Klumme

Friheden til at optage groteske sms-lån gør os kun mindre frie

Man behøver ikke Thomas Pikettys formel for at regne ud, at kviklånene er en maskine, som producerer ulighed
Man behøver ikke Thomas Pikettys formel for at regne ud, at kviklånene er en maskine, som producerer ulighed

Joachim Adrian

Debat
8. august 2018

For et par år siden tilbragte jeg et par nætter i en ulovlig pokerklub under en reportage. Sådan et sted hvor spillefugle, ludomaner og andre typer med skæve arbejdstider og bemærkelsesværdigt mange kontanter mødes, drikker Red Bull og spiller hasard om titusindvis af kroner. 

I klubben brugte de en vending om de særligt uheldige spillere, der havde optaget samtlige kviklån på det danske marked: Så havde man »fuld plade«, og spillere med »fuld plade« kunne heller ikke låne penge af hverken klubben eller de andre spillere til at spille videre for.

Der er meget få krav til, hvem der kan optage kviklån. Ofte kan man bare sende en sms-besked, så ruller der 10 eller 30.000 kroner ind senest et par dage efter.

Lånene er et næsten karikeret billede på det mest urimelige ved den uregulerede kapitalisme. Og det er tilsvarende karikeret, at dem, der modsætter sig mere regulering af lånene, gør det med henvisning til låntagernes frihed.

Roden til alt ondt

Mens den kreditværdige del af befolkningen kan låne penge i en almindelig bank til en lav rente, er de fattige, de dumme og de desperate overladt til kviklåns-gribbene, der kredser om dem med tilbud om hurtige lån til renter, som ifølge Politiken kan nå 1.000 procent om året. 

Man behøver ikke Thomas Pikettys formel for at regne ud, at det er en maskine, som producerer ulighed.

Lånene appellerer til økonomisk beklemte mennesker, frister letsindige unge og kan fremstå som en absolut nødvendighed for misbrugere. Og det er svært at tænde fjernsynet eller træde ind i et S-tog uden at se en reklame for de nemme lån.  

For mange ender lånene som en årelang, uoverskuelig gældsspiral.

»Kviklån er simpelthen roden til alt ondt i økonomien for rigtig mange mennesker,« som Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, sagde til DR forleden.

Frihed til at gå i hundene

I sidste uge foreslog Socialdemokratiet nogle moderate stramninger. Højst to kviklån på 30.000 kroner per person og færre reklamer i det offentlige rum.

Venstre protesterede straks imod en sådan indskrænkning af aftalefriheden. I Politiken kaldte Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, forslaget »meget formynderisk«, mens Christina Trauboth, der er talsperson for kviklån-firmaernes brancheorganisation, over for DR beskrev S's udspil som et »temmelig hårdt angreb på ytringsfriheden

Det står ikke lysende klart, hvordan den mafiøse forretning at tilbyde lån med ekstremt høje renter til desperate mennesker skal forstås som en ytring.

Det står til gengæld klart, at begrebet ’ytringsfrihed’ efterhånden er skvulpet så langt over sine breder, at man nu med største naturlighed kan påkalde sig dens ukrænkelighed i alle mulige vilkårlige sammenhænge som erstatning for egentlige argumenter.

Schach Pedersen og Trauboth henviser til en forståelse af frihed, som minder mig om min gamle overbo Mads Vestergaards. Han var formand for Nihilistisk Folkeparti, som gik til valg på slogans som »Nej til tom tryghed, ja til tryg tomhed,« og »Vi kæmper for din ret til at gå i hundene.«

I begge tilfælde er frihed ikke andet end en ret til at gøre præcis, hvad man har lyst til. Myndige mennesker har ret til at låne penge af en privat virksomhed. Også hvis det sker per sms, og de ikke har læst det med småt. De har haft muligheden.

Men for mange mennesker, der sender dén sms, har deres frie valg den åbenlyse konsekvens, at de bliver mindre frie. De får færre muligheder.

Den 32-årige mand, der afdrager på en gæld på 300.000 kroner, er mindre fri, fordi han tog et kviklån på 20.000 kroner som 19-årig. Ludomanen, der er ved at låne sig til en ’fuld plade’, er ikke fri til andet end at forlænge sit frie fald.

Vejen til frihed er ofte brolagt med tvang. Når staten tvinger børn til at gå ti år i skole, skaber det mere frie voksne. De har flere muligheder, fordi de kan tale engelsk, sætte kommaer og dividere.

På samme måde fører det samlet set til mere frihed, når vi begrænser hyænekapitalistiske udskejelser som kviklån. De er et perverst eksempel på, at formel og praktisk frihed ikke er det samme. Og at for meget af det ene fører til mindre af det andet for de svageste.

Det anerkender samfundet i mange sammenhænge. Mændene i pokerklubben kan ikke frit spille hasard om 5.000 kroner. Men de kan lovligt sms'e sig til et lån med en rente på 1.000 procent.

I poker har de i det mindste en chance for at vinde. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og mange tror åger er forbudt.

Jens Kofoed, Alvin Jensen, Katrine Damm, Verner Nielsen, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Behovsudskydelse -er vist gået af mode.
Måske de unge som er hyppigst brugere af kviklån skulle se sig selv i spejlet og tænke lidt over livet.
Nyeste model af mobiltelefonen kan vist godt undværes.
Og en madpakke i tasken er billig.
Intet nyt i at det er økonomisk presset at være ung.

Karsten Lundsby, Verner Nielsen og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Det skal kunne betale sig at tage røven på folk.

Alvin Jensen, Torben Skov, Verner Nielsen, Peter Wulff, Trond Meiring, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Ivan Breinholt Leth og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

I den forbindelse kunne man også nævne at hele eliten indenfor sports- og underholdningsverden taler til vores børn når de er på mobilen. Og det fortæller er at de skal bruge flere og flere penge på at spille på fodboldkampe og andre sportbegivenheder, selvom al fornuft fortæller at børnene skal lade være. At det faktisk kan få et sygeligt forhold til penge og spil.

Så Brian Laudrup, Peter Schmeichel og Janni + 1000 andre..fuck Jer!

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Torben Skov, Verner Nielsen, Jørgen Kærbro Jensen, Peter Wulff, Trond Meiring, Herdis Weins, Kjeld Jensen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Gældsslaveriet er den vigtigste af de pseudofriheder, som det neoliberale system italesætter. At gældsslaveri kan italesættes som en frihed, viser hvor afstumpet mellemmenneskelige forhold er blevet i dette system. Den neoliberale kapitalisme genintroducerer prækapitalistiske udbytningsformer, som i efterkrigstidens vestlige industrielle kapitalisme, var forbundet med en vis form for moralsk anstød. Intet er mere anstødeligt, når det gælder om at udbytte og forfølge svage sjæle og mennesker med små indkomster, og ifølge den gældende moral er det debitoren, som skal skamme sig, hvis gælden ikke bliver tilbagebetalt. Det er en refeudalisring af samfundet. "Middelalderens genkomst" - som Umberto Eco kaldte det. Hvor Dostojevskij i "Forbydelse og straf" kunne sætte spørgsmålstegn, ved det umoralske i at slå en ågerkvinde ihjel, kan selve ågeren i dag associeres med frihed, og bekæmpelse af åger kan betegnes som 'formynderisk'. Man føler trang til at brække sig - især over visse politikere.

Karsten Lundsby, Jens Kofoed, Alvin Jensen, Katrine Damm, Jørgen Kærbro Jensen, Peter Wulff, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Gustav Alexander, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Er der nogen der ved, hvornår åger blev legaliseret herhjemme?
Jeg mener, det var forbudt før i tiden.

Dennis Iversen, Alvin Jensen, Katrine Damm, Torben Skov, Bjarne Andersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Underligt friheds-begreb.
Det svarer til at borgerne i Danmark skal have friheden til at lade sig slå ihjel.. eller.. nåhnej, det er forbudt, hvis det foregår i et af de lande, som danske politikere ikke kan lide.
Nåmmen hvadså med friheden til at klæde sig som man vil.. nåhnej, det gælder jo heller ikke for de borgere, som klæder sig alt for meget på i ansigtsområdet.

Nåmmen i det mindste har vi da friheden til at lade os slå ihjel i trafikken eller af rygning eller alkohol, så længe det bare ikke foregår i arbejdstiden. Frihed til at pådrage sig gæld, frihed til at afvise lønløst arbejde under sygdom eller arbejdsløshed, hvis man kan klare sig uden bolig og mad har vi også,
og frihed til at vælge fødevarer dyrket med insekt- og plantegifte har vi da gudskelov også bibeholdt.

Længe leve friheden.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Katrine Damm, Torben Skov, Kjeld Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Michael Waterstradt, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Frede Jørgensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Jeg var en af dem som troede at åger renter var forbudt, selv om der dukkede en mistanke op om det modsatte, på det tidspunkt hvor ludomani blev gjort til en folkesport, hjulpet god på vej af pusherne fra Big Gambling Industrien.

Jeg har godt nok ikke hørt om Nihilistisk Folkeparti men ok, her er et andet forslag til alle der elsker frihed: Politikerne skal sammen med embedsmændene forpligtes til, over en periode af 8 år, at fjerne 1/3 af alle love der eksisterer i Danmark. Kun færre love gør os mere frie.

Der skal en massiv propaganda og hjernevask til, for at få en hel befolkning til at tro på, at det er naturligt, at de rige får lån til få procenter, mens de fattige skal betale fra 33 % til 44 %, og de unge åbenbart nu flere tusinde procent. Det er et ulighedskabende system som er sat op, men der er gud hjælpe mig intet naturligt ved det, tværtimod.

Karsten Lundsby, Katrine Damm, Torben Skov, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Peter Sterling :
"Jeg var en af dem som troede at åger renter var forbudt, selv om der dukkede en mistanke op om det modsatte, på det tidspunkt hvor ludomani blev gjort til en folkesport, hjulpet god på vej af pusherne fra Big Gambling Industrien."

Det gik også op for mig for et godt stykke tid siden, at åger var helt lovligt.
Men jeg er ret sikker på, det for en 30-40 år siden var no-go.

Er der ingen der kan oplyse om hvad der skete ?!?

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Katrine Damm, Torben Skov, Bjarne Andersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

Eva Schwanenflügel Der er en § 282 i straffeloven efter hvilken åger kan straffes ;og der er,så vidt jeg kan se,faldet en dom.
Som jeg forstår lovens ordlyd ,er det klart strafbart,hvad vi kan læse i visse af ovenstående kommentarer

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Katrine Damm, Torben Skov, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mange tak, Flemming Berger.
Men så er det da også himmelråbende ulovligt, hvad der foregår med de såkaldte kviklån ?!?
Kan man ikke anmelde disse firmaer?

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Alvin Jensen, Katrine Damm, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Bjarne Andersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Lovgivning skal beskytte de svage. Folketinget bør ved lov indføre en maximum rente på sig diskontoen plus 10 pct point p.a. Modargumentet er at alternativet er værre: ulovlige lån og pantefoged men jeg er tilhænger af max rente.

Karsten Lundsby, Dennis Iversen, Alvin Jensen, Katrine Damm, Torben Skov, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Straffeloven § 282 - For åger straffes den, som udnytter en anden persons betydelige økonomiske eller personlige vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller et bestående afhængighedsforhold til i et aftaleforhold at opnå eller betinge en ydelse, der står i væsentligt misforhold til modydelsen, eller som der ikke skal ydes vederlag for.

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Dennis Iversen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henning Nielsen

Mængden af reklamer for kviklån synes at være omvendt proportional med snakken om en økonomisk krise.

Desværre synes den enes opblomstring at varsle den andens tilbagevenden.

Hvis jeg får ret, så copy-paster jeg den her besked igen om 10 år.

Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Som individ kan man resonere sig frem til, at hvis banken ikke vil give en et lån, så er det nok usmart at låne penge andre steder, fordi man har ikke ressourcerne til at betale lånet tilbage.

Cecilie Vestergaard

Jeg er af den klare overbevisning at en del mennesker kunne have gavn af lidt flere regler på området. Alt for få har nemlig styr på hvordan man reelt set bruger et quicklån på en gavnlig måde - tager man et quicklån bør man være ret sikker på at man kan tilbagebetale lånet indenfor 1 måneds tid. Men da de færreste nok gør det, ender de på en måde med at "misbruge" låneformen, hvilket kan betyde at de ender i stor gæld.

Dog er det jo heller ikke alle som lige kan låne af familien eller lignende, så derfor forstår jeg også godt behovet for at have lånetypen på markedet.

Jeg kiggede dog lige hurtigt på nettet for at finde ud af hvor niveauet ligger for renter og ÅOP, og der kunne jeg finde enkelte quicklån med ÅOP på over 750% (kilde: https://xn--quickln-jxa.nu/ ). Dette ÅOP-niveau er jo fuldstændig ublu og udenfor grænserne for hvad folk bør finde acceptabelt.

Samlet set håber jeg på, at der kommer nogle bedre regler på markedet, som vil kunne medføre at folk på fornuftig vis kan tage et kortfristet lån i DK.

Else Sørensen

Ja der er enkelte quicklån som har helt ublu renter (ÅOP) og det er helt fornuftigt at der nu er blevet lovgivet på området, så der er et maks på 35%. Hvis man kigger på markedet i dag så er der flere der lever op til dette (se link: https://www.nylaan.dk/quick-laan/ ) derfor tror jeg ikke at markedet dør, men at flere udbydere retter ind, da det stadigvæk er en god forretning. Min bekymring er faktisk at med en lovændring som ikke er strammer, så vil markedet stadigvæk være interessant, og med politikkernes blåstempling, så er jeg bange for at markedet vil vokse.