Læserbrev

Justitsminister Søren Pape fortsætter ulovlig masseovervågning

Logning er i strid med EU-ret og giver en række retssikkerhedsmæssige problemer. Når man uhæmmet indsamler data om alle danskere – mistænkte eller ej – er det kritisabelt, fordi man mistænkeliggør alle danskere. Justitsministeren har erkendt problemet, men gør intet. Han burde stoppe den ulovlige overvågning øjeblikkeligt
Debat
17. august 2018

I en dom fra 2016 erklærede EU-domstolen, at en generel og udifferentieret lagring af trafik- og lokalisationsdata er i strid med menneskerettighederne. Alligevel fastholder justitsminister Søren Pape Poulsen (K) den omstridte logning og afviser at forholde sig til dommen.

Når justitsministeren afviser at forholde sig til dommen, opretholdes den generelle logning af data på et grundlag, som griber langt ind i danskernes privatliv.

Logningen betyder nemlig, at hver gang du taler i telefon, skal dit teleselskab registrere, hvem du taler med, hvor du gør det, og hvor længe du gør det. Dette gælder også, når du går på internettet eller sender en sms.

Ifølge den såkaldte Tele2-dom fra 2016 er logningen i strid med EU-ret, fordi den ukritiske masseindsamling af data gør det muligt at danne sig et præcist billede af en persons privatliv, omgangskreds, rejser, aktiviteter og vaner.

Logningen er derfor et problem, da den giver en række retssikkerhedsmæssige problemer. Når man uhæmmet indsamler data om alle danskere – mistænkte eller ej – er det kritisabelt, fordi man mistænkeliggør alle danskere.

At logningen ikke retter sig mod personer med mistænkelig adfærd, betyder derfor, at der er tale om reel masseovervågning.

Det betyder, at logningen bryder med den basale ret til privatliv og databeskyttelse. Men den fraviger også et fundamentalt princip i en retsstat: At der bør foreligge en konkret mistanke, før man overvåger nogen.

Selv om Søren Pape Poulsen i marts 2017 erkendte, at de danske logningsregler skal laves om, er der intet sket. I januar 2018 udskød justitsministeren endnu en gang revisionen af logningsreglerne, og intet tyder på, at det ligger Pape Poulsen på sinde at ændre reglerne.

Erfaringerne fra den nu hedengangne sessionslogning bør dog give anledning til, at justitsministeren stopper den ulovlige overvågning øjeblikkeligt.

Det viste sig nemlig, at indsamlingen af internetoplysninger om alle danskere var uproportioneret masseovervågning.

Man kan spørge sig selv, om det samme ikke gør sig gældende, når der rapporteres om, at den nuværende overvågning anvendes i sager om eksempelvis cykeltyverier og streaming af film.

Filip Steffensen er retsordfører for Liberal Alliances Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her