Klumme

Den frabedte Trump

John McCains begravelse: En stor amerikaners sidste vilje og en advarsel
John McCains begravelse: En stor amerikaners sidste vilje og en advarsel

Evan Vucci

Debat
31. august 2018

De fleste husker, hvad Donald Trump sagde om afdøde senator John McCain:

»John McCain er ikke en krigshelt, han lod sig tage til fange. Jeg kan lide dem, der ikke lader sig tage til fange«.

Trump har aldrig selv være i krig, lod sig kassere på grund af en hælspore. Når det er Trump, er det formentlig snyd. Den side af sagen er sådan set forstandig nok. Skribentens jævnaldrende amerikanske venner – også jævnaldrende med Trump – gjorde et utal af krumspring for at unddrage sig værnepligten. Alle kneb gjaldt for ikke at blive sendt til Vietnam.

Forskellen er, at vennerne ikke bagefter hånede de folk, der uanset modstanden mod krigen risikerede liv og lemmer eller kom i krigsfangenskab. Som McCain – der oven i købet afslog løsladelse før sine kammerater og således henslæbte 5 års fangenskab på helbredsnedbrydende vilkår.

En anden ikke uvæsentlig forskel er, at den værnepligtsunddragende Trump endte som USA’s præsident, af alle en ophøjet person, der må formodes at udvise respekt og i det mindste opføre sig korrekt over for nationens selvopofrende landsmænd.

Udtalelsen om McCain karakteriserer selvsagt ophavsmanden frem for objektet og bekræfter den karakterafvigelse, der siden så rigeligt er demonstreret i mundtlige såvel som skriftlige udfald fra præsidentens mund og hånd.

Ikke en folkeligheds redning

At Trump fortsat har et stabilt opinionstal blandt sine proselytter, er sådan set ikke så underligt i betragtning af kvaliteten af de medier, Trump hylder, og som de fleste amerikanere uden for de store befolkningscentre betjener sig af uden andre korrigerende informationskilder.

Hvor man skulle tro, at den store flagsvingende, våbenglade, bibeltro minoritet fortrinsvis af republikanere ville reagere voldsomt mod Trumps ringeagt for nationalhelten McCain og mod Trumps upålidelighed og løgnagtighed i almindelighed, vejer påstandene om en sammenspist højrøvet elite, sumpen i Washington, Hillarys uhæderlighed, truslerne udefra – og de brune og sorte – indtil videre tungere for dem.

Trods heltemod og Trumps utilstedelige bemærkninger om den i øvrigt stærkt konservative McCain trives myten: At også afdøde trods alt tilhørte det establishment, der pisser på Mr. og Mrs. America, skider på almindelige amerikaneres liv og velfærd og vil tage våbnene fra frihedselskende borgere, dem, der i øvrigt sidder i gæld til halsen takket være årtiers republikansk misregimente og Trump og fæller af tvivlsomme spekulanter og pengemænd.

At Trump til dato har løjet offentligt over 4000 gange – Trumps rekord er ifølge Huffington Post 71 gange på en time – bekymrer ikke de trumpistiske oprørere, som afskyer og frygter Trumps modstandere mere, end disse oprørske foruroliges over løgnagtighedens konsekvenser for demokratiet, USA, verden og i sidste ende dem selv.

Samme tendens spores her i landet, hvor en kerne med base i Berlingskes kommentatorkøbing i Trump ser en art folkelighedens redning, som hoverer over Trumps (i øvrigt ringe) meningsmålinger og ser stort på hans løgne og fordrejninger, rent bortset fra mandens og hans medarbejderes distræte forhold til straffeloven.

Trump opfattes snarere – i lighed med de stærke mænd i 1930’erne, der skar fedtet fra og rensede ud og gjorde ved og lod nationalistiske mål hellige alle midler – som en folkedybets befrier, manden, der ikke viger fra gengældelsens veje. Nu er der andre boller på suppen, som Pia Kjærsgaard sagde, da DF kom til magten i sin tid og indledte uforsonlighedens år. Ikke så sært, at Trumps danske støtter overvejende er at finde i DF og delvis LA. Der er jo en eller anden form for sammenhæng i tingene.

Nye, nye normer

En afvikling af den demokratiske samfundsorden sker effektivt i afvisningen af faktabaserede argumenter i den skråsikre forvisning om flertallets eller store mindretals suveræne ejerskab til sandheden i rene hjemmelavede kendsgerninger. Sandt er falsk, og falsk er godt, godt er ondt og godgørenhed industriel, kold politisk korrekthed.

40 procent af amerikanere kan ikke være på vildspor, som dansk politiks frelste nedladende hævder, om så Trump påstår, at han personligt opfandt ilden, hjulet, den dybe tallerken og Amerika og dagligt krænker hin konkrete virkelighed – i hvilken bedrageren i sidste ende (formentlig og forhåbentlig) går til grunde.

Som når DF sekunderet af K, V, LA og søsterpartifællerne i Socialdemokratiet i hastigt paradigmeskift konstruerer virkeligheden i fremmedpolitikkens helhed og detaljer – et til stadighed falsk og ufuldstændigt grundlag, der formodes at give mandatmæssig gevinst, men til gengæld undergraver den demokratiske debat.

Løgn i politik fremstilles ofte som norm og fast arbejde. Det er det ikke. Saglig udveksling af tanker er stadig forudsætningen for demokratisk funktionsduelighed. Det går galt, når loven sjaskes igennem på følelser med uorden i empirien. Hver gang. Om det er sundhedsplatform, strukturreform, besparelser i SKAT, kreativ bogføring eller den fremmedlovgivning, der mishandler landets omdømme og selvrespekt i disse år. Populismen, neofascismen, trumpismens pseudonym med konsekvent løgnagtighed har fanden skabt; de samfund, der inficeres, martres af krise og demokratisk deroute.

Hædersmanden McCain er borte. Et sidste republikansk halmstrå. Han begik den brøler at vælge populisten Sarah Palin som partner. Var hun ved skæbnens ugunst blevet præsident, havde katastrofen været af Trump’ske dimensioner. En af dagene mødes det andet og bedre Amerika ved den døde senators båre. Obama og Bush taler. McCain frabad sig Trumps deltagelse:

»Den skade, [hans] naivitet, egoisme, selvmodsigelser og sympati for autokrater har forvoldt, er svær at opgøre,« sagde afdøde. Han kunne have tilføjet: den skade, Trump også har forvoldt visse danske politikere og debattørers forstand.

Hvis ellers der er noget dér, der kan tage skade.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Altid en fornøjelse med Georg Metz og hans "indre svinehund"-bashing - at hans håndholdte udstilling af ideosynkratisternes tvivlsomme vildfarelser under dække af "fake news" - er kun det verbale krydderi på Metz´ intermetzo. Forresten var det på sin plads ikke at placere John McCain et sted han ikke hører hjemme.

Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Tino Rozzo, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kan dårligt blive mere ironisk, at den militærunddragende Mr. President nu stiller sig i spidsen for et spritnyt værn kaldet "Space Force".
Når man spørger Trumps tilhængere - hvad de gjorde på The Daily Show - hvad mon en sådan Rum-hær tænkes at skulle foretage sig, er svarene noget med at bekæmpe terrorisme, 'fordi ISIS jo har indtaget rummet'. Og at det lyder mega-sejt.
God save America.

Allan Stampe Kristiansen, Jan Jensen, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Georg Metz

Du har ret i, at alle kneb gjaldt, når det drejede sig om at unddrage sig værnepligten dengang under Vietnam krigen.

Men ikke alle kunne trods alt unddrage sig.
Krigen blev udkæmpet af unge mænd uden mulighed for at slippe udenom - dvs de farvede og de fattige - plus enkelte som John McCain, der anså militærtjeneste som en patriotisk pligt.

Den dag i dag kan jeg græmmes, ved tanken om den velkomst Vietnam veteranerne fik, når de landende i USA igen.

Allerede udenfor lufthavnen blev de mødt af demonstrationer.
Og de blev stort set udelukket fra det sociale ungdomsliv - sådan nogle babyburners - og absolut ingen ville høre på deres krigshistorier.
Overgangsritualet til det civile liv bestod af en "træd af" kommando.

Alle mennsker, der interesserer sig for emnet, har hørt veteraner ømme sig over den manglende hjemkomstparade - hvilket selvfølgelig også skyldtes, at USA tabte krigen - men savnet af marchen ned igennem Main Street træder tydeligt igennem veteranernes fortællinger.

Det virker som om netop denne march sammen med "Band of Brothers" igennem folkemængden er et nødvendigt overgangsritual til det civile liv - en slags samfundets accept og tilgivelse for de frygtelige handlinger udført i krigen.
Og måske en slags salvelse af det indre væskende sår af krigsminder.

Psykologerne må forklare os det.

Jane Jensen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

Hvis min hukommelse ikke svigter mig helt, så var det netop John McCain der i et ubevogtet øjeblik lod Sarah Palin være vicepræsidentkandidat. Det var første gang det segment for alvor fik luft under vingerne. Med andre ord, i sorgen over hans bortgang skal vi ikke glemme glæden ved hans forsvinden.

Allan Stampe Kristiansen, Jan Jensen, Bettina Jensen, Alvin Jensen, Hans Aagaard, Kurt Nielsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Stig Bang-Mortensen det FEJLSKRIDT har John McCain beklaget offentligt flere gang.

Allan Stampe Kristiansen, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Berith Skovbo anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ser netop nu på BBC at McCain har forbudt Sarah Palin at komme til hans begravelse.

Allan Stampe Kristiansen, Thomas Bindesbøll, Alvin Jensen, Trond Meiring, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

The lost generation

De mortuis nil nisi bene - R.I.P. John McCain
--------------------------
Hvis nogen vil ære Vietnam-veteranen John McCains minde med et rekviem, kan de sætte Eric Bogle's 'The green fields of France' på pladespilleren hjemme i privaten og slå ørerne ud, mens de lytter.

jørgen djørup, Allan Stampe Kristiansen, Bettina Jensen, P Bagok, Trond Meiring, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Grethe Preisler
31. august, 2018 - 10:40

Ja, tal kun godt om de døde. En smuk tanke.

Hm.. Egentlig en svær én, med tanke på tidligere elementer, senest i det tyvende århundrede :-/

Alvin Jensen, Trond Meiring, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

»John McCain er ikke en krigshelt, han lod sig tage til fange. Jeg kan lide dem, der ikke lader sig tage til fange«. Sagde Trump under valgkampen og fulgte op på en Chris Rocks joke fra 2008. Dengang McCain stod overfor Obama. Dengang da Chris Rock fortalte den var der ingen liberale som rynkede næsen.

Chris Rock for fuld udblæsning om McCain:
https://www.youtube.com/watch?v=pwLt4XE1i2s

Bettina Jensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

https://www.youtube.com/watch?v=QZEPK_7qMjk

Wllie Nelsons titelsang til Welcome home

Grethe Preisler, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det er underligt med en barnlig sjæl i Det Hvide Hus!

Hmmm... Hvad nu hvis Hillary Clinton var blevet præsident - havde DR så også sendt direkte fra hans bisættelse? - I wonder....? Det er sgu en underlig tid vi lever i.

Michael Aastrup Jensen, venstres udenrigsordfører, kommer da aldrig ned på jorden igen, efter at have overværet de amerikanske soldater våge over hans store helt. Og så alle de forskellige amerikanske uniformer......man skulle tro at de vil invadere Iran umiddelbart efter bisættelse....

Allan Stampe Kristiansen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Jeg tror McCains begravelse mere er et udtryk for en meget forståelig indestrængt frustration fra alle ordentlige og ikke-hetzende (som MCCain selv blev i sidste år) typer i USA.
Det er en slags "nu er det nok"! overfor Trump-typerne og alle dere pinlige undvigelsesmanvører for både vanvittig ustabil "udenrigspolitik" og dybt asociale nedskæringer i USA... Lige fra sabotage af Obamcare til Mure mod Mexico og Skattereform til gavn for de absolut mest rige... Så det er tiltrængt med lidt fælles markering !

Måske McCain derfor i det hinsides får gjort en sluttelig gavn for den ordentlige tone og mere seriøse debart i USA, inklusive at forsvare en ordentylig tone og seriøsitet i debatten i det demokrati.
Derfor fornemt at manden fraskrev sig både Trumps og Palins tilstedeværelse ved egen begravelse.
Det har mand vel nok lov til !
Det siger desuden også noget om et vist format - inklusive at forsåt at Palin & Co. var et fejltrin.
Personer der erkender egne begåede fejl og politiske forkerte prioriteringer er ikke de værste vi har.

Samme gælder f.ø. den åbenbart den ret oversete kendsgerning at gl. Vietnam-pilot McCain var en af de første politiske tunge skikkelser, der søgte forsoning med Vietnam. Det siger da også lidt om format, både om egne tanker om denne beskidte og folkemorderiske - og om alle dede lærdomme man kan drage om alle "forbandede krige". Se venligst link aller nederst, tak.
Desuden var McCain i sin tid i front via slet skjult foragt i at kritisere USA's egen rolle i forbindelse med tortur, Waterbarding, m.v. Bla. omkring Abu Ghraib og andre slyngelstreger. Han fordømte under en kongreshøring og ditto udpspørgen af bl.a. Rumsfield, at USA da skulle være de sidste til at bruge den slags svinske tortur-metoder...

Men her lige som nævnt ovenfor hans udsoningspolitik overfor vietnameserne. Det var som sagt også en del af mandens format:
Many in Vietnam mourn former war prisoner McCain’s death, recall reconciliation efforts
https://www.dailysabah.com/asia/2018/08/26/many-in-vietnam-mourn-former-...

Et format, som Trump-fløjen og de øvrige reaktionære "die-hards" derovre fuldstændigt mangler.

Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Jeg vil også godt frabede mig Trumps tilstedeværelse ved min begravelse, det er rigeligt at min eks vil troppe op.

Trond Meiring og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar

Som socialist er det sjovt at se på. Det er tydeligt at alle kræfter der hader Trump er sat ind på at dyrker alt det der er anti-Trump. Og denne gang er det anti-Trumpske altså McCain som bisættes. Noget vi f.eks. i Danmark ikke burde lægge for meget vægt på. Jeg mener Manden støttede apartheid, stemte mod at Martin Luther King fik en Martin Luther King-dag, Ville i krig med stort set alle, hældte pulver ud over Vietnam, poserer på billeder med Jihadere fra Syrien, Nazier fra Ukraine. Osv Osv.

Men pga. Trumps bemærkning om McCains krigs-oplevelser, så blev McCain bannerfører for det de i USA kalder #Resistance, som er demokraternes establishment svar på et let modstand mod Trump. Og DR og TV2 elsker Demokrater, så de gav den virkelig gas. Hele dagen og hele bisættelsen. Man skulle tro at de to kanaler troede at det kunne få deres neoliberale yngling Hillary Clinton tilbage i det hvide Hus...

Sagen er jo desværre den, at det US-amerikanske demokrati var nødlidende længe før Trump kom på banen. Politikere fra såvel demokraterne som republikanerne er dybt afhængige af de velhavende investorer, der med deres valgkampsbidrag gjorde deres valg muligt. Dermed er der sket et skred i loyalitet bort fra vælgerne, hvis interesser ikke længere bliver varetaget, over til de 0,1 % rigeste, som stort set dikterer den lovgivning, der bliver gennemført.
Eksempelvis: 72 % af vælgerne går ind for fjernelse af de offentlige budgetunderskud gennem øget beskatning af de allerrigeste, og der er overvældende flertal mod nedskæringer i offentlige sundhedsprogrammer – 69 % for Medicaid’s vedkommende, 78 % for Medicare’s. Desuden er der vælger-flertal for nedskæringer på de militære udgifter.
Alligevel er det den diametralt modsatte politik, der bliver ført.
På den baggrund bør man heller ikke overraskes over den lave valgdeltagelse.

Jan Jensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar