Klumme

Endelig tør de svenske politikere tale om integration. Desværre taler de ikke om det væsentlige

Integrationsdebatten i Sverige handler mere om bilafbrændinger end om, hvordan vi konkret kan gøre de nytilkomne til en bidragende del af fællesskabet og bevare vores velfærdsmodel
’Den største investering, almindelige lønmodtagere foretager sig, er den skat, de betaler til at finansiere deres uddannelse, sygehusbesøg, pension og meget andet. Det er fuldstændig afgørende, hvis Sverige fortsat skal være en velfærdsstat for alle. Ideen om, at det ikke er alle, der behøver arbejde, er både demoraliserende og dårlig for integrationen. I stedet kan vi diskutere, hvad vi skal arbejde med, og hvor lang arbejdsdagen bør være’, skriver Åsa Linderborg.

’Den største investering, almindelige lønmodtagere foretager sig, er den skat, de betaler til at finansiere deres uddannelse, sygehusbesøg, pension og meget andet. Det er fuldstændig afgørende, hvis Sverige fortsat skal være en velfærdsstat for alle. Ideen om, at det ikke er alle, der behøver arbejde, er både demoraliserende og dårlig for integrationen. I stedet kan vi diskutere, hvad vi skal arbejde med, og hvor lang arbejdsdagen bør være’, skriver Åsa Linderborg.

Sille Veilmark

3. september 2018

Ved det svenske valg i 2014 havde ingen af partierne et integrationspolitisk program. Til trods for at 1,8 mio. mennesker i Sverige er født i udlandet, og at flere hundrede tusinde nye udlændinge var kommet til landet i den seneste valgperiode, syntes alle partierne enige om, at man ikke skulle diskutere integration. 

I denne valgkamp forholder det sig stik modsat. Desværre lader det til, at integrationsdebatten begrænser sig til at handle om bilafbrændinger og assimilering. Væsentlige diskussioner om f.eks. indslusningsløn eller omstillingen til en ikke-universel velfærdsmodel er helt fraværende.

Annie Lööf fra det nyliberalistiske Centerpartiet skal have ros for sine kampe med Sverigedemokraterna. Men grundlæggende er hendes antiracisme en stor omgang varm luft.

I et interview i flygtningeåret 2015 sagde hun, at »menneskers frihed er vigtigere end de svenske systemer.« Ifølge Lööf har de mennesker, som er kommet til Sverige, vist sig så ressourcestærke, at de kan klare sig selv. Altså: De skal ikke have samme rettigheder som os andre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Olaf Tehrani
Torben K L Jensen og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu