Klumme

Georg Metz: Den maskerede arrogance

De formummede dømt til bødestraf og dansk bengalsk belysning
Debat
10. august 2018

En af kristenhedens vælige slåskæmpere, præsten Sørine Gotfredsen, mente i Berlingeren, at kvinder i burka og niqab udtrykker arrogance. Sådan kan man selvfølgelig også se på det. Arrogance fremgår dog ikke af lovteksten, hvor blot anerkendelsesværdighed er betingelsen for et formummet åsyn. Nu pr. bødestraf – fængselsstraf er allerede foreslået.

De kvinder, der omvendt anser disse dragter kulturelt og/eller religiøst anerkendelsesværdige, blev jo pr. 1. august 2018 belært om, at et politisk flertal har dikteret borgernes dresscode. Det sker i et land, der kalder sig frit og hævder friheden frem for kulturer, hvor burka ikke er forbudt, men det modsatte. Hvorvidt dette flertal er enig med pastor Gotfredsen: At burkaen foruden strafbar også er arrogant, kan man kun gisne om.

Men synspunktet falder formentlig i god jord, eftersom en så tvivlsom lov fordrer alle de negative prædikater, man mod det forbudte objekt kan skrabe sammen for at camouflere forbuddets ringe kvalitet, moralsk såvel som juridisk.

Nu skal pastor Gotfredsen ikke misforstå noget, her trækkes nemlig nazikortet, men det luftige begreb arrogance er ofte i historiens lange saga om menneskers indbyrdes undertrykkelsesbestræbelser anvendt i agitationen mod uønskede personer og mindretal. Nazisternes propagandaminister Goebbels anklagede jævnligt jøderne for den arrogance, som han lovede, ville koste dem dyrt. Det løfte blev holdt.

Han og Hitler brugte også ordet frækhed. Jøderne var frække, ikke kun, men også fordi de tog sig anderledes ud og bar kalot, de ortodokse krøller og langt skæg. Da festlighederne for alvor rullede sig ud, yndede uniformerede bøller at klippe krøllerne af rabbier og tvinge andre på vej mod gaskamrene til at æde deres egen kippa.

I forvejen blandede man sig i jødernes klædedragt. Under dødsstraf var det som bekendt jøderne pålagt at sy en jødestjerne på tøjet, kainsmærket på arrogance.

I de gode gamle dage, inspireret af Gotfredsens spirituelle arbejdsgiver, good old Luther, var jøderne dekreteret i særligt udetøj – hvis man ikke, som Luther så musikalsk anbefalede, fik dem brændt inde i synagogerne. Så kunne de lære det.

Beklædningsforordninger var gældende i skiftende tider – også her. Nu skulle jøderne have skæg og bære særlig hat, for kvinderne gjaldt krav om tækkelighed, stoffer og (advarsels)farver. Således klarede man i fjern og nær fortid etnisk arrogance.

Denne bestod i, at de var jøder og bekendte sig til en anden guddom, som i udgangspunktet stort set var den samme som de kristnes. I hvert fald kunne jødeguden dårligt undværes, såfremt kristenheden skulle hænge sammen, og jøderne i sidste ende opfylde evangeliets (senere) bestemmelse om at foretrække Barrabas og kræve Gud på gæstespil aflivet.

Jøderne gjorde så deres evangeliske pligt i deres umådelige arrogance, som har klæbet ved dem op til vore dage hvor, gudværelovetogprisetsålængedetvarer, muslimerne nu må tage slæbet.

Sagt til hudløshed drejer det sig her til lands om højst trehundrede muslimske kvinder top til tå, der har tilhyllet sig. En del af resten af den muslimske kvindepopulation samt konvertitter nøjes med tørklæde, som ganske vist så lidt som burkaen foreskrives i Koranen, men som DF’s nidkære vogter af den nationale almindelige kedsommelighed, overfrikadellen i koret MF Martin Henriksen, nu også vil flå af skolepigerne.

Den, der ikke ser splinten i sin muslimske søsters øje før bjælken i ærkedansk kristen bar røv og flommefedt i gade og på torv, må i sit stille sind håbe, at tørklædet en skønne dag om ikke længe igen går hen og bliver det nye sort blandt alle unge kvinder. Akkurat som tørklædet før.

I denne skribents ungdom dannede den ferske sangduo Nina og Frederik mode i skræddersyet unisex med yndige, blonde Nina skiftevis i chiffontørklæde og hestehale.

De nuttede sig gennem nyopdaget negercalypso, men Ninas navn klang forsonende af hvidest adel, skønt det bare var et hollandsk ’van’, som vist ikke betyder andet end anden stavelse i Jensen og Olsen. Kult blev de, og tørklædet var som i mormorgenerationen igen en dansk værdi, som nu er i farezonen.

Det politiske flertal kan udstyre porten til fædrelandet med så mange kombinationslåse, at kun fjerde-femtegenerationsindfødte kan bryde koden. For andre er den på forhånd smækket i baglås.

At forsøge at skaffe adgang på egne eller delvis egne præmisser – indtil videre i egen forståelse af påklædning i tradition og tryg kultur- og religionsforståelse – er ifølge præst Gotfredsen altså arrogance, hvilket begreb, luftigt som det er, kan ekspanderes efter behag og behov.

Dagen efter 1. august 2018 var overdansker Henriksen, som ventet af alle med omløb i kraniet, på tæerne og kom med sit varslede tørklædeforbudsforslag i folkeskolen.

Det næste bliver i hele det offentlige rum.

Hvem tror for alvor på en grænse for chikanen. Når man nu endelig har fundet en sikker levevej i den trygge, argumentresistente populisme, der, fra dagen gryr, dæmoniserer mindretal efter salamimetoden. Altid kun for at beskytte det værgeløse flertal: os mod dem og deres arrogance.

En fremgangsmåde så gammel som skriften selv. Den sikre vej til magt – om ikke ære, værdighed og en (eventuel) parcel i paradisets have. Ministerposter med pension er sikkert også nok.

Det infames tonedøve varianter istemmes stadig mere skingert. Et uvant flertal lægger stemme til, engang for længe siden et frisindet parti, hvis leder i de tider turde skelne skarpt mellem det stuerene og Thulesen Dahls parti. Mellem andres skik og brug, der ikke generer mange ret meget, og på den anden side en ganske anderledes maskeret arrogance i populismens grimme fjæs bag burka-forbuddet.

H.C. Andersen i egne ord ønskede at: brede kærlighedens kåbe over alle trossekter.

Stik den, Martin Mobbedreng!

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

09/aug/2018

Georg Metz,
jeg synes det er en ubehagelig gang vrøvl, du skriver :-( ...

Venlig hilsen
Claus

Trond Meiring, Trond Meiring, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Den "frisindede leder", der kunne skelne mellem stuerent og ikke stuerent, var, hvis jeg ellers husker rigtigtigt, den samme, som på et valgmøde op til folketingsvalget i 2001 stod på talerstolen og rev Anders Fogh Rasmussens bog om minimalstaten i stykker. At destruere bøger af anderledes tænkende er der jo også præcedens for i den periode, Georg Metz så gerne vil sammenligne nutiden med.

lars søgaard-jensen

Christian De Thurah
Du rider i din kommentar en gammel halt krikke. Fortællingen, om at Poul Nyrups valgstunt skulle udtrykke, at rivalens synspunkter ikke burde offentliggøres på tryk, er falsk! Det var et, om end klodset og dumt, forsøg på i konkret form at illustrere hvordan den kommende statsminister på daværende tidspunkt løb fra det ene udsagn efter det andet i sit smædeskrift mod socialstaten ”Fra socialstat til minimalstat”.

Per Torbensen, Kim Folke Knudsen, Jan Damskier, Anders Reinholdt, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Malan Helge, Dorte Sørensen, Elisabeth Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Ja, klodset dumt og ikke ganske stuerent.

Georg Metz:

Man skal give djævelen navn. Det er første forudsætning for at kunne bekæmpe bæstet. Hvilket samme er ganske klar over. Og b.la. derfor har opfundet begrebet "Nazikortet".
I klar forståelse af, at infamerer man samme, har man påtaget sig en usynlighedskåbe, eller om man vil, en hvid pind i munden.
Godt at du har vilien og modet til at afsløre bæstet.
Som færdes lumsk blandt politikere, exterter samt kommentatorer.
Så tak for kommentaren,Georg Metz.

Kim Folke Knudsen, Kurt Svennevig Christensen, Anders Reinholdt, Curt Sørensen, Jørgen Kærbro Jensen, Niels Bent Johansen, hannah bro, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Malan Helge, Hans Larsen, Torben K L Jensen, lars søgaard-jensen, Trond Meiring, Daniel Joelsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Måske har Georg Metz anskaffet sig en diktafon der jo virker med en båndsløjfe - han er begyndt at gentage sig selv (måske har han stjålet ideen fra CEPOS der ofte gentages her på sitet) men hvis det hele kan forklares med agurketider eller hedeslag bør han tilgives denne lille afvigelse fra det normale Intermetzo.

lars søgaard-jensen

Christian De Thurah kl. 11:03
Anders Fogh Rasmussen skrev ét i sin bog, sagde noget andet under valgkampen og gjorde så ”ét” som statsminister. Dét er lige så lidt stuerent, som det parti, der bragte ham til magten fortsat, er det. Dvs. ikke-stuerent. Efter min mening.
Det udelukker ikke DF’s ret til eksistens og ytringsfrihed. En frihed partiet så desværre ikke altid giver anderledestænkende.

Kim Folke Knudsen, Torben Skov, Anne Eriksen, Ingolf Bent Skipper, Flemming Berger, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Hjerl-Hansen

Frustrationsmennesker har et rigtig godt ry

De er nogle helvedes karle, de kan rumme mange følelser på en gang uden at lade sig hyle ud af den, nogle af dem er psykisk robuste og når de ligefrem byder ind med gode talegaver slutter vi som den naturligste ting i verden at de har retning og bundsolide holdninger og er pålidelige meningsdannere, vel at mærke hvis de mener det samme som os selv. Følgeslutningen er efter min mening forkert. Psykisk robusthed er ikke en gave når det handler om at rumme mange følelser på én gang. Linjerne bliver for skarpt trukket op. Det bliver til en skyttegravskrig. Voilá! Hvad har vi i dagens danske samfundsdebat? En skyttegravskrig. En borgerkrig. Værsgo og spis. Den stærke mand og den stærke kvinde er den der kan rumme frustration uden at blive ulykkelig af dem og dermed uden at stoppe op og bruge forstanden, intellektet, resignationen, ånden, kunsten og dermed empatien som selvfølgelige politiske redskaber. Jeg vil gerne have en melankoliker til regeringsleder i stedet for alle disse utroligt spændstige typer. I bliver så let ofre for primitive drifter. Overophedning. Selvfedme. Magtsyge.

Frustrationsmennesket er dagens helt i skysovs. Simpelthen. Hurra hihi for frustrationsmennesket.

Bevis:

Når vi ”vender blikket indad” i dag ser vi ikke på vores enkleste sorger.

Nej.

Vi ser selvfølgelig på hvor indviklede vi selv er.

Det er et forkert, ondt, ukonstruktivt og uhensigtsmæssigt menneskesyn.

Når jeg siger ”sorg” så spørger alle mig: ”Hvem er død? Så må du have noget tid. Hvor jeg ikke hihi ringer til dig, i øvrigt.”

De enkleste sorger er foruden tabssorg: 2. Ensomhed, 3. Sorgen over ikke at kunne skille tingene ad, 4. Længsel og 5. Sorgen over at være sig selv nærmest.

Gammelbitter hjemmegjort indignation, brygget på generationers koncentration af synd og had, serveret med forløsent ansvarsfraskrivende udskamning af dem i en håbefuld forventning om osapplaus.

Ib Gram-Jensen

Det er stadig, bortset fra alt andet, man kan sige om maskeringsforbudet, værd at bide mærke i, at det er et maskeret burka- og niqabforbud; maskeret som et generelt forbud mod maskering for at komme uden om, at menneskerettighederne (og vel også grundloven) forbyder den diskrimination af en bestemt form for religionsudøvelse, der reelt er tale om. 3. 10. 2017 kunne Politiken citere Martin Henriksen for, at det, der formelt var et forslag om forbud mod 'maskering og heldækkende beklædning i det offentlige rum' i virkeligheden drejer sig om noget andet: "Det primære formål er, at Folketinget og dermed det officielle Danmark klart og tydeligt siger, at der går nogle grænser for, hvad man kan tillade sig med henvisning til, at det er ens religion. Der er det utroligt vigtigt at trække en streg i sandet." Og i DR.nyheder 25. 1. citeres Naser Khader for følgende: "Men jeg har stod tillid til politiets håndtering af de her sager. Jeg tror ikke, at politiet vil stoppe en japaner, der går med tildækket mund og næse på grund af luftforurening, og retsforfølge ham." På spørgsmålet: "Men politiet skal vel gå efter alt det, som lovgivningen dækker?" svarede Khader ifølge DR.nyheder: "Men ikke hvis folk bærer det med henblik på andre formål. Vi ved allesammen, hvad vi ønsker. Vi ønsker at forbyde burka og niqab. Men vi kan ikke gøre det eksplicit. Derfor er vi nødt til at gøre det via andre veje. Jeg synes, det er besværligt."
Altså: man formulerer officielt en ikkediskriminerende lov og sender så en klar besked til vælgerne og politiet om, at den skal udøves diskriminerende - dermed er man så ikke blot gået til kanten af konventioner og grundlov, men over den, og den beskyttelse, konventioner og grundlov skulle give mod diskrimination er reelt overvundet. Hvad skal vi med fjender af menneskerettigheder og demokrati, når de har (angivelige) forsvarere som Henriksen og Khader?

Lars Bo Jensen, Hans Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det er med konventioner som med koranen. Hverken verden eller sandheden er statisk i det levende univers.

Søren Hermansen

Mig bekendt kræver Koranen ikke at kvindelige muslimer bærer niqab, burka eller lignende i det offentlige rum. Hvis nogens religiøse overbevisning fordrer at sådan beklædning bæres opstår konflikten mellem religion og det civile samfunds beskyttelse af alle borgeres ret og pligt til at vise hvem man er. Ingen bør have ret til at gemme sig i anonymitet i samvær med andre. Det er fint, at lovgivningsmagten cementerer dette princip.

Ikke al religiøs praksis udspringer af Koranen eller Bibelen, men er alligevel en del af troen. F.eks. helgendyrkelse og mariadyrkelsen i den katolske kirke, men ikke desto mindre anser katolikker dette som en del af deres tro

Kurt Svennevig Christensen

"Hvem tror for alvor på en grænse for chikanen. Når man nu endelig har fundet en sikker levevej i den trygge, argumentresistente populisme, der, fra dagen gryr, dæmoniserer mindretal efter salamimetoden. Altid kun for at beskytte det værgeløse flertal: os mod dem og deres arrogance."

Tak til Georg Metz for denne sandhed, som Europa oplevede det før anden Verdenskrig og som vi selv har oplevet det i den danske politik siden 70'erne. Den af nationalismen og populismen affødte chikane ser bare ikke ud til at kunne ende fredeligt, det er grusomt ja, men kan nogen se noget lys i det politiske mørke som nationalismen og populismen lever af?

Kim Folke Knudsen

Georg Metz

Tak for dit velskrevne budskab.

Den britiske Udenrigsminister Jeremy Hunt har ved et besøg i DK markeret, at UK ikke har planer om et burka forbud. Det er imod vores liberale traditioner, at staten skal foreskrive borgernes påklædning.

Tak for at blive erindret om det liberale livssyn, som jeg selv er en varm tilhænger af.

https://en.wikipedia.org/wiki/Secretary_of_State_for_Foreign_and_Commonw...