Kommentar

Vi kan ikke tale om indvandring uden også at tale om klasse

Efter bilafbrændingerne er tryghedsdagsordenen blevet altdominerende i den svenske valgkamp. Men det er ikke i ghettoerne, at vi finder den mest antisociale adfærd
Moderaterna går til valg på at forbyde »antisocial, dominerende adfærd«. Et begreb som er rettet mod unge indvandrermænd. Men hvis man med antisocial adfærd henviser til folk, der ikke bekymrer sig om deres medmennesker, og hvis man med dominerende adfærd henviser til folk, der handler med hensigten om at demonstrere deres magt over andre, så kan vendingen dække over ret mange ting.

Moderaterna går til valg på at forbyde »antisocial, dominerende adfærd«. Et begreb som er rettet mod unge indvandrermænd. Men hvis man med antisocial adfærd henviser til folk, der ikke bekymrer sig om deres medmennesker, og hvis man med dominerende adfærd henviser til folk, der handler med hensigten om at demonstrere deres magt over andre, så kan vendingen dække over ret mange ting.

10080 Fredrik Sandberg/TT

17. august 2018

Man kunne tælle 80 vrag efter en enkelt nat. Bilerne blev sat i brand samtidig i tre byer. Velorganiseret, synkroniseret og iskoldt. Allerede inden da var udenforskabsområderne – som de socioøkonomisk mest udsatte områder kaldes i Sverige – et centralt spørgsmål i den svenske valgkamp. Nu taler vi ikke om andet.

Der er mange anledninger til at tale om udenforskabsområderne. I Rosengård i Malmø er det kun halvdelen af beboerne, som har et job. Dertil kommer spørgsmålet om, hvor mange der egentlig bor i området. Et slag på tasken er, at bydelen har 3.000 uregistrerede beboere. Mange lejer en madras for 5.000 kroner, og flere lejligheder er fyldt til bristepunktet med papirløse mænd.

De fleste ernærer sig ved sort arbejde. De, der får afslag på asyl, ville aldrig blive her, hvis der ikke var et job til dem. De gør rent, vasker op, slæber, transporterer og serverer. Hvis de pludselig forsvandt, ville vi mærke det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
  • David Zennaro
Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Endnu en følelsesbaseret kommentator fra venstrefløjen, det er jo helt betryggende, at de er så talrige, at de teoretisk velfunderede næppe kan få ørenlyd.

Bjørn Pedersen

@Henrik Brøndum
Hvis følelser ikke hørte hjemme i politik, ville du ikke have menneskerettigheder. Ideen om at individet fortjener at være frit, at det skulle have en (bevares) "naturlig" ret til frihed, er f.eks ene og alene følelsesbetonet. Mon ikke du støtter op om den slags?

Jørgen Wind-Willassen

Det er vel et frit valg om man som ung indvandrer vælger at brænde biler af, deltage i narkohandel og andet kriminelt, eller tager en uddannelse.
Så vidt jeg ved er det gratis at uddanne sig i Sverige.
Det er jo også muligt at rejse andetsteds hen, hvor lykken er større.
Mellemøsten f.eks.

Nike Forsander Lorentsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Bjørn Pedersen

Selvfølgelig hører følelser hjemme i politik, men det gør fravær af teori og argumenter ikke.