Kommentar

Når vi kan se klimaproblemerne, kan vi handle på dem

På den lille ø, hvor vi holder sommerferie, er det ikke kun grønttorvet der har ændret sig i år. Samtalerne har også været anderledes. Det er ikke længere kun os og et par andre mavesure symbolanalytikere, der taler om klimaforandringer
Den varme og tørre sommer har sat stort aftryk på afgrøderne i det danske landbrug.

Den varme og tørre sommer har sat stort aftryk på afgrøderne i det danske landbrug.

Johnny Madsen

8. august 2018

På den lille ø, hvor vi har holdt sommerferie i mange år, bor Sten og hans kone Eva. De sælger grøntsager og kolonial fra deres eget lille grønttorv – en charmerende blanding mellem et vejsalg og en udendørs grønthandel.

Sten og Eva indkøber frugt og grønt fra Danmark og udlandet, så de er sikre på at have et konstant og godt udvalg. Men det helt store tilløbsstykke er Evas hjemmedyrkede, spiselige blomsterbuketter, hendes isblomster og rucola og selvfølgelig også Stens skoleagurker, tomater, beder og squash og en masse andre frugter, bær og grøntsager – naturligvis alle sammen usprøjtede.

Her i sommer har vi handlet på grønttorvet nøjagtigt, som vi plejer. Der er blevet skrubbet vanvittigt mange lokale kartofter, bælget kilovis af ærter, drysset blomsterblade på alverdens salater og gnasket skoleagurker i lange baner. Men noget var også helt, helt anderledes end i alle de år, vi er kommet på grønttorvet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Eva Schwanenflügel
 • C Munk
 • Jørn Andersen
 • Randi Christiansen
 • Trond Meiring
 • Ejvind Larsen
Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, C Munk, Jørn Andersen, Randi Christiansen, Trond Meiring og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

MÅSKE ER DETTE SOMMEREN, HVOR VI ENDELIG TAGER KLIMAFORANDRINGERNE ALVORLIGT. Sætningen er taget fra en anden kronik i Net-Information.

Træk lige i bremsen og overvej om du som læser, på et reelt oplyst grundlag rider med på bølgen af det humant skabte katastrofeunivers ?

Jeg er ikke klimaspecialist, Trump- eller Lomborgtilhænger, eller på anden måde involveret i CO2-rytteriet. Det ér muligt at mennesker i vore seneste generationer påvirker klimaet så meget som klimaspecialister taler indædt og meget dedikeret om, men det kan også være at nogle råber 'ulven kommer', fordi de keder sig og vil cementere værdien af deres uddannelse og dygtighed.

Inden du falder i Harnisk over at jeg umiddelbart decimerer disse specialister, så overvej følgende: I tusindvis af år har vor klode, som i en Sinuskurve, haft temperaturforskelle der har medført større eller mindre klimaudsving. Nogle medførte istider, andre perioder med varme. Hvergang skete der skader på Landjord, Dyr og Mennesker.

Hvad får dig til at tro, at denne vekselvirkning er ophørt ? Har specialister eller videnskabsmænd overbevist dig om, at netop vore generationer lever på et tidspunkt hvor klodens temperaturvekslen er stoppet ? Specialister og videnskabsmænds fejltolkninger er historisk evident.

Nogle ting i livet kan du ikke gøre noget ved. Lev fornuftigt - og gerne vejledt af klogskab og visdom - men fremfor alt lev.

Randi Christiansen

Børge Neiiendam@ - hvad, der evident adskiller os fra enhver anden tid på planeten, er det enorme menneskeskabte økologiske aftryk, herunder især udledningerne af kolossale mængder co2.

Vedrørende wikipedialink

Det er desværre ikke aktuelt muligt at indlejre links til URL med bogstaverne æ, ø eller å, så af mangel på en bedre løsning har jeg erstattet Torben Skovs link med det engelske wikipediaopslag om samme. Vi beklager besværet, men er opmærksomme på problemet.

Debatvært
Espen Fyhrie

Børge Neiiendam, Katrine Damm, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar