Klumme

Intermetzo: Ungarsk gullasch

Kristenmonopol i politisk autokrati bag lukkede grænser truer Europa indefra
Debat
17. august 2018

Ungarns kryptodiktator Victor Orbán stiller sig nu aktivt i spidsen for omskabelsen – eller genskabelsen – af det gamle Østeuropa som et kristen-autoritært, illiberalt storrum. Den magtfulde ungarers plan i et tvivlsomt historisk perspektiv inkluderer udtrykkeligt den parallelle politiske katastrofe i Polen.

Ungarn stiller imidlertid krav til hele Europas fremtid om en strengt nationalstatsopdelt, uforpligtende løs forbindelse. Som en småborgerskabets hvide fæstning under kristenhedens kors, renset for opposition og fremmede, hvor man ikke mere behøver tage mål efter fikse demokratiske ideer. Tværtimod, siger Orbán.

I dette sit seneste udfald lader han sig ikke distrahere af, at det samme frisindede Europa, hvis værdier han nu forkaster, har ydet ham sikkerhedsgarantier østover samt enorme økonomiske og sociale fremskridt i det før så stagnerende ungarske samfund. I henhold til traktaten har EU ved optagelsen af østlandene forudsat deres forpligtelse på en liberaldemokratisk samfundsorden med respekt for overstatslige konventioner.

Akkurat som Dansk Folkeparti, hvis toneangivende folk hylder Orbán, byder menneskerettigheder og tolerance den ungarske fører midt imod. Dét og meget mere bryder den ungarske magthaver sig ikke om. Heller ikke jøder, det siger han højt, skønt det jo lykkedes med nazistisk bistand at skaffe sig af med broderparten af jødiske ungarer i et tidligere mere håndfast europæisk samarbejde i midten af 1940'erne.

Hvis man kan tale om krise i EU, kan man roligt kalde Orbáns erklæring og Ungarns og Polens afmontering af det liberale demokrati og retsstaten for noget sådant.

Dertil kommer Brexit. At begge fænomener hver for sig og nu tilsammen truer Europa som helhed, er ikke en overdrivelse. Her overfor – såfremt man hævder den europæiske tanke som verdensdelens indlysende og effektive overlevelsesstrategi – burde de øvrige EU-lande med deres ledere af liberale demokratier, i den bedste af alle verdener, sige fra.

Én gang for alle over for englænderne, hvor det viser sig, at de valgkredse, der gik stærkest ind for at komme ud, nu fortryder, og briterne i flertal lader til at angre det idiotiske resultat af en idiotisk afstemning domineret af idiotiske demagoger.

Og ikke mindst sige fra over for Ungarn og Polen.

I samlet flok bør regeringslederne i Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Belgien, Luxemburg, Portugal og Spanien slå i samme bord og spørge: Hvad fanden de bilder sig ind, disse forkælede, magtliderlige røvhuller i de to østlande, dem, der kun har Europa og Unionen at takke for, at overgangen i næste afgørende fase efter murens fald fra kommandoøkonomi og betonkommunisme til fri bevægelighed og fælleskontrolleret markedsøkonomi gik så relativt smertefrit med demokratiske udsigter, velfærdssamfund, rimelige retsforhold og (relativ) sikkerhed i valutaen. Selve grundlaget for fremgang og civilisering, som de nu vrager.

De gamle imperialister i England må jo selv finde ud af at komme videre. Men at østlandene med erklæringer – i realiteten en dementi af samarbejdet – vil diktere Unionen deres egen demokratiske fallit, burde udløse trusler: Orbán og Polen skal ikke understå sig i at undergrave EU, ellers kan de blive smidt ud af den traktat, hvis selve idé og bogstav de krænker og foragter.

Europa har svært ved at klare sig uden England, men det kan lade sig gøre, Wir schaffen das.

Men med Ungarn og Polen ude vil det være en lettelse.

Optagelsen af disse lande gik for hurtigt uden sikkerhed for, at betingelserne blev opfyldt. We have a deal, sagde Fogh Rasmussen, som løsningen på cirklens kvadratur og despotiske traditioner lagt på hylden. Jo, go’morgen, hr. Kreative Bogfører: Få år efter suspenderer Ungarn og Polen med åben pande demokratiets og EU's forudsætninger.

Herhjemme har lederen af de fremmedfjendske højreradikale Nye Borgerlige med fuld musik forlangt Danmarks øjeblikkelige udtræden af Europa. Nu skærpes for alvor konkurrencen på fløjen, hvor som bekendt også DF kræver Dexit.

Eller hvad de opportunistiske populister i DF nu gør, i takt med at et stadig større flertal af danskere på baggrund af fortrædelighederne i England ikke ønsker sig ud af samarbejdet. DF vil akkurat som gribbe over savannen lige se, hvordan det går Mrs. May og den strithårede svindler Boris Johnson.

Klar i mælet er Morten Messerschmidt, der af gode grunde lægger særlig afstand til EU, al den stund han snart kan få brug for at sværte, hvad der end kommer af interessante sager fra OLAF.

Nye Borgerlige med tidselgemyttet i den danske højrepolitiske flora madam Vermund i front står altså skarpest mod Bruxelles, opstillet pikant i samme storkreds som Thulesen Dahl.

Den kendsgerning tvinger den ambitiøse partifører til at bevæge sig ud på unionshadefløjen, hvilket ikke gør hans indgang i et eventuelt nyt ministerium mere komfortabel.

Men det er måske heller ikke meningen. DF taber indflydelse i en regering, hvor systemet trods alt fordrer visse mål af saglighed og moral – ikke just DF's spidskompetence.

Danske ministre opererer alt taget i betragtning i stabile strukturer efter over 40 års forholdsvis lykkeligt og fredeligt samarbejde, støbt ind i det snævert samarbejdende Europa, som Danmark ville være en absurditet foruden.

Det ved politikerne udmærket, også DF. Hvis ikke er de dumme eller kyniske eller dumme og kyniske. Hvad dét så hedder på ungarsk. Og hvad det hedder, når man som folkene bag Brexit uden skrupler bedrager vælgerne med falsk tale og løgnagtige løfter.

DF har i mellemtiden fået sit eget medie i ditoverblik.dk. Uafhængigt kalder de det og betaler en redaktør for at forholde sig journalistisk til DF. Uafhængigt.

Dansk nyskabelse i ungarsk gullasch.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

ja, bedre kan det ikke siges.

Fam. Tejsner, Steen Hardenberg og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Georg Metz

"Orbán og Polen skal ikke understå sig i at undergrave EU, ellers kan de blive smidt ud af den traktat, hvis selve idé og bogstav de krænker og foragter."
Fra artiklen

Jeg deler helt bestemt din arrigskab.

Der er blot lige det problem, at Lissabontraktaten ikke rummer mulighed for udsmidning.

Man kan ikke engang nedskære eller helt tilbageholde i overførslerne til de EU medlemslande, som afviser at modtage flygtninge & migranter.
Så de gedigne overførsler fortsætter samtdig med de øvrige EU medlemslande skal betale for flygtninge & migranters sagsbehandling og ophold.

De østeuropæiske lande fik en sweet deal dengang.

EU har Fanden skabt. Husk på, at det var Vorherre, der væltede Babelstårnet. Det har han vel haft en grund til?

Torben K L Jensen

Kurt - Eventyret om Gud fortæller at han steg ned/op og forvirrede deres tungemål - at de ikke kunne forstå hinanden.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Torben - Som sagt:'Det har han vel haft en grund til?'

Lillian Larsen

Så må de øvrige lande trække sig i fællesskab og derpå overveje, hvordan man opbygger et nyt og bedre samarbejde...

Torben K L Jensen

"Han" væltede ikke babelstårnet - han ødelagde deres samarbejde.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Hej Georg Metz - selvom dit efternavn er Metz, så berettiger det dig ikke til at skrive "Intermetzo" i overskriften.
Dét ord findes ikke i Den Danske Ordbog - men det gør ordet: Intermezzo ; - )
Har du ikke stavekontrol? - eller er det bevidst, at du staver sådan? : - )

Frede Jørgensen

Super klumme, som altid, tusind tak.
Og som Metz, bifalder jeg også EU. Der skal bare rettes op på det.
Og det er svært.

@ Arne Thomsen

Jeg har forelagt Georg din anke. Han svarer:

"Jamen dog. Det skulle jo være for at være elegante, vi fandt på det for over 25 år siden. Da følte vi os fuldt berettigede. Det gør vi stadig. Men tak for belæring og aktiv stavekontrol...

Bh
Inter(metz)o"

Debatvært
Espen Fyhrie

Anders Reinholdt, Hans Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Undskyld Georg hvis vi er nogle, der finder den sidste tids centralisering destruktiv for Europas udvikling. Østlandene har langt større erfaring end vi med et centralistisk magtapparat uden folkeligt fundament. Måske vi skulle lytte lidt mere og håne lidt mindre.

Hvorfor virker du altid så bitter og vrissen i dit valg af ord og billeder Georg ? Du ligner efterhånden kun skyggen af din ydre svinehund. Er det villet ?

Frede Jørgensen

@ Peder Bahne

du skal skrue lidt ned for dit cannabis forbrug.

du er en dejlig mand...

Torben - tak for belæringen, jeg har nok ikke fulgt helt så godt med i bibelshistorietimerne. Nu håber jeg så bare ikke, at der er flere nuancer for som sagt (dvs. skrevet): han må vel have haft en grund til det?