Pernille Skipper: Den europæiske venstrefløj er på vej ind i en ny storhedstid

Over hele Europa formår venstrefløjen at samle store dele af befolkningerne bag krav om forandring, lighed og opgør med eliten. Man vil se tilbage på vores generation som den, der lagde stenene til radikal, progressiv og solidarisk forandring af Danmark og Europa
Syriza-tilhængere under en tale inden valget 2015. Dengang stormerede det græske venstrefløjsparti ind i parlamentet med hver tredje stemme og satte sig på premierministerposten med en politik om skattestigninger for de rigeste og velfærdsstigninger for de mange. 

Syriza-tilhængere under en tale inden valget 2015. Dengang stormerede det græske venstrefløjsparti ind i parlamentet med hver tredje stemme og satte sig på premierministerposten med en politik om skattestigninger for de rigeste og velfærdsstigninger for de mange. 

Aris Messinis

Debat
4. august 2018

Ved første øjekast er det nemt at få øje på en række uhyggelige tendenser i Europa. 

Højrepopulistiske og fremmedfjendske partier går frem, flygtninge, muslimer og indvandrere får skylden for terror og kriminalitet, og den økonomiske krises efterdønninger af arbejdsløshed, nedskæringer på velfærd og utryghed har gødet jorden for had, racisme, homofobi, islamofobi og antisemitisme.

Men kigger man nærmere efter, får man også øje på andre og mere opløftende tendenser. Det er simpelthen en forkert præmis, når dele af den danske venstrefløj og pressen hævder, at de progressive bevægelser er i krise. Det passer ikke. Tværtimod. De europæiske socialdemokrater er i krise, men venstrefløjen i Europa er på vej mod en ny storhedstid.

Systemet er i stykker

Over hele Europa bliver socialdemokraterne – med rette – straffet af vælgerne for at have ført an i nedskæringspolitikken. Det giver næsten sig selv. De seneste års politik har undermineret trygheden for almindelige mennesker.

I krisetider fik vi besked på at være tilbageholdende med lønningerne for at genoprette økonomien. Nu, hvor vi er i opgangstid, skal vi være tilbageholdende af hensyn til konkurrenceevnen. Dog ikke topcheferne – de får lønforhøjelser, uanset om der er høj- eller lavkonjunktur.

Der var engang, hvor vækst blev betragtet som et middel til at sikre velfærd og bedre livsvilkår for den brede befolkning. I dag er logikken vendt om, og nedskæringer i vores fælles velfærd er blevet et middel i jagten på fortsat økonomisk vækst.

Uligheden vokser. Det samme gør frygten for arbejdsløshed og sygdom. Og de gradvist ringere sundhedssystemer og den mere beskedne økonomiske hjælp, hvis man bliver syg, øger utrygheden. Særligt når man også overvejer den stigende pensionsalder.

Selv om klimaforandringer meget tydeligt viser, at vores klode kun har begrænsede ressourcer, har det ikke fået politikere og virksomheder til at opgive jagten på uhæmmet og uendelig vækst. Alt imens river de sig i håret over migrantstrømme, der sættes i gang af netop ulighed og klimakatastrofer.

Det er paradokser. Åbenlyse systemiske fejl, som præger både Danmark og det øvrige Europa.

Håb og fremgang for venstrefløjen

Det er ingen overraskelse, at det brede flertal vender sig væk fra de gamle magtpartier og en elite, der har kørt kloden i sænk. Spørgsmålet er, hvem der skal samle frustrationerne op. Det gamle system står ikke til at redde. Nogen skal bygge et nyt. Heldigvis er venstrefløjen godt i gang.

I 2015 stormede det græske venstrefløjsparti Syriza ind i parlamentet med hver tredje stemme og satte sig på premierministerposten med en politik om skattestigninger for de rigeste og velfærdsstigninger for de mange.

Podemos i Spanien – et andet af Enhedslistens søsterpartier – har samlet over 20 procent af vælgerne. I Island sidder et tredje søsterparti, De Venstregrønne, på statsministerposten.

Jeg kunne fortsætte.

La France Insoumise var tredjestørste parti ved præsidentvalget i Frankrig. Jeremy Corbyn er den mest venstreorienterede Labour-leder i Storbritannien i mands minde og fik det bedste resultat for Labour i nyere tid. Det gjorde han vel at mærke med krav om renationalisering af jernbanerne, gratis uddannelse og ordentlige vilkår for udenlandske arbejdere som mærkesager.

Det er eksempler på partier, der ligesom Enhedslisten er modstandere af de markedskræfter, der tramper på almindelige mennesker.

De vil stoppe klimaforandringer uden at sende regningen til de svageste i samfundet. Og de slår ring om flygtninge, kvinderettigheder og minoriteter. Med andre ord: De er både et modsvar til den etablerede elites nedskæringspolitik og til den fremmedfjendske højrefløj.

De tror ikke – som dele af den danske venstrefløj – at man er nødt til at have EU-bureaukraternes hjælp til at bekæmpe højrepopulisternes had. Tværtimod skaber den økonomiske politik fra EU netop den utryghed, der danner grobund for hadet.

Og så bygger de på en reel folkelig bevægelse, der har samlet tusinder om konkrete, anvendelige og ofte systemoverskridende løsninger.

I Danmark bør vi også være optimister. Enhedslisten er Danmarks fjerdestørste parti og har på det seneste tangeret og overgået 10 procent i flere meningsmålinger. Tæller vi SF og Alternativet med – og det gør vi gerne – så er vi oppe på en femtedel af befolkningen, der stemmer progressivt og venstreorienteret. Det er ikke krise. Det er starten på noget stort.

100 dage med Enhedslisten ved magten

Der er dele af venstrefløjen, der bruger krudt på en påstået krise. På vidtrækkende, teoretiske visioner. Eller på at pege fingre af andre. Det er måske nemmest, når man står over for en svær opgave. Men det er også dumt.

I Enhedslisten har vi selvfølgelig en ambition om, at progressive venstrefløjskræfter en dag kan tage magten og få afgørende indflydelse. Hvis det skal lykkes, har vi ikke brug for flere højtflyvende teser. Så skal den samlede venstrefløj rejse sig fra skrivebordet og bruge mindre tid på lange, interne, teoretiske diskussioner.

Det er ikke mindst derfor, at Enhedslistens folketingsgruppe har lavet et debatoplæg med 100 konkrete forslag. De kan sættes i gang i løbet af de første 100 dage med en progressiv regering, når vi en dag har et flertal bag os.

Det er en ambitiøs og sammenhængende plan, der på én gang er radikal og fuldt finansieret. Det er bevis på, at vi ikke behøver stille os tilfreds med valget mellem to nuancer af blå reformpolitik, som det har været tilfældet i Danmark de seneste mange år. Det er muligt at gavne flertallet og bekæmpe uligheden samtidig med, at vi tager ansvar for kloden.

Planen er inspireret af vores venner i resten af Europa, og vi samarbejder med dem om konkrete politiske kampagner, politik og forslag på tværs af de europæiske grænser. Sammen med dem vil vi skabe en venstrefløj, der leverer brugbare løsninger, som man kan forholde sig til, hvis man er syg, har mistet jobbet eller ser fremtidsudsigterne for sin landsby og børn blive ringere.

Vi vil en venstrefløj, der gør systemforandringer realistiske, og som ikke beskytter hverken en dansk eller europæisk elite af frygt for højrepopulisterne. Og vi vil en venstrefløj, der ikke kun tør gribe efter magten i teorien, men også formår at samle et flertal bag den ved hårdt arbejde i bevægelser, fagforeninger, kooperativer og boligforeninger.

Der er et stort ønske om forandring. Overenskomstkampen i foråret viste, at vi er et stort flertal, der står bag vores velfærd og offentligt ansatte. Ungdommen engagerer sig forbilledligt i klimakampen. Og vi bliver flere og flere, der siger klart fra over for både den stigende ulighed og den umenneskelige flygtningepolitik.

Jeg ser ikke en venstrefløj i krise. Jeg ser en venstrefløj i fremgang. Jeg ser håb. Og jeg tror, at de opbrudstider vi lever i nu, vil blive set tilbage på som årene for generationen, der lagde stenene til en ny radikal, progressiv og solidarisk forandring. Ovenpå tidligere generationers sejre.

Pernille Skipper er politisk ordfører for Enhedslisten

Venstrefløjen: Kollaps eller genfødsel?

Den gamle venstrefløj er under nedsmeltning i Europa. Står den til at redde? Skal den reddes? Hvad er dens vigtigste opgave? Det undersøger Information i denne kronikserie.

Seneste artikler

 • Venstrefløjen genoplives nedefra

  7. august 2018
  Venstrefløjen blomstrer i flere europæiske lande. De sociale bevægelser, der opstod som en reaktion på finanskrisen og nedskæringspolitikken, har skabt ny tro på et andet og mere solidarisk samfund
 • Venstrefløjen skal tilbage til sin revolutionære kerne

  31. juli 2018
  Det er ikke så mærkeligt, at socialdemokratiske og venstreorienterede partier er i krise overalt i Europa. Alt for længe har venstrefløjen nemlig ikke gjort andet end at forsøge at redde stumperne af en romantiseret og renskuret idé om 1960’ernes socialdemokratiske velfærdsstat
 • ’Ballerup er et godt eksempel på, at man burde droppe ghettoplanen’

  28. juli 2018
  I Information torsdag forsvarede socialdemokraterne Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad ghettoplanen og kritiserede dele af venstrefløjen for at gå for meget op i identitetspolitik, når de er imod de omstridte tiltag, der skal komme parallelsamfund til livs. Men ifølge R og EL er det netop S, der fører identitetspolitik, når de stemmer for tiltagene i ghettoplanen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Simonsen

Man kan da godt følge diagnosebeskrivelsen et stykke af vejen. Men det kunne være meget oplysende, hvis det blev forklaret, hvad det er for venstrefløjsmål, f.eks. Zyrisa i Grækenland har realiseret? Er det græske samfund blevet rigere, mere lige, afskaffet arbejdsløsheden, ført en selvstændig genopretningspolitik, hvor de rige kom til at bidrage?

Parlamentariske poster et selvfølgelig godt - særlig for dem der få posterne og den økonomiske og sociale opstigning - men har det ændret noget for venstrefløjens politiske interesser og mål?

Og må vi så ikke lige få det helt på det rene: hvor er det SF fører venstreorienteret politik?

Kasper Kjær, Ivan Breinholt Leth, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Bettina Jensen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Når Pelle Dragsted siger i det vedhæftede link, at alt er økonomi, så forestillede jeg mig, at bæredygtig omstilling måtte blive et ekstremt opgør med kravet til kapitalakkumulation og en ny definition af, hvad økonomisk vækst indbefatter for borgerne, jeg forstå ikke helt hvordan, at akut handlingskrævende tiltag til en bæredygtig omstilling, skal hænge sammen med “Vi vil en venstrefløj, der gør systemforandringer realistiske”, hvis ikke det indbefatter et fundamentalt opgør med kravet til kapitalakkumulation i finansministeriets nuværende regnemodeller.

Finansministeriets regnedrenge har til dato skabt, en perfekt økonomisk harmoni inden for rammerne af kapitalakkumulation, helt ned til detaljen, hvor denne sommer matcher, hele Europa’s farve, set fra oven, helt og fuldstændigt med farven på lederen af den frie verden Donald Trump.

*link: https://enhedslisten.dk/wp-content/uploads/2017/09/10-100-dage-med-Enhed...

Der er et kinesisk ordsprog, der lyder noget i retning af, ‘Oksen er træg, men jorden er tålmodig’, det er jorden desværre ikke længere, det vil generelt for alle partier i Danmark og verden omkring os, udfordre mange politiske drømme og gode intentioner, heldigvis er der håb, det er politisk tydeligt og klart formuleret af Enhedslisten og Pernille Skipper.

Tak til Enhedslisten og Pernille Skipper for artiklen og den positive gennemarbejdede plan for håb, lad os alle sammen skabe, de forudsætning håb kan trives under.

Anne Eriksen, Anders Graae, ingemaje lange, Alvin Jensen, Jan Nielsen, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Knud Anker Iversen

En styrket venstrefløj stiller vel også med en statsministerkandidat - f.eks. Elbæk?

Okay! Er Syriza virkeligt inde i varmen hos Enhedslisten? Andre steder forårsager de splittelse.

https://arbejderen.dk/udland/fransk-parti-forlader-europ%C3%A6isk-venstr...

Per Torbensen, Bettina Jensen og John T. Jensen anbefalede denne kommentar

Er det her virkelig hvad talskvinden for landets 4. største parti kan præstere? En samling fraser og alm. sludder for en sladder. Bekræfter kun opfattelsen af hvor lavtflyvende nogle af de ledende kadrer er i EL. Ikke første gang, at Skipper glimrer med en perlerække af banaliteter, tænk blot på hvad hun kunne få sig selv til at sige/skrive i forb. med afstemningen om retsforbeholdet.

Hendes rundtur i den europæiske venstrefløj er yderst selektiv, nævner kun dem, der har medvind, og fortier de andre. Hvorfor nævner hun ikke Portugal? Har Syriza da medvind? Og er det et parti, EL gerne vil sammenlignes med? Uha, uha! Tsipras smed sin finansminister Varoufakis ud - han var for rød. Tsipras sendte en af EU/IMF's sparepakker til folkeafstemning. Det blev et rungende nej. Så rejste Tsipras til Bruxelles, og gik stik imod vælgerflertallet. Er det særlig rødt? Hvordan kan det være, at Tsipras og hans regering ikke har fået skabt ordnede forhold i landets flygtningelejre?

Hvorfor omtaler Skipper ikke, at venstrefløjen i Italien ved parlamentsvalget i marts klarede sig utrolig dårligt? Og at det samme gør sig gældende i Østeuropa og alpelandene, hvor de røde heller ikke er til at få øje på? I tyske delstater danner de Grønne regering med de borgerlige, og Die Linke markerer sig mest i ex-DDR, og gik tilbage ved Forbundsdagsvalget i efteråret.

Jeg glæder mig selvfølgelig over Corbyn, og at den franske venstrefløj har 20 pct. af stemmerne, og at Sanders har fået sået en del frø, der nu spirer i USA, og en rød præsident i Mexico men ellers er der ikke meget at råbe hurra for. Gid det var så vel, så derfor forstår jeg ikke hvad Skipper har at have optimismen i.

Lis djørup, Erik Karlsen, Per Torbensen, Teis Iversen, Flemming Berger, Jens Winther, Hans Larsen, Bettina Jensen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar

Endnu en positiv på den europæiske venstrefløj kan være den nye tyske bevægelse - Austehen - der går i luften i dag. Den er initieret af Sahra Wagenknecht og en række andre personligheder fra det politiske og kulturelle miljø.

- "Samlingsbevægelsen er ikke et nyt parti, men ser sig selv som en udenomsparlamentarisk bevægelse, der skal tilføre den offentlige debat nye temaer og positioner."

Die Linkes Ditmar Bartsch, der er Wagenknechts medformand for deres parlamentsgruppe, var tidligere skeptisk overfor projektet, men er nu mere åben.
Sahra Wagenknecht: Vores mål er at ændre det politiske flertal og arbejde for en regering med en social dagsorden.
Her mener hun, at SPD er afgørende. Så længe de fastholder Agenda 2010 vil deres vælgertab fortsætte.
(Spiegel Online, 3. august)

Ifølge taz støttes initiativet flere nuværende eller tidligere Forbundsdagsmedlemmer fra SPD og De Grønne.
Hjemmesiden åbner i dag klokken 14.

Torben K L Jensen, ingemaje lange, Alvin Jensen og Morten Lind anbefalede denne kommentar

Adressen er: Aufstehen.de

Torben K L Jensen, Flemming Berger og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Måske er der håb for fremtiden, mennesket er i hvert fald nødt til at drømme, og håb er essentielt for at overleve. Der er brug for en total restaurering af socialvæsenet, samt en beskrivelse af en dynamisk socialpolitik i et ernæringsrigt miljø, hvor de socialt udsatte kan ånde og få det bedre, uanset om de kan arbejde eller ej.

Venstrefløjen skal i gang med et totalt genopbygningsarbejde efter to årtiers bevidst neoliberal anti-social nedbrydning. De sociale bevægelser skal arbejde med projekter som de regeringsbærende partier vil sige er umulige at gennemføre parlamentarisk set.

Mit råd er at lad være med at slå panden imod muren ved idéen om hvad der er muligt, eller ikke er, fordi det koster. Tænker man for meget over at alle forslag, som kommer igennem Folketinget skal finansieres, vil det gøre restaureringsarbejdet gumpetungt. Vær kreative i stedet for.

Der tages ikke udgangspunkt i Socialdemokraternes idé med at alle bare skal uddannes og ud på arbejdsmarkedet, men i stedet fokuseres der på de mennesker som ikke kan arbejde, de 15 % af befolkningen som er de fattigste. Guderne må vide at der er penge nok, så meget har Enhedslisten bevist: Der er råd.
https://enhedslisten.dk/wp-content/uploads/2017/10/Rapport_Der-er-r%C3%A...

Det handler om at de får en rimelig indkomst, og derved et værdigt liv; alle andre i Danmark har som minimum en rimelig del af den samlede kage. Og ja, vi skal også diskutere hvad der er rimeligt, uligheden er eksploderet, og demokratiet er skæv vredet. Den maniske ulighedsskabelse skal stoppe og magten skal fordeles på alle samfundsgrupper, for at vi kan kalde landet et ægte demokrati.

Der skal kreativitet og fantasi til at forestille sig noget andet end det nuværende sociale system med ydmygende kontrol, tvang og gæld som ødelægger muligheden for at de socialt udsatte får det bedre. Information har gennem årene medvirket til at beskrive, hvad der foregår på det sociale område, hvis nogen ikke har fulgt med. En søgning i avisens arkiver er nemt.

Det neoliberale sociale nedbrydningsarbejde

Der er sat mange forhindringer op for en omfordeling, de neoliberale har indsat deres egne chefer i socialvæsenet som skaber nedskæringer, det samme er sket i kommunerne. Finansministeriet huser udelukket økonomer som smadrer socialvæsenet i Danmark. Det parlamentariske system er forstenet socialt set. Fattigdom er vold.

Anden verdenskrig var et stort nedbrydningsarbejde. Flere grupper besluttede sig for at destruere verden. Magtbegær, grådighed, had m.m. lå bag. Forfatteren Graham Green har skrevet en novelle som skulle illustrere dette nedbrydningsarbejde: Nogle børn ser sig sure på en gammel person som bør i et fler-etages hus, og en dag når vedkommende er væk, går de systematisk til værks og ripper huset fra top til bund, alt ødelægges inkl. gulve og lofter.

Det liberale nedbrydningsarbejde af socialvæsenet er velbeskrevet gennem de såkaldte "reformer". De er nedskrevne, der er lister over hvem som er ramt, og hvor mange liv som er smadret. Dem som arbejder i socialvæsenet har beskrevet hvad socialvæsenet har gået igennem. Nu gælder det genopbygningen.

Torben Skov, Anne Eriksen, Alvin Jensen, Morten Hjerl-Hansen, Jan Nielsen, Flemming Berger, Lars Løfgren, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Andersen, Morten Lind og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Reynolds

Kære Pernille Skipper.

Jeg forstår ikke alt hvad du siger i denne meget optimistiske interne peptalk til Enhedslisten.

Derfor følgende opklarende spørgsmål:

1) Hvem er det på den danske venstrefløj du henviser til, som tror, at man er nødt til at have EU-bureaukraternes hjælp til at bekæmpe højrepopulisternes had?

1A) Hvad er det for nogle bureaukrater du taler om?

1B) Og hvad kan det skade, hvis også EU’s institutionerne modarbejder højrepopulismen?

2) Hvad er det for “dele af venstrefløjen”, der bruger mere tid på at lave teori og pege fingre og som måske/måske ikke en dag skal være med som en del af “progressive venstrefløjskræfter, der en dag kan tage magten”?

2A) Og hvad mener du mon med “at tage magten”?

Venlig hilsen

John Reynolds

Christian Larsen, Lars Rasmussen, Poul Petersen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

Tak Pernille!
Selvfølgelig er mediernes insisteren på at ventrefløjen er i krise - fake news.

Det bliver interessant når Corbyn og Labour for udarbejdet en EU-politik for et England uden for EU!

Eva Schwanenflügel

Jeg håber sådan du får ret, Pernille.
Men sporene skræmmer desværre noget, suk..

Katrine Damm, Anne Eriksen, Ebbe Krüger, Mogens Holme, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

At klandre Grækenland for flygtninges elendige forhold er direkte uforskammet. Et land med ca. 10 millioner indbyggere er et lille land og tilmed et land i knæ. Ja, de er selv en del af årsagen, men det ændrer ikke ved tilstanden pt. Hvorfor er det kun de sydeuropæiske lande som pålægges at tage vare på flygtninge! Det er jo belejligt for bl.a dk, som ikke føler sig solidarisk i den klub de hylder. Ak!

Anne Eriksen, Anders Graae, Nike Forsander Lorentsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Pernille Skipper danser regndans!

Anne Mette Jørgensen

Jens Winther.
Hellere danse regndans end snorksove i 100 år. Venter du på prinsen på den hvide hest.

Anne Eriksen, Alvin Jensen, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Næh, @Anne Mette Jørgensen. Venstrefløjens epoke er forbi - den har spillet fallit. Venstrefløjen appelerer ikke til masserne - som hellere lader sig forføre af falsk tale fra Trump/Dansk Folkeparti/Le Pen/Berlusconi osv. Vi andre er liberalister og har forlængst gennemskuet venstrefløjens blålys.

Anne Mette Jørgensen - Jeg klandrer IKKE Syriza for situationen med de mange flygtninge i landet, her har EU svigtet eklatant. Det jeg skrev var, at Syriza ikke har fået skabt ordnede sanitære mv. forhold i de lejre, der huser de midlertidige flygtninge, bl.a. Moria-lejren på Lesbos.
https://www.aljazeera.com/indepth/inpictures/rare-life-lesbos-moria-refu...
og https://euobserver.com/opinion/141363

Carsten Hansen

Alt sammen fint med en venstrefløj i fremgang (Hvis det reelt er sådan).

Men for Danmarks vedkommende, så skal Socialdemokraterne tælles med hvis vi skal frarive de Blå/sorte på højrefløjen deres magt.
Og desværre er det nok ligeledes nødvendigt at tælle det borgerlige Radikale Venstre med.

Det er lidt svært med farvepaletten for tiden.

Enhedslisten er knap så rød som tidligere SF er lyserød og Socialdemokraterne er lyseblå. De radikale er grå og Alternativet er grøn-lyseblå med røde striber.
De konservative er blå, Venstre er mørkeblå , Liberal alliance er sort og Dansk folkeparti er alt fra sort til rød alt afhængigt af hvad der giver mest magt.

Skulle nogen være uenig, så bekræfter det blot at skalaen er svær at definere.

Thomas Frisendal

Og alle ved, hvem "eliten" er?

Anne Mette Jørgensen

Trump mener også at alle der ikke som ham er kriminelle. Velkommen i klubben af dommere. Vorherre til hest!

Erik Fuglsang, Thomas Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Anne Mette Jørgensen
04. august, 2018 - 18:06
Du har vist nok overset, at Jens Winther sammen med Arne Lund glæder sig over " Corbyn, og at den franske venstrefløj har 20 pct. af stemmerne." Det går langsomt fremad for den 'liberale' Jens Winther.

Hej Pernille
Oh hvor jeg håber du får ret. Sørme!
ang. at hjælpe flygtninge, har du set dette forslag:
https://www.information.dk/debat/2018/06/solceller-kan-goere-sahara-oase...
Tak for at du gider kæmpe videre
selvom det er i modvind.

Frede Jørgensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels K. Nielsen

Sikke en gang tom snak.

Jeg har forgæves forsøgt at finde bud på, hvad Pernille Skipper egentlig vil, men kan ikke finde noget - ud over at hun gerne vil have magten.

Og så noget forvrøvlet selvmodsigende skræmmesnak som f.eks.: At være i mod vækst, mens de offentlige udgifter skal vokse. At skildre folkevandringen som funktion af andet end den befolkningseksplosion, der er årsagen. mm.

Pernille kalder sig progressiv, men som jeg læser det, er hun reaktionær - intet nyt men mere af det samme: højere skatter, mere regulering/mindre frihed og muslimsk masseindvandring.

Apropos det sidste, så udgør muslimer allerede i dag mellem 10 og 20 % af befolkningerne i Vesteuropa. Pernille har - når det kommer til stykket - nok næppe lyst til selv at skulle færdes i det offentlige rum med en sæk over sit kønne hoved?

Socialisme/kommunisme er en ækel ideologi, som praktiseret altid er endt i mord, armod og undertrykkelse.
Der er næppe tvivl om, at såvel Pernille Skipper som Pelle Dragsted (Venezuela fan) vil foretrække at bo med børn i det liberale Singapore frem for i det seneste socialistiske eksperiment i Venezuela - hvis de skulle vælge.

Når man som Enhedslisten ønsker en voldelig revolution og ekspropriation af andres ejendom og virksomhed, så kunne man vel med rette forvente, at der skulle ligge en større vision til grund for det, men der er vist ikke rigtig iflg. Pernille Skipper.

Christian Larsen, Morten Simonsen og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Corbyn, han har ret røde ører før tiden, antisemistisk strømning i partiet er vist grunden og en trans politik så kvinderne drager ørene åt sig, ikke så meget ørengodt kan man vel så tænke.

Michael W Pedersen

Med henvisning til overskriften til artiklen, hvad skal det hjælpe? I er alle sammen ude efter middelklassens røv, for det er dem der holder jer ved magten og som I kan spejle jer i når I fortærer gamle malkekøer, kører i aflagte biler og behandler vores børn og ældre som burhøns i velfærdsstatens hellige navn, ok vi er kun nr.9 blandt dem der udnytter Gaia. Fortsat god dag

Artiklen er delt 1583 gange! Det må da vist være den mest delte artikel i bladets historie.

Ebbe Krüger, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Fantastisk kronik af Pernille Skipper.

Enhedslisten har det rigtige humanistiske menneskesyn. Ingen tvivl om det.

Og det liberalistiske selvbedrag kan enhver vel se.

Ebbe Krüger, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvis vi skal gøre verden bedre for os alle, handler det hverken om at 'redde venstrefløjen' eller om at 'redde EU'. Det er trist, at så stor en del af ungdommen er så videnskabeligt handikappede, at de stadig roder forvirrede rundt i en for længst falsificeret styringsalgoritme på trods af de skræmmende eksempler i de få tilbageværende, brutale og menneskefjendske eksempler på socialisme med raffineret fattigdom og total undertrykkelse.

Kina er lykkedes med at hæve levestandarden, men de har stadig fuldt styr på undertrykkelse og ytringskontrol. Skal vi virkelig gå den vej, hvis vi skal spille op mod kinesisk konkurrence ?

Castro og Guevara er ikke mere, og ideen om at skatteprocenten og overførselsudbetalingerne ikke er belemret med et virkelighedens maksimum er stadig 100% afhængig af pengetræet fra Edens have.

Enhver socialistisk realisering er endt i en magtfuldkommen elite, som efter kort tid korrumperer og slår ihærdigt og dygtigt ned på anderledes tænkende.

Socialismen har altid defineret sig selv som en modsætning til kapitalismen. Kapitalisme er det faktum, at vi handler med hinanden på tværs af mindre grupperinger. Det erkendte allerede vikingerne. De fandt ud af, det ikke var nødvendigt at plyndre og voldtage for at øge velstand og godt liv.

Lad os i stedet fastholde demokratiet (pøbelvældet) med den sendrægtighed og husmoderlogik den end måtte irritere os med. Befolkningen er dum, men centraliseringen er fatal.

Birger Bartholomæussen

Pernille Skipper: Jo, vi har også brug for EUs "bureaukratiske institutioner" Men det er ikke nok. Tværpolitisk samarbejde mellem venstrefløjspartierne i EU omkring konkrete politiske initiativer, er en anden vej frem. Kun de enkelte lande kan ændre EUs bureaukratiske institutioner. Det må gå hånd i hånd.

Et konkret forslag: Kæmpevindmølleparker i øst og vest i det nordlige Afrika i ørkenområder kan forsyne det meste af Europa med grøn strøm. Det er der selvfølgelig mange problemer i, både politiske og logistiske. Tænk bare på Mauretanien, Marokko og Vest-Sahara, det ny diktatur i Egypten osv. Infrastruktur gennem mange lande, forskellige afregningsmetoder etc.Men det bør kunne forene venstrefløjspartierne i Sydeuropa (Grækenland, Italien, Spanien og Portugal) med os i Nordeuropa og samtidig give en hånd til de demokratiske kræfter i Nordafrika. Og fordi det ser svært ud, behøver det ikke afskrække os fra at tænke og handle stort og visionært. Økonomien i projektet er OK, så det er egentlig "bare" det politiske, der er problemet.

Hvad med at læse Pernilles kronik endnu en gang
så diskussionen her mere handler om det, hun siger,
fremfor om det, du ikke kan lide ved socialisme?
ang. at hjælpe flygtninge, har du set dette forslag:
https://www.information.dk/debat/2018/06/solceller-kan-goere-sahara-oase...
Tak for at Pernille og andre gode mennesker gider kæmpe videre
selvom det er i modvind.

Torben K L Jensen

Siden hvornår er "hjemmesider" ikke offentlige ?

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Hvis ikke overtegnede husker forkert, var 100-punktprogrammet indlagt som annoncetillæg i Information for nogle uger siden.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Leo Nygaard

hvis du er så interesseret i Enhedslistens '100 konkrete forslag' som du foregiver at være, hvorfor henvender du dig så ikke bare til 'listens' lokalafdeling i det område af landet, hvor du har din postadresse, og beder om et frieksemplar af det 100-punktprogram, du gik glip af for et par uger siden, fordi du ikke abonnerer på nærværende dagblad, som du af for mig uransagelige grunde beærer med egne hjemmestrikkede forslag i stride strømme til forbedring af Danmarks Riges Grundlov?

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Leo Nygaard
så vidt jeg kan se, ligger de der allerede alle sammen, omend lidt mere spredt efter emnerne for de enkelte forslag og forslagstillerenes navne og begrundelse for at stille dem. Men man skal vistnok være medlem af EL for at kunne stille forslag til vedtagelse på listens årsmøder.

Ligesom jeg formoder, at man skal være medlem af Alternativet, hvis man vil drive det til andet og mere end udenforstående besserwisser for at få stemmeret på Alternativets årlige 'fætter-kusinefest med bal bagefter' .. ;o)

Eva Schwanenflügel

Grethe, Enhedslisten har altid en plan.
Det kan være det ikke er Westworld, but so shit so far :-)

Grethe Preisler

Eva,
ja den er god med dig min pige
- I love you too ;)

og så blev vi igen mindet om Venezuela´s udvikling fra idealisme til militærdiktatur , hyperinflation og opløsning.

Den kronik er fyldt med besværgelse - har EL ikke noget mere substantielt...??

Grethe Preisler

Tillykke Leo N,
det var du knageme læge om at finde ud af, men bedre sent end aldrig.
Hvorfor er du så sur på EL, fordi de har gjort sig den ulejlighed at regne efter og påvise, at Alternativets UBI-ballon var fuld af varm luft og intet andet. Al den stund 'Den danske Model' og 'EU- og Schengen-modellen' passer til hinanden som et blåt øje til en knyttet næve?

Det har finnerne allerede fundet ud af efter at have eksperimenteret lidt med fantomet in real life og opgivet det igen.

Grethe Preisler

Dig om det Leo Nygaard,

men hvis du ikke vil betale, hvad det koster at løse adgangsbillet til debatten (tegne abonnement eller købe i løssalg) i nærværende dagblad, må du så affinde dig med ikke at blive taget alvorligt af læsere, som har fulgt den sammesteds siden den startede med Uffe Elbæks sortie fra Radikale Venstre og stiftelsen af Alternativet (liste Å), der har haft 'UBI' på programmet som førsteprioritet fra dag 1 som opstillingsberettiget parti i folketinget.

Grethe Preisler

Nope Leo Nygard

jeg får ikke "bonus for hvervning af nye abonnenter" på dagbladet information og er heller ikke på lønningslisten for hververe af nye medlemmer til et eller flere af de p.t. opstillingsberettigede politiske partier i DK.

Men - i modsætning til dig - kan jeg godt finde ud af at henvende mig til rette vedkommende på partiernes hjemmesider for at søge oplysning om, hvor langt dette og hint parti er kommet i retning af at beslutte sig for at give implementeringen af 'ubetinget borgerløn' aka 'UBI' førsteprioritet i konkurrencen om svingdørsvælgernes gunst ved det forestående folketingsvalg, der so oder so, ikke kan udsættes længere end til 2. kvartal af kalenderåret 2019.

Grethe Preisler

Du har helt ret, Leo Nygaard
Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der ikke kan løses v.hj.a. UBI.

Og da Retsforbundet ikke stiller op til folketingsvalg i DK efter udløbet af indeværende kalenderår, må man jo som god retstatsmand orientere sig om, hvem der så vil føre Retsforbundets visioner fra 1879, som beskrevet af Henry George, om det humane ligevægtsamfund ud i livet, indtil Retsforbundet i DK kommer til hægterne igen .... ,o)

Grethe Preisler

Tak for invitationen, Leo Nygaard

men jeg deltager af princip aldrig i jubilæer for afdøde koryfæer, som jeg ikke har plejet omgang med, mens de stadig var i live.

Grethe Preisler

Fortæl mig noget, jeg ikke ved, Leo Nygaard

Genoplivelse af skindøde hundredårige har ingen gang på jorden i mit univers. Så for min skyld kan du godt slukke for respiratoren nu og prøve at finde et andet parti at beære med din stemme næste gang, der er bal i den borgerlige igen.

Roger and over herfra
(and no pun intended, somansir)

Grethe Preisler

Dygtig dreng, Leo Nygaard

så nu ved du måske, hvem du skal stemme på, hvis du vil være sikker på, at der ikke sker en dyt med ejendomsretten til dit kære lille parcelhus og den grund, det ligger på, de næste 100 år.

AFUK, AFUK, AFUK - og så det lange ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH F'*CK ;o/