Kommentar

Fødevareministeriet lader McDonald’s definere, hvad der er god mad

Miljø- og Fødevareministeriets topmøde om fødevarer har kun inviteret madgiganterne med til bordet, selv om de absolut ikke har de bæredygtige løsninger, vi har brug for
Miljø- og Fødevareministeriets topmøde om fødevarer har kun inviteret madgiganterne med til bordet, selv om de absolut ikke har de bæredygtige løsninger, vi har brug for

Francis Dean

Debat
30. august 2018

Torsdag og fredag i denne uge er Miljø- og Fødevareministeriet vært for topmødet Better Food for More People, som har til formål at samle den bevægelse, der skal sikre bedre mad for flere frem mod 2030.

Programmet tæller en direktør fra IBM, Arlas direktør, en rådgiver fra supermarkedskoncernen Tesco, direktøren for Nestlé Nordic, en direktør fra McDonald’s Denmark og direktøren for Danish Crown.

Andre er tilsyneladende ikke blevet inviteret. Det gælder La Via Campesina, den internationale bondebevægelse, der organiserer 200 millioner landmænd verden over, Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra, som organiserer 350.000 landløse familier i Brasilien samt sociale bevægelser og producenter i det hele taget.

Det er alarmerende, at arrangementet kun formår at identificere politikere, virksomheder og gastronomiske frontrunners som de »tre centrale aktører« og alligevel tillader sig at kalde sig »The Movement«.

Markedsdominans

Topmødet har på forhånd fremlagt de mål, som skal opfyldes for at nå ambitionen om bedre mad til flere. Forbrugere skal gennem oplysning vælge bedre og mere mangfoldige fødevarer, sygdomme relateret til hygiejne skal reduceres og madspild skal mindskes.

Men der er ingen pejlemærker for, hvad god mad er: hvilke produktionsforhold- og metoder, hvilke råvarer og hvilke ressourcer? Det er op til virksomheder som Danish Crown, Nestlé og McDonald’s at afgøre og derefter producere.

Topmødets mål vil ikke føre til bedre mad for alle. Fælles for dem er, at ansvaret for en bæredygtig produktion lægges over på forbrugeren, men de, der mangler mad, er ikke forbrugere som os i Vesten.

Der produceres i dag kalorier nok til at brødføde hele verdens befolkning, men mødet forholder sig ikke til, at det vestlige overforbrug må mindskes. EU forbruger 43 procent mere landbrugsjord, end der findes inden for EU’s grænser for at understøtte sit forbrug af landbrugsprodukter. Her er den animalske produktion hovedsynderen.

Det er ulighed og ressourcerne til at producere mad, der er afgørende. Modsat topmødet bør man fokusere på, hvem der har magt til at bestemme, hvad der produceres og er tilgængeligt, og hvilke politikker og magtforhold, der afgør det. Her er forbrugeren ikke den vigtigste brik.

I Vesteuropa sidder de fem største supermarkedskæder på mere end 50 procent af markedet i de fleste lande. De fire største forarbejdningsvirksomheder sidder på 62 procent af morgenmadsprodukterne og 60 procent af babymaden globalt. Samtidig ejer tre firmaer ca. 65 procent af landbrugskemikalierne og de kommercielle frø på verdensplan. Med denne magtkoncentration kommer disse virksomheder i høj grad til at beslutte, hvad der bliver produceret og hvordan – ligesom de har adgang til at påvirke politiske beslutninger.

Det industrielle fødevaresystem har ikke en mangfoldig produktion, men består langt hen ad vejen af soja, majs, palmeolie og hvede, pakket ind på forskellig vis. Det industrielle fødevaresystem anvender mindre end 100 dyreracer, og 16 afgrøder anvendes til at producere 86 procent af fødevarerne.

Småskala-landmænd anvender derimod mere end 2,1 millioner plantesorter og 8.700 dyreracer. Hvis man virkelig ønskede et mangfoldigt udbud af mad, ville man støtte et helt andet system end det, som aktørerne på topmødet repræsenterer.

Det største madspild ligger også i den industrielle fødevaresektor. Den animalske produktion er ansvarlig for et tab på 44 procent.

De små har løsningerne

Mødet skyder totalt forbi målet, når transnationale virksomheder, der producerer nogle af de mest skadelige produkter, skal forestille at vise vejen. Det er især ærgerligt, når løsningerne findes derude.

Disse løsninger udvikles og praktiseres af dem, der faktisk brødføder verdens befolkning. Småskala landmænd brødføder 70 procent af verdens befolkning med 25 procent af ressourcerne. Det industrielle fødevaresystem bruger langt flere ressourcer, og hvis det selv betalte for sine ødelæggende aktiviteter, såsom ødelæggelse af naturgrundlaget og livsstilssygdomme, ville prisen på varerne være langt højere.

Sociale bevægelser og producenter, især i det globale Syd, har længe formuleret visioner og arbejdet for et madsystem, som sikrer bedre og bæredygtig mad til flere.

Madsuverænitet er et alternativ til det industrielle madsystem, hvor få aktører afgør, hvilken mad der er tilgængelig for hvem, og hvordan den bliver produceret. Madsuverænitet giver magten tilbage til de mennesker, der rent faktisk brødføder verden. Her er det essentielt, at ejerskab over jord og ressourcer bliver demokratiseret, modsat den stigende magtkoncentration, der foregår i det industrielle system.

Mest af alt må topmødet derfor ses som en markedsføringsøvelse for vestlige, industrielle fødevarevirksomheder, som kun forværrer den sociale og miljømæssige krise, landbrugs- og fødevaresektoren befinder sig i.

Mathilde Goldschmidt Andersen er aktivist i Afrika Kontakt, Nanna L. Clifforth er Research- og kampagnemedarbejder i NOAH Friends of the Earth Denmark. Begge er medarrangører af Folkets Madmøde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Brandrup

God kommentar - producenter af fødevarer i u-lande bør gennem deres organisationer og politiske repræsentanter spille en central rolle i udviklingen af bæredygtig fødevareproduktion. Fødevareindustriens (eksempel Landbrugets organisationer i Danmark) fokus er alt for snævert ....

Annemette Due, Flemming Berger, Morten Lind, Karsten Lundsby, Arne Lund, Dorte Sørensen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Madsuverænitet er et spændende (og for mig helt ukendt) begreb.

"Food sovereignty is the right of peoples to healthy and culturally appropriate food produced through ecologically sound and sustainable methods, and their right to define their own food and agriculture systems. It puts those who produce, distribute and consume food at the heart of food systems and policies rather than the demands of markets and corporations. It defends the interests and inclusion of the next generation. It offers a strategy to resist and dismantle the current corporate trade and food regime, and directions for food, farming, pastoral and fisheries systems determined by local producers. Food sovereignty prioritises local and national economies and markets and empowers peasant and family farmer-driven agriculture, artisanal fishing, pastoralist-led grazing, and food production, distribution and consumption based on environmental, social and economic sustainability"

https://nyeleni.org/spip.php?article290

Bettina Jensen, Mathilde Andersen, Flemming Berger, Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Randi Christiansen, Ivan Breinholt Leth, Nis Jørgensen, Steffen Gliese og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

De 'frie' markeders forkæmpere har støttet monopoldannelser og de mest skadelige produktionsformer lige siden neoliberalismen kom til verden, og det vil de fortsætte med at gøre lige indtil vi stopper dem.

Charlotte Ardal, Bettina Jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Hanna Berg, Jens Kofoed, Hanne Hansen, Tom Andreæ, Morten Nielsen, Flemming Berger, Allan Filtenborg, Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Henrik Olsen, Karsten Lundsby, Arne Lund, Lise Lotte Rahbek, Tue Romanow, Randi Christiansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Her afslører regeringen sig selv og sin agenda som værende komplet ignorant ifht den miljø-og socioøkonomiske omstilling, som er så nødvendig og helt afgørende for det menneskelige kollektivs evne til lokal og global overlevelse og modstandskraft ifht de klimaforandringer, som er i vente.

De eneste på christiansborg, som virkelig synes at have fattet alvoren, er alternativet. Og nu kører ekstrabladet hetz - hvem er de nu lakajer for? Oplagstal, den primitiveste folkestemning eller andre destruktive kræfter? - mod uffe elbæk, fordi han efter sin mor har arvet et hus, som, fordi det er fredet, er undtaget grundskyld.

Ved godt, at ekstrabladet ikke føler sig for gode til at føre rendestensjournalistik men helt ærligt, dette er endnu eet blandt jeres alt for mange lavpunkter.

Bettina Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ellen Birgitte Rasmussen, Nette Skov, Morten Lind og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det er dybt problematisk med en Ellemand, der er støttet af de store ignoranter!

Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Carsten Munk og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Det er krystalklart at Fødevareministeriet er korrupte. De inviterer firmaer som IKKE betaler Skat i Danmark, firmaer som gør os syge. Mac D køber ikke engang Dansk kød til deres Danske bøffer, næ det køber man i Italien og fragter til DK. Brødet bager man i Sverige.

Charlotte Ardal, Kim Houmøller, Anders Reinholdt, Bettina Jensen, Hanna Berg, Bjarne Bisgaard Jensen, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Carsten Wienholtz, Verner Nielsen, Carsten Munk, Karsten Lundsby og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

At lade McDonalds og lign, definere, hvad der er god mad, svarer vel til, at lade Naser Khader og Martin Henrikzen definere hvad demokrati og alm. hæderlighed er.
PS: Hvordan mon Socialakrobatiet ville sammensætte en sådan konference. Nok er Karen Hækkerup ude af døren, men mon fx Dan-husk-at-vaske-hænder-Jørgensen, ville gøre det ret meget anderledes?

Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Steffen Gliese, Morten Lind, Erik Karlsen, Per Klüver, Verner Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

At lade McDonalds og lign, definere, hvad der er god mad, svarer vel til, at lade Naser Khader og Martin Henrikzen definere hvad demokrati og alm. hæderlighed er.
PS: Hvordan mon Socialakrobatiet ville sammensætte en sådan konference. Nok er Karen Hækkerup ude af døren, men mon fx Dan-husk-at-vaske-hænder-Jørgensen, ville gøre det ret meget anderledes?