Læserbrev

Kapitalismen er klimaets redning

Velstand og højt vidensniveau er forudsætninger for et bedre miljø – og ikke omvendt. Den vigtigste knappe ressource, vi skal passe på og værne om, er folks kreativitet
9. august 2018

Information ofrer den 1. august hele sin forside på et stunt, der forklarer læserne, hvordan alt forbrug fra nu af og resten af året frem vil være overforbrug af jordklodens ressourcer.

I Danmark skulle det angiveligt stå endnu værre til, fordi vi allerede sidst i marts havde opbrugt vores kvote, og således gør os skyldige i et forbrug på omkring fire jordkloder.

Jeg kan sagtens se den pædagogiske effekt af at bruge disse jordklodemetaforer. Samtidig får jeg dog mindelser fra universitetstiden, hvor de marxistiske økonomilærere forklarede de måbende studenter, at man arbejdede for sig selv de første fem timer, mens de sidste tre var gratis arbejde for kapitalisten.

Og hvordan var det nu, at det gik med den marxistiske analyse? Det var næsten uden undtagelse de kommunistisk inspirerede lande, som forblev i armod og miljøsvineri på alle fronter, mens den kapitalistiske leveform medførte velstand og med den et konstant forbedret miljøfokus.

For velstand og højt vidensniveau er forudsætninger for et bedre miljø – og ikke omvendt.

Og så er det mig ubegribeligt, at man ved denne alarmistiske ressourceopfattelse kan underkende den historiske kendsgerning, at kloden med dens eksplosive befolkningstilvækst har kunnet brødføde stadig flere mennesker til stadig lavere fødevarepriser. Det sker naturligvis i kraft af den teknologiske udvikling.

Skulle alarmisterne have ret i deres bekymringer om ressourceknaphed, ville priserne jo være steget på alle de centrale råvarer og mineraler. Men det er ikke sket i et hundredårigt perspektiv, hvor befolkningen er fordoblet flere gange.

Nej, den vigtigste knappe ressource, vi skal passe på og værne om, er folks kreativitet – og det sker ikke ved, at mørkemænd konstant råber ’ulven kommer’.

Det er, som om Malthus' fejlslagne økonomiske hypoteser fra begyndelsen af 1800-tallet stadig står mejslet i sten hos de mange tænketanke, der lever af at forudse død og ulykke, og som mestrer den naive disciplin at fremskrive alting uden hensyntagen til den teknologiske udvikling.

Nøjagtigt det samme ser vi, når klimamodellerne lægges til grund for forudsigelser omkring konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer i år 2100 og længere frem.

Villum Christensen er MF for Liberal Alliance og viceborgmester i Slagelse Kommune

Verden bliver varmere, og derfor bliver hedebølger som den nuværende mere almindelige. Her brandslukning ved Potsdam i Tyskland.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Dumheden har vide grænser.

Eva Schwanenflügel, Jørn Vilvig, Jan Boisen, Erik Nissen, Arne Albatros Olsen, Toke Andersen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Helle Christiansen, Morten Lind, Torsten Jacobsen, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Næ - der sgu da ikke nogle problemer overhovedet bortset fra lidt afsmeltning af is ved polerne. Og der er da ikke det fjerneste problem ved økonomiske paradigmer der taler om nødvendig vækst, eller en økonomi som er ekspansiv i sin natur og som bestandig må overskride sine egne grænser for valorisering af kapital. Hvad fanden er egentlig problemet? - ud over mørkemænd der taler klimaproblemerne op? Vi kan da sikkert fortsætte hundredevis af år. No need to worry.

Det hele er da sikkert pædagogisk blændværk og den globale opvarmning er opfundet af kineserne som Trump anfører. Godt at nogen endelig indser det.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Hans Larsen, Grethe Preisler, Morten Lind, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Idiot!

Har Information Slet ingen nedre grænser for det vrøvl, som findes værdigt til at bringe i avisen?

Jes Enevoldsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Jørn Vilvig, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Ivan Breinholt Leth, Arne Albatros Olsen, Steen Obel, Toke Andersen, Hans Larsen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Mon den kreativitet Villum Christensen refererer til er af samme type som Energipark Korsør og den modernene version af kejserens nye klær? Den sag burde være nok til at skære halsen over på Villum Christensen.
Men de har jo en kæmpeviggofon, som kan males i muntre farver, så skatteyderne kan blive muntret lidt op :o/

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvor er retorikken fra de neoliberale dog forudsigelig. Allerede den første sætning viser indskrænketheden: 'Velstand og højt vidensniveau er forudsætninger for et bedre miljø'

At kæde velstand (læs: kapitalisme) sammen med højt vidensniveau (læs: kreativitet) sammen til to uadskillelige størrelser er det samme som at sige at kreativitet ikke forekommer, hvis man ikke bliver betalt for at tænke. Desværre er sammenstillingen blevet er fast del af disse neoliberale 'tænkeres' aftenbøn.
Resten af Villums indlæg følger så bare denne idiotiske sammenstilling uden skelen til virkeligheden.

Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Et læserbrev som dette viser jo, at meneskeskabte klimaforandringer ikke er tilstrækkeligt klart belyst og kommunikeret af sagkundskaben.
Det samme gælder de tekniske muligheder for at modvirke skaderne.
Hvor er de kræfter, der giver os alle et klart og forståeligt beslutningsgrundlag?

Steffen Gliese

Kreativitet og købmandsskab er hinandens modsætninger - derfor tager også ufatteligt lang tid, før handelsstanden indser, hvor god en forretning en ny opdagelse kunne blive. Det er ikke engang, fordi det kræver nytænkning på handelens område for at kunne realisere, nej, det er såmænd bare bagstræb. Det ses gang på gang, at kunsten er 50 år forud for de kommercielle kræfter.
Og der er da heller ikke noget så dræbende for kreative processer som at tænke dem i relation til udbytte.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Debatredaktøren skal hver dag vælge og vrage mellem indsendte bidrag mhp. offentliggørelse i avisen/Information. Jeg har flere gange i løbet af agurketiden tænkt på, at en del læserbreve, kronikker mv. var under niveau. Var det mon stofmangel eller varmen? Men når man vælger at gi' plads til Villum Christensens læserbrev, så er (efter min opfattelse) bunden nået. Mage til ubehjælpsomt skribleri skulle ikke finde vej til min avis' spalter - medmindre det drejer sig om at udstille skribenten og Liberal Alliance som intellektuelt 'underfrankerede'. Og så er der selvfølgelig en pointe.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vakse Villum fra Slagelse - min fødeby, som kom Danmarkskortet på grund af ufattelige politiske rævekager og total vælgerforagt - har begået et debatindlæg, hvor han skråsikkert, affejende og faktaignorerende henviser til markedslogikken og det kapitalistiske systems uovertrufne og øjensynligt grænseløse formåen med hensyn til råstofudvinding, vareproduktion og forbrugerorienteret behovstilfredsstillelse. Venner, der er slet ikke noget klimaproblem, og hvis det findes, skal det nok blive løst, af markedet og af teknologien. Så ro på. Men selv Martin Ågerup erkender, at der findes markedsfejl, og tørkesommeren og den klimamæssige disruption, der har præget store dele af kloden de seneste måneder, er allerede begyndt at sende nogle umisforståelige indledende signaler i retning af fejlslagen høst, store tab inden for landbrugsproduktionen, naturbrande, fiskedød, vandmangel m.m. Senere kommer der formentlig forstærkede flygtninge- og emigrantstrømme, oversvømmelser og mange andre ubehageligheder, som vil forstyrre mange materielt sikrede vestlige tilværelser og måske også på sigt indvirke på udbuddet af fødevarer og den forkætrede fødevaresikkerhed, der lå til grund for etableringen af EU's landbrugspolitik. Det hårdføre og altid overlevelsesdygtige marked skal såmænd nok overleve, overklassen og dens parlamentariske repræsentanter vil vide at hytte sit skind og gemme sig af vejen i gated communities og andre reservater, men frustrationen kan ad åre nå uanede højder i mellemlagene, i prekariatet og blandt de flygtede og fordrevne.

Lillian Larsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Kurt Loftkjær, Trond Meiring og Jan Boisen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

CEPOS og LA provokerer altid læsersegmentet på Information og det er en god forretning - særligt når det er agurketider.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anders Sigsgaard Skov

Læserbrevet synes skrevet i en sval stue, mens mange kommentarer er skrevet midt i sommerheden. Ingen saglige argumenter. Kun affejning og bortvisning. Ikke imponerende.

Selvfølgelig har marxisterne skylden. Utrolig opvisning af utrolig stupiditet. Bare rolig, priserne skal nok stige.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Jan Boisen anbefalede denne kommentar

Artiklen indeholder adskillige faktuelle fejl, eller rettere vrøvl,- men hvad kan man forvente fra en person fra Liberal Alliance(Saxo bank partiet)!?

Marx talte om fordelingen af arbejdets indkomst, for uden fordeling heraf - heller ingen eller særlig meget køb af de producerede produkter.

Jeg er ikke sikker på det er det rigtige af forbinde Marxisme med kommunisme alt den stund Marx og Engel var optaget af samfundsøkonomi, hvorimod kommunismen var optaget af magt helt på linje med Tsar styret i Rusland, blot med den forskel at magten tilkom pøbelkommunismen, der ville leve i de fine saloner, med isklumperne klingende i whisky glassene og springende champagne propper, og samtidig opfattede det omgivende samfund som fjenden.

Stalin var netop "Den røde tsar" - med masser af blod på hænderne, men han var ikke alene om det, for alle rygklapperne - ligesom i Amerika er medløbere, der ikke vil noget ordentligt i samfundet, og derfor undlader at stå op imod disse maniske personer.

Her får vi så en falsk belæring;; "For velstand og højt vidensniveau er forudsætninger for et bedre miljø", - men set med liberalismens briller og i den udførende skær, er det et bedrag, for igennem flere årtier har mange amerikanske virksomheder flyttet deres produktioner ud af Amerika med landets snærende miljøregler, for at lægge produktionen i lande med langt færre - hvis nogle, miljøregler, og formålet har alene været at tjene den sidste dollar på undgåelse af netop snærende miljøregler i Amerika.

Kapitalismen fordeler heller ikke pengene for det udførte arbejde, og på sigt vil det bide sig selv i halen, for uden forbrugsmuligheder for fattige borgere, indskrænkes markedet, og dermed også produktionen.

Viden er godt, men især politisk viden og bevidsthed er særlig godt når det kombineres med handling, der kommer et samfund til gode, og ikke kun en rig klasse, der kun beriger sig endnu mere og for hvem denne rigdom er det eneste de tænker på.

Det hjælper ikke at politikerne holder klimakonferencer år efter år, når der kun vedtages tomme resolutioner, så bidrager de ikke med meget andet en forbrug og miljøsvineri, når de flyver frem og tilbage - for ingenting!

Det er ikke nok at være sammen, når der ingen reel vilje og handling er til stedet, - det er "laissez-faire"(lade stå til), og det ændrer som bekendt ikke noget som helst.

Trond Meiring, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg har lige været en tur sydpå på Balkan med ungerne. Her blev jeg (endnu en gang) introduceret til tesen om at hvis alle har ansvaret er det det samme som hvis ingen har ansvaret og der sker ikke en skid

Når man er i byerne eller på strandene er der rent og ryddelig. Lige så snart man kommer på landet er det et svineri uden lige med affald, dåser og plastikflasker smidt alle steder.

Hvad de trænger til er et godt kapitalistisk princip om at det skal kunne betale sig at levere dåser, plastflasker og affald tilbage.

Philip B. Johnsen

Sandheden om Danmarks primære økonomisk vækst skabt på olie, gas og kul afbrænding.

Danmark udleder, ikke bæredygtigt CO2, ved dansk overforbrug på olie, gas og kul afbrænding, så der er brug for fire jordkloder for at udledningen var bæredygtig, Danmark skaber i høj grad folkevandring til Norden ‘klimaflygtninge’, dem kommer der mange af i fremtiden.

De seneste dages nyheder om de menneskeskabte klimaforandringer beretter om den politiske kurs fra regeringen.

“Dominoeffekt kan få klimaet til at gå amok.

Forskerne konkluderer, at det globale samfunds ageren i ‘det kommende årti eller to’ får afgørende indflydelse på kloden de næste 10.000 til 100.000 år.

Forskere sår tvivl om 2-gradersmål i Paris-aftalen.

Kloden kan blive 4-5 grader varmere, og havet stige 10-60 meter.”
Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/dominoeffekt-kan-fa-klimaet-til-ga-amok

“Sea-Watch redder dem, Europa helst så drukne i Middelhavet.”
Link: http://politiken.dk/udland/art6150208/Sea-Watch-redder-dem-Europa-helst-så-drukne-i-Middelhavet

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Philip B. Johnsen

Villum Christensen ved naturligvis, at advarslerne har lydt imod ikke bæredygtig økonomisk vækst, skabt ved afbrænding af olie, gas og kul, i mere end ethundrede år samt, at der er ikke lyttet til advarslerne.

I modsætning til amatøren Villum Christensen MF. beretter videnskaben utvetydigt om konsekvensen af denne fejltagelse.

“Forskerne konkluderer, at det globale samfunds ageren i det kommende årti eller to får afgørende indflydelse på kloden de næste 10.000 til 100.000 år.”

For tiden er der en del meget underholdende satiriske indlæg i 'Den mindst Ringe'.
Jeg nævner i flæng, Karen Hækkerup, unge mennesker fra LA og selvfølgelig ikke at forglemme CEPOS :- O
Tak for det, underholdningsværdien skal man aldrig kimse, så igen tak.

Men nu må vi så videre, i det verden bogstaveligt står i brand.

Jan Boisen, Lillian Larsen, Trond Meiring, Jørn Vilvig, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar