Læserbrev

LA's klimafornægter Villum Christensen tager fejl

Villum Christensen (LA) kobler marxistisk økonomisk teori og menneskeskabte klimaforandringer sammen. Men argumenterne halter. På trods af de teknologiske kvantespring, som vi igennem det sidste århundrede har taget, har vores belastning af kloden nemlig aldrig været større, end den er i dag. Det er tid til at handle
16. august 2018

Efter en sommer, som har slået alle varmerekorder, er jeg om muligt blevet endnu mere nervøs for vores klodes fremtid. Heldigvis læste jeg i Information den 9. august, at vi med ro i sindet kan ignorere klimaproblemet.

Villum Christensen (LA) forklarer nemlig så høfligt, at fordi den marxistiske analyse tog fejl, så vil klimaproblemet helt automatisk blive fikset med et snuptag af den teknologiske udvikling.

Det står lidt uklart, hvordan koblingen mellem en økonomisk teori og et menneskeskabt, naturvidenskabeligt problem giver mening.

Men selv hvis man køber logikken, halter Villum Christensens argumentation om, at teknologisk udvikling og øget velstand automatisk fører til mindre miljø- og klimabelastning, gevaldigt. Tværtimod er der desværre masser af empiri, der taler for det modsatte.

På trods af de teknologiske kvantespring, som vi igennem det sidste århundrede har taget, har vores belastning af kloden aldrig været større, end den er i dag. Specielt de vestlige, kapitalistiske samfund er en belastning for vores klode.

Villum Christensens kritik af, at man »naivt« fremskriver klimamodellerne uden hensyntagen til teknologisk udvikling, viser en afgrundsdyb mangel på forståelse for de problemer, som vi står over for. Det er nutidens handlinger, som vil bestemme, hvor slemme klimaforandringerne bliver i fremtiden.

I stedet for at læne os tilbage og tro, at vi kan afblæse klimakrisen, skal vi netop bruge de teknologiske fremskridt, som vi allerede har opnået, til at tage fat og løse problemet.

Vi skal bygge vindmøller og solceller som aldrig før.

Vi skal skifte de forældede benzinbiler ud med grønne alternativer, og vi skal producere grønnere og mere miljørigtige fødevarer.

Det er ikke at råbe ’ulven kommer’ at se virkeligheden i øjnene og handle derefter. Det er rettidig omhu og sund fornuft – noget, som Liberal Alliance desværre viser, at de godt kunne bruge lidt mere af.

Søren Egge Rasmussen er MF og klima- og energiordfører for Enhedslisten

Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Dina Hald
  • Eva Schwanenflügel
Peter Beck-Lauritzen, Dina Hald og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu