Læserbrev

Gør det oplagt for studenter at vælge en erhvervsuddannelse efter gymnasiet

Nu skrives der igen om at antallet af erhvervsskoleelever falder. Og reaktionerne er genkendelige. Der er behov for radikal nytænkning
31. august 2018

Den sædvanlige overskrift er her nu igen: Antallet af erhvervsskoleelever falder, og den sædvanlige reaktion kommer prompte fra politikerne: Nu gør vi et eller andet, og denne gang skal det nok virke.

Men der er behov for en mere radikal nytænkning, end de indtil nu har præsteret, og det ligger i virkeligheden meget lige for: Flyt erhvervsuddannelserne (EUD) væk fra Undervisningsministeriet og over til Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Giv uddannelsesvejlederne lov til at informere studenterne om mulighederne ved en erhvervsuddannelse. Gør det legitimt for studenterne at vælge en erhvervsuddannelse efter en gymnasial eksamen – og det skal naturligvis gøres uden at fjerne muligheden for, at de uddannelsesparate 16-17-årige også kan vælge at starte på EUD efter 9. eller 10. klasse.

Eller mere præcist: Når de nyslåede studenter skal vælge uddannelse, skal de uden at skamme sig kunne vælge mellem en videregående uddannelse eller en erhvervsuddannelse. Begge er kompetencegivende og begge giver dem mulighed for at få et arbejde, hvor de tjener løn og betaler skat.

Der er kun fordele ved den ordning. For det første er de unge blevet lidt ældre og er nu klar til at træde ind i arbejdslivet. For det andet er de blevet bredere uddannet og klar til at møde kravene fra en erhvervsuddannelse. For det tredje er deres chance for at få en praktikplads væsentligt forøget, for det er netop den slags modne unge, erhvervslivet gerne vil have. For det fjerde har de studiekompetence til at videreuddanne sig inden for deres fag, og for det femte kan de uden videre begynde på en videregående uddannelse, hvis de på et tidspunkt ønsker at skifte spor.

Og nå ja, for det sjette: Vi får en meget veluddannet arbejdsstyrke, og det kan ingen vel have noget imod?

Lige en afsluttende bemærkning: Hvis EUD bliver rykket over i Uddannelses- og Forskningsministeriet, skal vi sørge for, at de ikke bliver akademiseret. Det er uhørt vigtigt at fastholde de faglige kulturer, der er udviklet over meget lang tid, for det er de kulturer, der tiltrækker de unge. De vælger ikke at blive tømrer eller VVS’er for at lege bachelor. De vælger det for at mestre et fag og få en faglig identitet, for man får identitet af at kunne noget – ikke af at vide noget.

Gunner Byskov, studieleder på Medieskolerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Lindegaard
Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu