Kommentar

Regeringens tolkegebyr er umenneskeligt

Det nye tolkegebyr har store menneskelige konsekvenser for krigstraumatiserede flygtninge, som i forvejen er hårdt pressede økonomisk. Gebyret er ikke alene etisk uforsvarligt – det er ganske enkelt udansk
Debat
9. august 2018

Tidligere på sommeren vedtog regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en ny lov, der medfører, at indvandrere fremover skal betale for tolkning i sundhedsvæsenet, efter at de har boet i Danmark i tre år.

Grundlæggende er vi enige i, at raske mennesker, der slår sig ned i et nyt land, bør tilegne sig sproget. Det er desværre ofte ikke så simpelt. For mange flygtninges vedkommende er indlæringen af et nyt sprog svært forhindret af mentale ar fra tidligere traumer.

Historien om Tariq er et godt eksempel.

Han er en højtuddannet mand, der har levet og arbejdet i et undertrykkende regime. Utilfreds over styret gav han sin mening til kende, blev fængslet i ni år og udsat for tortur. Han har nu flashbacks, hvor han glimtvist kommer tilbage til tiden i fængslet.

Når en bil stopper ved hans hus, tænker han straks, at det kunne være sikkerhedsstyrkerne, der kommer efter ham. Hver nat har han mareridt og vågner med hjertebanken badet i sved.

Da han kom til Danmark kunne han ikke få godkendt sin uddannelse og forsøgte i afmagt at tage sit eget liv. Trods sin høje uddannelse har han nu svært ved at koncentrere sig, huske og lære nyt. Selv da hans tilstand blev bedre, dumpede han prøven i Dansk 3.

Psykisk medtagne

Tariq er langt fra alene. Størstedelen af patienterne på vores center er traumatiserede flygtninge med PTSD. Mange er flygtet fra borgerkrig eller politisk forfølgelse. Halvdelen har været udsat for tortur.

Deres deltagelse i sprogskolen er ofte besværet. En stor del har koncentrations- og hukommelsesbesvær. At følge med i blot en times konsultation kan være udmattende.

Vores forskning viser, at deres søvn næsten altid er elendig, afbrudt og plaget af tilbagevendende mareridt. Over 90 procent af vores patienter har samtidig depression og angst.

Psykotiske symptomer ses hos fire ud af ti, hvor eksempelvis stemmerne fra afdøde familiemedlemmer eller fortidens bødler trænger sig på. Mange ser sig konstant over skulderen, når de går på gaden.

Fornuften siger dem måske, at deres nye land er trygt, men fortidens oplevelser sidder dybt forankret.

Vores patienter kommer desuden ofte fra lande, hvor psykisk lidelse er forbundet med invaliderende stigmatisering – og det ikke er en selvfølge at gå til lægen for symptomer på depression og angst.

At sikre god behandling af disse patienter udgør i forvejen en stor udfordring. Hvis flere af dem fremover må undvære tolkebistand, skabes endnu en barriere mellem patient og behandler, der i praksis betyder, at psykiske sygdomme hos flygtninge ikke opdages og behandles på lige fod med andre danskere.

Flygtninge med PTSD har som andre med psykiske lidelser en større forekomst af fysiske sygdomme. Særligt for vores patienter har tortur og krigstraumer medført, at mange lever med kronisk hovedpine efter hjernerystelser eller smerter efter slag, spark og andre skader. Svære, vedvarende smerter gør det yderligere vanskeligt at fokusere på noget så krævende som at tilegne sig et nyt sprog.

Store konsekvenser

Vi ser ofte, at personer, der allerede har tilegnet sig dansk på et rimeligt niveau, taber færdighederne, når deres psykiske tilstand forværres. Man bruger modersmålet, som lettere og mere nuanceret kan udtrykke ens lidelse.

Flygtninges økonomi hænger ofte dårligt sammen efter mange års gradvise stramninger på integrationsområdet. Alene transport til og fra behandling er en stor udgift for dem. Dette indlæg handler ikke om integration, men man må konstatere, at det er en gruppe, der allerede er hårdt presset.

Når patienterne kommer i vores center med svære psykiske lidelser efter et liv med fængsling, tortur, krig, forfølgelse og flugt er det vores pligt at hjælpe dem, om så de har været i Danmark en måned eller 15 år.

At forklare om halsbetændelse eller en nedgroet negl kan ofte klares med beskedne danskkundskaber.

Men at forklare om sin psykiske tilstand, beskrive sit tidligere liv, at komme ind på følelsesmæssigt belastende emner som eksempelvis tortur og drab på familiemedlemmer og at indgå i behandlingsforløb for psykiske lidelser er ikke nogen simpel opgave – hverken for patient eller behandler. Det fordrer optimal kommunikation, hvis det skal give nogen mening.

Traumer skal bearbejdes, depressioner brydes og psykoser opdages, hvis ikke tilstandene skal risikere at blive kroniske med svær funktionsnedsættelse til følge. Når det spredes, at tolkebistand ikke er en selvfølge for behandling, medfører det givetvis, at flygtninge, der tilhører en af vores samfunds mest udsatte grupper, må vælge psykiatrien fra.

Det er ikke lige adgang for alle, det er ikke etisk forsvarligt, og det har store menneskelige omkostninger for patienterne og deres familier – og det bliver på lang sigt dyrere for samfundet. Det er med andre ord en rigtig dårlig løsning i alle henseender. Vi kan kun opfordre til, at man fra politisk side gentænker denne beslutning, som i vores øjne er forfejlet og udansk.

Troels Schmidt og Morten Ekstrøm er hhv. læge og overlæge ved Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri, Psykiatrisk Center Ballerup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Jeg tænker ofte, hvem er det der er i stand til at lære et fremmesprog på 3 år?
Selv danske børn bliver betegnet som funktionelle analfabeter, og hvordan går det med at lære grønlandske børn dansk.

morten andersen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Tortur består i det at tilføje fysisk eller psykisk smerte som et udtryk for trussel, afskrækkelse eller straf.

Regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, har med denne lov, der medfører, at nogle af de mest udsatte i Danmark, skal betale for tolkning i sundhedsvæsenet, efter at de har boet i Danmark i tre år, naturligvis ikke den syge, som patient i focus, men denne straf uddeles til patienten for, at understøtte regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet’s samlede totale had og hetz kampagne, der skal skaffe vælgere ved det kommende valg.

Det er ikke tilfældige udvalgte udsatte der er målgruppen, det er en samlet strategi der også indeholder love, som burka loven, ghetto og smykke loven.

Det bør samtidig huskes på, at Danmark udleder, ikke bæredygtigt CO2, ved dansk overforbrug på olie, gas og kul afbrænding, så der er brug for fire jordkloder for at udledningen var bæredygtig, Danmark skaber i høj grad folkevandring til Norden ‘klimaflygtninge’, dem kommer der mange af i fremtiden.

De seneste dages nyheder om de menneskeskabte klimaforandringer understøttet denne sandhed om den politiske kurs fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Alle de omtalte love er tortur, had og hetz taktik til at skræmme vores ofre fra flugt til Danmark.

Fra link:
»Når vi forsvarer en persons juridiske rettighed til at krænke en andens religion, er vi tilsvarende forpligtet til at bruge vores ytringsfrihed til at fordømme sådanne krænkelser. Og at stå skulder ved skulder med religiøse samfund, især religiøse mindretal, der er mål for sådanne angreb. Bare fordi man har ret til at sige noget, betyder det ikke, at vi andre ikke skal sige fra overfor dem, der vil krænke andre i ytringsfrihedens navn«
Citat Barack Obama."
Link: http://politiken.dk/udland/ECE2536977/obama-kraenkelse-af-religion-skal-...

morten andersen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi lever desværre i et land, hvor humanisme er blevet et skældsord, og fordomme og hetz mod svage mindretal er normen.
Det er svineri at fratage syge og traumatiserede mennesker hjælpen, blot for at få sin symbolpolitik igennem til gavn for vælgermaksimeringer :-(

Philip B. Johnsen, Kit Boye, morten andersen, Hans Larsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar