Kommentar

Ulla Tørnæs og DUF: Ungdommen kan løfte verdensmålene

Det er de unge, der skal arve verden og leve med konsekvenserne af de beslutninger, vi træffer nu. Derfor bliver vi nødt til at inddrage dem i højere grad, end vi gør i dag
Debat
7. august 2018

»Min generation af unge er den største nogensinde. Unge, især unge kvinder og piger, er særligt sårbare, og det er derfor vigtigt at sikre deres inklusion i beslutningsprocesser, så deres behov bliver mødt. Vi bliver nødt til ikke blot at lave politik for unge, men med og af unge.«

Sådan lød det fra Ida Paetau, en af Dansk Ungdoms Fællesråds seks ungdomsdelegater, som repræsenterer danske unge i multilaterale fora, i et indlæg til generalforsamlingen for Verdenssundhedsorganisationen i maj. 

Vi står over for den største ungdomsgeneration nogensinde, og vi er ikke i tvivl. Ungdommen skal inddrages endnu mere.

Som der står i den danske udviklingspolitiske og humanitære strategi: Bæredygtig udvikling skal ske med og af unge, ikke bare for unge. Det er dog ikke altid den fortælling, der møder unge. Unge ses ofte udelukkende som modtagere af udviklingsstøtte. Lige såvel som at unge mødes af formynderi og ikke tiltros evne til at træffe egne beslutninger.

Men unge er ambitiøse for vores verden og er med til at fremme arbejdet med verdensmål og presse på over for beslutningstagere. På mange måder har unge højere ambitioner end andre grupper, når det kommer til verdensmålene.

Verdensborgere

Unge arver verden og konsekvenserne af dagens politiske beslutninger. Unges levevilkår vil for eksempel blive radikalt ændret af klimaforandringerne, og det er nu, at der skal sættes ind for at forhindre de værste klimaforandringer. Derfor tror vi på, at det er vigtigt med unges ejerskab over beslutningerne – unge skal være med til at træffe dem.

Heldigvis er Ida Paetau ikke den eneste unge, der har engageret sig i verdensmålene. Flere og flere involverer sig arbejdet med FN’s 17 verdensmål og er aktive i kampen for en bæredygtig verden. Verdensmålene danner rammen for handling til den nødvendige transformation af økonomiske, sociale og miljømæssige forhold.

Som forandringsagenter bidrager unge til at få verdensmålene ud lokalt. Det ser vi, når spejderne på deres store lejr i 2017 lavede en verdensmålsplads med inspiration til, hvordan verdensmål relaterer sig til børn og unges hverdag, og hvordan man kan bidrage til en bæredygtig verden. Gennem leg, madlavning med insekter og dialog om ulighed blev verdensmålene gjort nærværende.

Det er ikke kun i Danmark, at unge er forandringsagenter for en mere bæredygtig verden. Som del af Danmarks udviklingssamarbejde indgår danske ungdomsorganisationer i internationale partnerskaber med ligesindede ungdomsorganisationer, hvor de selv designer, implementerer og evaluerer udviklingsprojekter.

Ung-til-ung-partnerskaberne sikrer kvalitetsuddannelse, gør viden om seksuel og reproduktiv sundhed let tilgængelig og hjælper unge med at deltage i samfundet. 

Foregangsland

Danmark kan på mange punkter ses som et foregangsland, når det kommer til, at unge effektivt løfter arbejdet for en bæredygtig verden. Både unge aktivister og ministre fra andre lande spørger til den danske indsats for ungeinddragelse.

I kølvandet på den udviklingspolitiske og humanitære strategi igangsatte Udenrigsministeriet en ungeevaluering, der kom med input til, hvordan Danmark kan blive endnu bedre til at inkludere unge i udviklingssamarbejdet. Det resulterede i 19 anbefalinger og lanceringen af en ungepakke i 2018.

Med ungepakken er fokus på og arbejdet med unge blevet styrket yderligere, blandt andet med en global ungerådgiver i Udenrigsministeriet, der skal sikre unges indflydelse og udvidelse af ungdomsdelegatprogrammet, så DUF nu sender seks ungdomsdelegater til multilaterale beslutningsfora som FN’s Kvindekommissions samling, COP24 og FN’s generalforsamling.

Gennemgående for tilgangen, som vi ser i Danmark, er at sætte fokus på unge, samtidig med at unge systematisk indtænkes i arbejdet for bæredygtig udvikling. Et fokus på unge skal sikre, at unge i større grad involveres. Når unge systematisk indtænkes i arbejdet for bæredygtig udvikling, bliver de deltagere i og får indflydelse på samfundet som ligeværdige partnere.

Bedre inddragelse

Til trods for, at unge rykker på mange store dagsordener, så står unge stadig over for en lang række udfordringer. Unges behov og forhåbninger for fremtiden overses stadig ofte.

I mange lande ser vi en tendens til, at unge diskrimineres og ekskluderes fra beslutninger om samfundet. Unges potentiale som forandringsagenter – i dag og i morgen – skal frigøres for at fremme arbejdet for en bæredygtig verden.

Vi tror på, at vi kan blive endnu bedre. Verdensmålene er ambitiøse, og det er vi også nødt til at være. Ambitionen er at sikre endnu bedre kår for den kommende generation: Uligheden mellem køn skal mindskes, klimaforandringerne bremses, og fattigdom afskaffes. Og for de mål er unge en uvurderlig drivkraft.

Unge er partnere og ledere, der skal inddrages som ligeværdige.

Ulla Tørnæs er minister for udviklingssamarbejde. Sarah Chehri, Sara Rønning-Bæk, Ida Paetau, Amalie Helmbo, Natascha Skjaldgaard og Monika Skadborg er ungdomsdelegater for Dansk Ungdoms Fællesråd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her