Debatten om digitaliseringen, dens omfang og indvirkning kan gøre én helt rundforvirret. Debattens formål er at øge opmærksomheden på digitaliseringens omfang, muligheder og konsekvenser.
Men hvad kan man konkret gøre for at tackle og håndtere digitalisering? Noget, der ikke kun er teoretiske abstraktioner, men noget, der er håndgribeligt og praktisk anvendeligt.
Når mange prøver at begrænse deres påvirkning på miljøet ved blandt andet at holde en ugentlig kødfri dag, er det, fordi kødproduktionen belaster klimaet. I tråd hermed kunne indførelsen af en digital fridag i ugens løb være et oplagt tiltag til at skabe et mentalt frirum. På den måde kunne man tage et konkret livtag med den menneskeskabte digitalisering, der konfronterer os i vores samfund.
For digitaliseringen er overalt i vores hverdag, både på arbejdet og i vores fritid, såvel som i alle sociale sammenhænge. Fridagen bliver derfor et frirum, hvor man kan reflektere over og blive bevidst om ens forhold til digitaliseringen. Om digitaliseringen har styr på os, eller vi har styr på den.
Den bliver på den måde en reaktion på tendenser i vores samfund og de ændringer og påvirkninger, som den voksende digitalisering har medført.
Men den ugentlige fridag er ikke blot en modreaktion, den er en berigelse.
Det er slow food-bevægelsen i Italien et godt eksempel på. Bevægelsen udsprang i 80’erne af, at en værdimæssig ændring havde bredt sig i det italienske samfund.
De gamle vaner og traditioner var blevet ryddet af banen for nye, hurtige og nemme løsninger – fastfood. Men ved at tale til folks maver blev der skabt et frirum og en berigelse, som gjorde folk opmærksomme på den negative udvikling.
Rent praktisk kunne man give sig selv det frirum at holde digital fridag om søndagen, kødfri dag om tirsdagen og så fremdeles.
Folkesundhed angår ikke kun det fysiske, men gælder også det mentale: en sund sjæl i et sundt legeme.
Robert Holmquist er filosof
Nu sidder jeg godtnok og læser indlægget på en søndag aften.. men det er måske en meget god ide med en fridag. :-)