Klumme

Nietzsche kan befri de unge fra deres slavemoral

Den dovne læsning af filosoffen Nietzsche gør ham til kynisk nihilist. Men hans værker kan også læses som selvhjælpsagtige anvisninger, der er tiltrængt i en kultur gennemsyret af mindreværd og utilstrækkelighed
Nok er gud død, men det er Nietzsche ikke. Derfor burde gymnasierne introducere andre Nietzschetekster for deres elever, end det typiske udsnit fra ’Den muntre videnskab’.

Nok er gud død, men det er Nietzsche ikke. Derfor burde gymnasierne introducere andre Nietzschetekster for deres elever, end det typiske udsnit fra ’Den muntre videnskab’.

Finn Frandsen

23. august 2018

»Gud er død.«

Den tyske filosof Friedrich Nietzsches mest berømte erklæring optræder første gang i Den muntre videnskab fra 1882. I gymnasiet læser man gerne et beskedent uddrag fra bogen i religionsundervisningen som eksempel på ateisme, hvor højrebensfortolkningen sparkes ind mellem ørerne på eleverne:

Nietzsche mener, at den kristne moral blankt må forkastes – vige for den stærkes ret, enerens egenrådighed og i sidste ende kulturens slutprodukt: overmennesket.

Nietzsche er mørkets fyrste – pessimist, nihilist og elitær antidemokrat. Svøbt i negativitet og dyppet i spydighed. Sådan opføres karikaturen. Men i virkeligheden er den tyske filosof snarere en positiv modgift mod en kultur inficeret af medløberi og ansvarsforflygtigelse. En modgift, som samtiden i den grad kalder på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Andersen
  • lars søgaard-jensen
  • Torsten Jacobsen
  • Ejvind Larsen
  • Troels Ken Pedersen
Jørn Andersen, lars søgaard-jensen, Torsten Jacobsen, Ejvind Larsen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Identitetsideologi i tredje potens - forherligelse af "Das Übermensch" der ikke har brug andre.
Nikola Tesla - en genial serber med visioner der forandrede hele verdens måde at arbejde på.
I forhold til ham er Nietzsche nærmest en gold fanatiker.
Skriv dig det bag øret - Nikola.

Karsten Olesen

Nietzsche smed hele humanismen ud med badevandet - støttede Bismarcks magtstat og hans ideologi gik siden problemløst ind i magtforherligelsen der førte til 1. og 2. verdenskri g.

Psykopati i filosofisk form.

Læs som korrektiv Hermann Hesses eller Franz Kafkas kritik af den totalitære magtstat - eller de tyske emigrantforfattere der flygtede fra Hitler.

Lars Rasmussen

Nietzsche som opdrager? En romantisk tanke...

    “Sometimes I feel it is my fate
      To chase you screaming up a tower
      Or make you cower
      By asking you to differentiate
      Nietzsche from Schopenhauer.”

— John Fuller, Valentine.

Bjarne Toft Sørensen

For at imødegå nogle af de fordomme, der tegnes af gymnasiets undervisning i kommentaren, når det drejer sig om en præsentation af Nietzsches tænkning:

Hvis elever i gymnasiet vælger filosofi som tilvalgsfag, vil de typisk, i underviserens valg af grundbog og valget af mindre tekstuddrag fra Nietzsches værker, blive præsenteret for en fremstilling af Nietzsche som eksistensfilosof, der i store træk er sammenfaldende med det billede, der gives af hans tænkning i kommentaren.

Her nævnes en række træk ved Nietzsches filosofi, som jeg også værdsætter, men hans filosofi efterlader også hos mig, vurderet i et samtidsperspektiv, en følelse af kulde, med dens vægt på individualisme, sætten sin egen udvikling i centrum og en vægt på identiteten som livskunstner. Hvad med vægten på det at få et samfund til at fungere som et fællesskab?

Lise Lotte Rahbek, Anders Reinholdt, Jens Østergaard Petersen, Lars Rasmussen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Jeg synes nu der er nogle enklere mere håndgribelige muligheder. Hvad med at sørge for at de unge kan få et sted at bo? Vi har nogle skønne uddannelsesbyer, men der mangler studieboliger. Lidt mindre samtalekøkken og lidt flere ungdomsboliger, så finder de nok ud af at skabe deres egen modkultur.