Læserbrev

Udskamningen af kødspisere er fascistoid

Vi er alle junkier. Ingen – heller ikke vegetarerne – er clean. Vi skyder alle fossil energi og forurening ind i årene hver dag
Debat
24. august 2018

I et 1,5 grader varmere samfund står der meget mere grønt og meget mindre kød på middagsbordene. Den tendens er allerede på vej. Det er jo en god nyhed, om end omstillingen fra kødædere til planteædere og fra fossil til bæredygtig økonomi går for langsomt. Heri er jeg enig med Rasmus Willig, der gjorde udfald mod kødspiserne i Information den 14. august.

Willig skriver blandt andet: »Spiser du kød i samme omfang som den gennemsnitlige dansker, vil du nemlig ikke dine børn det godt.« Disse kødspisende mennesker burde ifølge Willig befinde sig i bunden af vores samfund. Hvad så med de mennesker, der kører til arbejde i benzin- eller dieseldrevne biler? Eller de mennesker, der ikke har solceller på taget? Eller de mennesker, som ikke køber økologisk?

Sandheden er, at vi alle er junkier. Ingen – heller ikke vegetarerne – er clean. Vi skyder alle fossil energi og forurening ind i årene hver dag. Det er det samfund og den økonomi, vi er født ind i, og som vi stadig er dybt afhængige af.

Willig skriver, at målet er en grøn stat. Så ved han også, at vores fossile afhængighed kun kan kureres ved hjælp af systemiske, strukturelle forandringer af vores samfund og økonomi. Og den kur kan kun politikerne ordinere.

Willig mener også, at vi har brug for et nyt socialt hierarki, et statussystem med de klimarigtige mennesker i toppen og de forkerte – der altså er ligeglade med deres børn – i bunden. Denne fascistoide tankegang tager faktisk pusten fra mig. Vi har ikke brug for et moralsk kastesystem, der udskammer og udstiller de klima-forkerte. Vi har brug for et nyt statssystem, der prissætter CO2-udledning og forurening og investerer i bæredygtig omstilling.

Klimakampen er politisk, ikke personlig. Skal vi vinde den, kræver det, at kødspisere og vegetarer, unge og gamle, blå og røde står skulder ved skulder og kræver handling. Nu. Vi har kurs mod tre graders opvarmning og mod uoverskuelige politiske, økonomiske og menneskelige konsekvenser. Ansvaret for, at kurven knækker, er ikke kødspisernes og heller ikke vegetarernes. Ansvaret er politisk. Vores vigtigste folketingsvalg i årtier venter.

Nette Kirkegaard er stiftende partner i RETHINK og bæredygtighedsrådgiver

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her