Klumme

Hellere frit flydende falske nyheder end statslige sandhedskommissioner

I Sverige er flere store mainstreammedier gået sammen med en statsfinansieret faktatjekker i håbet om at bekæmpe alternative fakta og falske nyheder – det er en strategi, som risikerer at give bagslag
3. august 2018

Tidens opskruede toneleje omkring fake news og alternative fakta bliver også drevet frem af noget, vi taler for lidt om: Panikken over, at det liberale hegemoni udfordres. Establishment-kommentariatet kan ikke længere monopolisere sandheden – det udfordres af kræfter udefra. Af aktører i andre lande eller af grupper og individer i vores samfund, som tænker i andre baner.

I Sverige har man håndteret denne udfordring på typisk svensk manér: I rationalitetens navn er fire store medieselskaber gået sammen i en ’sandhedskommission’ kaldet faktiskt.se. Det er et statsfinansieret fakta-tjek-site, der som en public service har gjort fælles front med to store privatejede mediehuse, Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter. Målet er at redde Sverige fra fake news-suppedasen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Forestillingen om, at man kan forbyde "fake news" er fuldstændig absurd alene af den grund, at man ikke kan definere, hvad "fake news" præcis er for noget. Det er jo ikke gjort med at tjekke fakta. Man kan lyve uden nogensinde at sige noget, der ikke er sandt. Sandheden kan beskæres, doseres og vinkles, indtil den bliver misvisende. Og hvorfor skulle man forbyde folk at påstå noget, de selv tror på, uanset om det strider mod fakta eller ej? Hvis man ikke mener, at Holocaust fandt sted, eller mener, at Månen er lavet af grøn ost, skal man så forbydes at sige det offentligt? Det kan få nogle interessante konsekvenser for forskellige trossamfund.
Hvad der er sandt, og hvad der er falsk lader sig ikke altid afgøre objektivt, derfor er det fuldstændig håbløst naivt at tro, at man kan lovgive om det sådan i al almindelighed.

Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar