Kommentar

Selv om Fox News og CNN er små, er den splittelse, de skaber, stor

Amerikanske tv-medier er ganske små, hvis man ser på seertallene. Men det forhindrer dem ikke i at være en vigtig faktor for den voldsomme politiske polarisering i landet
Debat
15. august 2018

På en måde kan jeg godt forstå, at finansminister Kristian Jensen reagerede voldsomt, efter at den amerikanske tv-vært Trish Regan forleden på Fox Business News langede ud efter Danmark og sammenlignede os med Venezuela.

Hun fordrejede tal og procenter for at 'bevise', at i et socialistisk land som Danmark (!) er størstedelen af befolkningen i statens sold, de gider ikke at arbejde og selvom det lyder paradisisk, at alle studerende har gratis uddannelse og ovenikøbet får SU, så resulterer det i, at ingen gider at færdiggøre studierne.

Finansministeren mente, at Trish Regan »pissede på Danmark«, og at det var for galt.

Lillebitte Fox News

Det var det naturligvis også. Trish Regan er en af stjernerne i Rupert Murdochs Fox-imperium, der omfatter mere end 14 tv-kanaler, herunder kabelkanalerne Fox News og Fox Business News.

At kendte Fox-værter er trofaste og indimellem aggressive konservative tilhængere af præsident Trump, er ingen hemmelighed.

Men ved at følge den danske debat kunne man få det indtryk, at der er tale om altdominerende kanaler, der har stor indflydelse på meningsdannelsen i USA. Det er der ikke.

Når man kigger på tallene og sammenligner dem med tv-nyhedsdækningen i Danmark, er de forbavsende små. Blandt nyhedskanalerne er Fox News størst med omkring 2,5 millioner daglige seere i gennemsnit.

I den sidste uge af maj 2018 havde Trish Regans program på Fox Business News 159.000 seere. Det er, hvad TV 2 News kan have på en rigtig god nyhedsdag i Danmark.

Og da der bor knap seks millioner mennesker i Danmark og 326 millioner i USA, ville Trish Regans seertal omregnet til danske forhold svare til, at hun havde omkring 3.000 seere. Det er ikke mange. Faktisk uendeligt få.

Vi er nede på en størrelse, som svarer til en ikke-kommerciel hyperlokal tv-kanal i Danmark. Middelfart lokal-tv, eksempelvis.

Trish Regan, Sean Hannity og andre af de højtråbende Fox-stjerner har til gengæld trofaste og indflydelsesrige seere. Ikke mindst præsident Donald Trump, der starter dagen med Fox og har gjort det til et fundament i sin værdipolitik, at stort set alle andre medier er fake news og »fjender af folket«.

På tv er det primært CNN, som vækker hans vrede. CNN er heller ikke nogen stor nyhedskanal med knap en million seere i gennemsnit dagligt – det ville svare til 18.500 seere i Danmark.

Ensidig dækning

Men det er – heller ikke her – størrelsen, det kommer an på. Kabelnyhedskanaler i USA er, ligesom de sociale medier, et udtryk for den voldsomme politiske polarisering i landet. Brugerne samler sig om de medier, der afspejler og forstærker deres egne grundopfattelser.

Fox-værter som Trish Regan får kun få til at skifte opfattelse. Snarere tværtimod. Hvis overbeviste Trump-tilhængere kommer til at se en mere liberalt-orienteret kanal som MSNBC, vil de møde en verden, de ikke kan genkende.

Når du får informationer, der ikke svinger med din egen verdensopfattelse, vil du – med den erfarne tv-journalist Judy Woodruffs ord – ikke tro på det. Du vil opfatte det som falske nyheder. Og Trumps tordnen mod falske nyheder får dermed en farlig klangbund.

I sommer har jeg kørt et par tusind kilometer gennem USA. Hver aften på motellet åbnede vi for kabelnyhederne. Umiddelbart var det tre forskellige verdener, der blev præsenteret. En Fox-verden, en CNN-verden og en MSNBC-verden.

Og det slog mig, hvor heldige vi er i Danmark, som heldigvis er så lille og afhængigt af den omgivende verden, at vi forsøger at dække den. I supermagtens amerikanske kabelnyheder eksisterer der ikke en verden udenfor. Og hvis der gør, er det oftest fjendebilleder. Kina på Fox, Rusland på MSNBC.

Der er kun en lille verden uden for Det Hvide Hus, Trump og Washington. Hver eneste lille udvikling i den snævre amerikanske Trump-verden endevendes i timevis. Kommentatorer står i kø, debatterne er uendelige og selvcentrerede.

De kendte værters egne programmer – som Trish Regans – handler mere om værten selv og vedkommendes skarptskårne og unuancerede holdninger. Når Trish Regan sviner Danmark til, handler det ikke om Danmark, men om venstreorienterede demokrater som Bernie Sanders, der roser den danske model.

Kabelnyhederne i USA – ikke mindst Fox – er blevet den polariserede politiske kamps frontsoldater. De bekræfter i store træk kun deres seere i de holdninger, de har i forvejen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

CNN og Fox er kabelmedier og forholdsvis små - siger Lasse men glemmer samtidig at de også er på Facebook og Twitter hvor de har de fleste følgere.

Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er jo også potentielt problematisk for Danmark, såfremt Fox fremturer med at vi alle 'arbejder for staten', ("owned by the government", som Trish Regan udtrykker det), og er 'socialister', (i amerikansk kontekst kommunister), idet Trump slavisk lytter og tror på alt hvad Fox News finder på at udspy, og som kan gavne republikanerne i det forestående midtvejsvalg.

Trods mange indignerede reaktioner fra både danske ministre og diplomater, samt en blandet skare af andre, der faktuelt modbeviser Regans postulater, ved vi alle at "alternative fakta" er kommet for at blive, ihvertfald sålænge præsidenten hedder Trump.

Vi kunne ende som fjender af USA, uden at kunne gøre fra eller til.

Ib Christensen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Brian W. Andersen, Elisabeth Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

@ Eva Schwanenflügel
Skulle USA blive for ubehagelige, så er det jo godt vi er medlem af både EU og NATO ;o)

Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Løgnen rejser verden rundt før sandheden overhoved har fået bukser på!

Men
Hvorfor har vi alligevel så meget respekt for al amerikansk. Da Trump sagde at vi ikke købte nok militært gear, sagde Løkke: Hvad så med tyskerne. Da Trump så sagde, at vi er nødt til at lægge told på jeres varer når I er så urimelige, sagde Løkke: Hvad så med kineserne. Hvorfor sagde han ikke begge gange: du er fuld af løgn! Og nu når en FOX-"journalist" sammenligner os med Venezuela, siger vi, øhhh dine tal er desværre forkerte. Vi er ikke som Venezuela.. stedet for at sige: du er fuld af løgn.

Torben K L Jensen, lars søgaard-jensen, Kim Folke Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Dennis Tomsen
15. august, 2018 - 18:00

Tjo, men siden USA mere eller mindre er garant for NATO, og siden EU ikke ser ud til at kunne fremkomme med løsninger pga det mildest talt underlige system på vakkelvorne ben der er oprettet, kan det hele falde sammen med et ordentligt pust fra store, stygge ulv.

Vi sidder i EU i strå-huse, for at blive i terminologien.
Vi har ikke sikret os mod anti-demokrater eller terrorister, hverken fra højrefløjen eller islamistiske grupper.
Vi skændes internt om flygtninge for at stemmemaksimere, istedet for at adressere ulighed, vold, arbejdsløshed, gældsættelse, psykiske problemer som stress, klimaændringer, miljøkatastrofer, børnefattigdom, manglende mulighed for uddannelse i verden, manglende vand...

Jeg orker næsten ikke at tænke på de udfordringer, vi præsenterer de næste generationer for.

I USA er det nu blevet så ophedet, at jeg er bange for en borgerkrig af en art..

Kim Folke Knudsen

Gad vide om det samme ikke er ved at ske i Danmark.

På det sidste har vi set det opdragende og altid moralske TV2 der med pædagogiske pegefingre vil opdrage på de danske familier med de rette vaner. Der er således evige indslag, om, at børn ikke må ryge. Men er der nogen på TV2´s redaktion som har spurgt om journalisterne selv må ryge ?.

Ligeså med alkohol er den store moralske pegefinger også fremme og igen de unge i skudlinien. Men hvad med voksengenerationen. Hvornår hører vi om drukproblemer indenfor den middelklasse og overklasse, som TV2 er eksponent for. Aldrig vi skal jo nødigt fornærme vores kundegrundlag eller annoncører ?

På det seneste har TV2 igangsat den ene kampagne efter den anden som handler om Islam og alle de forfærdelige ting denne religion og dens troende bringer med her til landet. DF behøver slet ikke at oprette nogen partipresse ditoverblik og lignende. Nej lad licensbetaling og privatfinansiering klare vores valgkamp og TV2 søsætter DF´s kampagner effektivt og landsdækkende. Alle danskere får det lige i synet. Det er ikke til at undgå.

Morsomt er det også at se hvorledes de politiske debatter som regel er støvsuget for politikere selv ihvertfald er der aldrig en fra parti A tilstede og en fra parti X. med to forskellige synspunkter. Det kunne jo være farligt, hvis politikerne selv kom lidt for meget til syne og TV2 koncernen selv ikke fik lov til at styre forløbet, så de rette nyheder kommer ud til folket.

Næh til gengæld er køen af kommentatorhæren og betalte spindoktorer uendelig lang på TV2´s redaktionsgang. De slippes efter rotationsprincippet løs på offentligheden, som så fodres med det rette nyhedsoverblik sådan et sted imellem partiet Venstre, Liberal Alliance og DF.

Af nyheder som f.eks aldrig nåede til TV2 kan nævnes at Israels drusere har protesteret over de nye love, som håndhæver Staten Israel som en stat alene for Jøderne.

Vi får også at vide, at I Sverige der kan de ikke diskutere integrationsproblemer, fordi landet er så forbandet politisk korrekt og ødelagt af borgerlige midterpartier og Socialdemokratiet. Jeg kan kun opfordre danskerne til at se svensk TV. For så er den danske løgn likvideret en gang for alle.

Når TV2 er i Sverige er der ingen socialdemokrater til stede, ingen moderater til stede ingen liberale tilstede intet Centerparti tilstede, intet KDS tilstede, intet Vänsterparti tilstede intet Miljøparti tilstede. Nej men Sverigesdemokrater og medfølgende rejsende ideologer fra DF. Dem vil TV2 gerne bruge til at miskreditere broderfolket og tegne det rette skæve billede af svensk politik. Desuden ser vi hele tiden den bedrevidende danske journalist, som allerede på forhånd ved at de formummede ballademagere, som brændte biler. Ja de kom fra indvandrerne og flygtningene af.

Hurra for den danske ytringsfrihed og vores evne til at udtale os om sager, vi kun har et fordomsfuldt og overfladisk kendskab til. Det er til at brække sig over at se på, men hvad vi kan jo bare slukke for TV.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Donald Trumps mål er at underminere og opløse EU. Så kan han derefter indgå aftaler med de enkeltstående lande i Europa, som danser mest ivrigt efter Donald Trumps pibe. Lidt amerikanske investeringer i militær og lignende infrastruktur hjælper på det.

Hans rådgiver Steve Bannon er sendt over på kontinentet for at samle de højreekstremistiske bevægelser i hele Europa. Det er nøglen til at skabe ustabilitet og politisk krise. En kommende handelskrig kan være det som udløser den næste økonomiske krise. Så har vi hele balladen og ammunitionen til at opløse EU en gang for alle.

Donald Trump og NATO. Tja gad vide hvor meget sikkerhedsgarantierne holder i virkelighedens verden med Præsident Donald Trump for bordenden. Vil der ikke først blive læst op på landenes egenfinansiering af forsvar og derefter udmålt støtte eller ingen støtte afhængig af, om vi bruger op mod 4% af BNP på militære formål ( og naturligvis kontrakter med US virksomheder ).

Hvis Rusland en dag prøver garantien af så kommer sandhedens time for dagen. Har du betydning eller ingen betydning for USA´s egne militære interesser. Det er det der styrer garantien intet andet.

Bemærk Angela Merkels attitude efter, at hun første gang havde været på besøg i Det Hvide Hus med Donald Trump som Præsident. Hun kom hjem kridhvid i ansigtet og udbrød. Vi må indse, at vi kun kan stole på os selv i spørgsmål om sikkerhedspolitik. Hun har fattet sandheden, men den bliver ikke sagt højt endnu.