Læserbrev

Nej, fiskekvoter skader ikke miljøet

Hvert år fastsættes fiskekvoterne i EU på baggrund af grundige videnskabelige undersøgelser og rådgivning. EU er gennem internationale aftaler forpligtet til en bæredygtig udnyttelse af fiskebestandene. Mere end 90 procent af de fisk, danske fiskere fanger, er bæredygtighedscertificeret med MSC-mærket
30. august 2018

Den danske model for fiskeriforvaltning med individuelt omsættelige kvoter (IOK) har siden 2003 skabt lønsomhed og udvikling i dansk fiskeri. Før da haltede økonomien voldsomt, men med IOK er det lykkedes at skabe balance mellem fiskefartøjer og ressourcen i havet og dermed skabe grundlag for et bæredygtigt fiskeri.

I Information den 22. august sætter Lau Blaxekjær – som led i et internationalt forskningsprojekt – spørgsmålstegn ved den model. Kritikken går på, at IOK skaber overfiskeri, miljøbelastning og forhindrer en fair fordeling af kvoterne.

I Danmark har vi et forvaltningssystem, der kombinerer IOK med en omfattende kystfiskerordning, rationsfiskerier og særlige kvoter for unge og nystartede fiskere. Vi ryster derfor på hovedet, når vi læser påstandene om miljøbelastning og overfiskeri.

Hverken miljøbelastning eller overfiskeri dokumenteres i artiklen, men postuleres at være en konsekvens af IOK. Men det er simpelthen forkert.

Hvert år fastsættes fiskekvoterne i EU på baggrund af grundige videnskabelige undersøgelser og rådgivning. EU er gennem internationale aftaler forpligtet til en bæredygtig udnyttelse af fiskebestandene. Mere end 90 procent af de fisk, danske fiskere fanger, er bæredygtighedscertificeret med MSC-mærket.

Intet andet land i Europa kan præstere så højt et niveau, og netop IOK giver den enkelte fisker incitament til at arbejde for et langsigtet bæredygtigt fiskeri. Og med det IOK-puljesystem, vi har til at dele kvoter mellem fartøjerne, er vi langt foran andre lande i EU, når det gælder om at minimere udsmid.

Når Blaxekjær peger på, at IOK skaber monopollignende tilstande, så er det endnu en fejlslutning. Vi har 1.477 aktive danske fiskefartøjer – små som store – og det er vi stolte af. Som foreninger har vi den holdning, at fiskeriet skal være så mangfoldigt som muligt.

Vi står – på linje med et samlet Folketing – på mål for den forvaltning, som har sikret både bæredygtighed og lønsomhed i vores sektor.

Vi er altid åbne over for konstruktiv kritik og tiltag, som kan styrke forvaltning af dansk fiskeri. Men fiskeriet må og skal fortsat være miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt.

Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, og Fridi Magnusen, formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er vist Flemming Fuglede Jørgensens fiskermakker?

"Mere end 90 procent af de fisk, danske fiskere fanger, er bæredygtighedscertificeret med MSC-mærket"

Er det medregnet skidtfisk?

Det bæredygtighedscertifikat gælder de landede fisk. Hvad med alle de der blev smidt ud igen?

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Well, fordelingen af kvoterne er da ad r...n til; netop kystfiskerne har brug for alsidig tilgang til forskellige arter, de kan fiske på, afhængig af den aktuelle rigelighed, for at økonomien kan hænge sammen. Denne fordeling forhindrer IOK, der fordrer opkøb eller leje af kvoterettigheder, begge dele en belastning af kystfiskernes økonomi og af fiskebestanden, idet der skal tjenes hjem til opkøb eller leje. Defor fiskes der mere end nødvendigt, også af de øvrige fiskere. Kapitaliseringen af fiskekvoterne er en katastrofe for fiskere og fisk.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar