske økonomi gennem offentlige rettigheder og investeringer, mens Warren vil forandre virksomhederne."
Man kan sikkert kritisere, at dette ikke er vidtgående nok, men det er da immervæk et væsentligt skridt i en god retning - og vel bedre end at "ligge i den politiske hængekøje" og vente på "revolutionen" - der måske aldrig kommer ; - )
Og er der ikke noget i Elizabeth Warrens forslag, vi umiddelbart kan bruge her i Europa?
Det har jeg ikke overblik over - hvem har?

Kapitalisme er i alle aspekter,at sammenligne med sygdommen Kræft. Hvem vil dog prøve,at redde sådan en forfærdelig sygdom,andre end Kræftcellerne/Kapitalisterne selv?

Det kunne være interessant - vil jeg mene - om der kommer en dialog mellem Elizabeth Warren og Bernie Sanders - og mon ikke der gør.
Håber I følger dette på "den mindst ringe avis" ; - )

Torben - meget muligt, men det - synes jeg - må være Information's opgave.
Socialismen dødsdømmer kapitalismen, men har aldrig lykkedes med at eksekvere dommen mere end midlertidigt.
Her er så et forsøg på at reformere kapitalismen.
Det mener jeg ikke, vi har set ret meget af hidtil.
Joh - vi havde forslaget om Tobin-skat på internationale finans-transaktioner, men det blev jo aldrig til noget.
Så derfor er dette interessant - i hvert fald for mig ; - (

Tilføjelse:
Kunne dette blive en inspiration til også at reformere socialismen - så den kunne blive funktionsdygtig og attraktiv ; - )

Dialektik er altid løsningen, og den er indbygget i Warrens forslag, der på en måde er et amerikansk svar på det nordiske velfærdssamfund, hvor staten blot henvises til en endnu mere passiv rolle end den, vi ønsker i velfærdssamfundet.
Velfærdssamfundet i sine bedste år gav den politiske magt til de mange for at balancere de fås økonomiske magt, og det er stadig, hvad jeg mener er det bedste og mest nærliggende mål for os at stræbe efter at genoprette.