Kommentar

Der er ikke grund til at frygte, at Bannon kan gøre, hvad ingen andre har kunnet før ham: forene Europas højrenationalister

Det er det rene blålys at tro, at ’superstrategen’ Steve Bannon kan samle Europas radikale højrefløj og påvirke Europaparlamentsvalget gennem sin nye tænketank med det grandiose navn The Movement
Det er det rene blålys at tro, at ’superstrategen’ Steve Bannon kan samle Europas radikale højrefløj og påvirke Europaparlamentsvalget gennem sin nye tænketank med det grandiose navn The Movement

Natan Dvir / Polaris / Ritzau Scanpix

7. august 2018

Hvis ikke Steve Bannon eksisterede, blev medierne nødt til at opfinde ham. Måske er det lige netop, hvad de har gjort. Hans ry i den større offentlighed blev skabt under den amerikanske valgkamp og med Trumps chokvalgsejr, som mange kommentatorer har været tilbøjelige til at give Bannon æren for.

Nu har Bannon kastet sig over et nyt projekt, der har sendt chokbølger gennem det liberale kommentariat: at kapre Europa for den radikale højrefløj.

Forestillingen om Bannon som det onde geni er besnærende. Den sætter et ansigt på ’skumle højrekræfter’.

I stedet for at se i øjnene, at nationalistiske og populistiske ideer for længst er blevet en del af Vestens politiske mainstream, kan deres succes på denne måde udlægges som resultatet af et durkdrevent rænkespil udtænkt af en højreradikal superstrateg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Samme snobbede attitude gik igen, den gang Hitler levede. Samme snobbede attitude gik igen i forbindelse med Brexit ... osv osv osv

Jan Skovgaard Jensen

Jf. Wikileaks hypede demokraterne og mainstream medierne Trump (og Bannon) fordi de så dem som de bedst mulige konkurenter for Hillary Clinton. Så tabte Clinton. ØvØvØv. Nu ser The Guardians skrivekarl Bannon som en ligegyldig person med dumme idëer, var aldrig relevant osv.

Desværre tror jeg at Bannons iver, som man kan få et indblik i på youtube, kan få mange med, som er sat af af eliten i Europa. Det er i øvrigt kommet frem at det tyske AfD fik hjælp af amerikanere til at målrette politiske reklamer på facebook. En stor succes.

Bannon flytter måske ikke så meget, og i virkeligheden behøver han ikke flytte noget, - det klarer vore egne politikere selv så ganske glimrende, ved at fortsætte med at distancere sig fra deres befolkninger i hele EU.

Modstanden i de gamle Østeuropæiske lande er klar og tydelig, -her vælger man bestemte klare holdninger hos politikerne, og "de må gerne være højreorienteret magtpersoner, der kan slå igennem og sætte tingene på plads", hvis man syntes om det.

Polen og Ungarn og vist også Østrig har højre magt politikere der har meninger, som folket tiljubler.

I det gamle EU har politikerne valgt samarbejdet i EU - kaldet "fredens projekt", men har tilsidesat befolkningens indflydelse ganske betragteligt, og lytter mere til lobbyister osv., osv., fra for selv at sætte en dagsorden der politisk inddrager og omfatter vælgerne.

Tilsidesættelsen heraf har ført til en identitetsløshed blandt borgerne i deres forhold til politikerne såvel lokal i landene som i hele EU, - og det giver muligheder og grobund for andre og fremmede kræfter end de kendte politiske, og med mål der ligger langt væk fra dem de kendte politikere står for.

- Det er ikke kun mål om de fremmede, selv om de også er et af målene, - men hele den sociale orden som er gået fløjten, - og vi har set udviklingen tidligere, - der kommer en "frelsende messias", hvilket vi også har set i Amerika her for et par år siden.

Det gamle Europa har også haft sine "messiasser" i såvel Italien som i Tyskland, "messiasser" der vil handle og dermed samler befolkningerne omkring sig i håbet om andre og bedre tider, - men ak, vi kender jo resten fra historien.

Disse skrålende "messiasser" skråler gerne "Fake News", og siger lige hvad fanden der passer dem og er helt immune overfor kritik, og truer gerne sine kritikere med fængsel og andet fra den fascistiske lærebog.

I England valgte man BREXIT - de gamle politikere fra, og næsten det samme gjorde man i Frankrig, dog med den forskel at man valgte Marine Le Penn, men også de gamle politikere, - og så endte tilvalget med en "ny messias" på løfter om noget nyt og fremgang, - og jo, der er da sket lidt, men alligevel også et identitetstab for mange af de nyfrelste i Macrons Frankrig, - så i længden holder det nok alligevel ikke.

Politikerne i EU og de lokale landesparlamenter står overfor den opgave at samle folk ved en politisk identitet, de kan finde sig selv i og forstå som en del af dem selv, og som samtidig giver dem et tilhørsforhold til de værdier som skabte de enkelte lande efter 2. VK. og som forfædrene lagde ryg til opbygningen af, og det helt samme gælder for EU's politikere.

Mere EU af den samme slags som igennem årtier er udsprunget fra EU, har ikke ført til nogen identitet som vælgerne forstår, når der er sat udenfor, som tilfældet er.

Fejlene står i kø for at blive rettet, - og spørgsmålet er hvilken vej EU's politikere vælger, for vælger de "mere EU" så går de undergangen i møde for "fredens projekt", og lader andre selvvalgte "messiasser" komme til, - og det bliver sgu uhyggeligt du!