Klumme

Socialdemokratiet skal genskabe rød blok som fællesskab – og løsningen er grøn

Socialdemokratiets vej til magten er enkel: Det skal genrejse rød blok som politisk fællesskab. Og det kan det gøre ved at foreslå så radikalt et program for grøn omstilling, at De Radikale og Alternativet svigter sig selv, hvis de ikke støtter det
Mette Frederiksen og Martin Lidegaard. I denne uge har Det Radikale Venstre meddelt, at det vil have visse politiske krav opfyldt for at være parlamentarisk grundlag for en regering, hvor Mette Frederiksen er statsminister.

Mette Frederiksen og Martin Lidegaard. I denne uge har Det Radikale Venstre meddelt, at det vil have visse politiske krav opfyldt for at være parlamentarisk grundlag for en regering, hvor Mette Frederiksen er statsminister.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
25. august 2018

Rød blok findes ikke i virkeligheden. Det er ikke nogen original erkendelse, men en triviel kendsgerning, at dem, vi plejer at regne med i den røde blok, er selvstændige partier med deres egen politik.

De kan vælge at opfatte sig som støttepartier for en socialdemokratisk regering, og mange af deres vælgere forventer det. Sådan har de også historisk opfattet sig selv. Socialdemokratiet har troet, at det var så sikkert, at det selv kunne udråbe sig til midterparti, lave udlændingepolitik med et flertal hen over midten og stadig stole på, at de andre partier til venstre for midten blev i blokken.

Det troede, at det var det eneste parti med den frihed.

Men nu har vi set, hvordan først Alternativet annoncerede, at det tog sine mandater ud af blokkenes regnskab, siden har Enhedslisten peget på sin egen politiske ordfører som statsministerkandidat og sat betingelser for sin støtte til en socialdemokratisk regering, og i denne uge har Det Radikale Venstre meddelt, at det vil have visse politiske krav opfyldt for at være parlamentarisk grundlag for en regering, hvor Mette Frederiksen er statsminister.

Alle tre eksperimenterer med andre politiske modsætninger end rød blok versus blå blok.

Nye modsætninger

Alternativet har lanceret en modsætning mellem utopien og det bestående system. Enhedslisten taler om en modsætning på venstrefløjen mellem den progressive »forandringsblok« og Socialdemokratiet, mens Det Radikale Venstre forestiller sig en modsætning mellem de liberale, europæiske og markedsprogressive partier og de EU-skeptiske, humanismekritiske nationalkonservative.

Alternativet og Enhedslisten har på hver deres måde præsenteret politiske programmer, som udfordrer såvel den traditionelle røde og blå blok, men begge er ideologisk meget tættere på de traditionelt røde partier end de traditionelt blå. De Radikale har derimod fremsat forslag om at gøre det nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, hvor de er enige med Venstre, men ikke med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. De kan faktisk realisere deres erhvervshumanisme med de borgerlige. 

SF advarer Alternativet og Det Radikale Venstre: Jeres brud med den røde blok risikerer at bringe Lars Løkke Rasmussen til magten. Med andre ord: Hvis man ikke kan blive enige om en positiv definition af rød blok, må man ifølge denne logik kunne mødes i en negativ definition: Vi må stadig dele fjendebilleder.

Men det virker ikke.

Moralen for Socialdemokratiet er enkel: Rød blok er ikke et naturgivet fænomen, men et politisk fællesskab som skal genskabes. Det har selv en interesse i, at rød blok findes, fordi det er fundamentet for dets magtudøvelse. Men de skal nu levere en fællesnævner, som overbeviser de andre om, at også det har en interesse i rød blok.

Grøn blok

Det skal skabe en politik, som gør det selvindlysende for deres potentielle støttepartier, at de kun med Mette Frederiksen som statsminister kan realisere deres selvstændige principper og interesser. En politik, som vil gøre det til en katastrofe, hvis de borgerlige bliver ved med magten.

Det vil ikke gøre op med sit eget løfte om at følge de borgerlige i udlændingepolitikken. Det er på sin vis en politisk falliterklæring, at der ikke findes et progressivt alternativ til den borgerlige udlændingepolitik. Men det er et vilkår, Socialdemokratiet har skabt for sig selv.

Det, det til gengæld kan gøre, er at foreslå en radikal politik for grøn omstilling. Noget, som de borgerlige ikke kan være med til. Det kan love et grønt superministerium, der vil have samme autoritet over hele regeringen, som Finansministeriet har i dag. Et ministerium, som nedlægger veto mod enhver politik, som ikke er bæredygtig. Det skal tilbyde et program for kampen mod den globale opvarmning, som for Alternativet og Det Radikale Venstre vil gøre et fravalg af rød blok til et forfængeligt fravalg af grøn omstilling.

Socialdemokratiets opgave er at genskabe rød blok som politisk subjekt. Og løsningen er at definere den røde blok radikalt som den grønne blok. Og så skal det sige: Selvfølgelig kan Danmark være med til at forandre verden. Hele den vestlige verden ser mod Danmark som et politisk forbillede. Danmark er blevet navnet på en global progressiv ideologi – et eksempel, de andre følger.

Med et radikalt program for at redde verden kan Socialdemokratiet redde den røde blok som politisk fællesskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Lad os få Rune Lykkeberg som statsminister (Han behøver jo ikke at være valgt hvis rød blok bliver enige om ham som neutral leder) Han har alle de rigtige diplomatiske evner og han kan stå inde for de fleste ... Åh - nej Han er jo vild med Macron så det går nok ikke.
Hmm - Det ser ud til Mette F. det tunge ansvar - om Alternativet og de radikale vil.

Eva Schwanenflügel

"Med et radikalt program for at redde verden kan Socialdemokratiet redde den røde blok som politisk fællesskab."

Good luck with that unicorn..

Torben Skov, Jens Kofoed, Alvin Jensen, Bo Carlsen, Karsten Lundsby, Carsten Nørgaard og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

"Og så skal det sige: Selvfølgelig kan Danmark være med til at forandre verden. Hele den vestlige verden ser mod Danmark som et politisk forbillede. Danmark er blevet navnet på en global progressiv ideologi – et eksempel, de andre følger."
citat fra artiklen

Spis nu lige brød til !!

Elise Berg, Torben Skov, Britta Hansen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Bo Carlsen, Holger Madsen, Carsten Nørgaard, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Troede vi boede i et demokrati, hvor man respekterer flertallet. Og der er flertal i befolkningen for en stram udlændingepolititik. Det behøver vi ikke et valg for at forstå. Hvordan kan man i sit højmod sige med under ti mandater, vi vil have vor vilje, og ellers så melder vi os ud, det er hvad Å og R siger. R ender på spærregrænsen og Å ligeså, man kan godt have gode synspunkter i egen optik, men deles de ikke af 90 mandater, så er der ingen gang på jord fat det dog.
Lidegård og Jelved ved at Østergård er på gal kurs. Fint, MØ mener, han har set lyset, det er bare ikke realistisk. Ingen kan bestemme over andre partier. Han virker helt fanatisk.

Torben K L Jensen, Svend Erik Hansen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Helle, du forstår tydeligvis ikke den demokratiske model, der bruges i Danmark. Den er ellers enkel. Vi kalder det repræsentativt demokrati. Der er en hel distribution af forskellige holdninger.

Der er slet ikke på noget tidspunkt noget koncept om, at bare fordi man får færre mandater end andre så må man hellere opgive at repræsentere – så skal man holde op med at stå for det, man blev stemt ind på osv. eller at man er tvunget til at tage flertallets holdninger til sig.

Det ville jo være absurd udemokratisk. Jeg vil faktisk tillade mig at kalde din tankegang i den kommentar decideret udemokratisk – cirka halvdelen af rød bloks 90 mandater er partier, som ikke er enige i Socialdemokratiets politikker.

Hvis du vil se 90 mandater om stram udlændingepolitik, så stem på blå blok. Hvis du skal have Socialdemokratiet med, ja, så må du overtale dem til at gå sammen med V og DF.

Men sådan ligger landet IKKE i Danmark lige nu, vi taler stadig om rød og blå blok (desværre taler vi stadig blokpolitik) og her ser virkeligheden markant anderledes ud, og det kan Socialdemokratiet ikke vriste sig ud af! For ethvert parti har lov til at kræve sin ret, hvis den skal levere mandater til et politisk projekt!

Og at mene, at partier skal holde op med at stå for det, de står for, bare fordi de får færre mandater, det er altså ret grotesk.

Benta Victoria Gunnlögsson, Bjørn Pedersen, Steffen Gliese, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Hans Larsen, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

S ligger som de har redt.
De har i næsten hele Løkke-perioden klinet sig op ad DF med nærmest forførende flirteri, og er gået med på snart sagt hvadsomhelst af den symbolpolitik, DF og Støjberg-koalitionen kører frem som en bulldozer, fremfor at tage sig af de virkelige samfundsmæssige problemer vi står med, såsom den eskalerende ulighed og fattiggørelse af en stor del af befolkningen, og den eroderende retssikkerhed og administration af det farvelfærdssamfund mørkelygterne har skabt.

Naturligvis kan S ikke fortsætte med sin foragtelige behandling af mindretallets partier, når de samtidig vil lukrere på deres mandater.

Desuden; et sandt demokrati er kendetegnet ved netop at beskytte og tage hensyn til mindretallet. Ellers hedder det demokratur, ligesom det fx har udviklet sig i Polen og Ungarn.

Benta Victoria Gunnlögsson, Mogens Holme, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Anker Nielsen, Mathias Petersen, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Torben Skov og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Og så skal det sige: Selvfølgelig kan Danmark være med til at forandre verden. Hele den vestlige verden ser mod Danmark som et politisk forbillede. Danmark er blevet navnet på en global progressiv ideologi – et eksempel, de andre følger."

Med en smule mere realistisk ydmyghed; hvis Danmark åbent begyndte at tale EU's neoliberalistiske austerity-politikker imod; hvis Danmark åbent opponerer mod NATO's oprustning og konfliktorienterede politikker - og hvis Danmark tilmed tog skridt til at melde sig ud af EU, som jo er garant for neoliberalismen, og skridt til at melde sig ud af NATO's krigsprovokerende aktiviteter mhp. at blive neutralt land ... så ville verden se på Danmark. Med hvilke øjne, er imidlertid nok en stærkt varieret sag - formentligt ville vort yndige lille land blive toastet som Trumps i den amerikanske mediemølle.

Jens Kofoed, Torben Skov, Bo Carlsen, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Indeværende parlamentariske taktiktrivialitet består i Socialdemokratiet endnu en gang foretager en dobbeltbinding på partier, som vil en mere social/miljø- og klimamæssigt progressiv udvikling end S; på den ene side vil socialdemokraterne lave reaktionær fordelings- og indvandrerpolitik med Dansk Folkeparti - og på den anden side vil man lave grønt i altankassen med de progressive. Kunsten består i at få hele lortet til at hænge sammen via pres på de øvrige, som ved at socialdemokraternes loyalitet notorisk er til salg for ethvert 'samlet set bedste bud'. En etisk voldsomt betændt omgang, som blot føjer spot til skade i vores korrumperende, politiske konkurrencekultur.

Randi Christiansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Egon Stich, Steffen Gliese, Torben Skov, Jens Kofoed, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen: Jeg kan godt forstå, at der er stor interesse for sagen, men der kommer en rigtig god løsning i morgen.....

Togi Adelvard

Kære Lykkeberg. Har lidt svært ved at se hvordan Frederiksen skal få Sass, Tullesen og Henriksen med på verdens grønneste politik sammen med Skipper og Ellebæk. Det ser ud til at Frederiksen satser benhårdt på at kramme Tullesen - så må vi se om hun kan styre ham, og de andre må se om de kan finde på noget de kan lave.

Randi Christiansen

Nu er der lige den hage ved runes ellers lyse ide, at den omstilling, som alternativet taler om, ikke begrænser sig til 'det grønne'. Alternativet har indset, at den radikale omstilling, som er nødvendig, omfatter alle samfundets bundlinjer.

Jeg vil da ikke afvise, at gøglerne i liste å kan slippe afsted med at omstille hovederne i df, det ville være deres hidtil bedste stunt.

Hvorfor er df ikke smarte nok til at være grønne socialister? Hvis vi har en fremtid, er det der. Alternativet er tidens bedste bud på omstilling af df.

Philip B. Johnsen

“Socialdemokratiets vej til magten er enkel: Det skal genrejse rød blok som politisk fællesskab. Og det kan det gøre ved at foreslå så radikalt et program for grøn omstilling, at De Radikale og Alternativet svigter sig selv, hvis de ikke støtter det”

Det er da helt på månen, Socialdemokratiet føre en blå økonomiske politik.

IPCC 'prøver' at forklare danske politikkere, at 80% af verdens 'kendte', også 'de danske olie og gas reserver', skal blive i jorden, for ikke klimaet skal tage, en dramatisk drejning, mod kraftigere katastrofer og holde temperaturerne, under en to grader stigning i 2050.

Hvad er problemet for socialdemokratiet, hvorfor er det, så svært at forstå, at danske reserver, skal blive i jorden, at 80% ikke kan sælges, er det planen 80% ikke sælges?

Foruden Socialdemokratiet ikke har forstået dette, betyder fossilfri Danmark i 2050, at alle importerede varer, vil være fremstillet fossilfrit?

Nej Socialdemokratiets er ikke egnet til at lede Danmark, for her er sandheden om Socialdemokratiet.

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie og gasland."
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

“Globally, 82% of today’s reserves must be left underground. In major coal producing nations like the US, Australia and Russia, more than 90% of coal reserves are unused in meeting the 2C pledge. In China and India, both heavy and growing coal users, 66% of reserves are unburnable.”
Link: https://www.theguardian.com/environment/2015/jan/07/much-worlds-fossil-f...

Steffen Gliese, Bettina Jensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Hvad er problemet ?
Sort Blok (S, DF og V + ranglebær) er sikkert i mål med stort flertal!

Philip B. Johnsen

Når Socialdemokratiet taler om blå forbrugsdrevet vækst i økonomien, er dette resultatet.

“Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport”

Link: https://www.wfp.org/content/2017-state-food-security-and-nutrition-world...
Link: http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...

“Sea-Watch redder dem, Europa helst så drukne i Middelhavet.”
Link: http://politiken.dk/udland/art6150208/Sea-Watch-redder-dem-Europa-helst-så-drukne-i-Middelhavet

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Socialdemokratiet og de blå politikere skaber indvandring, sult og nød i verden.

Det Folketingets politikere og deres lobbyister, dem de tager med sig på tv mm., de påstår at de menneskeskabte klimaforandringer ikke er globalt eksistentielle, at det ikke betyder noget, når verdenshavene stiger 60 meter, det er udfordringen.

Torben Skov, Steffen Gliese, Flemming Berger, Bettina Jensen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Mette Frederiksens flirt med DF og Christian Thulesen Dahl kan blive dødens kys for S, for DF er politisk promiskuøst parti.

Radikale er for længst blevet til et borgerligt parti. Det blev de med Margrethe Vestager og siden har de bevæget sig endnu længere til højre i fordelingspolitikken. Nu er de stærkt afhængige af indvandrerstemmer på grund af deres aftagende størrelse. Det de bare glemmer er, at indvandrere også lider på grund af fordelingspolitikken.

Alternativet ved vi slet ikke hvor vi har rent fordelingspolitisk, men grønne siger de, at de er.

Det er rigtigt, at Radikale og Alternativet kan blive med til at give Venstre 4 år længere i Statsministeriet. Det er måske hvad de gerne vil?

Det var faktisk socialdemokraten Sven Auken og flere fremsynede mennesket, der satte gang i Danmarks grønne bølge. Det ville være værdigt for Socialdemokratiet, at fortsætte den politik, som Venstre stoppede i 2001 med Fog. Det er latterligt at høre Venstre tale om deres grønne vækst. Bæredygtige tanker blev forhalet og de gik i stå i 2001. Danmarks forspring forsvandt hurtigt. Det tog 10 år, at bringe Danmark bare nogenlunde frem i grøn tankegang igen. Det bliver ikke fra Venstre, at vi får et grønt Danmark, dertil er de for tæt forbundet til landbruget.

Helle Walther, Steffen Gliese, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
En politiker i dag er så gennemspundet, at vælgerne ikke længere kan række ind til politikeren. Vedkommende bliver fjern fra vælgerne, for mennesket i politikeren forsvinder i spind.

Fortællingen om hvem man er som politiker er for længst forsvundet i strategier og facade og der er ingen undtagelser.

Flemming Berger, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Og fortællingen om hvem politikeren er, er i princippet ligegyldig, så længe at politikeren klart demonstrerer (dvs. både ytrer og handler samstemmende/kongruent) hvad politikeren vil. Men fuldstændigt enig, Runa Lystlund; på tværs af alle partiskel ser vi en udgrænsning af poltikeres ideologiske, folkelige og saglige repræsentationskraft - og det allermest problematiske er jo at disse politikere bidrager til korrumpering af den liberale retsstats allerhelligste demokratiske relikvier; adskillelsen af de tre magter. Politikerne har herredømmet over dem alle tre, de kan slet ikke vise ydmyghed overfor at de udelukkende er valgt til at bestride den lovgivende magt. Og så er der deres uhellige alliancer med den såkaldt fjerde magt; pressen - dvs. de moderne mediehuse, nyhedsproducenterne. Storslemt ser det vitterligt ud. Og det er det jo så nok også.

Bjørn Pedersen, Trond Meiring, Runa Lystlund, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jo Nørregård, det forstår jeg udmærket, og lad være med at tale ned til mig. :), det er ganske unødvendigt. Men når man puster sig op, som Østergård gør, med 9 mandater, og stiller ultimative krav, så ender man ude på sidelinjen. Det er muligt, det koster regeringsmagten for Mette F, at de små partier tænker mere på sig selv end landet som helhed og de gerne vil have kaos, Elbæk startede jo kaospiloterne. Der er bare forskel på en mindre gruppe mennesker og et helt lands befolkning med alt, hvad et land indebærer. Jeg synes, de 3 små partier, skal tænke sig rigtig godt om, og finde ud af hvad der samler dem, og så indgå konstruktive løsninger. Der er jo ting på integrationen, de kan samarbejde om, her er meget at rette op på.
Danmark er andet end udlændinge politik.

Eva Schwanenflügel

@Helle Walther
27. august, 2018 - 15:37

Helle, du siger at det er muligt at det koster regeringsmagten for Mette F. at de små partier gør oprør mod S ?
Ja, det kan meget vel være, at Mette F. måske ikke er den helt rette leder af Danmark.
Det er fordi hun ikke interesserer sig for almindelige mennesker.
Hun gider heller ikke tale med sine støttepartier, selvom de gentagne gange har spurgt om mødetid.
Hun kliner sig op af Dansk Folkeparti, som om hun var i X-faktor og Kristian Thulesen Dahl var dommeren.
Desuden er Mette F. belastet af sine egne uheldige reformer, der med garanti har fået sømmet kistelågene i overfor ansøgerne til førtidspension.

Randi Christiansen

Mette eller kaos? Not

Eva Schwanenflügel

Randi,
Mette & Kaos !!